Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 23  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr maja 12, 2010 22:44 
Zielony Oszołom

Muszę zdecydowanie podtrzymać negatywną opinię wobec badań internetowych. Miałem przyjemność przez 5 dni jeździć na trasach przez Tłuszcz, Sierpc, Nasielsk i Kutno. Jak to Warsiawka mówi? Prowincja? Polska "B"? Pewnie w części z tych miejscowości nie ma możliwości podłączenia żadnego internetu z modemowym włącznie oraz że część osób nie stać na zakup komputera itp. To pomijam.
Za każdym razem gdy wyjeżdżam poza ring 50km od Warszawy dostaję mentalnego kopa. Naprawdę takie życie jakie tutaj prowadzimy jest zupełnie inne niż na 80% terenu Polski. Dla lepszego zobrazowania tego, podam jeden przykład wielokrotnie powtarzającej się sytuacji. Otóż ludzie, zwłaszcza po 50, nie umieją wypełniać ankiet. Byłem w ciężkim szoku. Przecież to zaznaczenie w kółko od 1 do 5. W czym problem? Znowu mentalne przyzwyczajenie do patrzenia ze swojego punktu siedzenia. Mamy do czynienia z czymś co nazwałbym powtórnym analfabetyzmem. W pewnym momencie nauczyłem się wyczuwać kiedy ktoś naprawdę ma problem ze wzrokiem, a kiedy udaję bo boi się, że nie będzie umiał wypełnić. Linia miała małe obciążenie, więc pozwalałem sobie na pogaduchy i wypełnianie na podstawie rozmowy z pasażerem. Czułem się jak urzędnik pomagający wypełnić zeznanie PIT :). Cieszy natomiast chyba jedyny plus reformy szkolnictwa. Program jest tak przeładowany wszelkimi testami, że dzieciarnia koło 15 roku życia robi takie ankiety z zamkniętymi oczami.

Teraz dopiero naprawdę doceniam to, że jak Bóg da niedługo będę inżynierem i jako takie wykształcenie mam i dam w ryja każdemu kto powie, że człowiek bez 3 języków i 2 fakultetów jest nikim. Tak mi dopomóż Bóg :)

Teraz już rozumiesz, że możecie wsadzić sobie wyniki tej Waszej internetowej ankiety w... ? Zza biurka przy którym czytasz ten post Polska wygląda zupełnie inaczej niż za oknem, zwłaszcza kilka km...

PostNapisane: Cz maja 13, 2010 10:10 
Zielony Oszołom

velogustlik napisał(a):
Cieszy natomiast chyba jedyny plus reformy szkolnictwa. Program jest tak przeładowany wszelkimi testami, że dzieciarnia koło 15 roku życia robi takie ankiety z zamkniętymi oczami.

Ciekawe jak młodzież radzi sobie z zadaniami opisowymi?

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

PostNapisane: Cz maja 13, 2010 17:23 
Admin

velogustlik napisał(a):
Muszę zdecydowanie podtrzymać negatywną opinię wobec badań internetowych. Miałem przyjemność przez 5 dni jeździć na trasach przez Tłuszcz, Sierpc, Nasielsk i Kutno. Jak to Warsiawka mówi? Prowincja? Polska "B"? Pewnie w części z tych miejscowości nie ma możliwości podłączenia żadnego internetu z modemowym włącznie oraz że część osób nie stać na zakup komputera itp. To pomijam.
Za każdym razem gdy wyjeżdżam poza ring 50km od Warszawy dostaję mentalnego kopa. Naprawdę takie życie jakie tutaj prowadzimy jest zupełnie inne niż na 80% terenu Polski.

Zadziwiające... dokładnie tak jak mówiłem kilka postów wcześniej :-D

velogustlik napisał(a):
ludzie, zwłaszcza po 50, nie umieją wypełniać ankiet. Byłem w ciężkim szoku. Przecież to zaznaczenie w kółko od 1 do 5. W czym problem? Znowu mentalne przyzwyczajenie do patrzenia ze swojego punktu siedzenia. Mamy do czynienia z czymś co nazwałbym powtórnym analfabetyzmem. W pewnym momencie nauczyłem się wyczuwać kiedy ktoś naprawdę ma problem ze wzrokiem, a kiedy udaję bo boi się, że nie będzie umiał wypełnić.

Analfabetyzm wtórny to spory problem. W dodatku słabo zbadany, bo nie da się tego łatwo zmierzyć, jak w przypadku analfabetyzmu pierwotnego. Tu koleś niby czyta - a sprawdzić czy zrozumiał dobrze jest już trudniej.

Wbrew pozorom to problem nie tylko poza Wawą. Spora część polaków z miast też ma problemy z rozumieniem czytanego tekstu, gdy trafi się trudniejszy jakiś.

