Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 04, 2007 10:05 
Początkujący

Ależ ja nie sugeruję, że Ząbki powinny w pierwszej kolejności być obsłużone! Jestem tylko za tym, żeby inwestycje planować w oparciu o zapotrzebowanie na nie. W Ząbkach jest ono większe niż było to przedstawione w dyskusji, dlatego uściślam. Myślę, że tramwaj do Ząbek to dalsza przyszłość, ale warto już dziś rezerwować tereny pod tramwaj, czy mieć świadomość że będzie możliwość skomunikowania szynowego z obecnie zapomnianymi przez inwestorów terenami Targówka Przemysłowego.

Co do PKP. Pana sugestie żeby zwiększyć częstotliwość i wydłużyć składy są piękne (z sarkazmem mógłbym powiedzieć że odkrywcze ;)). Ale niech Pan powie dlaczego ten trend ciągle jest odwrotny? Kto o tym decyduje? Jak to zmienić? Jaki wpływ na to mają mieszkańcy Ząbek?

Nikt odgórnie nie planuje całej polityki transportowej aglomeracji. Tu jest pies pogrzebany. PKP zmniejsza liczbę pociągów, to ludzie się odwracają od PKP. Jak się zmniejsza liczba osób, to PKP jeszcze bardziej zmniejsza liczbę pociągów. I tak w kółko. Zostają więc autobusy (ZTM i prywatne linie - w obu przypadkach dotowane przez Ząbki) i przede wszystkim samochody. Mimo że do Warszawy mamy rzut beretem.

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 04, 2007 14:31 
Greenpisarz

netgater napisał(a):
Ależ ja nie sugeruję, że Ząbki powinny w pierwszej kolejności być obsłużone! Jestem tylko za tym, żeby inwestycje planować w oparciu o zapotrzebowanie na nie. W Ząbkach jest ono większe niż było to przedstawione w dyskusji, dlatego uściślam. Myślę, że tramwaj do Ząbek do dalsza przyszłość, ale warto już dziś rezerwować tereny pod tramwaj, czy mieć świadomość że będzie możliwość skomunikowania szynowego z obecnie zapomnianymi przez inwestorów terenami Targówka Przemysłowego.

Dla jasności - sama idea poprowadzenia linii tramwajowej, tak jak jest to przedstawione na stronie SISKOMu, mi się bardzo podoba. Tyle, że to kolej powinna być trzonem oferty, a połączenie tramwajowe powinno stanowić raczej jej uzupełnienie, a nie odwrotnie.

netgater napisał(a):
Co do PKP. Pana sugestie żeby zwiększyć częstotliwość i wydłużyć składy są piękne (z sarkazmem mógłbym powiedzieć że odkrywcze ;). Ale niech Pan powie dlaczego ten trend ciągle jest odwrotny? Kto o tym decyduje? Jak to zmienić? Jaki wpływ na to mają mieszkańcy Ząbek?

Ja się nie siliłem na odkrywczość, chciałem tylko przypomnieć "oczywiste oczywistości" z gatunku tych, o których się czasem zapomina, bo są zbyt oczywiste :-)
A jeśli chodzi o odwracanie złych trendów, to myślę, że trzeba się zorganizować i zaprotestować. Napisać skargi czy wnioski i wysłać do odpowiednich urzędów, ewentualnie zrobić jakiś happening, flashmob itp zaprosić prasę, zwrócić uwagę polityków, zwłaszcza samorządowców.
To też była pewnie oczywistość, ale warta wspomnienia, zwłaszcza tu na forum - przecież internet jest świetnym miejscem do tego, żeby stworzyć jakąś ekipę zainteresowaną tematem i umówić się na jakąś akcję.
Jakby coś, to ja się piszę.

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 05, 2007 18:24 
Stały Bywalec

netgater napisał(a):
Co do PKP. Pana sugestie żeby zwiększyć częstotliwość i wydłużyć składy są piękne (z sarkazmem mógłbym powiedzieć że odkrywcze ;)). Ale niech Pan powie dlaczego ten trend ciągle jest odwrotny? Kto o tym decyduje? Jak to zmienić? Jaki wpływ na to mają mieszkańcy Ząbek?

