Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 731 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 74  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt mar 31, 2009 17:24 
Zielony Oszołom

Zaryzykowałbym teorię, że owi 'stróże', a także ich przełożeni, uważają, że tak po prostu, z dnia na dzień, zacząć egzekwować prawo byłoby 'nie fair' wobec kierowców, którzy od jakiejś dekady (a może dłużej, ale tego to już nie pamiętam) przyzwyczajani są do tego, że w kwestii parkowania obowiązuje prawo zwyczajowe, a nie stanowione.
Jest w tym ziarnko prawdy. Jeśli przez 10 lat parkowałem samochód na trawniczku pod domem i nikt się tym nie interesował, a przede wszystkim ignorowali to policjanci i strażnicy, którzy przechodzili obok, a teraz nagle ktoś mi samochód odholuje i będę musiał za to zapłacić tauzena, to mam chyba subiektywne prawo poczuć się przez państwo oszukany, nie? (aby uniknąć nieporozumień - prezentuję tu tylko pewną postawę, sam się z nią nie identyfikuję)
Zatem być może te tabliczki SM traktuje jako takie ostrzeżenie, sygnał, że czasy się zmieniają, i muszę sobie póki co znaleźć inny trawniczek (lub przystanek czy chodniczek). Aż w końcu pewnego dnia w całym mieście będą te tabliczki i będzie je można spokojnie zdjąć, bo ludzie będą już wiedzieli, że obowiązują nowe reguły gry i sam zakaz zatrzymywania będzie wystarczał.
Taki scenariusz nie byłby w sumie nawet taki pesymistyczny, tylko nie wiem, czy nie jest to nadinterpretacja obecnych działań SM. Łączy się on bowiem z myśleniem perspektywicznym i długofalowym, a z tym jak wiadomo są u nas kłopoty. :wink: Niestety. :(

PS: Przykład z trawniczkiem może jest o tyle nietrafiony, że chyba nie montują tych tabliczek przy trawnikach. Niemniej mam nadzieję, że jest jasne, o co mi chodzi.

PostNapisane: Śr kwi 01, 2009 8:23 
Oberspammer

Tom.krakus - dzięki - lada dzień wieźmiemy się za SM. Miałem to w planach, ale twoje pismo spadło mi z nieba. :-)

PostNapisane: Cz kwi 02, 2009 21:08 
Oberspammer

Przynajmniej o swoje podwórko dbają :)

http://www.zw.com.pl/artykul/282386,349750.html

Cytuj:
Ukarali swoich kolegów
blik 02-04-2009, ostatnia aktualizacja 02-04-2009 21:08

Pracownicy administracji straży miejskiej dostali od swoich kolegów mandat za parkowanie w niedozwolonym miejscu.

Przed południem zaparkowali oni służbowego nieoznakowanego seata przy ul. Solec (naprzeciwko budynku, w którym mieszczą się biura formacji). Za przednią szybę włożyli służbową przepustkę upoważniającą do wjazdu na teren straży... przy ul. Czerniakowskiej. Po kilku minutach musieli jednak przestawić auto, bo blokowało przejazd. Tym razem postawili je na trawie, co wzburzyło okolicznych mieszkańców, którzy zadzwonili po patrol straży. Funkcjonariusze, nie patrząc na przepustkę, wypisali kolegom 500 zł mandatu za złe parkowanie.

– A czeka ich jeszcze postępowanie dyscyplinarne – zapowiada Zbigniew Leszczyński, komendant straży.
Życie Warszawy

Z mniej wesołych wieści, przed chwilą w TVP3 było o wypadku przy Mariocie, gdzie mężczyzna wyszedł spomiędzy zaparkowanych na przystanku samochodów pod autobus. Ja ostatnio zgłaszałem mniej więcej co drugi dzień całkowicie zastawiany przystanek na Koszykowej -- jeszcze ani razu nie dostrzegłem reakcji ze strony SM.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Wt kwi 07, 2009 7:51 
Oberspammer

http://www.zw.com.pl/artykul/244829,350 ... awie_.html

Cytuj:
Blokada za auto na trawie
blik , mm 05-04-2009, ostatnia aktualizacja 06-04-2009 22:10

Nie tylko mandaty, ale też blokady na koła aut – tak karano kierowców parkujących na trawie.

