Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 119  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr lip 25, 2012 19:53 
Oberspammer

http://wiadomosci.onet.pl/wideo/maciej- ... .html#play
Może tym razem mu się uda?
:twisted:

PostNapisane: Cz lip 26, 2012 8:27 
Oberspammer

A powinien utracić dożywotnio prawo jazdy i ... na rower!

PostNapisane: Pt lip 27, 2012 6:58 
Zielony Oszołom

A tymczasem na portaku GW promowanie bezpieczeństwa trwa:

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,122 ... isami.html

http://wyborcza.pl/1,86116,12191578,Rad ... rodze.html

PostNapisane: Pt lip 27, 2012 9:06 
Oberspammer

Cytuj:
"Chociaż jechaliśmy zgodnie z przepisami, to kilka razy byliśmy większym zagrożeniem dla ruchu niż kierowcy przekraczający prędkość - najbardziej niecierpliwi próbowali nas wymijać na linii ciągłej, między słupkami oddzielającymi pasy jezdni, na mostach, także korzystając z pasów do lewoskrętów. Większość remontowanego odcinka drogi krajowej nr 8 przejechaliśmy z prędkością od 50 do 70 km/godz. Niektórzy kierowcy próbowali zmusić nas do przyspieszenia. Wtedy trąbili klaksonem lub świecili światłami drogowymi. Trzeba jednak przyznać, że większość cierpliwie czekała na swoją kolej, żeby nas wyprzedzić. Nie mamy jednak wątpliwości, że jadąc zgodnie z przepisami, byliśmy zawalidrogą. Właściwie przez cały czas ciągnęła się za nami kolumna innych samochodów. Czasem więc sami woleliśmy na chwilę zjechać z drogi, by przepuścić długi sznur aut."

Cytuj:
Po całej drodze jazdy nie mamy wątpliwości - jadąc zgodnie z przepisami do Warszawy, jazda przypomina nie tylko drogę przez mękę, ale stwarza zagrożenie dla innych kierowców. Tak było choćby na drodze za Bełchatowem, gdy nagle z 90 km/godz. trzeba było zwolnić do 40 km/godz. Nie było to możliwe w bezpiecznych warunkach, bo kierowcy za nami jechali tak szybko, że gdybyśmy gwałtownie zwolnili, mogłoby dojść do wypadku.

Więcej... http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,122 ... z21o9yc6qN

Nie wiem, śmiać się czy płakać? Dlaczego wszystkim udaje się w Polsce wmówić, że jazda z przepisami jest zagrożeniem, a nie odwrotnie!? Ja jeżdżę dokładnie tak jak Ci z artykułu - czyli zgodnie ze znakiem, no ew. czasem te 10km/h szybciej (od pewnego czasu też zgodnie z przepisami) i twierdzę, ze zagrożenie na drodze powoduję nie ja, ale Ci co chcą mnie wyprzedzić gdy jadę pod korek ograniczenia, albo jadą na 3 itp itd. Nie rozumiem dlaczego mam się kajać za jazdę zgodnie z przepisami. To jest głęboko chory kraj.

PostNapisane: Pt lip 27, 2012 13:21 
Bywalec

Artykuł ma tylko dowieść dwóch rzeczy. Jazda z przepisami zajmuje dużo czasu i jest niebezpieczna, dlatego należy jeździć szybciej co oszczędza czas i jest dla kierowcy bezpieczniejsze.

W zeszłe wakacje dużo jeździłem rowerem oraz samochodem po Holandii. Tam praktycznie wszyscy* jeździli zgodnie z przepisową prędkością i jeździło mi się tak płynnie i komfortowo jak nigdzie indziej w Polsce. Zresztą szereg rozwiązań (np. wyniesione tarcze skrzyżowań, wyniesione wyjazdy z dróg podporządkowanych itp) jeszcze bardziej ułatwiały jazdę, a najbardziej bezpieczeństwo moje czy też innych użytkowników drogi. Często też sama geometria drogi i zastosowane rozwiązania uniemożliwiały szybszą jazdę, a wcale nie miało się tego uczucia jak w Polsce powolnej jazdy na przewymiarowanych drogach w mieście. W centrach dużych miast nie były też potrzebne 3 lub 4 pasy ruchu i wszystko płynnie jeździ na 1 lub 2. Szerze mówiąc nie uświadczyłem tam żadnych korków, a np. taki Rotterdam zamieszkuje znacznie więcej ludzi niż Warszawę.