Wyposazenie odcinka Zabki - Wilenska w samoczynna blokade liniowa (tylko na tym odcinku na calej linii jej brakuje) to koszt kilku - kilkunastu milionow zl. Blokada umozliwilaby jezdzenie pociagow z czestotliwoscia nawet co 3 minuty. (teraz to jest chyba kilkanascie minut).

Wedlug studium linia tramwajowa z taborem kosztowalaby bodajze 370 mln. Tymczasem za ok. 280 mln (+ koszt tej blokady) moznaby kupic 14 nowoczesnych szesciowagonowych (czyli tej dlugosci co obecnie sklad metra, albo inaczej - podwojny sklad Kolei Mazowieckich) pociagow. Wystarczylyby zeby jezdzic na odcinku W-wa Wilenska - Wolomin Sloneczna co 5 minut w szczycie. Zyskalyby nie tylko Zabki, ale takze Zielonka, Kobylka i Wolomin. Czesc dotychczasowego taboru moznaby puscic w takcie 15-to - 20-to minutowym do Tluszcza i Malkini bez zatrzymywania przed Wolominem - zyskaliby i oni na skroceniu czasu przejazdu.

I nie ma co miec pretensji do PKP, bo nie ma ono monopolu. Kazdy kogo stac na tabor moze zalozyc spolke przewozowa, zlozyc zamowienie w PLKa i wozic ludzi. Wiec zamiast prosic wladze Warszawy i Zabek o kase na linie tramwajowa mozna poprosic o dofinansowanie SKMu zeby zakupilo tabor. Niech dorzuca sie jeszcze inne samorzady az do Wolomina i okaze sie, ze za mniejsze pieniadze niz na tramwaj bedziecie mieli de fakto metro.

Tak a propos, w momecie kiedy samorzad Mazowsza kupi ostatnie 5% udzialow w Kolejach Mazowieckich od PKP Przewozów Regionalnych i zakupi cały tabor (co ma nastąpić wkrótce), przewozy aglomeracyjne wokówł Warszawy niebędą miały już nic wspólnego z PKP. W aglomeracji działają spółki: KM, SKM i WKD. Wkrórtce zadna z nich nie bedzie miala nic wspolnego z PKP.

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 05, 2007 19:25 
Zielony Oszołom

kr napisał(a):
za mniejsze pieniadze niz na tramwaj bedziecie mieli de fakto metro.

zwłaszcza w razie gdyby zostały uruchomione planowane przystanki Łodygowa i Radzymińska - wtedy nawet z gęstości rozstawienia stacji będzie jak metro :-)

kr napisał(a):
Tak a propos, w momecie kiedy samorzad Mazowsza kupi ostatnie 5% udzialow w Kolejach Mazowieckich od PKP Przewozów Regionalnych i zakupi cały tabor (co ma nastąpić wkrótce), przewozy aglomeracyjne wokówł Warszawy niebędą miały już nic wspólnego z PKP. W aglomeracji działają spółki: KM, SKM i WKD. Wkrórtce zadna z nich nie bedzie miala nic wspolnego z PKP.

to brzmi jak dobry znak, ale co z PKP PLK?

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 05, 2007 23:23 
Oberspammer

PKP PLK to niestety sprawa ustawowa - Ustawa o Kolei to niestety jedna z tych, gdzie lobbing w stylu Dochnala przyniósł najgorsze skutki dla użytkowników i jak najlepsze dla... domyślcie się kogo.

Pozostaje się pocieszać, że do 2012 roku raczej na 100% wyremontują nam wszystko wokół Warszawy na 160 km/h i mieć nadzieję, że potem tego nie popsują. A jak ktoś ma chęć, to wpływanie na posłów, senatorów oraz akcje protestacyjne na opieszałość PLK - wskazane.

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 21, 2007 9:32 
Admin

robert_c napisał(a):
Tak wiec zasadnośc tej inwestycji, bezpodstawnie podważana przez Rytla, jest udowodniona i na ten temat nie ma co prowadzic dyskusji.

Zasadność inwestycji nie jest tylko kwestią binarną (tak/nie), ale czymś, co można porównywać z innymi. Np. czy bardziej efektywne jest wydatkowanie środków na tramwaj do Ząbek, czy do Wilanowa, czy do Łomianek. Albo czy bardziej się opłaca wybudować tramwaj do Ząbek, czy zbudować Nowolazurową.