W weekend straż miejska wyruszyła na wojnę z kierowcami parkującymi w niedozwolonych miejscach, szczególnie na trawnikach.

W sobotę funkcjonariusze zakładali blokady na samochody niszczące zieleń przy ul. Ciszewskiego. – Taka „niespodzianka“ spotkała aż 17 źle parkujących tam kierowców – opowiada strażnik Krzysztof Pazera.

W niedzielę mundurowi byli na Agrykoli, tam również założyli 17 blokad. Po kilku godzinach blisko połowa z kierowców zapłaciła 100-złotowy mandat za zdjęcie blokady.

Poza tym strażnicy byli pod szpitalem przy ul. Wołoskiej. – Tam auta zaparkowane na trawie utrudniały ruch. Dlatego do sześciu wezwaliśmy holownik. Dwa samochody wywieziono. Właściciele czterech pozostałych zdążyli przed wywiezieniem aut zapłacić mandat za wezwanie holownika – dodaje Krzysztof Pazera.

Strażnicy byli też wczoraj w Powsinie, gdzie pouczyli blisko 50 kierowców, a trzech ukarali mandatami.

W 2008 roku na renowację zniszczonej przez kierowców zieleni i ochronę trawników przed rozjeżdżaniem Zarząd Oczyszczania Miasta wydał ponad 1,5 mln złotych. W 2009 będzie to pięć razy mniej – nieco ponad 300 tys. zł. – Ludzie domagają się zieleni, ale jednocześnie ją niszczą. Trawniki nie są dla samochodów – mówi Iwona Fryczyńska z Zarządu Oczyszczania Miasta.

Zgadza się z nią Agnieszka Żalińska ze stowarzyszenia Zielone Mazowsze. – Warszawskim kierowcom brakuje świadomości ekologicznej. Bardziej niż na ładnym, zielonym otoczeniu zależy im na własnej wygodzie. Trzeba ich edukować – mówi.

Z parkowaniem na trawnikach walczy nie tylko straż miejska, ale walczą też sami mieszkańcy. Przekonał się o tym Paweł Szymoński z Ursynowa. Wieczorem z powodu braku miejsc do parkowania przed swoim blokiem na Mandarynki zaparkował samochód na trawie. Rano miał przebite opony...Straż miejska zapowiada, że będzie kontynuować swoją walkę z kierowcami, którzy parkują na trawnikach. W tym tygodniu funkcjonariuszy z blokadami można się spodziewać m.in. na Polu Mokotowskim. – Mam nadzieję, że nasze działania przyniosą efekty i oszczędzimy trochę trawników – dodaje Krzysztof Pazera.

A Agnieszka Kłąb z zespołu prasowego ratusza apeluje. Odpowiedzialne korzystanie z przestrzeni publicznej jest szczególnie ważne w tak dużym mieście, jakim jest Warszawa – tłumaczy. – A wysiewanie nowej trawy kosztuje.

Niby dobrze, ale o ile dobrze rozumiem, że to będę planowane akcje, a SM-owcy nie biorący w nich udziału nie będą reagować na nielegalnie zaparkowane samochody. Tak czy siak, zawsze jakiś postęp -- może wreszcie SadoMaso czuje jakąś presję na wykonywanie swoich obowiązków.

Na świadomość kierowców wspomnianą przez Agnieszkę Żalińską (jakiś nepotyzm? ;) raczej bym nie liczył, za to martwi mnie fakt, że ZOM nie tylko zapowiada nieodnawiania trawników, ale odmawia też ich ogradzania by potrzeba odnawiania nie zaistniała. Jeśli komuś by się chciało, zachęcam do napisania do ZOM lub prezydenta miasta zapytania odnośnie stosowanego w Warszawie rachunku ekonomicznego -- czy faktycznie jest taniej pozwalać na kompletne demolowanie trawników i potem je odnawiać i ogradzać, czy też ogrodzić póki jeszcze coś z trawnika zostało.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.

