Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 20  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt paź 02, 2009 14:08 
Admin

Cytuj:
Zdecydowana większość dzisiejszych stłuczek i wypadków to efekt deszczu.

O tak, broń Boże nie była to wina kierowców :-)

Cytuj:
W korku dzisiaj stali wszyscy.

Ja nie stałem. Jeżdżę rowerem i nie interesują mnie korki.

PostNapisane: Pt paź 02, 2009 16:55 
Zielony Oszołom

Gazeta.pl Olsztyn napisał(a):
Olsztyńscy drogowcy wiedząc o tych wątpliwościach postanowili wstrzymać nieco przygotowania do uruchomienia systemu. - Poczekamy, co ma do powiedzenia MSWiA w tej sprawie - zapowiada Paweł Jaszczuk.

Urzędnicy czekają na oficjalne stanowisko resortu. Nam ministerstwo już odpowiedziało. Okazuje się, że wg MSWiA choć straż miejska może korzystać z urządzeń należących do prywatnych firm, to niedopuszczalne jest, by w umowach z nimi można było określać ich udział we wpływach z nałożonych mandatów. Oznacza to, że trzeba będzie jeszcze raz przyjrzeć się ewentualnym sposobom finansowania systemu wychwytującego kierowców na skrzyżowaniach.

Bardzo ciekawi mnie uzasadnienie i szczegóły. Gdyby ktoś wiedział więcej, proszę o podzielenie się. Moim zdaniem właśnie proporcjonalny udział firmy prywatnej we wpływach może spowodować rzetelne podejście do sprawy i nastawienie na maksymalizację efektywności (trzeba pilnować, żeby firma nie przesadzała).

PostNapisane: Pt paź 02, 2009 19:55 
Oberspammer

http://www.sfora.pl/Pada-deszcz-Mozna-wjechac-na-chodnik-a12167
Cytuj:
Piątek [02.10.2009, 15:35]
Pada deszcz? Można wjechać na chodnik

Po zmianie prawa pieszy będzie musiał ustąpić rowerzyście a kierowca straci jeden z pasów ruchu.
O ile zostanie zatwierdzone. Na razie te i inne propozycje poprawiające bezpieczeństwo na drodze trafiają do Sejmu jako inicjatywa poselska.

Czego jeszcze chcą rowerzyści?
Stworzenia pasa ruchu dla rowerów na jezdniach, specjalnych śluz rowerowych a także umożliwienia wyprzedzania samochodów stojących w korkach z prawej strony - czytamy na gazetaprawna.pl.
Jeżeli ustawa zostanie przyjęta do kodeksu drogowego wejdzie też zapis o wydzieleniu części jezdni dla rowerów.
W porze zimowej na zaśnieżonych i oblodzonych trasach będą mogli korzystać z opon z kolcami - dodaje portal.
Gdy nie da się wydzielić pasa jezdni, bo np. będzie zbyt wąska, rowerzyści będą mieli prawo w czasie niepogody korzystać z chodnika.
Obecnie rowerzysta może poruszać się chodnikiem, gdy jego szerokość wynosi przynajmniej dwa metry, a droga obok zezwala na poruszanie się pojazdom z prędkością ponad 50 km/h - tłumaczy gazetaprawna.pl.

Chyba dziennikarzom wszystko się pomerdało... :wink:

PostNapisane: Pt paź 09, 2009 17:29 
Greenpisarz

Wątek bardzo się rozwinął, więc przypomnę, że chciałem powalczyć o uspokojenie ruchu na Stalowej:
olek napisał(a):
Na wersję soft - szeroki azyl (zmieści się nawet 5-6 m!) pośrodku przejścia - szanse powinny być sporę. Jeśli o wyniesione przejście dla pieszych chodzi, to... no cóż, byłbym mile zaskoczony gdyby się udało. Ale spróbować warto, za którymś razem się uda. Całego skrzyżowania się nie podniesie ze względu na torowisko tramwajowe (Czynszowa?)

I jak się okazało po dłuższym czasie, warto było napisać ten wniosek!
Robią w tej chwili szeroki azyl, malowanie już gotowe, pierwsze elementy plastikowych krawężników już przymocowane, no i co najważniejsze samochody jeżdżą dużo wolniej! A więc piszmy! :-D

Dla przypomnienia co było:

Obrazek

a teraz jest:

Obrazek

Ostatnio edytowano Pt sty 03, 2014 15:27 przez jacor, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: Pt paź 09, 2009 19:05 
Admin

Piekny przzyklad jak mozna poprawiac bezpieczenstwo I JEDNOCZEŚNIE organizaja ruchu wyeliminowac nielegalne i ograniczajace widocznosc parkowanie. Slupi sie nie pojawily, a jednak auta nie parkuja juz tuz przy przejsciu ograniczajac widocznosc pieszy-kierowca. Mysle, ze warto to pokazywac jako dobry przyklad

PostNapisane: Wt lis 10, 2009 20:55 
Oberspammer

http://www.zw.com.pl/artykul/2,418629_P ... skiej.html

Cytuj:
Powstanie rondo u zbiegu Terespolskiej i Stanisławowskiej
mz 10-11-2009, ostatnia aktualizacja 10-11-2009 16:57

Niebezpieczne skrzyżowanie Terespolskiej i Stanisławowskiej zostanie przebudowane. Na jego miejscu powstanie niewielkie rondo.