PostNapisane: N lip 29, 2012 8:42 
Zielony Oszołom

http://www.tvn24.pl/smiertelnie-potraci ... 724,s.html

""Był pod wpływem alkoholu"" ??

cyt"Odpowie za spowodowanie śmiertelnego wypadku, za co grozi kara do 8 lat więzienia."kon cyt

Powinno być , spowodował wypadek ze skutkiem śmiertelnym trzech osób, i nie do 8 lat , tylko 3razy po 8 lat.
Jeżeli jest inna kwalifikacja takiego czynu to nie do 8 lat ,a 8 lat , to i tak za mało za jedno życie.

cyt"Według policji nie zostanie mu jednak postawiony zarzut jazdy po pijanemu, gdyż dawka alkoholu w jego organizmie nie przekroczyła 0,5 promila.

- Dawka alkoholu, którą stwierdzono w badaniu u kierowcy, czyli 0,2 promila, może wskazywać, że wypił on jedno piwo - podkreśliła. Dodała, że taka ilość kwalifikuje ten czyn jako wykroczenie polegające na tym iż kierowca "jechał po użyciu alkoholu".kon cyt

Reasumując ,w naszym pięknym "" bezpiecznym"' kraju opłaca się nachlać i zabijać ludzi , którzy chcą żyć.

PostNapisane: N sie 05, 2012 21:04 
Oberspammer

Władzom Sopotu należy wręczyć palmę... a, nie, oni ją mają -- odbiła im:
http://polskalokalna.pl/wiadomosci/pomo ... 29079,4541
Cytuj:
Fotoradar na rowerzystów? Tak może być w Sopocie
Niedziela, 5 sierpnia (14:45)
Aktualizacja: Niedziela, 5 sierpnia (15:32)
Piękna pogoda, morska bryza i specjalnie przygotowana ścieżka rowerowa. Czy miłośnicy dwóch kółek mogą chcieć czegoś więcej? Niestety, kolarze w Sopocie być może wkrótce stracą część swojej swobody. A wszystko przez urzędniczą decyzję o ograniczeniu prędkości dla kolarzy do... 10 km/h.
Urzędnicy tłumaczą, że ograniczenie prędkości ma zapewnić większe bezpieczeństwo pieszym. Według nich, rowerzyści często ignorują bowiem znaki "stop" ustawione przy przejściach przez ścieżkę rowerową. Miłośnicy aktywnego wypoczynku na dwóch kółkach skarżą się natomiast, że zmierzający na plażę spacerowicze wchodzą na "ich teren" i nie przejmują się, że czasem ktoś musi gwałtownie nacisnąć na hamulce.
- W Sopocie jest bardzo niebezpiecznie. Zaczyna się "Meksyk" normalnie. Ludzie chodzą sobie po ścieżce - podkreśla w rozmowie z reporterem radia RMF FM jeden z rowerzystów

Nowe przepisy
W ten pieszo-rowerowy konflikt postanowili zaangażować się urzędnicy, którzy zapowiedzieli, że w ciągu najbliższych dwóch tygodni przy nadmorskiej ścieżce rowerowej zostaną ustawione znaki ograniczające prędkość do 10 km/h.
Sopocki magistrat przestrzega jednocześnie, że na pewno znajdzie sposób na wyegzekwowanie nowych przepisów. - Jeżeli okaże się, że jakieś miejsce jest bardzo niebezpieczne, to być może zwrócimy się do policji, by czasowo ustawiła się tam z fotoradarem - podkreśla w rozmowie z reporterem radia RMF FM Magda Jachim z Urzędu Miasta w Sopocie.

Bezpieczeństwo czy dziecinada?
Rowerzyści powinni mieć się zatem na baczności! Ale czy tylko oni? Przecież powyżej 10 km/h na godzinę poruszają się również miłośnicy rolek, biegacze, a nawet ci, którzy po prostu szybko... maszerują. Sprawdził to reporter radia RMF FM, który bez nadmiernego wysiłku dotrzymał kroku jadącemu prawie "dychą" cykliście.
Rowerzyści nowe przepisy określają krótko: "To jest dziecinada". Dla rowerzysty to jest człapanie w miejscu. Powinniśmy kłaść nacisk na przejścia dla pieszych. To będzie kolejny martwy przepis. Musiałby za każdym drzewem stać strażnik i karać wszystkich - zarówno tych na rolkach, jak i tych biegających - podkreślają w rozmowie.

RMF

PostNapisane: Wt sie 07, 2012 10:29 
Oberspammer

eee. Przecież błąd na fotoradarze nie karany mandatem to 10km/h - szkoda zachodu.

PostNapisane: Wt sie 07, 2012 10:43 
Zielony Oszołom

Policja/SM na pewno specjalnie na tę okazję kupi fotoradary z legalizacją na rowery...

PostNapisane: Śr sie 08, 2012 17:44 
Admin

I kolejne dziecko zabite przez zabobony ZTM:

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,12 ... .html?bo=1

(oraz oczywiście polską praktykę projektową, ale to można powiedzieć o prawie każdym wypadku).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 119  Następna strona