Problem zaczyna się już przy kupnie sprzętu RTV/AGD. Instrukcja obsługi magnetowidu czy TV dla dobrych kilku osób w moim bloku była już lekturą ponad ich możliwości, nawet gdy była po Polsku. A to są mieszkańcy Stolicy, czasem z wyższym wykształceniem lub na kierowniczych stanowiskach! Poważnie, zdarzało mi się chodzić do ludzi, bo nie radzili sobie z ustawieniem programów w TV!
Ale to dobrze, można czasem piwo dostać za pomoc i jest się rozpoznawalny na osiedlu jako tzw "specjalista" ;-)

BTW, Właśnie męczę się nad analizą ankiet i wniosków zgłoszonych w czasie konsultacji społecznych w Nowym Dworze Mazowieckim. Ciężka sprawa, ludzie naprawdę piszą od rzeczy czasami ;-)

velogustlik napisał(a):
Cieszy natomiast chyba jedyny plus reformy szkolnictwa. Program jest tak przeładowany wszelkimi testami, że dzieciarnia koło 15 roku życia robi takie ankiety z zamkniętymi oczami.

Ja też wypełniam test na 3 strony A4 w 20s. Zwykle właśnie wtedy, gdy nic nie wiem i zwyczajnie strzelam odpowiedzi :-P Albo gdy mi taką ankietę gdzieś wciskają na siłę (czasem trafia się takich upierdliwych ankieterów w sklepach). Także uważałbym ze stwierdzeniem, że nasza młodzież to geniusze.

Choć fakt, z ankietami i testami radzą sobie lepiej niż starsi - głównie dlatego, że częściej się z nimi spotykali. W dawnym szkolnictwie stawiało się raczej na sprawdziany opisowe. Internetowych ankiet nie było, bo nie było Internetu. A ankieterzy OBOP zazwyczaj czytali, gdy przychodzili do domu. Albo prowadzili ankiety telefonicznie (czyli też czytali). Skąd ci ludzie mają się na tym znać, jak to czytać?

velogustlik napisał(a):
jako takie wykształcenie mam i dam w ryja każdemu kto powie

No to żeś teraz powiedział. Jak taki najprawdziwszy, wykształcony polak :-D

A teraz czekam aż dostanę w ryja :-) Szkoda tylko, że to kolejna rzecz, przed którą nie ochroni mnie ani rowerowy kask, ani kamizelka.

PostNapisane: Cz maja 13, 2010 20:17 
Zielony Oszołom

Raffi napisał(a):
Szkoda tylko, że to kolejna rzecz, przed którą nie ochroni mnie ani rowerowy kask, ani kamizelka.

Ale jak będziesz bardzo szybko kręcił, to może Cię velogustlik nie dogoni? A widziałem wczoraj chłopaka na rowerze w pełnym kasku, chroniącym także żuchwę. ;-)

PostNapisane: Pt maja 14, 2010 9:37 
Zielony Oszołom

Raffi napisał(a):

velogustlik napisał(a):
jako takie wykształcenie mam i dam w ryja każdemu kto powie

No to żeś teraz powiedział. Jak taki najprawdziwszy, wykształcony polak :-D

Zdanie wyrwane z kontekstu. Lubimy prowokować, co :D? Nie dam się, a na poziomce bez powietrza też daleko nie ucieknie :P

PostNapisane: Pt maja 14, 2010 17:35 
Admin

velogustlik napisał(a):
Lubimy prowokować, co :D?

Pytasz, jakbyś mnie nie znał ;-)

velogustlik napisał(a):
na poziomce bez powietrza też daleko nie ucieknie :P

E spokojnie, gonić bez powietrza jest równie trudno. Poza tym i tak nie dogonisz - po drodze zatrzymają Cię i znowu dostaniesz mandat ;-)

PostNapisane: Pt maja 14, 2010 20:12 
Zielony Oszołom

Raffi napisał(a):
velogustlik napisał(a):
Lubimy prowokować, co :D?

Pytasz, jakbyś mnie nie znał ;-)

velogustlik napisał(a):
na poziomce bez powietrza też daleko nie ucieknie :P

E spokojnie, gonić bez powietrza jest równie trudno. Poza tym i tak nie dogonisz - po drodze zatrzymają Cię i znowu dostaniesz mandat ;-)

Odpadam :P

PostNapisane: Cz cze 17, 2010 8:49 
Zielony Oszołom

Wracając do tematu: Na jakim etapie teraz jesteście. Rozumiem, że wszystkie formularze z badania zostały przekazane. Co dalej? Opracowanie danych? Jakieś konsultacje?
Zdecydowanie polecałbym, a nawet nalegał na spotkania z pracownikami KM. Najlepiej przed ułożeniem rozkładu jak i po. Mają wiele pomysłów i widzą zastaną sytuację od podszewki, więc ich uwagi będą na wagę złota.

PostNapisane: Śr lis 24, 2010 12:31 
Oberspammer

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95 ... &width=120

Krzysztof Śmietana napisał(a):
Awantura o nowe kolejowe rozkłady jazdy na Mazowszu
2010-11-24, ostatnia aktualizacja 2010-11-24 10:23

Nawet co 7-8 minut mają kursować pociągi podmiejskie z Otwocka do centrum Warszawy. Koleje Mazowieckie kłócą się jednak z Zielonym Mazowszem o nowe rozkłady jazdy, które miało przygotować stowarzyszenie.

