Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112 ... 119  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr cze 11, 2014 10:04 
Zielony Oszołom

Ratnik napisał(a):
Rozumiem obawy o życie, ale nie podoba mi się to, że piesi tak często proszą o sygnalizacje świetlne, które przecież przede wszystkim służą kierowcom, bo odstraszają pieszych od przejścia w dowolnym momencie. Rzadziej można usłyszeć o prośbach o np. progi zwalniające, o zwężenie jezdni, o podniesienie jezdni w miejscu przejścia.

Wydaje mi się, że wynika to z przyzwyczajenia do dominacji samochodów i przekonania, że światła są jedyną realną instalacją poprawiającą bezpieczeństwo pieszych.

Pewnie nie tyle z przekonania, co z braku wiedzy o innych rozwiązaniach. Światła są w Warszawie codziennością (alternatywne rozwiązania - wciąż niestety marginesem), i dlatego w sytuacji problemowej są pierwszym pomysłem, jaki przychodzi do głowy osobom niezaangażowanym w tematykę.

Światła jawią się jako konkret, a uspokojenie ruchu jest jakieś takie... Kowalski nie bardzo wie, o co chodzi ;-)

Światła klarują też pogląd na sytuację: "ja jestem winny - on jest winny" (winny jest ten, kto przekroczył czerwone). Widocznie zaspokojenie potrzeby tego rozróżnienia też jest ważne.

PostNapisane: Śr cze 11, 2014 12:13 
Zielony Oszołom

Jeden z komentarzy pod artykułem:

Cytuj:
W ciągu ostatnich dwóch miesięcy zostałem dwukrotnie zatrzymany do szczegółowej kontroli drogowej. Jechałem zgodnie z przepisami, przez Warszawę z prędkością 50. Koło mnie śmigali 70 i 80 km/h. Zagadnięty policjant wyznał mi, że jadący zgodnie z przepisami jest ... podejrzany!

Trzeba przyznać, że dosyć trafny.

PostNapisane: Śr cze 11, 2014 18:44 
Oberspammer

pduncz napisał(a):
Światła klarują też pogląd na sytuację: "ja jestem winny - on jest winny" (winny jest ten, kto przekroczył czerwone). Widocznie zaspokojenie potrzeby tego rozróżnienia też jest ważne.

Owszem. Zgodnie z moją teorią, że przy ilości alkoholików w tym kraju, większość: kierowców, zarządców dróg i policjantów to DDA (jak ktoś nie wie, co to, niech wygoogla).

A dla DDA przepisy nie są po to, żeby ułatwić, tylko represjonować. DDA będzie kłamać (oszukiwać), jak nie musi, będzie uważać, że wszystko jest urządzone mu na złość, będzie łamać przepisy dla zasady. I będzie szukał winnego. Bo winny być musi. To jedna z zasad funkcjonowania DDA.

Oczywiście na stanowisku, umożliwiającym wprowadzanie przepisów, projektowania organizacji ruchu, czy egzekwowaniu tychże przepisów, będzie wprowadzał przepisy represjonujące, żeby tylko zabronić, będzie organizował ruch tak, żeby wszystkich wqrwić, a jako egzekwujący będzie się czepiał nieistotnych szczegółów, zamiast ogarnąć całość.

PostNapisane: Cz cze 12, 2014 12:46 
Oberspammer

Obrazek
Polskie Radio napisał(a):
7 osób zginęło w wypadku na autostradzie A4
05.06.2014

Autostrada A4 w kierunku Wrocławia jest już przejezdna - poinformowała GDDKiA. Około 10.00 nieopodal Krapkowic w woj. opolskim doszło do wypadku, w którym zginęło siedem osób a pięć zostało rannych. Policja uruchomiła infolinię dla bliskich ofiar wypadku.

Na wysokości Krapkowic ukraiński bus zderzył się z samochodem technicznym obsługi drogowej. Po zderzeniu bus przewrócił się i zapalił.

Zginęło siedem osób. Trzech rannych jest w stanie ciężkim, dwaj odnieśli lekkie obrażenia. Wszystkie ofiary to pasażerowie busa i prawdopodobnie obywatele Ukrainy.

Na miejsce skierowano dwa śmigłowce lotniczego pogotowia ratunkowego. Ranni w wypadku trafili do szpitali w Opolu, Krapkowicach i Strzelcach Opolskich.

Na miejsce tragedii przybył też konsul Republiki Ukrainy.

Do tragedii doszło na 254 kilometrze w rejonie węzła Gogolin na nitce w kierunku Katowic. Wciąż ustalane są okoliczności tego zdarzenia.

Na miejscu pracuje ekipa śledczych - mówi prokurator Lidia Sieradzka z opolskiej prokuratury okręgowej. Śledczy kierują pracami policji, która dokumentuje miejsce wypadku, zbiera dowody i prowadzi identyfikację osób zmarłych.

Osoby, które zginęły, podróżowały ukraińskim busem jadącym w kierunku Katowic. Prawdopodobnie w wyniku gwałtownego manewru bus przewrócił się i dachem uderzył w stojący na lewym pasie samochód techniczny obsługi autostrady. Uderzenie było na tyle silne, że dach został wgnieciony do wnętrza samochodu.

Śledczy chcą zbadać między innymi kwestię zabezpieczenia prac na autostradzie, sprawności busa i kondycję jego kierowcy.

