Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 119  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt gru 20, 2011 15:29 
Oberspammer

Tu się nie ma co śmiać. Niedawno na konferencji TIRY na tory poseł od Palikota Piotr Chmielowski stwierdził, że jak zlikwidujemy ograniczenia prędkości na polskich autostradach i drogach szybkiego ruchu, to liczba wypadków na nich zmaleje o połowę. Takie mamy społeczeństwo - sądząc po jego wybranych przedstawicielach.

PostNapisane: Wt gru 20, 2011 16:11 
Zielony Oszołom

Taaa, a Janusz Korwin-Mikke twierdzi, bezpieczniej jest jechać bez pasów, zaś im szybciej się jedzie, tym mniej się spala(!). Dobrze, że nie uczył fizyki w szkole.

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

PostNapisane: Wt gru 20, 2011 23:53 
Oberspammer

http://www.tvnwarszawa.pl/ulice,news,nie-zatrzymal-sie-na-pasach-potracil-pieszego,340096.html
Cytuj:
Nie zatrzymał się na pasach, potrącił pieszego
08.12.2011 14:49 wypadek na skrzyżowaniu ul. Leszno z Karolkową

Kierowca samochodu osobowego, łamiąc przepisy, minął oczekujące na prawym pasie auto, wjechał na przejście i z dużą siłą uderzył w pieszego. Wypadek, do którego doszło na skrzyżowaniu ulic Leszno i Karolkowej, zarejestrowała kamera umieszczona w samochodzie internauty Kontaktu24 - Radosława.

- Żona wracając z pracy zatrzymała się przed przejściem, aby przepuścić pieszego. W momencie, gdy stała na prawym pasie, lewym pasem wjechał na przejście samochód i potrącił pieszego - relacjonuje Radosław, w którego samochodzie znajdował się wideorejestrator.

CZYTAJ TAKŻE NA KONTAKCIE24

- Moja żona podeszła w stronę leżącego na ulicy mężczyzny by sprawdzić czy wszystko jest w porządku. Wtedy do poszkodowanego podszedł kierowca, który go potrącił, podniósł mężczyznę z ziemi, wsadził do samochodu i odjechał na pobliski parking - dodaje Radosław.

Gdy kobieta ruszyła za sprawcą wypadku, ten natychmiast odjechał z parkingu. Pan Radosław z żoną przekazali nagranie policji.

Policja nic nie wie

Policjanci nie otrzymali jednak zgłoszenia ani od poszkodowanego w wypadku, ani od sprawcy.

- Zapoznaliśmy się z filmem, który krąży w sieci i jest to dla nas podstawa do podjęcia czynności sprawdzających - powiedziała TVN24 Anna Kędzierzawska z Komendy Stołecznej Policji. - Musimy dokładnie ustalić miejsce zajścia i czy rzeczywiście osoba, która jest uczestnikiem tego zdarzenia została ranna, czy trafiła do szpitala. Jeśli tak jest, to te szczegóły będziemy wyjaśniać - dodała policjantka.

Uwaga na pasach

Zimą każdego dnia na polskich drogach ginie kilka osób - ofiar potrącenia. W konfrontacji samochód - pieszy - ten drugi prawie zawsze jest na straconej pozycji. Dlatego policja apeluje o szczególną uwagę. Niesprzyjające warunki atmosferyczne, ograniczona widoczność, szybko zapadający zmrok - to czynniki zwiększające ryzyko potrącenia.

"To najczęstsza przyczyna wypadków"

- Najczęstszą przyczyną wypadków na stołecznych drogach jest nie udzielenie pierwszeństwa przejazdu lub właśnie nie prawidłowy przejazd przez przejście dla pieszych, tak jak oglądamy w nadesłanym filmie od internauty – komentuje Wojciech Pasieczny, z Wydziału Ruchu Drogowego stołecznej policji. – Najważniejsze jest oczywiście zakwalifikowanie obrażeń ciała u pokrzywdzonego, czy jego pobyt w szpitalu będzie trwał poniżej czy powyżej 7 dni. Wówczas mamy wykroczenie, karane grzywną w wysokości do 5000 zł albo przestępstwo za które grozi do 3 lat pozbawienia wolności. W przypadku śmierci grozi od 6 miesięcy do 8 lat - dodaje. Jak mówi Pasieczny, film trafił już do funkcjonariuszy z komendy rejonowej na Woli, którzy z urzędu zajmą się sprawą.

