Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: So sie 20, 2011 12:59 
Oberspammer

marek.slon napisał(a):
Nie mam jasności, kto powinien tu być głównym adresatem: ZTM, Galas, ktoś na ratuszu, może bezpośrednio to HGW?

W grę wchodzi jeszcze Biuro Drogownictwa i Komunikacji oraz Biuro Koordynacji Inwestycji i Remontów w Pasie Drogowym, za ten zakres odpowiada v-ce prezydent Wojciechowicz.

PostNapisane: N sie 21, 2011 19:46 
Sympatyk

Warto coś z tym zrobić. Policjanci teraz chętnie ustawiają się za załomem ogrodzenia budowy metra i spisują przechodzących nielegalnie.

PostNapisane: Pn sie 22, 2011 9:14 
Zielony Oszołom

Piotr T napisał(a):
Warto coś z tym zrobić. Policjanci teraz chętnie ustawiają się za załomem ogrodzenia budowy metra i spisują przechodzących nielegalnie.

W takim razie proponuję zrobić imprezę już w tym tygodniu, w czwartek o 15.00. W środę przyszedłbym na cotygodniowe spotkanie ZM z gotowymi materiałami, żeby doprecyzować szczegóły. Tylko czy nie jest za późno na zaproszenie jakiś mediów? I czy mogę liczyć na pomoc w kontakcie z nimi? Moje doświadczenia z wysyłaniem informacji na ogólnodostępne adresy są jak najgorsze, próbowałem kilka razy i zawsze z zerowym efektem. Jeśli ktoś chciałby pomóc, proszę też - poza głosami tutaj - o kontakt na priv., marek.slon@wp.pl, 669 291352.

PostNapisane: Pn sie 22, 2011 9:29 
Oberspammer

W tym tygodniu mam już trochę związane ręce. Może namówię na to Patryka. Mogłby sie włączyć także pduncz, ktory brał udział w akcji dot. E.Plater.

W biurze ZM są kamizelki odblaskowe guzikowych i czapeczki z logo VIP, jakby ktos chciał (http://www.zm.org.pl/?a=guzikowi-114). Zwłaszcza czapeczki na akcji mogą się przydać, ale może i kamizelki, aby było widocznie.

Jeśli akcja jest skierowana do mediów i ma być w środę, to już dziś nalezy redagowac info prasowe. Może tutaj wspomoc, np: lista mailową.

Może na płocie budowy należy powiesić jakiś duży transparent z hasłem, np: Chodź prosto Człowieku!

PostNapisane: Pn sie 22, 2011 15:04 
Zielony Oszołom

Wojtek napisał(a):
W biurze ZM są kamizelki odblaskowe guzikowych i czapeczki z logo VIP, jakby ktos chciał (http://www.zm.org.pl/?a=guzikowi-114). Zwłaszcza czapeczki na akcji mogą się przydać, ale może i kamizelki, aby było widocznie.

Dzięki, chętnie. Czy ZM ma jakiś sprzęt, jak głośnik, tablica ze stojakiem itd? Jeśli tak, to na jakiej zasadzie mógłbym z tego skorzystać?
Wojtek napisał(a):
Jeśli akcja jest skierowana do mediów i ma być w środę, to już dziś nalezy redagowac info prasowe.

Ma być w czwartek. Czy ktoś mógłby mi podesłać info prasowe np. o jednym happeningów dot. przejścia przy Dw. Centralnym? Nie redagowałem dotąd takiej notki i chciałbym mieć punkt odniesienia.
Wojtek napisał(a):
Może tutaj wspomoc, np: lista mailową.

Czy dobrze rozumiem, że mam przygotować gotowe info prasowe i przesłać je do ZM, a Wy rozesłalibyście to na Waszą listę mailową?
Wojtek napisał(a):
Może na płocie budowy należy powiesić jakiś duży transparent z hasłem, np: Chodź prosto Człowieku!

Świetnie, ale ja nigdy nie robiłem transparentu. Byłbym wdzięczny za wskazówki techniczne. Zachęcam też do burzy mózgów w sprawie hasła na transparent. To przykładowe nie jest złe, ale idealne też nie...

Czy taki happening, jak np. ten mandatem dla HGW za brak przejścia przy Centralnym, wymaga jakiegoś pozwolenia?
Czy macie drobne fundusze na koszty typu ksero czy wydruk wielkoformatowy, chodzi kwotę około 50 zł., czy musiałbym je pokryć z własnej kieszeni?

PostNapisane: Wt sie 23, 2011 11:51 
Oberspammer

Cytuj:
Dzięki, chętnie. Czy ZM ma jakiś sprzęt, jak głośnik, tablica ze stojakiem itd? Jeśli tak, to na jakiej zasadzie mógłbym z tego skorzystać?

Mamy szczekaczkę. Tablicę chyba też mieliśmy, ale nie pamiętam. na zasadzie wypożyczenia.

