Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 119  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz kwi 26, 2012 20:53 
Oberspammer

http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,ne ... 42956.html
kampania społeczna
Cytuj:
Majdan, Pitera i Chajzer uczą, jak przechodzić przez jezdnię
Warszawscy urzędnicy oraz celebryci wzięli udział w kampanii społecznej dla pieszych. W spotach reklamowych podpowiadają, jak bezpiecznie przejść przez jezdnię.

W 10 spotach reklamowych pojawili się m.in. wojewoda mazowiecki Jacek Kozłowski, dyrektor ZDM Grażyna Lendzion, Julia Pitera, Maciej Szczęsny, Mariusz Czerkawski, Zygmunt Chajzer, Maciej Orłoś czy Radosław Majdan.
Spoty będą emitowane w telewizji od 26 kwietnia do 2 maja. Kampania jest też związana z ustanowioną przez ONZ na lata 2011 – 2020 dekadą działań na rzecz bezpieczeństwa ruchu drogowego. Celem jest ustabilizowanie, a następnie zmniejszenie liczby śmiertelnych wypadków na drogach.
bf/roody

Ku*wa mać! :evil:

http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,ne ... 42939.html
Cytuj:
kampania społeczna dla pieszych Dla poprawy bezpieczeństwa rozjechali manekina kibica
Na placu Konstytucji pod samochód wpadł kibic reprezentacji Polski. Na szczęście wypadek był tylko udawany - to Zarząd Dróg Miejskich rozpoczął kampanię, która ma poprawić bezpieczeństwo pieszych.

Kierowca rozmawiał przez telefon i nie zauważył kibica, który przebiegał w niedozwolonym miejscu. Uderzenie było tak silne, że ciało mężczyzny wylądowało na pasach, kilkanaście metrów dalej - tak wyglądałaby prawdopodobnie nasza relacja, gdyby wypadek był prawdziwy. Na szczęście tym razem była to tylko pokazówka.

- Niestety, nie przestrzegamy podstawowych zasad ruchu drogowego - mówi Adam Sobieraj, rzecznik prasowy Zarządu Dróg Miejskich. I podaje dane, które nie pozostawiają złudzeń: w 2011 roku na warszawskich drogach zginęło 56 pieszych, co stanowi 62 proc. ofiar śmiertelnych wszystkich wypadków drogowych w Warszawie.

Wchodzą na czerwonym, giną na pasach
Winnymi wcale nie zawsze są pędzący na złamanie karku kierowcy - piesi spowodowali 160 wypadków, wchodząc na przejście na czerwonym świetle lub przechodząc w niedozwolonym miejscu. Przed śmiercią nie chroni też sygnalizacja świetlna, choć na oznakowanych przejściach wypadków było mniej, niż zwyczajnych.

Statystyki zmobilizowały drogowców do zorganizowania kampanii społecznej "Czerwone – Stój, Zielone – Idź". - Ma włączyć wyobraźnię u ludzi, którzy korzystają z dróg publicznych. Nikt nie jest nieścieralny, niezatapialny i każdy ma jedno życie. Ruch drogowy to jest żywy organizm, w którym może się wydarzyć wiele milionów wariantów. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, w którym momencie, na którym etapie drogi coś nas może zaskoczyć - tłumaczy Maciej Wisławski, pilot rajdowy.

Pod egidą ONZ
Kampania jest też związana z ustanowioną przez ONZ na lata 2011 – 2020 dekadą działań na rzecz bezpieczeństwa ruchu drogowego. Celem jest ustabilizowanie, a następnie zmniejszenie liczby śmiertelnych wypadków na drogach.
Do 2 maja w telewizji będą emitowane spoty reklamowe. Kolejne symulacje wypadków odbędą się: 1 września na Bemowie oraz 20 listopada na Pradze.

bf/roody

Nie wspominają, ilu z zabitych przez samochody zostało podczas gdy miali zielone światło, lub samochód wpadł na chodnik... :evil:

PostNapisane: Pt kwi 27, 2012 8:22 
Oberspammer

Wybitnie irytujące. Kierowcy - hulaj dusza, jak potrącicie pieszego to jego wina! Gaz do dechy! Kto im dał na to kasę!!!

PostNapisane: Pt kwi 27, 2012 15:50 
Oberspammer

Przydałyby się u nas kampanie uświadamiające twórców kampanii na rzecz BRD, o co w tym BRD chodzi...

