Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 23  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: So gru 11, 2010 8:28 
Zielony Oszołom

Ja też się cieszę, że z Otwocka będą jeździć częściej, bardziej regularnie, i bez przesiadki na Wschodnim. Osobiście też cieszę się z możliwości bezpośredniego dojazdu do Pruszkowa, choć przy częstszym kursowaniu na liniach otwockiej i grodziskiej przesiadka nie byłaby aż tak problematyczna (10 minut aby coś zjeść).

Phinek - Przy zmianach rozkładu zawsze znajdą się osoby, którym te zmiany nie pasują. KM i SKM mają przede wszystkim wozić spod Warszawy do/z centrum, a także po samej Warszawie, gdyż tam są ogromne potoki pasażerów. Osób, które jadą z jednej miejscowości do drugiej jest dużo mniej niż dojezdżających do Warszawy, dlatego priorytetem nie jest aby każda możliwa relacja z jednego końca województwa na drugi miała wygodną przesiadkę. Jak wspomniano wcześniej, aby dalej usprawniać rozkład trzeba zainwestować w infrastrukturę i tabor, wówczas można będzie dogodzić jeszcze większej liczbie pasażerów.

Co do infrastruktury, to jakie inwestycje przyniosłyby największe udogodnienia dla pasażerów?
Przystanek Ursus-Niedźwiadek?
Przesunięcie jakichś peronów aby poprawić dojście?
Trzeci tor do Otwocka?
Trzeci tor do Błonia?
A która inwestycja ma najkorzystniejszy stosunek udogodnienia do kosztów i łatwości zrobienia?

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

PostNapisane: So gru 11, 2010 19:12 
Początkujący

Najbardziej to by sie przydal 3 tor miedzy Celestynowem a Pilawa, zeby odciazyc linie do Minska i skierowac wszystkie pospieszne do Lublina przez Otwock a nie przez Minsk.

PostNapisane: So gru 11, 2010 22:13 
Oberspammer

Cytuj:
Kiedyś w głębokim PRLu wśród kolejarzy obowiązywało powiedzenie "skierniewicka przesiadka" - widzę, że dzięki Wam udało się przywrócić temu zapomnianemu określeniu sens.

Teraz co weekend dzięki Wam będę godzinę w plecy... a to oznacza dla mnie większa mobilizację dla jeżdżenia samochodem. Wszak wedle starego rozkładu na trasie Włochy-Rogów byłem w 1h 40min (dawniej to nawet 1h 25min) a teraz poniżej 2 godzin się nie zejdzie... Samochodem dojazd zajmuje mi równo 1h 30min więc zacznę blachosmrodzić miast koleją się wozić.

Ooooo. Widzę P+R Skierniewice nie przypadło do gustu. Tam taki parking jest dla pasażerów, żeby mogli dojechać samochodem i dalej jechać pociągiem.

Niedługo będzie autostrada, więc pewnie nie Ty jeden olejesz kolej, ale wkrótce zobaczycie, że jakieś tam A-X wiele nie poprawi w dojeździe do stolicy. Ale wtedy może kolei już w ogóle nie będzie - przecież to się nie opłaca.

PostNapisane: So gru 11, 2010 23:30 
Początkujący

Ja tam widzę same minusy nowego rozkładu dla linii grodziskiej..

-rano do 6.08 (6.09 w starym rozkładzie) było 6 pociągów teraz zostało 4.
-pociągi Bolimek i Wiedenka nie zatrzymują się w Grodzisku!
-ostatnie 2 pociągi w kierunku Warszawy było logicznie 22.32 (dla kończących pracę o 22) i ostatni pociąg 23:32, a teraz jest 22.04 i 23.04, a co tam niech sobie pracujący pójdą na kebaba przez tą godzinę...
-po co aż tyle połączeń z Pilawy w stosunku do poprzedniego rozkładu?

PostNapisane: N gru 12, 2010 0:19 
Stały Bywalec

Wojtek napisał(a):
Ooooo. Widzę P+R Skierniewice nie przypadło do gustu. Tam taki parking jest dla pasażerów, żeby mogli dojechać samochodem i dalej jechać pociągiem.