Cytuj:
Ma być w czwartek. Czy ktoś mógłby mi podesłać info prasowe np. o jednym happeningów dot. przejścia przy Dw. Centralnym? Nie redagowałem dotąd takiej notki i chciałbym mieć punkt odniesienia.

To są dokładnie info prasowe: http://www.zm.org.pl/?a=happening-10a lub http://www.zm.org.pl/?a=przejscie_plater-10c-happening. Taka sama treść poszła do prasy.

Cytuj:
Czy dobrze rozumiem, że mam przygotować gotowe info prasowe i przesłać je do ZM, a Wy rozesłalibyście to na Waszą listę mailową?

Ja mam kilka adresów, na ktore mogę to wysłać.

Cytuj:
Czy taki happening, jak np. ten mandatem dla HGW za brak przejścia przy Centralnym, wymaga jakiegoś pozwolenia?

Ten z mandatem był zgłoszony 3 dni przed akcją i w efekcie odbyl się pod okiem SM i Policji, ale i bez tego mogl się odbyć (bez Policji była akcja z atestem przejścia dla pieszych). Jesli chodzi o Nowy Świat, to w grę może wchodzić nielegalne chodzenie po jezdni, wiec według moich doświadczeń akcja warta jest zgłoszenia i w trakcie akcji wspólpraca/dogadanie szczegółów "nielegalności" z nadzorujacym policjantem. Taki ktoś zawsze przychodzi do organizatora akcji i legitymuje go. Ale i bez zgloszenia powinno się udać.

Aha - właściwie już w trakcie akcji musi być gotowa informacja o jej przebiegu do umieszczenia w necie i ewentualnego wysłania do prasy.

PostNapisane: Wt sie 23, 2011 19:12 
Zielony Oszołom

Kilka spraw omówiliśmy z Marcinem i Wojtkiem poza forum dla lepszego oglądu sytuacji (oczywiście za ich zgodą) wklejam tu część tej korespondencji.
Cytuj:
Najbardziej obawiam się tak bliskiego terminu, więc chętnie skorzystam z sugestii przesunięcia imprezy na przyszły tydzień. Ustalimy termin w środę na spotkaniu ZM; zapewne byłby to poniedziałek lub wtorek (29-30 VIII) wczesnym popołudniem. Postaram się już w czwartek rano umieścić info o tym gdzieś na tym skrzyżowaniu lub w jego najbliższej okolicy - sądzę, że to może bardzo podnieść frekwencję. Nie będzie to łatwe, bo zarządca budowy będzie chyba ostatnim, który wspierałby tę akcję, więc płot i zapory odpadają. Może uda się dogadać z kimś z narożnych budynków - np. dla knajpy spęd ludzi pod jej oknami to raczej dobra okoliczność.
> Biorąc pod uwagę Wasze glosy proponuję ustalenie terminu happeningu na wtorek 30 VIII na godz. 15.00.