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: So kwi 28, 2012 7:23 
Stały Bywalec

Chyba odrobinę przesadzacie. Piesi powszechnie łamią przepisy - to jest fakt, którego zaklęciami się nie schowa. I tak, choć to niepolityczne, czasem giną z własnej winy.

Stąd te akcje edukacyjne dla dzieci, zajęcia z PoRD w szkołach (nie wiem, jak to w praktyce wygląda). Problem jest. Owszem, nie jest to problem główny, są problemy ważniejsze (np. powszechne przyzwolenie na jazdę 20-30 km /h powyżej limitów w miastach).

Powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne stanowisko. Nie może być uznawana za oficjalne lub nieoficjalne stanowisko jednostki, organizacji bądź firmy z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

PostNapisane: So kwi 28, 2012 8:05 
Oberspammer

Jasne, że piesi nie są świętymi krowami - tyle tylko, że w obecnej formie akcje "uświadamiające" dążą przede wszystkim do utrwalenia stereotypu, że kierowca zawsze ma rację i jeżeli pieszy zostaje rozjechany to zawsze z własnej winy (a to nie był widoczny, a to "wtargnął" na jezdnię, itp.). Niestety "uświadamiają" one w tym względzie również kierowców, co skutkuje dalszym potęgowaniem problemu braku świadomości ze strony kierowców co do ich roli (podstawowej, jako dysponujących "bronią" w postaci ciężkich pojazdów) w BRD, nastawieniem na wymuszanie pierwszeństwa na przejściach itp.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: So kwi 28, 2012 9:20 
Stały Bywalec

Nie widzę takiego nastawienia w tym artykule. Przecież zapis "winnymi wcale nie zawsze są kierowcy" to nie to samo, co "winnymi nigdy nie są kierowcy".

Powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne stanowisko. Nie może być uznawana za oficjalne lub nieoficjalne stanowisko jednostki, organizacji bądź firmy z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

PostNapisane: Pt maja 04, 2012 7:39 
Zielony Oszołom

axxenfall napisał(a):
akcje "uświadamiające" dążą przede wszystkim do utrwalenia stereotypu, że kierowca zawsze ma rację

cyt" kierowca musi stale zachowywać się w sposób ostrożny i pełen szacunku względem innych uczestników ruchu , a w szczególności - tych nie chronionych." kon.cyt.

cyt " masz pierwszeństwo,czy go nie masz,chyba nie chcesz mieć człowieka na sumieniu." kon.cyt.

Jeżeli umieszczę takie hasła na swojej przyczepce ,to,czy ,i jak często, będę miał okazję dowiedzieć się ,jak ,mam na "imię"?

PostNapisane: Pn maja 07, 2012 19:52 
Zielony Oszołom

https://docs.google.com/open?id=0BxBtWT ... VJDQlE0U2s

Szczególnie zalecam dla 5201 pijanych ,zatrzymanych w długi majowy weekend.
PS
Taka powinna być kara wymierzona każdemu przez sąd , aby do końca życia (pijani,zatrzymani) byli napiętnowani.
Pokazywać wizerunki pijanych ,zatrzymanych we wszystkich mediach i plakatach!!!!!

PostNapisane: Wt maja 08, 2012 6:42 
Zielony Oszołom

grzcie2083 napisał(a):
Szczególnie zalecam dla 5201 pijanych ,zatrzymanych w długi majowy weekend.

Obawiam się, że połowa z tych 5201 pijanych to rowerzyści/menele zatrzymywani przy każdej takiej akcji pod wiejskimi sklepikami dla zrobienia statystyki.

PostNapisane: Wt maja 08, 2012 8:36 
Oberspammer

Cytuj:
Chyba odrobinę przesadzacie. Piesi powszechnie łamią przepisy - to jest fakt, którego zaklęciami się nie schowa. I tak, choć to niepolityczne, czasem giną z własnej winy.

Owszem, ale...
Cytuj:
Owszem, nie jest to problem główny, są problemy ważniejsze (np. powszechne przyzwolenie na jazdę 20-30 km /h powyżej limitów w miastach).

W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś, ale dopowiem. Gdyby dokładnie zbadano wszystkie wypadki na drogach w miastach, to by się okazało, że te śmiertelne mimo błędu pieszego wynikają także z błędu kierowcy, np: przekroczenia prędkości. Czyli, że w śmiertelnych wypadkach często dwie strony popełniły wykroczenie, ale ponieważ wina pieszego była ewidentna, to wina drugiej strony z oszczędności nie była badana. Taka jest przynajmniej moja hipoteza.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 119  Następna strona