Dawniej mogłem jechać koleją z Warszawy do Skierniewic i potem ze Skierniewic dalej KOLEJĄ.
Jeśli teraz mam na którymś odcinku jechać samochodem... to wolę już całość samochodem.

Piwoslaw napisał(a):
Ja też się cieszę, że z Otwocka ... do Pruszkowa...

Tak i w ten sposób połączone zostały dwie linie o dużej skłonności do generowania opóźnienia. Brawo!
Ciekaw jestem jakie opóźnienie przeniesie skład z linii otwocko-skierniewickiej na Siedlce.

Swoją drogą... to czemu nie można jak dawniej dojechać bezpośrednio do Ciechanowa? Czemu kadra inżynierska przemieszczająca się z Wytwórni LUKA do Warszawy miała mieć gorzej niż ktoś kto turystycznie chce dojechać z Otwocka do Grodziska?

A o zbyt krótkich postojach na stacjach zwrotnych, czy też o braku PK na porannym poniedziałkowym Skierniewice-Warszawa już nie wspomnę...

PostNapisane: N gru 12, 2010 1:10 
Stały Bywalec

Phinek napisał(a):
Swoją drogą... to czemu nie można jak dawniej dojechać bezpośrednio do Ciechanowa?

Remont linii kolejowej E-65 Warszawa-Gdańsk na odcinku za Nasielskiem, i przez to potencjalne opóźnienia pociągów. I tak już mieszkańcy miejscowości między Nasielskiem a Legionowem mają kiepsko przez np. stawianie wiaduktu w Janówku, więc niestety kosztem mniejszości osób dojeżdżających z miejscowości między Nasielskiem a Działdowem jest to konieczne w celu poprawy jakości połączeń KM dla większości…

(swoją drogą, ciekawe jak będzie wyglądał rozkład po wznowieniu ruchu po drugim torze… oby przynajmniej pociągi do Nasielska były co ½ godziny…)

PostNapisane: N gru 12, 2010 1:14 
Stały Bywalec

Paweł Ciupak napisał(a):
Remont linii kolejowej E-65 Warszawa-Gdańsk na odcinku za Nasielskiem, i przez to potencjalne opóźnienia pociągów...

A planowany remont Warszawa-Skierniewice? Na linii Nasielskiej boimy się opóźnień, a ze Skierniewickiej na Otwocką (też rozdłubaną) i Siedlecką...

Jaki był klucz układania rozkładu się pytam...

http://www.facebook.com/album.php?aid=1 ... 16&index=1

PostNapisane: N gru 12, 2010 1:23 
Stały Bywalec

Phinek napisał(a):
A planowany remont Warszawa-Skierniewice?

Planowany.

PostNapisane: N gru 12, 2010 1:24 
Stały Bywalec

Jako kolejna część dużego projektu UE, więc raczej będzie niż nie będzie.

PostNapisane: N gru 12, 2010 22:27 
Oberspammer

Cytuj:
Jaki był klucz układania rozkładu się pytam...

Znów teoria spiskowa? Spytaj raczej, jakie były i są ograniczenia. Pewnie gdyby mieć nieograniczoną ilość taboru, nieograniczoną dotację do przewozów i nieograniczony dostep do torów o każdej godzinie to nikt by nie narzekał. Ale tak pięknie nie ma i nie będzie.

Cytuj:
Tak i w ten sposób połączone zostały dwie linie o dużej skłonności do generowania opóźnienia.

Statystyki proszę, że te linie są bardziej spóźnione niż inne. Na razie to jest tak, że każdemu pasażerowi (nawet mi) się wydaje, że pociągi są stale spóźnione i to o bardzo wiele minut. Tymczasem ok. 80% jeździ punktualnie z 15% jest spóźnione 5-10 minut, a 5% powyżej (cirka about, to nie są rzeczywiste statystyki).

Cytuj:
-rano do 6.08 (6.09 w starym rozkładzie) było 6 pociągów teraz zostało 4.

A widział Pan rozkład? 4:34, 5:04, 5:34, 5:41, 5:52, 6:04 to jest 6 czy 4 pociągi? W dodatku potem jest następny 6:11. Mogę więc zaryzykować twierdzenie, że do 6:08 jest o pół pociągu więcej ;-).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 23  Następna strona