Podinspektor Jarosław Dryszcz z biura prasowego Komendy Wojewódzkiej Policji w Opolu poinformował, że wśród ofiar była osoba obywatelstwa ukraińskiego mieszkająca na Słowacji. Tożsamość pozostałych jest identyfikowana. Dryszcz dodał, że policja uruchomiła infolinię dla bliskich ofiar i rannych. Informacje udzielane są pod nr +48 800 200 272 lub +48 77 42 22 003 (dla osób z zagranicy).

źródło: PolskieRadio.pl

PostNapisane: Cz cze 12, 2014 12:59 
Oberspammer

Obrazek
Rzeczpospolita napisał(a):
Pirat drogowy szaleje nie tylko w stolicy
Joanna Ćwiek 09-06-2014, ostatnia aktualizacja 09-06-2014 20:08

Policja zapewnia, że kierowca, który jeździ po Warszawie 
z prędkością 200 km/h, zostanie wkrótce ukarany. Problem w tym, że nie może go znaleźć.

Od 5 czerwca w internecie furorę robi film nagrany z pędzącego auta. Widać na nim, jak jadące z ogromną prędkością białe sportowe BMW M3 wymusza pierwszeństwo, ściga się z motocyklistami, jedzie pod prąd i zmusza inne samochody, by ustąpiły mu z drogi. Nagranie w sieci umieścił prawdopodobnie sam kierowca.

Ale chociaż od tego wydarzenia minęło już kilka dni, kierowca wciąż nie został ukarany. Kiedy filmem zaczęli interesować się dziennikarze, policja rozpoczęła poszukiwania pirata. Wczoraj rano rzecznik KGP Mariusz Sokołowski zapewniał, że policja znajdzie go lada moment. Wszystko wskazuje na to, że za kierownicą samochodu siedział Robert N. ps. Frog, 23-letni mieszkaniec jednej z podwarszawskich miejscowości. Nie jest tajemnicą, że często bierze on udział w rajdach.

– Ten człowiek jest nam znany z innych szaleńczych rajdów, chociażby na terenie województwa świętokrzyskiego, gdzie został zatrzymany po 35-kilometrowym pościgu – potwierdza policja. Do pościgu doszło w lutym na drodze krajowej nr 7 w okolicach Jędrzejowa. Mężczyzna, który wtedy kierował mercedesem, wyprzedzał inne pojazdy z prawej strony i zmuszał kierowców jadących z naprzeciwka do ustępowania mu drogi. Popełnił ponad 80 wykroczeń.

Za tamten rajd Robert N. kary jednak nie poniósł. Policja domagała się wówczas ukarania go z art. 160 k.k., czyli narażenie na „bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu". Zagrożone jest ono karą pozbawienia wolności od trzech miesięcy do pięciu lat. Prokuratura jednak umorzyła śledztwo, a sprawca mógł być ukarany jedynie grzywną.

Policja zapewnia, że tym razem zrobi wszystko, by kierowca został potraktowany srożej. Problem jednak w tym, że wczoraj nie mogła ustalić, gdzie Robert N. przebywa.

Jak pisaliśmy kilka tygodni temu, MSW szykuje drastyczne kary dla kierowców łamiących przepisy. Jeśli przekroczą dopuszczalną prędkość o 50 km/h i więcej, z miejsca stracą prawo jazdy na trzy miesiące. Do zatrzymania prawa jazdy niepotrzebny będzie sąd, wystarczą policja i starosta. Identyczna kara ma grozić tym, którzy będą przewozić w autach większą liczbę osób niż dozwolona w dowodzie rejestracyjnym. Na razie nie wiadomo, kiedy takie przepisy mogą wejść w życie.

Rzeczpospolita

źródło: rp.pl

PostNapisane: So cze 21, 2014 10:35 
Oberspammer

A przy Solidarności bawią się tak:
http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje, ... rettyPhoto
Obrazek
Bo tak to jest, jak do rozbiórki zatrudnia się najtańszą lub znajomą firmę, a nie fachowców.
Jak się wkuli młotem pneumatycznym pomiędzy ścianę a resztę konstrukcji, to nie widzę powodu, dla którego to się nie miało zdarzyć...

A teraz się okaże, że będą przestoje w ruchu tramwajów, bo uszkodzili słup. :x

PostNapisane: Wt cze 24, 2014 18:03 
Oberspammer

znalezione przez Raffiego - "reklama społeczna" by MSW:
http://www.youtube.com/watch?v=LP5WB6OXv1g

PostNapisane: Wt cze 24, 2014 21:28 
Oberspammer

kulikowski napisał(a):

Jest to film o tym, że jeżeli ktoś odstaje od szeregu, należy stosować mobbing, bullying i wykluczenie, wpędzić go w depresję i skłonić do samobójstwa (w czym pomoże bezduszność urzędów).

PostNapisane: Śr cze 25, 2014 7:34 
Stały Bywalec

Monty B. Ike napisał(a):
kulikowski napisał(a):

Jest to film o tym, że jeżeli ktoś odstaje od szeregu, należy stosować mobbing, bullying i wykluczenie, wpędzić go w depresję i skłonić do samobójstwa (w czym pomoże bezduszność urzędów).

Tak, we współczesnym świecie nie ma miejsca na miłosierdzie. Rzeczy się wymienia a nie naprawia. Zwolnienie z pracy, szybki rozwód, kartoteka do końca życia - krótka piłka, żadnych drugich szans.

PostNapisane: Śr cze 25, 2014 14:10 
Oberspammer

http://www.biztok.pl/biznes/warszawa-ch ... ampaign=o2

W kontekście smutnego autobusu to ciekawy news...
Autobus jest smutny bo wolą chińskie?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112 ... 119  Następna strona