Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 324 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 33  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn kwi 19, 2010 21:45 
Zielony Oszołom

Dzisiaj specjalnie sobie zrobiłem spacer, co by zobaczyć jak wygląda ten nowy bus-pas na trasie AK (kawałek niżej parę zdjęć). Moje obserwacje:

1) Dobrze, że w ogóle jest.

2) Faktycznie - nie jest wcale od Żelazowskiej do Wisłostrady, tylko zaczyna się dopiero za Słowackiego a kończy przy następnym przystanku (Osiedle Potok) - chyba że może będzie jeszcze przedłużony.

3) Wyjeżdżający ze Słowackiego (od strony Centrum) chcąc nie chcąc zawsze stracą trochę czasu, zanim zdołają się wepchnąć na sąsiedni pas, często zanim im się uda to przyblokują jakiś autobus (widać to na jednym zdjęciu).

4) Dobrze, że jakiś czas wcześniej postawiono te żółte bariery, to też na pewno uporządkowało trochę ruch.

5) Większość ludzi jedzie prawidłowo, nie wjeżdża na bus-pas, ale jednak co jakiś czas trafiają się tacy co się wyłamią (zwykle 'falami' - jeden się odważy, to za nim kilku następnych).

Więc ogólnie to trochę dziadostwo. Po debatowaniu i ustalaniu przez 2 lata można się było spodziewać czegoś więcej niż wymalowania paru kresek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: Wt kwi 20, 2010 9:49 
Zielony Oszołom

MB napisał(a):
Dzisiaj specjalnie sobie zrobiłem spacer, co by zobaczyć jak wygląda ten nowy bus-pas na trasie AK (kawałek niżej parę zdjęć). Moje obserwacje:

1) Dobrze, że w ogóle jest.

2) Faktycznie - nie jest wcale od Żelazowskiej do Wisłostrady, tylko zaczyna się dopiero za Słowackiego a kończy przy następnym przystanku (Osiedle Potok) - chyba że może będzie jeszcze przedłużony.

Bez poszerzania jezdni, która wiąże się z usunięciem 2 latarń nie ma najmniejszych szans na żadne przedłużenie do zjazdu z Bielan, oraz 2 jeszcze przy przedłużeniu do Żelazowskiej. Patrz:

Obrazek
Obrazek

Cytuj:
Więc ogólnie to trochę dziadostwo. Po debatowaniu i ustalaniu przez 2 lata można się było spodziewać czegoś więcej niż wymalowania paru kresek.

Trochę bardzo dziadostwo. Taki buspas jest do zrobienia w tydzień, a nie lata. Do tego jest ciut za wąski zwłaszcza przy stanie skraju jezdni. No i zapewne pogarsza przejazd rowerom. Na szczęście nie zwęzili mocno ostatniego pasa i nadal można się tamtędy płynnie przeciskać.

A co do samego mostu. Nie ma najmniejszego problemu, żeby buspas był na 2 pasie (tym na Tarchomin) i znikał przy samym rozwidleniu. Pas lewy, który jest dużo rzadziej używany mógłby przejąć ten ruch. Mogłoby to nawet upłynnić, bo zniknąłby problem wiecznego wciskania z lewego. Autobus na Targówek przed rozwidleniem miałby jedynie problem w przeciskaniu się na 3 pas. Może tak?
Dzięki za zdjęcia.

PostNapisane: Wt kwi 20, 2010 17:05 
Admin

velogustlik napisał(a):
Nie ma najmniejszego problemu, żeby buspas był na 2 pasie (tym na Tarchomin) i znikał przy samym rozwidleniu. Pas lewy, który jest dużo rzadziej używany mógłby przejąć ten ruch. Mogłoby to nawet upłynnić, bo zniknąłby problem wiecznego wciskania z lewego. Autobus na Targówek przed rozwidleniem miałby jedynie problem w przeciskaniu się na 3 pas. Może tak?
Dzięki za zdjęcia.

To wytłumacz mi jak mam autem z Wisłostrady jechać na Bródno by nie wjechać na buspas. Albo jak autem od powiedzmy jadąc z Marymontu pojechać w Jagiellońską nie wjeżdżając na pas.

Skoro nie ma problemu, liczę, że to wytłumaczysz...

BTW. nie jestem przeciwko buspasowi, ale to co proponujesz (by buspas był pośrodku) nie trzyma się kupy i OIMW nie jest nigdzie praktyowane:-P

PostNapisane: Wt kwi 20, 2010 21:04 
Zielony Oszołom

Raffi napisał(a):
velogustlik napisał(a):
Nie ma najmniejszego problemu, żeby buspas był na 2 pasie (tym na Tarchomin) i znikał przy samym rozwidleniu. Pas lewy, który jest dużo rzadziej używany mógłby przejąć ten ruch. Mogłoby to nawet upłynnić, bo zniknąłby problem wiecznego wciskania z lewego. Autobus na Targówek przed rozwidleniem miałby jedynie problem w przeciskaniu się na 3 pas. Może tak?
Dzięki za zdjęcia.

To wytłumacz mi jak mam autem z Wisłostrady jechać na Bródno by nie wjechać na buspas. Albo jak autem od powiedzmy jadąc z Marymontu pojechać w Jagiellońską nie wjeżdżając na pas.

