Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: N wrz 02, 2007 11:50 
Oberspammer

Cytuj:
Dobrze o tym wiesz, że modernizacja zaproponowana przez GDDKiA ma właśnie na celu ochronienie mieszkańców przed hałasem.

Oraz poszerzenie trasy i zwiększenie jej przepustowości, co w prostej linii bedzie prowadzilo do wiekszego smrodu i halasu z trasy. We wnioskach proponowaliśmy także rozważenie wariantu budowy samych zabezpieczeń hałasowych, bez rozbudowy trasy - tego GDDKiA, a ani urzędnicy UW też zupełnie nie zauważyli - ty widzę też. Gdyby zaproponowano tylko takie zabazpieczenia bez rozbudowy trasy, mozna by było pisać o tym co ty napisałeś. Tymczasem inwestycja nazywa się - "Dostosowanie Trasy AK do parametrow drogi ekspresowej", a nie "Ochrona przed hałasem mieszkańców w okolicy Trasy AK". Sądze, że za łatwo dajesz sie zwieść argumentom inwestora. Czyżbyś był większym naiwniakiem niż ja?

Cytuj:
Propozycja przekryć półtunelowych jest dobra.

Też tak uważam, ale uważam też, że może byc jeszcze lepsza.

Cytuj:
Można oczywiście ją poprawiac...

O dzięki. Do tego także dążę, a że nie mam znajomości z dyr. Dąbrowskim to korzystam z dostepnych mi środków prawnych. Gdyby dyr. Dąbrowski i UW lepiej prowadzili konsultacje społeczne może lepiej zapoznałbym sie z Panem Dyrektorem i mógł takie uwagi w kuluarach zgłaszać i dyskutować. Ale zaraz zaraz... - przeciez ty zakulisowe (poza prawne, ale na ktore nie ma paragrafu) ustalenia uważasz za ekoterroryzm i wietrzysz wszędzie ekoharacze - własnie sam przyznałeś się, że takie "nieoficjalne" metody jesteś gotowy stosować.

Cytuj:
by Trasa AK powstała

Trasa AK istnieje.

Cytuj:
jesli znasz prawo zakazujące im tego, to je wskaż

Nie znam takiego prawa, ale to nie ma nic do rzeczy. Znam natomiast kilka praw dotyczących systemów transportowych i jednym z nich jest, że nowe drogi powodują nowy ruch drogowy. Innym, że zagospodarowanie przestrzenne oparte o drogi wysokich klas powoduje rozpełzanie sie (zmniejszanie gestości) zabudowy miejskiej obniżające opłacalność transportu publicznego (urban sprawl). Uważam, że kazdy może jeździć tym czym chce, ale lepsze dla środowiska i zgodne z zasadami zrównowazoneg rozwoju byłoby promowanie transportu publicznego, rowerowego i znaczny jego rozwoj w Warszawie zamiast kilku (nie wszystkich) proponowanych inwestycji drogowych w stolicy. np. Tramwaj do Łomianek zamiast trasy S7, kolejka WKD do Janek zamiast trasy Salomea-Wolica... I mógłbym jeszcze pomarzyć, ale wolalbym, aby urzednicy przenieśli to na papier szybciej niż robia to w przypadku tras ekspresowych przez gęsto zamieszkane osiedla.

Cytuj:
Pozdrowienia dla Kosno.

Pozdrowienia dla Dyr. Dąbrowskiego. Ucałuj go ode mnie. :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 10, 2007 17:10 
Bywalec

Modernizacja Trasy AK i budowa jej przedłużenia do Konotopy to nie jest wymysł GDDKiA, tylko wynika to z wszelkich wcześniejszych ustaleń, analiz i strategii (m.in. Strategia Rozwoju Warszawy do 2020 roku).
Przy tych dokumentach pracowali specjaliści od komunikacji, drogownictwa, urbanistyyki i ochrony środowiska.

W żadnym ze znanych mi stowarzyszeń nie ma specjalistów równie utytułowanych i o równie wielkim doświadczeniu i wiedzy, co ci, którzy opracowywali np. Strategię rozwoju Warszawy, czy Studium uwarinkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego dla m.st. Warszawy.
Negowanie powyższych opracowań przez laików w dziedzinie jest zwykłym przejawem populizmu, niczym wiecej.