Pasieczny podkreśla przy okazji, że trwająca od trzech miesięcy akcja "Cwaniak" ma m.in.: walczyć z tego typu zachowaniami. Od września tego roku stołeczna drogówka przy pomocy miejskich kamer i mobilnego centrum monitoringu wyłapała już ponad dwa tysiące "cwaniaków"

(C) TvnWarszawa.pl

http://www.tvnwarszawa.pl/ulice,news,czterech-pieszych-potraconych-na-pasach,340354.html
Cytuj:
Czterech pieszych potrąconych na pasach
09.12.2011 08:39

Piątkowy poranek na drogach zaczął się fatalnie. Do godziny 8:00 czterej piesi zostali ranni. We wszystkich przypadkach były to wypadki na pasach.

- Piesi zostali ranni na ul. Płochocińskiej na wysokości numeru 19, na skrzyżowaniu ul. Marsa z Ilskiego, na ul. Estrady z Wólczyńską oraz na pl. Bankowym - poinformowała tvnwarszawa.pl Anna Kędzierzawska, z biura prasowego KSP. - Do potrąceń doszło na przejściach dla pieszych - dodaje.

Ford przepuścił pieszą, opel już nie

Zdjęcia do artykułu pochodzą z porannego wypadku na skrzyżowaniu ul. Marsa z Ilskiego. - Opel, skręcał z ul. Marsa w prawo właśnie w Ilskiego i uderzył w przechodzącą na przejściu dla pieszych kobietę - relacjonuje z miejsca zdarzenia Lech Marcinczak, reporter tvnwarszawa.pl. Potem samochód wjechał w forda, który ją wcześniej przepuścił. - Kierująca oplem tłumaczyła policji, że spieszyła się na pociąg - dodaje Marcinczak.

Wczoraj również doszło do tagicznego wypadku w Wawrze. Po południu na skrzyżowaniu ul. Zorzy z Niemodlińską cieżarówka śmiertelnie potrąciła mężczyznę.

Uwaga! Na drogach ślisko

W nocy temperatura spadła poniżej zera, dlatego rano kierowcy musieli się przygotować na to, że drogi są oblodzone. Policja apeluje o ostrożność. Jest bardzo ślisko.

(C) TvnWarszawa.pl

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,10805765,_Nie_obchodzi_mnie_zakaz_ruchu___I_potracil_strazniczke.html
Cytuj:
"Nie obchodzi mnie zakaz ruchu!" I potrącił strażniczkę

Zatrzymany przez straż miejską kierowca stwierdził, że zakaz ruchu "go nie obchodzi". Po czym usiłował odjechać, potrącając strażniczkę.

Strażnicy miejscy zatrzymali kierowcę peugeota na ul. Jagiellońskiej, w strefie obowiązywania zakazu ruchu związanego z budową metra. Mężczyzna zatrzymał się, jednak po usłyszeniu dlaczego został zatrzymany oświadczył, że nic go nie obchodzi zakaz ruchu i nie okaże dokumentu tożsamości. Jak powiedział: "i tak pojedzie".

Mimo że strażnicy stali obok pojazdu, kierowca wsiadł z powrotem do auta i ruszył. Zahaczył przy tym lusterkiem o jedną ze strażniczek. Kobieta trafiła do szpitala na prześwietlenie ręki. Nieposłuszny kierowca został zatrzymany i przekazany policji.

(C) TvnWarszawa.pl

PostNapisane: Pt gru 23, 2011 14:43 
Oberspammer

Bandytyzmowi na drogach sędziowie mówią: TAK! :twisted:
http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/5 ... tucje.html
Cytuj:
Koniec z podwójnym karaniem kierowców? Jednoczesne punkty i mandat mogą naruszać konstytucję
Jednoczesne karanie punktami karnymi i mandatem za popełnione wykroczenie może naruszać konstytucję – uważa Krajowa Rada Sądownictwa. Swoje stanowisko przedstawiła przy okazji opiniowania projektowanych w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych zmian dotyczących postępowania wobec kierowców naruszających przepisy ruchu drogowego.

http://www.sfora.pl/Bedzie-rewolucja-w- ... rne-a38904

PostNapisane: Pt gru 23, 2011 17:44 
Zielony Oszołom

Czyli co? Pijanemu kierowcy nie można i zabrać PJ i wsadzić go do paki bo to podwójne karanie?
Policjanta, który przekroczył uprawnienia nie można i wsadzić i zwolnić bo to podwójne karanie?
Co za debile w tej radzie sądownictwa...

Jedno z czym się zgodzę to punkty karne przy nieprzyjęciu mandatu. W tę albo we wtę - albo przyjmujemy, że policjant ma zawsze rację, albo nie i w razie nieprzyjęcia nie ma też punktów.
Choć to wynika zapewne ze znajomości praktyki tj. powolności polskiego sądownictwa. W przypadkach oczywistego wykroczenia sąd powinien to załatwić w góra miesiąc (wliczam w to czas na doręczenie poleconego kierowcy).