BTW. nie jestem przeciwko buspasowi, ale to co proponujesz (by buspas był pośrodku) nie trzyma się kupy i OIMW nie jest nigdzie praktyowane:-P

Pytanie czy jest sens w ogóle kombinować jak za 2-3 lata to i tak będzie trasa ekspresowa i wtedy pewnie nawet ten dopiero co zrobiony kawałek zniknie...

PostNapisane: Wt kwi 20, 2010 21:39 
Admin

MB napisał(a):
Pytanie czy jest sens w ogóle kombinować jak za 2-3 lata to i tak będzie trasa ekspresowa i wtedy pewnie nawet ten dopiero co zrobiony kawałek zniknie...

IMO jest. Może to być argument dla wzięcia pod uwagę jakiś ułatwień dla busów przy organizacji ruchu po przebudowie.

PostNapisane: Wt kwi 20, 2010 22:46 
Zielony Oszołom

Raffi napisał(a):

To nie do końca prawda, ale rzeczywiście masz racje. Już jakoś tak jest, że myśląc o poruszaniu się po mieście myślę o komunikacji, a Tobie zaorałbym, żebyś wcale tym samochodem nie mógł jeździć. Nadużywasz go mój drogi :P

PostNapisane: Śr kwi 21, 2010 21:20 
Admin

velogustlik napisał(a):
Tobie zaorałbym, żebyś wcale tym samochodem nie mógł jeździć. Nadużywasz go mój drogi :P

W tym miesiącu to chyba jeszcze nie widziałem mojego samochodu od środka. Daj Boże by wszyscy Warszawiacy tak nadużywali auta jak ja :-P

PostNapisane: Pt maja 07, 2010 22:01 
Stały Bywalec

Cytuj:
W Krakowie zainstalowano dziesięć kamer, które mają pilnować i odstraszać kierowców łamiących przepisy. Zarządzać nimi będzie policja drogowa. Inwestycja cieszy MPK, bo usprawni przejazd komunikacją miejską.

czytaj dalej...
Jak informuje „Gazeta pl Kraków”- w Krakowie zainstalowano dziesięć kamer, które mają pilnować i odstraszać kierowców łamiących przepisy. Zarządzać nimi będzie policja drogowa. Inwestycja cieszy MPK, bo usprawni przejazd komunikacją miejską. Dzięki kamerom policjanci będą mogli skutecznie ścigać kierowców, którzy skracają sobie drogę na buspasach i tych jadących na wprost, mimo że w danym miejscu obowiązuje zakaz wjazdu. - Kamery ten problem rozwiązują - nie ma wątpliwości Jacek Bartlewicz, rzecznik Zarządu Infrastruktury Komunalnej i Transportu, który kupił urządzenia. - Policjanci będą mogli z jednego miejsca monitorować ulice i karać mandatami tych kierowców, których znaki zakazu nie interesują - przekonuje. Nie kryje również, że kamery będą pełnić także funkcje straszaków. Nowe rozwiązanie ucieszyło również pracowników Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego. - Myślę, że kamery zmniejszą korki, które powstawały, gdy kierowcy mimo nakazów blokowali tramwaje - podkreśla Marek Gancarczyk, rzecznik MPK

źródło:
http://infobus.pl/text.php?id=32633

PostNapisane: So maja 08, 2010 6:57 
Zielony Oszołom

Warszawa podobno ma testować kilkadziesiąt kamer do wyłapywania kierowców na buspasach.

Pomysł dobry i życzę mu powodzenia. Choć należy dołożyć starań, aby mandaty były egzekwowane, bo tylko wtedy są skuteczne. No i niestety wiemy co Polacy lubią robić z kamerami i fotoradarami, które przeszkadzają im w łamaniu przepisów...
Obrazek

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

PostNapisane: Śr maja 12, 2010 21:23 
Zielony Oszołom

Kilka nowych zdjęć buspasa na trasie AK, już w docelowej wersji czyli do Wisłostrady:

Przed przystankiem Osiedle Potok:

Obrazek

Obrazek

W zatoczce przystanku Osiedle Potok udało się zmieścić 2 pasy, dzięki temu E4 i E8 też jadą przez zatoczkę ale mogą ominąć inny autobus który się tam zatrzyma:

Obrazek

Obrazek

Tutaj widzimy jak kierowca Nissana Micra, który wcześniej jechał buspasem, usiłuje się wepchnąć na właściwy pas dopiero za przystankiem Osiedle Potok, utrudniając przejazd pojazdowi uprzywilejowanemu:

Obrazek

Żeby nie było że wszyscy kierowcy to buraki, 99,5 % jedzie prawidłowo, nie wjeżdżając na buspas, ale dla pozostałych 0,5 % jakieś kamery i mandaty by się przydały:

Obrazek

Obrazek

Jak widać pas awaryjny nie był niezbędny, w razie awaryjnej sytuacji takiej jak tu można sobie jakoś poradzić nie blokując ruchu - chociaż nie jest to zbyt wygodne i trochę niszczy się trawnik ale takie sytuacje nie zdarzają się przecież tak często:

Obrazek

Obrazek

Na koniec buspas zamienia się w pas do skrętu w Wisłostradę ale autobusy i taksówki mogą nim jechać dalej prosto:

Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 324 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 33  Następna strona