PostNapisane: Cz kwi 16, 2009 7:58 
Oberspammer

Już wiadomo od czego jest Straż Miejska. Żenady ciąg dalszy!

onet.pl napisał(a):
Stolica: straż miejska zdumiona nową instrukcją
Od kilku dni strażników miejskich obowiązuje nowe zarządzenie "w sprawie zasad wypełniania notatników służbowych". Strażnicy mają niezły ubaw, donosi "Życie Warszawy".
Z rozdziału IV, paragrafu 12, podpunktu 2. zarządzenia nr 9 strażnik dowie się, że: "Zapisy powinny być rzeczowe". Z podpunktu 6., że "Strony notatnika, jak również okładki nie mogą być wykorzystywane w charakterze brudnopisu".

Polecono także strażnikom "dokonanie wpisów w miarę możliwości w czasie jazdy; kierujący pojazdem jest zobowiązany do ich uzupełnienia po jej zakończeniu".

Funkcjonariusze najwięcej głowią się nad paragrafem 17.: "W przypadku interwencji strażnik wpisuje w szczególności imię, nazwisko, stanowisko służbowe, jednostkę, kryptonim strażników lub policjantów udzielających wsparcia i dane pracowników służb miejskich".

- Jak mam spisać policjanta? Z dowodu? - zastanawia się rozmówca "Życia Warszawy". - Do tej pory wpisywałem numer boczny radiowozu i ewentualnie numer odznaki. Czy ja w ogóle mogę spisać policjanta? Gazeta zadała te pytania rzecznikowi stołecznej policji Marcinowi Szyndlerowi. Długo milczał.

Jeśli oni mają takie instrukcje to nie dziwię się niskiej skuteczności tej formacji.

Tytuł: Re:
PostNapisane: Śr kwi 29, 2009 18:39 
Zielony Oszołom

Wojtek napisał(a):
Ktos w koncu perorowal w sprawie wymienionego w jednym z poprzednich postow parkowania na chodniku przy Krolewskiej tuz obok Krakowskiego Przedmiescia?

Przyjechalem na dwa dni do Warszawy i przechodzac sie tamtedy po prostu od razu stracilem dobry humor. Niektorzy nawet centymetra nie zostawiaja pieszym w tak reprezentacyjnym miejscu, A 100 metrow dalej kolo hotelu Victoria pusty parking. Slupki, slupki, slupki rulez!!!

Jak tylko szybko chciałem powiedzieć, że sprawa jest nadal w toku, dyskusję w tej sprawie prowadzę ze ZMID-em i ZDM-em mniej więcej od czasu wysłania tamtego postu, dostałem już 3 odpowiedzi, ale żadna nie była na temat (więc kolejny raz im wysyłałem pierwszy wniosek). Wydaje mi się, że strasznie nie chcą tam postawić słupków, bo będą je musieli zamontować w tych granitowych płytach. Ale w sumie to nie wiem.

Tytuł: Re: Re:
PostNapisane: Pt maja 01, 2009 12:12 
Zielony Oszołom

Stary Trampek napisał(a):
Jak tylko szybko chciałem powiedzieć, że sprawa jest nadal w toku, dyskusję w tej sprawie prowadzę ze ZMID-em i ZDM-em mniej więcej od czasu wysłania tamtego postu, dostałem już 3 odpowiedzi, ale żadna nie była na temat (więc kolejny raz im wysyłałem pierwszy wniosek). Wydaje mi się, że strasznie nie chcą tam postawić słupków, bo będą je musieli zamontować w tych granitowych płytach. Ale w sumie to nie wiem.

Na Królewskiej są granitowe płyty? Zdawało mi się że zwykły beton, aż sprawdzę.

Moim zdaniem pewną (pośrednią) skuteczność mogłoby mieć zwielokrotnienie tabliczki o rodzaju parkowania (prostopadle, jedną osią na chodniku), i ew. zmiana tabliczki na (praktykowane obecnie powszechnie) parkowanie ukośne. Obecnie taka tabliczka jest jedynie pod znakiem początku parkingu, i przy skrzyżowaniu bliżej Victorii faktycznie kierowcy parkują bardziej zgodnie z nią. Drugi zgniły kompromis to wymalowanie grubej, białej linii na 1,5m chodnika.

Trzeci, już dość happeningowo-absurdalny pomysł to ustawienie paru atrap samochodów zaparkowanych poprawnie, co parę metrów (może z napisem: "jedną osią na chodniku, drugą na jezdni!"). ;-)

Update: no faktycznie, parkowanie odbywa się na solidnym kamieniu. Ciekawe, czy takie bryki kwalifikują się do odholowania? W końcu, do cholery, utrudniają ruch. Któregoś dnia się zawezmę i spróbuję ponaciskać na odholowanie najgłębiej wjechanego.

Obrazek Obrazek Obrazek

Ostatnio edytowano Cz maja 07, 2009 21:42 przez pduncz, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: So maja 02, 2009 7:44 
Oberspammer

http://www.zw.com.pl/artykul/284829,358 ... esciu.html

Cytuj:
Nowe parkometry w Śródmieściu
ar 01-05-2009, ostatnia aktualizacja 01-05-2009 17:44

Po długim weekendzie w centrum miasta stanie 10 nowych parkometrów. Pojawią się w rejonie ulic Chałubińskiego, Al. Jerozolimskich, Poznańskiej i Hożej.

Zanim zostaną włączone do strefy płatnego parkowania, urządzenia przejdą testy.

Kolejne 220 nowych parkometrów stanie do 1 lipca na Powiślu i w okolicy Filtrów, o które rozszerzona będzie strefa płatnego parkowania.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.

PostNapisane: N maja 03, 2009 0:16 
Zielony Oszołom

pduncz napisał(a):
Moim zdaniem pewną (pośrednią) skuteczność mogłoby mieć zwielokrotnienie tabliczki o rodzaju parkowania (prostopadle, jedną osią na chodniku), i ew. zmiana tabliczki na (praktykowane obecnie powszechnie) parkowanie ukośne. Obecnie taka tabliczka jest jedynie pod znakiem początku parkingu, i przy skrzyżowaniu bliżej Victorii faktycznie kierowcy parkują bardziej zgodnie z nią. Drugi zgniły kompromis to wymalowanie grubej, białej linii na 1,5m chodnika.

Trzeci, już dość happeningowo-absurdalny pomysł to ustawienie paru atrap samochodów zaparkowanych poprawnie, co parę metrów (może z napisem: "jedną osią na chodniku, drugą na jezdni!"). ;-)

Problem z białą linią jest taki, że jak się parkuje przodem, to się jej z samochodu po prostu nie widzi, więc wszyscy równają do już zaparkowanych samochodów. Więcej tabliczek też nie rozwiąże problemu, na ile głęboko wjechać. Natomiast atrapy by rozwiązały tę kwestię, ale zajęłyby kilka miejsc parkingowych, więc to już chyba lepiej dać słupki (ale rozumiem, że te atrapy to raczej taki eksperyment myślowy :wink: ). Ostatnio trafiłem w Wiedniu na jedną ulicę, na której parkowanie było dokładnie tak samo rozwiązane, czyli przód auta na chodniku, tył na ulicy. Wszystko wyznaczone białą linią. Efekt był ten sam co w Warszawie. Ktoś wjechał za głęboko no i wszyscy następni też - kosztem chodnika. Jedyna różnica, to taka, że tu przy krawężniku był z asfaltu była wylana pochylnia, aby koło łatwiej weszło na krawężnik.

PostNapisane: Śr maja 06, 2009 23:47 
Zielony Oszołom

Stary Trampek napisał(a):
Natomiast atrapy by rozwiązały tę kwestię, ale zajęłyby kilka miejsc parkingowych

Wyobrażam sobie też, że Straż Miejska mogłaby dla przykładu 2-3 ze swoich nadmiarowych samochodów parkować *poprawnie* w tym miejscu (a nie na Wierzbowej albo przy pl. Bankowym, jak obecnie).

Dla odmiany: pocztówka z Chmielnej 35. Wyremontowany Pasaż Wiecha długo się nie ostał... To czekamy, aż panowie kierowcy przekroczą kolejną barierę - na trzecim zdjęciu widać, że tam jeszcze sporo fur można wcisnąć!

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Update: w biały dzień. 986 mówi, że wysyła patrol, i że mają pisma o tych zniszczonych słupkach i pisma są rozpatrywane. ha-ha.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ostatnio edytowano Cz maja 07, 2009 21:07 przez pduncz, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 731 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 74  Następna strona