Choć zmienione godziny odjazdów pociągów mają obowiązywać już za dwa i pół tygodnia, rozkłady wciąż nie zostały oficjalnie opublikowane. Donata Nowakowska, rzeczniczka Kolei Mazowieckich, twierdzi, że zgodnie z prawem trzeba to zrobić na tydzień przed terminem ich wejścia w życie.

Kto (nie) chciał zmian

Okazuje się jednak, że wciąż trwa opracowywanie rozkładu. Na podstawie badań w pociągach miało go przygotować stowarzyszenie Zielone Mazowsze, które wiosną wygrało przetarg. Padały obietnice, że składy zaczną jeździć częściej i bardziej regularnie. Koleje Mazowieckie uznały, że ułożonego przez stowarzyszenie rozkładu nie da się wprowadzić w życie. Miał to niedawno potwierdzić audyt wykonany przez konkurencję - Zespół Doradców Gospodarczych TOR. - Propozycje Zielonego Mazowsza okazały się nierealne - potwierdza Adrian Furgalski z TOR-u, choć równocześnie zaprzecza wcześniejszym informacjom, jakoby TOR miał ten rozkład poprawiać.

Koleje Mazowieckie nie chcą na razie komentować całego zamieszania. W tym tygodniu mają jeszcze trwać rozmowy z Zielonym Mazowszem i samorządem Mazowsza na temat nowego rozkładu.

Stanisław Biega z Zielonego Mazowsza nie zgadza się z zarzutami. - Nasz rozkład jest jak najbardziej realny. Problem w tym, że to Koleje Mazowieckie nie chcą, żeby coś się zmieniało. Wolą, żeby zostało po staremu - twierdzi. I podaje przykład: Zielone Mazowsze chciało, by szynobusy, które krążą między Sierpcem a Nasielskiem, nie musiały zbyt często zjeżdżać do odległej lokomotywowni w Tłuszczu (wtedy wożą powietrze). - Spółka przyjęła zasadę, że co 72 godziny szynobusy muszą przechodzić przeglądy kontrolne. To jest zupełnie niepotrzebne. Inni przewoźnicy, jak Przewozy Regionalne czy Arriva, robią przeglądy, ale po 72 godzinach pracy silnika - zauważa Stanisław Biega.

Zielone Mazowsze zakładało, że choć pociągi zaczęłyby kursować częściej i bardziej regularnie, rezerwa taboru w lokomotywowniach na wypadek awarii zwiększyłaby się z dzisiejszych 5-6 proc. do 12 proc. Według Stanisława Biegi byłoby to możliwe dzięki lepszemu wykorzystaniu składów.

Szybko i często do Warszawy

Choć Koleje Mazowieckie jeszcze dopracowują rozkład, wiadomo już jednak, że na niektórych liniach rozkłady się poprawią. Najbardziej pasażerowie powinni to odczuć na trasie do Otwocka, ale głównie dzięki Szybkiej Kolei Miejskiej. Jej składy, które teraz docierają tylko do Dworca Wschodniego, zaczną dojeżdżać dalej w stronę centrum Warszawy. SKM utworzy bowiem nową relację: Pruszków - Dworzec Śródmieście - Otwock. Składy SKM z Sulejówka skończą trasę na Dworcu Zachodnim, a tylko w nielicznych kursach pojadą dalej do Pruszkowa. Z Otwocka rano tuż po godz. 7 pociągi Kolei Mazowieckich i SKM mają odjeżdżać w stronę Warszawy na przemian co kilka minut (o 7.07, 7.17, 7.25 i 7.30).

Nowością ma być przyspieszony pociąg zestawiony z wagonów piętrowych do Działdowa (z Radomia przez Warszawę). Z Dworca Centralnego wyruszy o godz. 16.15. Z Działdowa wróci do Warszawy rano (przyjazd na Dworzec Centralny o godz. 8.45).

Z Dworca Gdańskiego pojedzie zaś bezpośredni szynobus do Sierpca przez Nasielsk i Płońsk. Na razie nie zdecydowano się skierować go na tory w ścisłych godzinach szczytu, bo pasażerowie mogliby się nie mieścić wewnątrz na najbardziej obleganym odcinku z Warszawy do Legionowa. Wyruszy więc o godz. 13.43.

Pojawi się dodatkowy pociąg przyspieszony ze Skierniewic i z Żyrardowa, który będzie dojeżdżać do Warszawy przed godz. 9 (do tej pory podobne składy docierały tylko wcześnie rano - o godz. 6.25 i 7).

Między Radomiem a stolicą ma kursować m.in. pięć par pociągów przyspieszonych, które po drodze zatrzymają się tylko w Warce, Zalesiu Górnym i Piasecznie. Czas przejazdu wyniesie 1 godz. i 50 min. Niestety, na tej trasie nie da się puścić więcej składów z powodu budowy łącznika kolejowego na Lotnisko Chopina.

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Śr lis 24, 2010 14:01 
Stały Bywalec

oooo ten rozkład do Otwocka mi bardzo pasuje.
Szczególnie jeśli z rana rozładowało by to tłok w pociągach.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 23  Następna strona