Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 119  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt cze 03, 2011 22:18 
Greenpisarz

grzcie2083 napisał(a):
http://www.krbrd.gov.pl/aktualnosci/narodowy_eksperyment_bezp_2011.htm

60 tys. osób poparło w 2010 r. ideę bezpiecznych zachowań na polskich drogach.
Jaki będzie tegoroczny wynik akcji,ilu pieszych tylko w czerwcu 2011 roku w czasie trwania akcji zginie na drogach?

http://www.weekendbezofiar.pl/

Czy takie akcje mają rację bytu w środku roku , raz do roku,tylko przed wakacjami?
Bezpieczne zachowania powinny być już edukowane na poziomie przedszkola,szkoły ,czy są?
A co z kursami nauki jazy?
Oto są pytania na które nikt chyba nie zna odpowiedzi.
Chyba tylko Ci u Piotra.

Moim zdaniem takie akcje raz do roku bez innych systematycznych działań opartych na badaniach naukowych nie mają sensu.
Trochę piszę o tym na http://www.strefapiesza.blox.pl - w kontekście pieszych. W kontekście wypadków z udziałem samych kierowców jest podobnie - troszkę drgnęło, ale to wciąż dużo za mało.

PostNapisane: So cze 04, 2011 8:46 
Zielony Oszołom

W zeszłym roku jechaliśmy ze znajomymi w trasę samochodem i z radia dowiedzieliśmy się, że właśnie trwa "weekend bez ofiar". Już w piątek wieczorem mówili, że tak się niefortunnie złożyło, że ten weekend zapowiada się rekordowo z powodu dużej liczby zabitych. Zapamiętałem to chyba dlatego, że jeszcze mi adrenalina nie opadła po akcji kolejnego wyprzedzającego mnie pirata.

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

PostNapisane: Pn cze 06, 2011 6:21 
Zielony Oszołom

http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/bezpieczenstwo/news/szok-polacy-uwielbiaja-predkosc-jak-nikt-inny-w-europie,1649429

Cytuj:
Szok! Polacy uwielbiają prędkość jak nikt inny w Europie!

Zbyt szybka jazda jest najczęstszą przyczyną wypadków na drogach - alarmują organizatorzy kampanii: "Prędkość zabija! - włącz myślenie".

Jednak szybka jazda sprawia przyjemność aż 45 proc. polskich kierowców - to najwyższy wskaźnik wśród obywateli UE.

Szczegóły kampanii "Prędkość zabija! Włącz myślenie" przedstawiono w piątek na konferencji prasowej w Warszawie. Jej organizatorem jest Krajowa Rada Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego. W telewizji, radiu, prasie przez cały czerwiec będą emitowane spoty reklamowe. Do końca sierpnia akcja będzie prowadzona w internecie.

Wiceminister infrastruktury Radosław Stępień poinformował, że w 2010 r. na polskich drogach doszło do prawie 39 tys. wypadków, w których zginęło prawie 4 tys. osób, a niemal 49 tys. zostało rannych. Z tego najwięcej wypadków (ponad 9 tys.) było spowodowanych przez niedostosowanie prędkości do warunków ruchu. Z tej przyczyny zginęło 1117 osób, a rannych zostało ponad 13 tysięcy.

"Nie jest tak, że przekraczają prędkość tylko młodzi, niedoświadczeni kierowcy. Zbyt szybko jeżdżą ci, którzy samych siebie uważają za odpowiedzialnych, racjonalnych - ojcowie i matki. Gdy sytuacje życiowe zmuszają do pośpiechu - np. by zdążyć odwieźć dziecko do szkoły, czy na umówione spotkanie w pracy, ryzykują bezpieczeństwo swoje i innych" - zaznaczył.

Kolejną częstą przyczyną wypadków drogowych jest nieprzestrzeganie pierwszeństwa przejazdu (7,7 tys.).

Zaprezentowano też dane, z których wynika, że szybka jazda sprawia przyjemność 45 proc. Polaków - to najwyższy wskaźnik wśród krajów Unii Europejskiej. Szybką jazdę lubią też Szwedzi, Słowacy i Niemcy - deklaruje to 43 proc. z nich. Najmniej lubią ją Irlandczycy - 18 proc.

Informacje dotyczące wypadków pochodziły z danych Komendy Głównej Policji, natomiast dotyczące szybkiej jazdy były opracowane na podstawie europejskiego raportu Sartre 3.

Krajowa Rada Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego (KRBRD) jest międzyresortowym organem doradczym i pomocniczym rządu w sprawach bezpieczeństwa ruchu drogowego. Jej przewodniczącym jest minister infrastruktury Cezary Grabarczyk.

