Krótka relacja tutaj - niestety słabej jakości (słabe światło -> dłuższy czas naświetlania -> rozmazane zdjęcia), ale coś tam widać:
https://picasaweb.google.com/100115851776731607472/Progi_Obroncow_Tobruku?authuser=0&authkey=Gv1sRgCNnx84KWq4SLFQ&feat=directlinkOgólne obserwacje:
- progi są po 2 dla każdego kierunku, oba w pobliżu przystanku "Ogrody Działkowe Piaski" czyli mniej więcej w miejscu, gdzie wcześniej był przejazd dla rowerów i przejście dla pieszych poprowadzone grzbietem progu;
- generalnie efekt jest pozytywny -> większość pojazdów zdecydowanie zwalnia i chyba na całej ulicy wolniej się jedzie (ludzie nie wiedzą czy dalej nie ma kolejnych), może ze 2 razy zauważyłem jakieś terenówki przejeżdżające bez zwalniania z prędkością ok. 50 km/h;
- progi są na tyle szerokie i ustawione blisko siebie dla obu kierunków, że nie da się ich ominąć środkiem, niektórzy próbują, ale tak czy tak którymś z kół się przez nie przejedzie, pod tym względem jest to lepiej zrobione niż na Księcia Janusza, tam jest szersza jezdnia (możliwe też że progi trochę węższe) i da się przejechać środkiem bez wjeżdżania na nie;
- autobusy linii 197 nie rozpadają się przejeżdżając przez te progi, mimo że chyba też to nie jest tak że dają radę przejechać bez zahaczania o nie (przynajmniej przy przejeżdżaniu autobusu był odgłos taki jak przy przejeżdżaniu samochodu i chyba minimalnie nim zakolebało), dodatkowo - progi są w obie strony tuż za przystankiem, więc o ile autobus się na nim zatrzymuje (bo to NŻ), to i tak jedzie w tym miejscu jeszcze z minimalną prędkością, więc podejrzewam że nie ma to znaczenia dla komfortu pasażerów (mogę się jeszcze któregoś dnia przejechać i ocenić z punktu widzenia pasażera

)
Generalnie bardzo pozytywna rzecz, dziękujemy i prosimy o więcej ! Przydałyby się chociażby na dalszym odcinku i na sąsiedniej ul. Osmańczyka (tam jest nawet znak strefa ograniczenia prędkości do 30 km/h). Ale i tak może warto dać artykuł na stronę ZM i pochwalić UD Bemowo ? Ta droga podlega chyba pod dzielnicę, nie pod ZDM, ja przynajmniej korespondowałem z dzielnicą. Postaram się zrobić któregoś dnia lepsze zdjęcia.