jacor napisał(a):
5. Eksperci opracowują nowe przepisy... - czy wiadomo co się dzieje w tym względzie?
Poguglowałem w tej sprawie i oto co mi wyszło:
13. sierpnia 2008 poszedł w świat nius o tym, że MSWiA zamierza zabronić parkowania na chodniku w ogóle. Wiadomość oczywiście podawana w trybie przyszłym dokonanym "Rząd zakaże parkowania na chodnikach". Super nius był publikowany chyba na co drugim serwisie w polskim internecie.
Po tym niusie nastąpiła zupełna cisza - jak to najczęściej bywa po zapowiedziach w stylu "Rząd zrobi ...", "Miasto wybuduje ...", "Już za dwa lata powstanie ..."
Jedyne, co udało mi się znaleźć, to ten tekst, z bełkotliwego artykułu w Rzeczpospolitej z 24. sierpnia:
Cytuj:
Ostatnio pojawiły się informacje o planach wprowadzenia zakazu parkowania na chodnikach. Postanowiliśmy sprawdzić, czy to prawda – owszem, trwają prace nad zmianą kodeksu drogowego, ale przedstawiciele MSWiA oraz Komendy Głównej Policji zapewnili „Rz”, że dotyczą one tylko miejsc parkingowych dla inwalidów (tylko z nich samochody mają być ściągane na lawetach). Urzędnicy nie zamierzają natomiast zakazać parkowania na chodnikach (poza miejscami ściśle wyznaczonymi).
Źródło:
http://www.rp.pl/artykul/4,180483_Manda ... ikach.htmlCzyli obstawiam, że MSWiA faktycznie coś takiego planowało, ale pod wpływem ludzi dzielnie broniących "jednego z najważniejszych współczesnych praw" szybko to zarzucono.