PAP

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

PostNapisane: Pn cze 06, 2011 8:00 
Zielony Oszołom

Chciałbym poruszyć jeszcze jeden ważny temat w granicach BRD. Hałas.
Najbardziej skutecznym środkiem na wyciszenie hałasu komunikacyjnego jest wyprowadzenie ruchu poza miasto. Wybudowanie obwodnicy ma znacznie zmniejszyć hałas. Jest także mniej kosztowny sposób. - wystarczy zmniejszyć prędkość. - Przyspieszenie o każde 10 kilometrów powoduje zwiększenie hałasu aż o sto procent.

Nadmiernego hałasu doświadczam na swojej ulicy,zarówno w dzień jak i w nocy( szaleni motocykliści).
Nie pozostaje mi nic innego jak ponownie podjąć porzuconą rękawicę (progi wyspowe) i może wystąpię do SANEPIDU o przeprowadzenie badań na ulicy i w mieszkaniu.
Ciekawe co na to zarządca drogi,jakieś konkretne argumenty w stylu "nie da się zmniejszyć hałasu?"

PostNapisane: Pn cze 06, 2011 8:20 
Zielony Oszołom

Zarządca drogi odpowie, że to nie droga emituje hałas lecz pojazdy i należy się zwrócić do ich właścicieli...
Problem zanieczyszczenia hałasem jest wciąż niedoceniony (podobnie jak zanieczyszczenie światłem). "Najwyżej postawi się ekran i bedzie git." Ale zamiast inwestować w półśrodki tłumiące istniejący hałas dużo lepiej byłoby od razu zmniejszyć jego natężenie - niższa prędkość (egzekwowana!), gładki asfalt zamiast kostki fazowanej, likwidacja czerwonych fal (niepotrzebne hamowanie i przyspieszanie), itd. Trzeba myśleć jak rozwiązać problem kompleksowo, a nie stawiać ekrany gdzie popadnie.

PostNapisane: Wt cze 07, 2011 8:35 
Oberspammer

Cytuj:
Jest także mniej kosztowny sposób. - wystarczy zmniejszyć prędkość. - Przyspieszenie o każde 10 kilometrów powoduje zwiększenie hałasu aż o sto procent.

Pełna zgoda. U mnie w Zielonce na powiatówce pod oknem zamiast 50 km/h kroluje 70km/h i łeb mam jak dzwon od tego. A jak teraz weszly motocykle, zwykle wyjeżdżające na ulice po 19, to naprawdę jest nieciekawie. A droga idealnie nadaje się na uspokojenie ruchu "a la Puławy". Za jakieś 2 lata mają ją modernizować - może coś uda się wywalczyć.

PostNapisane: Wt cze 07, 2011 8:54 
Oberspammer

Upał sprzyja piratom drogowym. Wczorajsza statystyka na policja.pl = 23 trupy!!! Średnio z 6 dni czerwca to 13,5 zabitych na dzień. Przy takiej pogodzie w tym roku statystyki poszybują

PostNapisane: Śr cze 08, 2011 16:29 
Zielony Oszołom

http://edroga.pl/drogi-i-mosty/projekto ... alasu-cz-i

cyt"Stosowanie rond w większości przypadków spowodowane jest głównie problemami związanymi z bezpieczeństwem ruchu drogowego. Tymczasem ronda, jako skrzyżowania mogą stanowić jeden z ważniejszych sposobów związanych z ochroną przed hałasem w obszarach z bliską zabudową mieszkalną."kon cyt

http://edroga.pl/drogi-i-mosty/projekto ... lasu-cz-ii

cyt" Przykładowo jeden samochód poruszający się z prędkością obrotową silnika wynoszącą 4000 obr./min. emituje tyle samo hałasu, co 32 samochody z prędkością obrotową 2000 obr./min. przy założeniu, że wszystkie pojazdy jadą z prędkością 50 km/h."kon cyt

cyt" poza zastosowaniem odpowiedniego typu skrzyżowania bardzo ważnym jest styl jazdy kierowców, który poza odpowiednią edukacją można próbować kształtować poprzez stosowanie odpowiednich urządzeń uspokojenia ruchu na większym obszarze np. terenów zabudowanych."kon cyt.

PostNapisane: Śr cze 08, 2011 22:10 
Oberspammer

Cytuj:
poza zastosowaniem odpowiedniego typu skrzyżowania bardzo ważnym jest styl jazdy kierowców

Zdecydowanie można jechać 50 km/h na piatym biegu przy obrotach ok. 1000 na minutę - wtedy jest zdecydowanie ciszej.

PostNapisane: Śr cze 08, 2011 22:29 
Zielony Oszołom

Wojtek napisał(a):
Zdecydowanie można jechać 50 km/h na piatym biegu przy obrotach ok. 1000 na minutę - wtedy jest zdecydowanie ciszej.

Potwierdzam, robię tak w Warszawie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 119  Następna strona