Powtarzacie teorie o zwiększeniu ruchu w przypadku poszerzenia danej trasy. Jak każda teoria, sprawdza się ona tylko w ściśle okreslonych przypadkach. W tym, co Wam się wydaje tkwi pewien błąd. Doszłoby do ruchu wzbudzonego, gdyby ograniczano się jedynie do budowy nowych arterii i poszerzania ulic. Jednak samochodem jedzie się w jakimś celu z punktu A do punktu B. Jeśli odetnie się samochodziarzom cel B, to nie dojdzie do ruchu wzbudzonego, albo będzie miał on mocno ograniczony charakter.
Wraz z budową miejskich obwodnic ma nastąpić ograniczenie ruchu na ulicach w centrum miasta. Podniesienie opłat za parkowanie, ograniczenie miejsc parkingowych, wydzielenie stref obsługiwanych komunikacją miejską, itp. Tym samym wszystkim udajacym się do Warszawy, czy do ścisłego centrum odcięty zostanie cel podrózy autem. W połaczeniu z modernizacją linii kolejowych, rozwojem SKM, budową P&R, wydzielaniem buspasów na ulicach miejskich, doprowadzimy do tego, ze zbędny ruch przelotowy, międzydzielnicowy zostanie wywalony na bezkolizyjne trasy, a na ulicach miasta nastąpi uspokojenie ruchu.

Polecam wiec dokładne przedstudiowanie Strategii rozwoju miasta do 2020 roku, a takze podniesienie wiedzy w temacie chociazby poprzez udział w wykładach prof. Suchorzewskiego.

A potem możecie sobie protestowac. Tylko róbcie to może bardziej świadomie.

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 11, 2007 8:43 
Oberspammer

Cytuj:
ruch przelotowy, międzydzielnicowy zostanie wywalony na bezkolizyjne trasy, a na ulicach miasta nastąpi uspokojenie ruchu

Osobiście uważam, że ruch międzydzielncowy także powinien być obsługowany komunikacją miejską w co najmniej 60%. Budowa tras obwodowych w mieście jest ewidentnym zaprzeczeniem działania w tym kierunku. Potem jest tak jak pisał Marcin Jackowski - jest kilka zapchanych linii autobusowych i korki, korki, korki samochodowe. W Paryżu modal split międzydzielnicowy (poza centrum) jest taki, że 82% ruchu odbywa się samochodem - to właśnie dzięki pieknym szerokim obwodnicom.

Cytuj:
Jeśli odetnie się samochodziarzom cel B, to nie dojdzie do ruchu wzbudzonego, albo będzie miał on mocno ograniczony charakter.

Przy polskiej manierze nieplanowania przestrzennego i liberalnej polityce lokalizacyjnej cel B wyniesie się z miejsca, gdzie obecnie jest (centrum) w miejsca, gdzie jeździ się samochodem bez dodatkowych kosztów - czyli gdzieś w okolicach obwodnicy - nazywa się to urban sprawl. W efekcie ruch wzbudzony gotowy. Ja też chodziłem na wykłady z polityki transportowej kochany Robercie.

Cytuj:
Modernizacja Trasy AK i budowa jej przedłużenia do Konotopy to nie jest wymysł GDDKiA, tylko wynika to z wszelkich wcześniejszych ustaleń, analiz i strategii (m.in. Strategia Rozwoju Warszawy do 2020 roku). Przy tych dokumentach pracowali specjaliści od komunikacji, drogownictwa, urbanistyyki i ochrony środowiska.

Przy strategii rozwoju Warszawy nie pracował za to żaden mieszkaniec miasta - nie mógł także wyrazić swoich poglądów na jej temat, bo mógł jedynie wrzucić do "kaczo-urenki" głos poparcia. Trochę lepiej było ze Studium, ale gdyby dano nie 21 dni, ale cztery miesiące na konsultacje społeczne dałoby się więcej zmienić, niż się dało.

Tak a propos to właśnie w SUiKPZG są te wszystkie poszerzenia dróg w kierunku centrum, których nie popierasz http://forum.zm.org.pl/viewtopic.php?p=1939#1939
Zgłaszaliście coś w tym temacie, aby tego nie było? My chociaż do Traktu Nadwiślańskiego się odnieśliśmy.

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 11, 2007 9:33 
Oberspammer

A może SISKOM byłby zainteresowany projektem LINK Forum. Macie duże wykształcenie w tym zakresie, więc możecie wnieść spory wkład:

http://www.czt.zm.org.pl/?a=link-075
http://www.czt.zm.org.pl/?a=link-074

Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 12, 2007 7:20 
Admin

robert_c napisał(a):
Modernizacja Trasy AK i budowa jej przedłużenia do Konotopy to nie jest wymysł GDDKiA, tylko wynika to z wszelkich wcześniejszych ustaleń, analiz i strategii (m.in. Strategia Rozwoju Warszawy do 2020 roku).
Przy tych dokumentach pracowali specjaliści od komunikacji, drogownictwa, urbanistyki i ochrony środowiska.