> > Jeśli chodzi o znak drogowy przejścia dla pieszych, to byc może
> > zachowal się takowy z akcji VIP, a jak nie to wystawrczy wydrykować na
> > papierze znak odpowiedniej wielkości i przypiąc do tablic z rączką,
> > ktore są w biurze ZM.
>
> Sadzę, że znak drogowy przejścia dla pieszych nie jest potrzebny. W tym miejscu powinien być ramach tymczasowej organizacji ruchu po prostu chodnik - przecież tam nie ma teraz przejścia przez ulicę! Jest to o tyle istotne, że na chodnik wystarczy 1,5 m szerokości, a na przejście aż 4 m. Nie podsuwajmy specjalistom od "Niedasię" łatwego pretekstu do uzasadniania tej bzdury, jaką jest obecna organizacja ruchu.
>
> Petycję napiszę, spróbuję wrzucić na witrynę z petycjami.
> Mandat dla władzy raczej nie, bo tu nie złamano prawa, tylko zdrowy rozsądek. Podoba mi się natomiast pomysł metra czy pociągu pieszych: to by dobrze pokazywało, że ruch pieszy odbywa się tam ciągle i sprawa jego płynności jest istotniejsza, niż płynność ruchu zmotoryzowanego.
>
> Na transparencie proponuję hasło dość uniwersalne, ale chyba dotykające istoty rzeczy: "Pieszy to bardzo ważna osoba", a niżej i mniejszymi literami nazwa VVarszawskiej Inicjatywy Pieszej. Taki banner przyda się przy niejednej akcji, a to proste stwierdzenie warto uświadamiać pieszym i władzom miasta.
> Jak wspominałem, przyjdę w środę do ZM, żeby dograć szczegóły.
>
> Dnia 23-08-2011 o godz. 10:24 Wojtek Szymalski napisał(a):
> > Witam,
> >
> > Jeśli chodzi o znak drogowy przejścia dla pieszych, to byc może
> > zachowal się takowy z akcji VIP, a jak nie to wystawrczy wydrykować na
> > papierze znak odpowiedniej wielkości i przypiąc do tablic z rączką,
> > ktore są w biurze ZM.
> >
> > Myśle, że dobry pomysł, aby akcję zrobić np 30sierpnia (może
> > jeszcze prasa nie będzie tak związana tematem szkolnym?). Do tego
> > czasu mogłyby powstać ze dwa banery/transparenty z hasłami. I
> > faktycznie ogłoszenie na Masie Krytycznej może być OK, zwłaszcza,
> > że masa może przejechać koło tego gniota już w ten piątek. Jeśli
> > by bylo w przyszłym tygodniu, to móglbym sie wybrać i pomóc.
> >
> > Z tym, ze trzeba uważac, bo w ten piątek masa jest tematyczne dot.
> > klimatu bez sadzy i ogłoszenie może zginąć w tłumie.
> >
> > Proponuje założyć na szybko także petycję np: na petycje.pl
> >
> > Ewentualnie mozna powtórzyc akcję mandat dla władzy/przejście dla
> > pieszych?: http://www.zm.org.pl/?a=happening-10a
> > Albo np: haslo "Metro dla pieszych" i zrobić pociąg przechodzący w
> > tym miejscu przez ulicę.
> >
> > Pozdrawiam,
> > Wojtek Szymalski
> >
> > W dniu 2011-08-22 21:32:45 użytkownik Marcin Jackowski
> > <jackowsk@gmail.com> napisał:
> > > Cześć Marku,
> > >
> > > > Ĺšwietnie, ale ja nigdy nie robiłem transparentu. Byłbym wdzięczny za
> > > > wskazówki techniczne. Zachęcam też do burzy mózgów w sprawie hasła
> > > > na transparent.
> > >
> > > Można zlecić zrobienie trwalszego transparentu, o lepszej prezentacji
> > > niż pędzlem po prześcieradle. A nawet 2-3 różnych. Najlepiej aby
> > > napisy na nich były uniwersalne i reużywalne w innych tego typu
> > > sytuacjach.
> > > Warto też zrobić emblemat znaku drogowego przejścia przez jezdnię.
> > > To też się przyda nie raz. Albo kupić jeśli na aluminiowej płycie bo
> > > stalowe będzie za ciężkie.
> > > W/s technicznych może Bogdan Rossa coś doradzi.
> > >
> > > > Czy macie drobne fundusze na koszty typu ksero czy wydruk
> > > > wielkoformatowy, chodzi kwotę około 50 zł., czy musiałbym je pokryć
> > > > z własnej kieszeni?
> > >
> > > Drobnych nie mamy, ale kilkaset zł się znajdzie ;-)
> > >
> > > Prośba tylko o dochowanie pewnych formalizmów aby sponsor się nie
> > > czepiał.

Napisałem już petycję na petycje.plhttp://www.petycje.pl/petycja/7738/zmiana_organizacji_ruchu_na_skrzyzowaniu_nowego_%C5%9Awiatu_i_%C5%9Awietokrzyskiej_w_warszawie.html

PostNapisane: Śr sie 24, 2011 15:21 
Oberspammer

A może kupić dwie maty i wylać na nich białą farbę i zachęcać ludzi, którzy przechodzą 'na wprost" do zostawiania białych śladów na asfalcie, czyli głosowania nogami. Sami też moglibysmy to zrobić (tzn przejść się i zostawić slady). Wytyczona ściezka byłaby jednoczesnie wskazówką dla inżynierów ruchu, jak wytyczyć chodnik.

PostNapisane: Cz sie 25, 2011 22:05 
Zielony Oszołom

Najważniejsze ustalenia ze spotkania w środę:
Happening odbędzie się we wtorek 30 VIII o godz. 15.00 na skrzyżowaniu Świętokrzyska / Nowy Świat. Głównym elementem - poza zachęcaniem obecnych do wyrażenia swojej woli np. przez podpisanie petycji - będzie zostawianie białych śladów na zamkniętym przejściu (kupię farbę, dwie tacki i zrobię drewniane "buty" do zakładania na buty, podbite filcem). Zgłoszenie do odpowiedniego biura UM już poszło, na miejscu je wstępnie przejrzeli i zaakceptowali, ale potwierdzenia przyjęcia zgłoszenia jeszcze nie dostałem. Jest już zamówiony transparent, 10 plakatów i 100 ulotek informujących o imprezie. Chętnych do udziału proszę o kontakt, marek.slon@wp.pl, 669 291352.

PostNapisane: Cz sie 25, 2011 23:08 
Oberspammer

Wojtek napisał(a):
A może kupić dwie maty i wylać na nich białą farbę i zachęcać ludzi, którzy przechodzą 'na wprost" do zostawiania białych śladów na asfalcie, czyli głosowania nogami. Sami też moglibysmy to zrobić (tzn przejść się i zostawić slady). Wytyczona ściezka byłaby jednoczesnie wskazówką dla inżynierów ruchu, jak wytyczyć chodnik.

Warto się zastanowić nad rodzajem farby, bo możliwe, że trzeba będzie po happeningu przywrócić do stanu zastanego...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona