Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68 ... 119  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt sty 10, 2012 10:35 
Oberspammer

Piwoslaw napisał(a):
A teraz dolicz (na korzyść fotoradaru/patrolu) dochody z mandatów.

Oczywiście, próg działa zawsze i nie sposób się z nim procesować. :mrgreen:

Zaletą progu jest także to, że nie robią na nim wrażenia immunitety, a funkcjonariusze mogą w odzyskanym czasie pilnować porządku w miejscach, gdzie są bardziej potrzebni (np. kontrolować zgodność parkowania z przepisami i/lub po prostu patrolować miasto).

PostNapisane: Wt sty 10, 2012 11:12 
Oberspammer

Lub nie być funkcjonariuszami i wykonywać bardziej pożyteczne dla PKB (i budżetu Państwa) prace gospodarcze lub społeczne.

PostNapisane: Wt sty 10, 2012 11:15 
Stały Bywalec

no ale jak będzie wyglądało miasto upaskudzone takimi progami?
Co powiedzą turyści, którzy chcieliby normalnie podróżować po mieście?

A np w Niemczech jakoś kierowcy potrafią jeździć przepisowo, ba nawet polacy jeżdżą tam inaczej niż w Polsce. Okazuje się, że jakimś cudem da się wymusić na kierowcach jazdę przepisową, bez konieczności stosowania progów zwalniających.

Problem z progami jest też taki, musiały by być bardzo gęsto rozmieszczone bo kierowcy na przestrzeni między progami i tak się rozpędzają.

PostNapisane: Wt sty 10, 2012 11:37 
Zielony Oszołom

sansan napisał(a):
A np w Niemczech jakoś kierowcy potrafią jeździć przepisowo, ba nawet polacy jeżdżą tam inaczej niż w Polsce. Okazuje się, że jakimś cudem da się wymusić na kierowcach jazdę przepisową, bez konieczności stosowania progów zwalniających

W pewnym niewielkim, niemieckim miasteczku rozpędziłem się do 50km/h przy ograniczeniu do 40km/h. Zupełnie znienacka, chyba z drzewa, błysnął mi ukryty fotoradar. Kilometr później skręciłem w prawo i ledwo dodałem gazu błysnął mi kolejny sprytnie ukryty aparat.
W ciągu niespełna 10 minut dołączyłem do grona dobrze wychowanych, europejskich użytkowników dróg :)

PostNapisane: Wt sty 10, 2012 12:06 
Oberspammer

Cytuj:

Całkiem normalnie - przejedź się do Holandii, a zobaczysz. Inna sprawa, że próg to naprawdę ostateczność a i nie jedyny możliwy środek do stosowania, z tym, że polscy drogowcy progi już łyknęli, a inne to pewnie im Wisła musi w darze na brzeg wypuścić, a i tak nie uwierzą, że warto i zadziała (esowanie toru jazdy, zawężanie pasów ruchu poniżej 3 metrów. wyniesione skrzyżowania, jezdnie jednokierunkowe z jednym nie za szerokim pasem ruchu (na naszej www wiele przykładów 2x1, przewężenia etc.)

A w Polsce fotoradary muszą być specjalnie oznakowane, aby kierowca wiedział kiedy zwolnić - ot roznica

PostNapisane: Wt sty 10, 2012 12:14 
Zielony Oszołom

http://edroga.pl/rozmaitosci/wiadomosci ... m-poznania

cyt"Celem wprowadzenia „strefy 30” jest podniesienie bezpieczeństwa, w tym przede wszystkim ograniczenie liczby wypadków drogowych, zmniejszenie różnicy prędkości pomiędzy rowerzystami i samochodami, zwiększenie liczby ulic przyjaznych dla wszystkich uczestników ruchu drogowego." kon cyt.

PostNapisane: Wt sty 10, 2012 17:46 
Zielony Oszołom

grzcie2083 napisał(a):
http://edroga.pl/rozmaitosci/wiadomosci-drogowe/5235-pierwsze-elementy-strefy-30-w-centrum-poznania

cyt"Celem wprowadzenia „strefy 30” jest podniesienie bezpieczeństwa, w tym przede wszystkim ograniczenie liczby wypadków drogowych, zmniejszenie różnicy prędkości pomiędzy rowerzystami i samochodami, zwiększenie liczby ulic przyjaznych dla wszystkich uczestników ruchu drogowego." kon cyt.

To niech nie robią na DdR-ach studzienek, wyjazdów i krawężników co 10-20 metrów!
[/ :wink:]

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

PostNapisane: Śr sty 11, 2012 9:27 
Zielony Oszołom

To trochę wyjaśnia brak bezpieczeństwa na drogach:

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... e=warszawa

(...)
Zarzuty wobec nich to konsekwencja działań Biura Spraw Wewnętrznych Komendy Głównej Policji, które zamontowało podsłuch w radiowozie buskiej drogówki. Gdy zarejestrowane rozmowy przelano na papier, wyszło z tego 767 czynów popełnionych w niewiele ponad miesiąc - od 30 grudnia 2009 roku do 7 lutego 2010.

Rekordzista, notabene laureat "Konkursu na policjanta ruchu drogowego", ma aż 217 zarzutów, z czego 58 korupcyjnych. Pozostałe to powiązane z przyjmowaniem łapówek niedopełnienie obowiązków czy poświadczanie nieprawdy w dokumentacji. Odczytywanie aktu oskarżenia prokurator Agnieszce Madej zajęło wczoraj prawie pięć godzin i będzie kontynuowane dziś, bo sam tylko opis zarzutów liczy ponad 200 stron

PostNapisane: Śr sty 11, 2012 15:50 
Stały Bywalec

sansan napisał(a):

Normalnie zapraszam do Niemiec. W moim miasteczku sa progi "nawet" przy ograniczeniach do 50/h (odpowiednio profilowane).

PostNapisane: Śr sty 11, 2012 17:27 
Stały Bywalec

Sebastian napisał(a):
Normalnie zapraszam do Niemiec. W moim miasteczku sa progi "nawet" przy ograniczeniach do 50/h (odpowiednio profilowane).

zgodzę się, problem w tym, że w Polsce trzeba by było takie progi zamontować na każdej ulicy co 100 metrów.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68 ... 119  Następna strona