Aha. I ci specjaliści jak jeden mąż stwierdzili, że Trasa AK po modernizacji ma np. nie mieć ścieżki rowerowej i nie spełniać współczesnych norm hałasu?

Cytuj:
W żadnym ze znanych mi stowarzyszeń nie ma specjalistów równie utytułowanych i o równie wielkim doświadczeniu i wiedzy, co ci, którzy opracowywali np. Strategię rozwoju Warszawy, czy Studium uwarinkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego dla m.st. Warszawy.
Negowanie powyższych opracowań przez laików w dziedzinie jest zwykłym przejawem populizmu, niczym wiecej.

Amatorzy zbudowali Arkę, profesjonaliści Titanica :-)

Wybacz, ale po dobrych 10 latach skutecznego wykazywania, że tak bywa również w dziedzinie transportu, wolimy konkretne argumenty od podpierania się doświadczeniem i tytułami.

Poza tym prawdziwego profesjonalistę poznaje się po tym, że prezentuje różne możliwości i ich prawdopodobne konsekwencje, a wybór pozostawia klientowi.

Cytuj:
Wraz z budową miejskich obwodnic ma nastąpić ograniczenie ruchu na ulicach w centrum miasta. Podniesienie opłat za parkowanie, ograniczenie miejsc parkingowych, wydzielenie stref obsługiwanych komunikacją miejską, itp.

Taaak. "Ma nastąpić" to właściwe ujęcie tematu.

W szczególności moim laickim rozumkiem trudno mi pojąć związek pomiędzy budową obwodnic a podniesieniem opłat za parkowanie i ograniczaniem miejsc parkingowych. Uważasz, że jeśli ktoś do tej pory dojeżdżał samochodem do pracy np. na Marszałkowską czy Świętokrzyską, to po zbudowaniu obwodnic, zamiast udać się do pracy, będzie sobie przez cały dzień radośnie jeździł w kółko dowolnie wybraną obwodnicą, w związku z czym miejsce do parkowania będzie mu już niepotrzebne?

Wojtek napisał(a):
Przy strategii rozwoju Warszawy nie pracował za to żaden mieszkaniec miasta - nie mógł także wyrazić swoich poglądów na jej temat, bo mógł jedynie wrzucić do "kaczo-urenki" głos poparcia. Trochę lepiej było ze Studium, ale gdyby dano nie 21 dni, ale cztery miesiące na konsultacje społeczne dałoby się więcej zmienić, niż się dało.

Przy czym warto zauważyć, że:

(a) mało kto wiedział o pracach nad Studium i miastu raczej nie zależało na rozpropagowaniu możliwości zgłaszania uwag

(b) w zasadzie wszystkie uwagi mieszkańców co do układu drogowego - niezależnie od tego czy dotyczyły dodania czy usunięcia trasy i jak były uzasadnione - zostały hurtem odrzucone z uzasadnieniem typu ctrl-C/ctrl-V.

Urzędnicy żałowali kilku miesięcy na porządne konsultacje społeczne - a teraz będziemy za to płacić przez najbliższe kilkanaście lat brakiem akceptacji mieszkańców dla zapisów studium i wynikającym z tego kontestowaniem poszczególnych inwestycji.

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 23, 2007 16:42 
Sympatyk

robert_c napisał(a):

Dobrze o tym wiesz, że modernizacja zaproponowana przez GDDKiA ma właśnie na celu ochronienie mieszkańców przed hałasem.
Propozycja przekryć półtunelowych jest dobra. Można oczywiście ją poprawiac, o co między innymi wnioskowaliśmy. Dołożenie ekranów do przekryć półtunelowych całkowicie ochroniłoby mieszkańców wysokich bloków przed hałasem. I można było coś takiego wywalczyć idąc bezpośrednio do dyr. Dąbrowskiego, a nie starajac się uwalic całość modernizacji.

Pozdrowienia dla Kosno.

Szczerze mówiąc wątpię. Spotkałem się z tyloma przykładami łamania obietnic przez urzędników, że wolę mieć ochronę środowiska zagwarantowaną wyrokiem sądowym. Uważam ponadto, że gdyby ekologia była traktowana przez inwestorów i drogowców poważnie, skargi organizacji pozarządowych byłyby bezzasadne. Także ZM wykonuje kawał dobrej roboty, za co ich podziwiam.

Konrad

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2