Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 324 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 33  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz sie 27, 2009 13:15 
Admin

ajarmoniuk napisał(a):
Kratkę może mieć każdy samochód. Np. dla psa. Jednak większość samochodów, które ją posiadają to "ciężarówki" (chodzi o wpis w dowodzie rejestracyjnym).

Okej, tylko jak to sprawdzić, czy akurat to dane auto z kratką zaparkowane na chodniku to ciężarówka? Zakładam brak właściciela z dowodem w aucie. I myślę, że tu jest problem.

Można by pewnie wzywać kierowców z automatu i po prostu anulować mandaty tym, co mają kratę w osobówce. Ale z drugiej strony czy to nie będzie przesada w drugą stronę? Sam nie wiem.

ajarmoniuk napisał(a):
Wg mnie bez sensu, ale takie prawo...

No jak dla mnie Panda ciężarówka ma takie same wymiary i podobną wagę co panda nie-ciężarówka. Obie powinny móc parkować w tych samych miejscach i nie móc parkować w tych samych.

Ale to już niech się kierowcy domagają stosownych zmian w przepisach, by zlikwidować absurd. Ja tam "kraciarzy" nie lubię za styl jazdy nastawiony na wyniszczenie "wrogów" na szosie. Pomagać im nie będę :-)

PostNapisane: So wrz 12, 2009 6:35 
Oberspammer

Cytuj:
Na buspasach „jamniki”, a tuż nad nimi kamery
kmaj 11-09-2009, ostatnia aktualizacja 11-09-2009 23:04

Nad pasami dla autobusów pojawią się kamery monitoringu. A do Euro 2012 na ulice wyjedzie 500 nowych autobusów – twierdzą MZA.

– Kierowcy samochodów nie respektują buspasów. W strukturach miasta działa już zespół przygotowujący objęcie ich monitoringiem – ujawnił prezes Miejskich Zakładów Autobusowych Mieczysław Magierski.

Janusz Bosakirski z MZA zapowiedział, że system będzie wprowadzał do bazy danych numery rejestracyjne i zdjęcia samochodów jadących buspasami. Piraci mają być karani mandatami.

Na tym kończą się konkrety. Przedstawiciele miasta nie potrafią powiedzieć, kiedy zostaną zamontowane kamery ani ile będą kosztowały. Jak ustaliliśmy, w skład zespołu doradzającego w tej sprawie miastu wchodzą policjanci, a nawet antyterroryści.

Może kiedyś dojrzejemy do robienia rzeczy raz, a dobrze.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Pn wrz 14, 2009 8:46 
Admin

Cytuj:
Na tym kończą się konkrety. Przedstawiciele miasta nie potrafią powiedzieć, kiedy zostaną zamontowane kamery ani ile będą kosztowały. Jak ustaliliśmy, w skład zespołu doradzającego w tej sprawie miastu wchodzą policjanci, a nawet antyterroryści.

Antyterroryści, poważna sprawa. Te samochody to strasznie agresywne muszą być.

A w ogóle to najlepiej powołać komisję. Jak nie działa, podzielić ją na podkomisje. Jak i to nie pomaga, powołać komisję do spraw działania komisji.

Pomyśleć, że można by, O ZGROZO, po prostu te kamery postawić w tych kilku miejscach, przez które kierowca na odseparowanym buspasie po prostu musi przejechać jadąc buspasem. Tylko u nas pasów się nie separuje - to przecież zabiera pracę antyterrorystom ds aut na pasach dla autobusów i innym speckomisjom.

PostNapisane: Pn wrz 14, 2009 15:53 
Stały Bywalec

- W Londynie i Włoszech kamery (a raczej aparaty foto) montuje się na autobusach jak ktoś zajedzie kierowca pstryka zdjęcie,

- Pasy powinny być koloru czerwonego (działanie psychologiczne) i oddzielone najlepiej separatorem gumowy (przez taki przejedzie np. karetka)

- Autobusy powinny mieć tzw. pool position na skrzyżowaniach gdyż u nas pas się kończy 70 m przed skrzyżowaniem i zaczyna się pas do skrętu w prawo. Jak to jest w Europie, że tylko u nas tak jest a gdzie indziej można w prawo skręcać równie dobrze z 2 pasu a wewnętrzny zostawić dla autobusów.

- Na trasie Łazienkowskiej pas można wytyczyć po wewnętrznych pasach aby nie kolidował ze zjazdami, zrobić ruch lewostronny autobusów, dzięki temu można by wysiadać na wysepkach po środku (drzwi jak wiadomo są tylko po prawej stronie). Chociaż to trochę bus-fiction dla większości.