W Strategii Rozwoju Warszawy, na którą chętnie się powołujesz, do roku 2020 zaplanowano budowę ok. 20 odcinków linii tramwajowych. Doliczając modernizacje, średnio rocznie powinny być prowadzone dwie duże inwestycje tramwajowe. Oczywiście, można sobie rysować kolejne kreski na mapie, ale fakty są takie, że na razie w WPI do roku 2017 wpisane są raptem dwie, i to bez taboru. Ot, sztuka dla sztuki. Widać te lata doświadczenia na PKP - w snuciu abstrakcyjnych planów polscy kolejarze są nieźli, znacznie gorzej idzie im racjonalne wydatkowanie dostępnych środków.

kr napisał(a):
Zwracam tez uwagę, że SISKOMowi w tej sprawie chodzi przede wszystkim o poszerzenie rezerwy terenowej pod ciąg ulicy Nowo-Ziemowita w planie Ząbek (chcą klasy G, zamiast Z jak jest obecnie w planie i likwidacji pasa zieleni). natomiast tramwaj jest tyko drobnym odpryskiem w całej sprawie.

Coś w tym jest. Być może chodzi też o kawałek NowoZiemowita między Rzeczną a Zabraniecką, gdzie jest trochę do wyburzeń i ulica sama w sobie miałaby nikłą szansę na realizację.

To by wyjaśniało, dlaczego tak zawzięcie walczą o linię do 30-tysięcznych Ząbek, które mają już kolej, a kompletnie olewają np. linię do Wilanowa, wzdłuż której mieszka 100 tys. ludzi, w budowie są mieszkania na kolejne 35 tys., i w pobliżu nie ma żadnej szyny. Nie interesują się też linią na Wincentego, gdzie nawet według mapki załączonej do studium wykonalności tramwaju do Ząbek potoki pasażerskie byłyby większe niż do Ząbek.

Cytuj:
A jescze jedno: prognozy potoków wyglądają może i zachęcająco ale są zrobione przy założeniu że w 2015 roku w Zabkach będzie mieszkać 78 tys ludzi.

Bez przesady, opracowanie zakłada 41 tys. mieszkańców w 2015 r. Ale to też jest bardzo pi razy drzwi prognoza - założenie liniowego wzrostu przy bardzo nieliniowych danych z przeszłości.

netgater napisał(a):
Otóż teren na który miałaby docierać linia tramwajowa, to w Ząbkach tereny stosunkowo niedawno zagospodarowane, z przeważającą wysoką zabudową, gdzie ocenia się że mieszka lub wkrótce mieszkać będzie ponad 30 tys. osób (gdy całe Ząbki mają ok. 45 tys wg danych Policji, bo zameldowanych jest dużo mniej).

Ale to samo można powiedzieć o Wilanowie, Ursynowie, Białołęce, Żoliborzu i zapewne większość innych dzielnic.

Cytuj:
Z tych terenów nie jest zbyt blisko do stacji PKP, trudno więc mówić o konkurencji tego pomysłu wobec PKP.

Zwracam uwagę, że z południowej części Ząbek, po uruchomieniu przystanku SKM Kawęczyn, można też dojeżdżać do linii rembertowskiej. Dowozówka autobusowa do PKP Kawęczyn 5-10 minut + przesiadka 5 minut + pociągiem do Śródmieścia 15 minut = 25-30 minut

Dla porównania tramwaj do ronda Dmowskiego: 32 minuty (z przesiadkami na metro / kolej nie lepiej). Przy czym ten czas dojazdu tramwajem jest obliczony przy silnych priorytetach dla tramwaju. Doświadczenie z linią Bemowo-Piaski pokazuje, że jak przyjdzie co do czego, to aktywiści SISKOM będą walczyć o to, by priorytety wyłączać, bo to "blokowałoby" ruch samochodów.

Odnośnie samej koncepcji przebiegu tramwaju - mam wątpliwości, czy nie lepiej byłoby wykorzystać rezerwę na południowy koniec Nowoziemowita na bezpośrednie włączenie linii kolejowej wileńskiej w dworzec Wschodni. Wtedy skorzystałyby nie tylko Ząbki, ale też Wołomin, Tłuszcz, Ostrołęka, Białystok, Ełk, Suwałki, Kowno i Wilno :-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2