olek napisał(a):
Olaboga, to oznacza 33 osoby dziennie (+ drugie tyle na powrót)! Prawie tyle ile przewozi pan Henio swoim busem z dostawczaka przerobionym, z peronem za 30 zł (adaptacja kija od szczotki na słupek). Zaiste, sukces niebywały.
Na pewno można było lepiej, taniej, sprawniej itd, ale czy to powód do tego, żeby sprowadzać do parteru zmianę którą bądź co bądź jest pozytywna?
olek napisał(a):
Pytanie, czy te liczby są poprawne, "na oko" podróżnych z/do Włoszczowy jest więcej.
Wrzuciłem artykuł, który przypadkiem znalazłem. Założyłem nowy temat właśnie po to, że jeżeli jest ktoś kto ma dostęp do lepszej jakości danych lub czas na ich znalezienie mógł to upublicznić.
Inne dane:
Cytuj:
Uruchomiona w 2006 roku stacja Włoszczowa-Północ przyjmowała początkowo tylko dwa pociągi dziennie, a liczba pasażerów nie przekraczała 130 osób na kwartał. Dzisiaj w ciągu doby zatrzymują się tam 22 pociągi, a w I kwartale tego roku tylko PKP IC sprzedały we Włoszczowie 3978 biletów, o tysiąc więcej niż przed rokiem.
olek napisał(a):
Wydawałoby się, że oczywistym zachowaniem, a wręcz obowiązkiem dziennikarza niezależnego, wyróżniającego się etycznie i warsztatowo od "cwaniaków z wielkich mediów głównego nurtu", byłoby zweryfikowanie liczb i ewentualnie wyjaśnienie kontekstu (np. to, że oprócz pociągów PKP IC na stacji zatrzymuje się również drugie tyle pociągów PR).
Treść jak treść, pewnie napisał ją ktoś niezwiązany z transportem. Co prawda trzeba przyznać rację, że dość siermiężny, ale co do clue chyba musisz się zgodzić. Poza nielicznymi mediami większość wieszała psy na tej decyzji i jej prowodyrach. Pomijam fakt, że dużo ważniejsze było tło polityczne i możliwość taniego chwytu o protekcjoniźmie, niż merytoryczne przedstawienie tego rozwiązania. Do tej pory opinia publiczna uważa, że były to pieniądze zmarnowane i że Włoszczowa to kompletna wieś nie zasługująca na "własną stację metra". Dzisiaj wiemy, że to nieprawda.
Także nazwa PR w kontekście Włoszczowy pada w tym artykule kilka razy, więc nie wiem skąd masz taki problem z tym artykułem.
Zamiast wylewania żali też wolałbym gdyby zarówno powyżej wymieniony jak Ty przedstawili mi rację dotyczące nieobciążania ruchem pasażerskim CMK i utrzymywaniem go na dotychczasowych liniach bocznych. Dobrze rozumiem, że to jest główny zarzut wobec tej inwestycji?