PostNapisane: So gru 24, 2011 2:18 
Stały Bywalec

legalnycyklista napisał(a):
Czyli co? Pijanemu kierowcy nie można i zabrać PJ i wsadzić go do paki bo to podwójne karanie?
Policjanta, który przekroczył uprawnienia nie można i wsadzić i zwolnić bo to podwójne karanie?
Co za debile w tej radzie sądownictwa...

Jedno z czym się zgodzę to punkty karne przy nieprzyjęciu mandatu. W tę albo we wtę - albo przyjmujemy, że policjant ma zawsze rację, albo nie i w razie nieprzyjęcia nie ma też punktów.
Choć to wynika zapewne ze znajomości praktyki tj. powolności polskiego sądownictwa. W przypadkach oczywistego wykroczenia sąd powinien to załatwić w góra miesiąc (wliczam w to czas na doręczenie poleconego kierowcy).

Właśnie problem polega na tym, że odmawianie przyjęcia mandatu byłoby popularnym sposobem na pozbycie się problemów z zabraniem prawa jazdy.

PostNapisane: Wt gru 27, 2011 10:04 
Oberspammer

Czyli amerykańskiemu systemowi karania mówimy stanowcze nie. Ciekawe który sędzia KRS ostatnio dostał mandacik?

A tymczasem już 333 ofiary grudnia. Prawie 200 osób więcej, niż rok temu w tym miesiącu, co jest głównie winą...pogody. ;-) Hahahaha

PostNapisane: Pn sty 02, 2012 8:52 
Zielony Oszołom

http://www.zyciewarszawy.pl/artykul/2,6 ... -zime.html

Wypadki. Policja bije na alarm. Aż o 25 proc. wzrosła liczba osób, które zginęły na stołecznych drogach
W tym ro­ku na war­szaw­skich uli­cach zgi­nę­ło aż 76 osób. Dla po­rów­na­nia w ro­ku ubie­głym by­ło ich 57. Po­li­cjan­ci nie ukry­wa­ją, że ten rok był jed­nym z naj­tra­gicz­niej­szych od kil­ku lat.

Kil­ka ty­go­dni te­mu, wi­dząc, że licz­ba śmier­tel­nych wy­pad­ków la­wi­no­wo wzra­sta, zor­ga­ni­zo­wa­li na­wet hap­pe­ning.

W Ale­jach Je­ro­zo­lim­skich, w sa­mo po­łu­dnie, po­ka­za­li skut­ki wy­pad­ku, w któ­rym zgi­nę­ły trzy oso­by, a je­go spraw­cą był pi­ja­ny kie­row­ca. Na słu­pie ogło­sze­nio­wym przy Dwor­cu Warszawa-Śród­mie­ście zo­sta­ły umiesz­czo­ne na­zwi­ska wszyst­kich ofiar.

Głupota za­bi­ja

Głów­ne przy­czy­ny wy­pad­ków ?

– To nie­ustą­pie­nie pierw­szeń­stwa prze­jaz­du, nie­ostroż­ne po­ko­ny­wa­nie przej­ścia dla pie­szych, nie­do­sto­so­wa­nie pręd­ko­ści do wa­run­ków ru­chu – mó­wi Woj­ciech Pa­siecz­ny, za­stęp­ca sze­fa sto­łecz­nej dro­gów­ki.

Zda­niem po­li­cjan­tów, po­za ty­mi czyn­ni­ka­mi du­ży wpływ na wzrost tra­gicz­nych zda­rzeń mia­ły i in­ne czyn­ni­ki, m.in. ła­god­na zi­ma.

– Bo im trud­niej­sze wa­run­ki na dro­gach, tym ostroż­niej jeż­dżą kie­row­cy i wy­pad­ków ma­my mniej – mó­wi je­den z mun­du­ro­wych. Na ra­zie na uli­cach śnie­gu nie ma, a kie­row­cy nie zdej­mu­ją no­gi z ga­zu.

Nie bez zna­cze­nia na licz­bę wy­pad­ków był też wzrost licz­by mło­dych mo­to­cy­kli­stów, któ­rzy w tym ro­ku ku­pi­li swój pierw­szy jed­no­ślad.

