Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn maja 07, 2012 16:39 
Zielony Oszołom

G.Madrjas napisał(a):
Rezerwa terenu pod ewentualny tramwaj to zawsze już coś... nie mówimy tu o pięćdziesięciometrowym pasie pod KDP przecież. 18 metrów to w sumie niewiele na przyzwoitą ulicę ponadlokalną, jeśli ma mieć choćby wydzielone pasy do skrętów i jakąkolwiek infrastrukturę techniczną.

Planowany pas drogowy ma mieć 18 m, czyli dokładnie tyle, ile ma ul. 3 Maja na remontowanym ostatnio odcinku między Laskami a Mościskami. Tam zmieściło 5,5 m jezdni, jeden wąski chodnik z latarniami na środku i niezbędne rowy odwadniające. Na nowej ulicy jezdnia ma być szersza, chodniki dwa, do tego jeszcze ścieżka rowerowa, a na „pasie wolnego terenu” będzie można wcisnąć linię tramwajową.
To nie jest żadna deklaracja zachowania rezerwy terenu. Taką sama wartość ma śpiewka o "intensywnym lobbingu", skoro jednocześnie pierwszy i niezbędny krok w tym kierunku, czyli ocena racjonalności inwestycji, jest "marnowaniem środków". Ten tekst to jednoznaczna deklaracja, że bezwzględny priorytet ma ruch samochodowy i w nic innego gmina nie zamierza się angażować.

PostNapisane: Pt sie 24, 2012 21:49 
Zielony Oszołom

Cytuj:
Urząd Gminy Izabelin oraz Stowarzyszenie „PRZYJAZNE ULICE” zapraszają na dyskusję panelową:
Polityka transportowa gminy Izabelin
sobota 15 września 2012 r., godz. 16.00 Centrum Kultury Izabelin, ul. Matejki 21, 05-080 Izabelin
Moderatorzy: Krzysztof Zanussi (cz. 1), Grzegorz Buczek (cz. 2)
Część 1: Podstawowe problemy komunikacyjne:
Jak władze gminy powinny wpływać na to, jaki środek transportu wybieramy na co dzień?
Czy powinniśmy budować drugą jezdnię do Warszawy, połączenie szynowe czy może oba pomysły są nierealne?
Jak kształtować gminne uliczki: tak, żeby można było po nich samochodem jeździć szybko, czy może tak, żeby zapobiec szybkiej jeździe?
Czy rower jest ważnym środkiem transportu w naszej gminie?
Jak prowadzić konsultacje społeczne w sprawie inwestycji komunikacyjnych gminy? Część 2: Pytania od mieszkańców
Zachęcamy do zgłaszania pytań na podane niżej dane kontaktowe oraz w trakcie debaty. Ich wybór zostanie przedstawiony przez organizatorów w drugiej części dyskusji, a pełna lista przekazana na piśmie panelistom oraz opublikowana jako załącznik do sprawozdania z debaty.
Podsumowanie: Czy gmina powinna opracować i przyjąć politykę transportową?
Na zakończenie bezpośrednie rozmowy mieszkańców z panelistami i organizatorami debaty.
Paneliści:
Witold Malarowski – ur. 1952 r., wójt Gminy Izabelin od początku jej istnienia (1995 r.), wiceprezes Stowarzyszenia Metropolia Warszawa, Przewodniczący Zarządu Związku Międzygminnego KAMPINOS, Członek Rady Regionalnej ZGW RP, Członek Rady Naukowej Kampinoskiego Parku Narodowego
Wojciech Suchorzewski – ur. 1933 r., prof. zwycz., kierownik Zakładu Inżynierii Komunikacyjnej Politechniki Warszawskiej (1986-2003), ponad 50 lat doświadczenia w projektowaniu, badaniach i dydaktyce inżynierii komunikacyjnej, a szczególnie polityki transportowej, ponad 300 publikacji oraz kilkadziesiąt opracowań studialnych, planistycznych, projektowych i ekspertyz, w tym aktualnie obowiązująca strategia transportowa Warszawy.
Grzegorz Buczek – ur. 1950 r., architekt, urbanista, działacz samorządowy, zastępca redaktora miesięcznika "Urbanista", sekretarz Głównej Komisji Urbanistyczno-Architektonicznej, członek Zarządu Głównego Towarzystwa Urbanistów Polskich, były sekretarz Rady Urbanistyczno-Architektonicznej przy Prezydencie Warszawy.
Wojciech Szymalski – ur. 1980, doktorant na Wydziale Geografii i Studiów Regionalnych Uniwersytetu Warszawskiego, koordynator projektu Centrum Zrównoważonego Transportu, twórca VVarszawskiej Inicjatywy Pieszej, członek Komisji ds. Ocen Oddziaływania na Środowisko przy Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska w Warszawie, prezes Stowarzyszenia „Zielone Mazowsze”.
Marek Słoń – ur. 1967, profesor Instytutu Historii PAN, specjalista w zakresie transportu rowerowego, mieszkaniec Lasek, przedstawiciel stowarzyszenia „PRZYJAZNE ULICE”. oraz
przedstawiciel Zarządu Transportu Miejskiego m. st. Warszawy i Tramwajów Warszawskich
Więcej informacji: http://www.forumizabelin.pl / Drogi, komunikacja / Stowarzyszenie”Przyjazne Ulice”; http://www.facebook.com/StowarzyszeniePrzyjazneUlice Kontakt z organizatorami: przyjazne.ulice@gmail.com; Marek Słoń, ul. Trzech Sosen 8, 05-080 Laski, tel. 669 291352

Więcej informacji wkrótce, mamy też gotowe materiały informacyjne. Jeśli ktoś mógłby rzecz rozpropagować, to z góry dziękuję.