Przebudowę zlecił ZDM. Drogowcy przestawią krawężniki i wybudują wysepkę na środku skrzyżowania. Nie przewidziano wymiany nawierzchni - informuje Marcin Gałuszko z "Raportu na Gorąco".

Przebudowa ma potrwać tydzień; kierowcy mogą się spodziewać niewielkich utrudnień w ruchu.

No proszę: da się. Bez świateł, bez wielkich inwestycji -- w tydzień. Oczywiście ZDM sam na to nie wpadł, ale jak widać, nie ma co zakładać, że postulaty społeczne zostaną zignorowane.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: So lis 14, 2009 11:25 
Zielony Oszołom

Może mi ktoś powiedzieć czy to jest normalne. Mianowicie w tym miejscu:

Długorzeczna

jest krótki łącznik, którymi wielu kierowców omija korek na światłach skrzyżowania Kobiałka/Płochocińska. Od dawna myślałem o tym, żeby zaproponować uspokojenie ruchu, bo jakoś ulica ma szerokość 4m i góra 4,5 prześwitu między płotami przy sporym natężeniu ruchu i dość dużej prędkości przejazdu. Jak zapewne wiecie dużo wniosków mam przemyślanych a mało wysłanych, toteż czasem widzę, że problemy rozwiązują się bez mojego bezpośredniego wkładu. Taka sytuacja tu miała też miejsce.

Jadąc sobie autobusem zauważyłem, że od strony Płochocińskiej stoi znak "Strefa zamieszkania". Niech ktoś mnie przekona, że to ma jakiś sens i się sprawdzi. Nagle z 90 wszyscy będą zwalniać do 20?

PostNapisane: N lis 15, 2009 11:06 
Admin

Generalnie strefowanie prędkości raczej powinno obejmować także wartości pośrednie pomiędzy 90 a 20. Ale u nas w ogóle to pojęcie nie jest znane, więc trudno o przemyślane rozwiązania w tym zakresie;-)

Teoretycznie rozwiązanie jest poprawne - wjazd z Płochocińskiej (50km/h) w ulicę o ruchu uspokojony 20-30km/h w Holandii znajdziesz w wielu miejscach. Tylko, że auta nie jeżdżą teoretycznie. W praktyce na Płochocińskiej tak jak piszesz - 90km/h (ja bym co prawda napisał 70km/h). Ale to wynika ze złego zaprojektowania Płochocińskiej (przewymiarowanie pozwalające jeździć z nadmierną prędkością), a nie z złej gradacji prędkości na Długorzecznej.

Długorzeczna być może też jest spieprzona, skoro jest "strefa" a nie ma progów, czy innych rozwiązań uspokajających ruch i dzięki temu stanowi atrakcyjną alternatywę dla Płochocińskiej. Ale i na to jest prosty sposób - zamknąć ją z jednej strony (od Płochocińskiej), albo przedzielić na dwie nie połączone ze sobą połówki. Ja osobiście zamknąłbym wjazd od Płochocińskiej - i tak trudno z niego wyjechać z racji na prędkość aut na Płochocińskiej, trudno w niego skręcić. Dojazd od Kobiałki jest lepszy, a większość ludzi i tak jeździ od strony Warszawy (niewielka część jadąca od strony Zegrza niestety ucierpi, ale coś za coś). A problem przejeżdżania przez strefę aut "niechcianych", czyli aut "niemieszkańców" by zniknął całkowicie.

PostNapisane: N lis 15, 2009 16:15 
Sympatyk

gratulacje za akcję

w tym tempie damy radę zmienić to miasto, zanim nas rozjadą!

czy mogę jeszcze zasugerować pomiar odległości od ziemi dolnej krawędzi najniższego znaku widocznego przed przejściem? Jeśli wynosi mniej niż 2,20 proszę napisać skargę, zaznaczając, że podczas odbioru prac inspektor ZDM powinien to zauważyć.

chodzi o to, że oni są wąsko specjalizowani, przez co tracą bardzo dużo czasu i naszych pieniędzy - ten od kresek nie widzi tego od znaków itd.

Społeczny Inżynier Ruchu :)

P.S. Stalowej należy się cały system uspokojeń, ale z uwagi na tory może być to skomplikowane, acz nie niemożliwe

zauważ, że gdyby na Dąbrowszczaków były wysepki, a nie szeroka i prosta jezdnia, mały Michał być może nie straciłby życia na Pl. Hallera. I nie ma tu żadnego znaczenia, czy wtargnął, czy przechodził prawidłowo

Ostatnio edytowano N lis 15, 2009 16:25 przez SIR, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: N lis 15, 2009 16:20 
Sympatyk

pduncz napisał(a):

Bardzo ciekawi mnie uzasadnienie i szczegóły. Gdyby ktoś wiedział więcej, proszę o podzielenie się. Moim zdaniem właśnie proporcjonalny udział firmy prywatnej we wpływach może spowodować rzetelne podejście do sprawy i nastawienie na maksymalizację efektywności (trzeba pilnować, żeby firma nie przesadzała).

w USA są prywatne więzienia. Ludzie robią wszystko, żeby trafić do państwowych, bo w tamtych jest tak "rzetelnie", że ruskie łagry to obozy dla pionierów. Jest też dużo większa śmiertelność. Patrząc na to nie jestem do końca pewien tej koncepcji, ale jest interesująca

SIR

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 20  Następna strona