Z sza­cun­ków mun­du­ro­wych wy­ni­ka, że na uli­cach mia­sta w tym ro­ku po­ja­wi­ło się dwa ra­zy wię­cej mo­to­cy­kli. – Czę­sto kie­ro­wa­ły ni­mi oso­by bez do­świad­cze­nia. Wie­le z nich nie mia­ło na­wet pra­wa jaz­dy – mó­wią po­li­cjan­ci. Uczest­ni­czy­li oni w kil­ku­dzie­się­ciu wy­pad­kach, kil­ku­na­stu mo­to­cy­kli­stów zgi­nę­ło.

1000 - Tyle wypadków odnotowała policja w stolicy w 2011 r., o 5 proc. więcej niż rok wcześniej

Z da­nych po­li­cji wy­ni­ka, że naj­czę­ściej do wy­pad­ków do­cho­dzi­ło w piąt­ki w godz. 14 – 18. – Wte­dy jest naj­więk­szy ruch na dro­gach. Wie­le osób po pra­cy opusz­cza War­sza­wę. My­ślą już o cze­ka­ją­cym ich week­en­dzie, ja­dą zbyt szyb­ko – tłu­ma­czył nam Woj­ciech Pa­siecz­ny.

Naj­czę­ściej wi­nę za wy­pad­ki po­no­si­li kie­row­cy – 59 proc. śmier­tel­nych wy­pad­ków. Ofia­rą co trze­cie­go zdarzenia ze skut­kiem śmier­tel­nym był pie­szy (zgi­nę­ło 30 osób).

Nie­bez­piecz­ne dziel­ni­ce

Z da­nych Pro­ku­ra­tu­ry Ape­la­cyj­nej w War­sza­wie wy­ni­ka, że wie­lu kie­row­ców by­ło skraj­nie nie­od­po­wie­dzial­nych. Śled­czy pro­wa­dzi­li w pierw­szym pół­ro­czu te­go ro­ku aż 6227 spraw do­ty­czą­cych osób, któ­re kie­ro­wa­ły po­jazd pod wpły­wem al­ko­ho­lu al­bo nar­ko­ty­ków.

Naj­bar­dziej nie­bez­piecz­ny­mi dziel­ni­ca­mi w sto­li­cy by­ły: Śród­mie­ście (134 wy­pad­ki), Mo­ko­tów (119) oraz Wo­la (87). To dla­te­go, że w tych dziel­ni­cach jest naj­więk­szy ruch po­jaz­dów. Naj­spo­koj­niej by­ło zaś w Rem­ber­to­wie, Wi­la­no­wie i We­so­łej.

Naj­wię­cej ofiar by­ło na ul. Pu­ław­skiej (sześć osób) oraz w al. Ja­na Paw­ła II (cztery) oraz al. So­li­dar­no­ści (trzy). Naj­bar­dziej wy­pad­ko­wy­mi miej­sca­mi by­ły zaś skrzy­żo­wa­nia: al. So­li­dar­no­ści z al. Ja­na Paw­ła II, Al. Je­ro­zo­lim­skie – Ry­żo­wa oraz al. Pry­ma­sa Ty­siąc­le­cia – Ka­sprza­ka.

Aby po­pra­wić bez­pie­czeń­stwo, od po­ło­wy ro­ku ra­tusz do­fi­nan­so­wu­je do­dat­ko­we pa­tro­le w sto­łecz­nej dro­gów­ce.

-----------------------
a w nowym roku:
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,12 ... .html?bo=1
Nasz reporter Darek Borowicz jest już na miejscu wypadku na Słomińskiego. Po godz. 7 rano doszło do potrącenia pieszej na wysokości Parku Traugutta. Przechodząca przez przejście dla pieszych kobieta wpadła :roll: pod czerwone Suzuki.

PostNapisane: Pn sty 02, 2012 9:48 
Oberspammer

W grudniu 2012 - 389 zabitych na drogach według policja.pl Hm. Rekordowy miesiąc. no i rok jak wiadomo też gorszy od poprzedniego o przynajmniej 200 zabitych.

PostNapisane: Wt sty 03, 2012 7:24 
Zielony Oszołom

http://edroga.pl/rozmaitosci/wiadomosci ... i-nowy-rok

Policja podsumowuje Sylwestra i Nowy Rok

" pierwszy dzień Nowego Roku 447 nietrzeźwych kierujących."

"Od piątku do niedzieli na drogach w całej Polsce doszło do 250 wypadków, w których zginęło 31 osób a 305 z obrażeniami ciała trafiło do szpitala. Aż 18 ofiar śmiertelnych to piesi. Policjanci zatrzymali 945 pijanych kierujących pojazdami."

Głupota ma to do siebie iż ciągnie się za kierowcami jak smród i jej rozmiar powiększył się z początkiem 2012 r.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 119  Następna strona