PostNapisane: So wrz 01, 2012 9:55 
Zielony Oszołom

Swój udział w spotkaniu odwołał Krzysztof Zanussi - mam problem ze znalezieniem w jego miejsce odpowiedniego moderatora - potwierdził natomiast dyrektor ZTM Leszek Ruta. Ma być też dobrze znany na tym forum Grzegorz Madrjas. Zaczynamy akcję informacyjną w Izabelinie (ulotki, plakaty), na razie zainteresowanie mieszkańców pozytywnie mnie zaskakuje.

PostNapisane: So wrz 15, 2012 8:00 
Zielony Oszołom

Panel już dzisiaj. Odwołał swój udział prof. Suchorzewski i dyr. Leszek Ruta. Grzegorz Buczek wystąpi w roli moderatora, a nie panelisty. Mimo dość intensywnej akcji promocyjnej zainteresowanie mieszkańców wydaje się bliskie zeru, ale może frekwencja mile mnie zaskoczy? Jest też dla mnie wielką niewiadomą, czy będą jakieś media. Mam nadzieję, że przynajmniej sama dyskusja będzie rzeczowa, ciekawa i przyniesie jakieś efekty.

PostNapisane: So wrz 15, 2012 19:33 
Greenpisarz

Daj znać, jak się to wszystko potoczyło, choćby w wielkim skrócie :-)

PostNapisane: So wrz 15, 2012 20:00 
Stały Bywalec

Mediów nie było widać. Na jakiej podstawie Pan Wójt jest przekonany, że o ile Warszawa nie wybuduje mu do granicy gminy tramwaju, o tyle na pewno wybuduje tam drogę 2x2 pasy, niestety nie zdążyłem zapytać.

Czekamy na ruch Urzędu Gminy, jak rozumiem. Raz jeszcze dziękuję za zaproszenie!

Powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne stanowisko. Nie może być uznawana za oficjalne lub nieoficjalne stanowisko jednostki, organizacji bądź firmy z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

PostNapisane: N wrz 16, 2012 10:32 
Zielony Oszołom

Debata nie była moim zdaniem pod żadnym względem ani sukcesem, ani porażką. Było około 30 osób, z tego około połowy to organizatorzy (tj. nas trzech ze stowarzyszenia "Przyjazne ulice"), paneliści, pracownicy Urzędu Gminy i Centrum Kultury Izabelin. Przebieg był chaotyczny: pytania, które miały być kolejnymi punktami dyskusji, zostały przez moderatora na początku odczytane i na tym się ich rola skończyła. Wstępna mowa wójta, trwająca blisko 20 minut, dotyczyła głównie kwestii połączenia z Warszawą i ten wątek dominował do końca. Dopiero pod koniec wypowiedzi zaczęły się koncentrować wokół problemu konsultacji społecznych. Tu doszło do jednego spięcia: powiedziałem, że suma kompetencji 10 000 mieszkańców gminy jest większa niż pracowników Urzędu Gminy i zostało to odebrane przez wójta i część pracowników tegoż urzędu jako obraźliwe. Padały głosy z sali, czyli niejako poza przyjętą formułą, że sama debata nie była wystarczająco rozpropagowana i przede wszystkim powinna być możliwość wypowiadania się przez samych mieszkańców. Każdy ze słuchaczy dostał kartkę z krótką ankietą, dotyczącą samej dyskusji, i prośbą o jej wypełnienie. Wróciły dwie, a w zasadzie półtorej, bo jedna z nich była wypełniona tylko w połowie, chyba ta osoba nie zauważyła drugiej strony na odwrocie. Może przyjdzie jeszcze trochę odpowiedzi w formie elektronicznej, ale na pewno nie będzie ich dużo. Nikt nie zgłosił chęci pomocy w dalszym prowadzeniu tej społecznej debaty. Przedstawiciele UG - poza wójtem była jeszcze m.in. pani Sobczak, jego zastępca, kierownicy referatu architektury i (chyba) komunalnego - wyrażali sceptycyzm wobec potrzeby zmian, ale też ich nie wykluczali. Najważniejsze dla mnie pytanie, czy władze gminy będą skłonne przemyśleć, skonsultować z mieszkańcami i przyjąć w jakiejś formie politykę transportową, pozostaje otwarte. Przy mniejszym zainteresowaniu ze strony mieszkańców uznałbym sprawę za przegraną, przy większej byłbym nastawiony jednoznacznie optymistycznie. Trochę zależy od głosów, jakie przyjdą do mnie i do władz gminy po tej dyskusji.
Większość uczestników dyskusji wyraziła już zgodę na publikację zapisu. Nie wiem jeszcze, czy uda się nam przerobić go na tekst i wrzucić na http://www.forumizabelin.pl; jeśli nie, umieścimy gdzieś pliki MP3 i na forum (tym i izabelińskim) damy link.

Dalszym etapem debaty miały być rozmowy na zebraniach sołeckich, może spotkania tematyczne (np. dotyczące poszczególnych pytań tej dyskusji), ankieta komunikacyjna w całej gminie. To wszystko ma jednak sens tylko wtedy, jeśli będzie realna szansa na osiągnięcie czegoś poza samym gadaniem: wola władz gminy do uwzględnienia tych głosów. Ta zaś zależy od stopnia zaangażowania mieszkańców. Gdyby np. była choćby jedna osoba z każdej miejscowości, zainteresowana drążeniem tematu, to bym się podjął przygotowania dyskusji na zebraniu sołeckim. Na razie nie mam nawet takiego punktu wyjścia.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2