- po otwarciu stacji metra Powiśle warto by też wytyczyć pasy dla autobusów po Wisłostradzie i zapewnić tędy dojazd do stacji metra (można zrobić bezpośrednie wejście z metra do tunelu Wisłostrady).

- środkowy pas na ulicy Tamka można przeznaczyć na pas autobusowy - rano w stronę centrum do 12:00, od 12:00 w stronę Pragi. Przykład Radzimińskiej pokazał w te wakacje, że zmienna organizacja ruchu jest możliwa w tym mieście :)

- na ulicy Okrzei można wyznaczyć pierwszy kontrapas (kontrabus :) ) autobusowy dla linii jadących do tej pory Kłopotowskiego w stronę Wisły aby nie stały rano w korku. Nie spowoduje to pogorszenia ruchu samochodowego na odcinku Okrzei od Jagiellońskiej do Wisły (czyli tam gdzie kontrapas) gdyż te 3 pasy tam i tak nie są wykorzystywane, dla panującego natężenia tam 1 nawet by wystarczył spokojnie.

PostNapisane: Pn wrz 14, 2009 21:37 
Oberspammer

Przystanek -- strefa chroniona? :lol:

PostNapisane: Cz wrz 24, 2009 23:11 
Zielony Oszołom

Hubert Pollak napisał(a):

- Autobusy powinny mieć tzw. pool position na skrzyżowaniach gdyż u nas pas się kończy 70 m przed skrzyżowaniem i zaczyna się pas do skrętu w prawo. Jak to jest w Europie, że tylko u nas tak jest a gdzie indziej można w prawo skręcać równie dobrze z 2 pasu a wewnętrzny zostawić dla autobusów

Prawda li to

- Na trasie Łazienkowskiej pas można wytyczyć po wewnętrznych pasach aby nie kolidował ze zjazdami, zrobić ruch lewostronny autobusów, dzięki temu można by wysiadać na wysepkach po środku (drzwi jak wiadomo są tylko po prawej stronie). Chociaż to trochę bus-fiction dla większości.

Niezłe. Genialny pomysł. Sam to wymyśliłeś, czy gdzieś podpatrzone?

PostNapisane: Pt wrz 25, 2009 9:53 
Bywalec

-
- środkowy pas na ulicy Tamka można przeznaczyć na pas autobusowy - rano w stronę centrum do 12:00, od 12:00 w stronę Pragi. Przykład Radzimińskiej pokazał w te wakacje, że zmienna organizacja ruchu jest możliwa w tym mieście :)

Robiłem koncepcję organizacji ruchu dla powiśla i zaproponowałem takie rozwiązanie: zdecydowany sprzeciw ze strony Inżyniera Ruchu :(

PostNapisane: Pt wrz 25, 2009 13:10 
Admin

kapilansztrum napisał(a):
-

Robiłem koncepcję organizacji ruchu dla powiśla i zaproponowałem takie rozwiązanie: zdecydowany sprzeciw ze strony Inżyniera Ruchu :(

W sumie dziwne. Facet zatwierdził podobny pas o zmiennym kierunku ruchu na Radzymińskiej. Nie słyszałem, by tam coś złego się stało, czyli ewaluacja musiała być pozytywna. A na tym buspasie jeździliby tylko doświadczeni kierowcy autobusów, więc tym bardziej powinno być bezpiecznie.

Myślę, że ten brak zgody to po prostu tzw dupochron.

PostNapisane: Pt wrz 25, 2009 16:21 
Zielony Oszołom

kapilansztrum napisał(a):
przeznaczyć na pas autobusowy - rano w stronę centrum do 12:00, od 12:00 w stronę Pragi

Ciekawe. A proponowałeś tam właśnie zmiennokierunkowy buspas czy ruch ogólny?
Na Radzymińskiej to o tyle inna sprawa, że to było tymczasowe a nie produkcyjne rozwiązanie.

PostNapisane: Pt wrz 25, 2009 20:13 
Admin

pduncz napisał(a):
Na Radzymińskiej to o tyle inna sprawa, że to było tymczasowe a nie produkcyjne rozwiązanie.

Fakt, ale dwukierunkowy pas tymczasowy jest chyba nawet bardziej niebezpieczny niż taki pas stały, bo kierowcy nie są przyzwyczajeni do nietypowej organizacji ruchu i nie mają szansy zdążyć się przyzwyczaić.

W każdym razie na pewno nie jest odwrotnie - stały pas nie będzie bardziej niebezpieczny od czasowego.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 324 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 33  Następna strona