Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt maja 03, 2011 21:38 
Początkujący

gromanik napisał(a):
A mnie tak zaczęło zastanawiać, czemu nie wprowadzić wymogu, aby dopuszczone do ruchu były pojazdy, które nie będą miały technicznej możliwości przekroczyć maksymalnej dozwolonej prędkości w danym kraju, np. poprzez zastosowanie ogranicznika prędkości, co by wyeliminowało z dróg kierowców znacznie przekraczających prędkość...

To byłoby moim zdaniem bardzo złe rozwiązanie - to kierowca ma decydować o prędkości a nie pojazd. Takie rozwiązanie miałoby na pierwszy rzut oka dwie wady:

- Brak możliwości wykorzystania zapasu prędkości w sytuacji gdy mimo sprzeczności z prawem przekroczenie maksymalnej prędkości jest dopuszczalne (http://pl.wikipedia.org/wiki/Kontratyp). Ja nie przekraczam dopuszczalnej prędkości, ale nie chciałbym żeby np. przy uciekaniu ze skrzyżowania na które się ktoś ładuje na czerwonym, mój samochód uznał że szybciej już nie pojedzie bo tu wolno 90.

- Przenoszenie odpowiedzialności z kierowcy na maszynę (czyli jej producenta). Idąc tę ścieżką kierowcom będzie się wpajać, że wszystko na co pozwala samochód jest zgodne z prawem i zdrowym rozsądkiem, a prowadzenie pojazdów musi być odpowiedzialne i świadome.

Opanowanie tego szaleństwa na drogach z którym powszechnie mamy do czynienia w sposób trwały i skuteczny niestety jest możliwe tylko przez wpływanie na świadomość i wyobraźnię kierowców. A tymczasem żeby jednak ocalić te kilka tysięcy istnień rocznie pozostaje uspokajanie ruchu w kluczowych miejscach i egzekwowanie prawa przez ustawianie fotoradarów i patroli.

Cytuj:
Coś takiego w teorii działa w motocyklach <51cm^3 - w praktyce zdjęcie ogranicznika oferuje się często wraz z jego sprzedażą. IMHO wymagałoby to jeszcze jakiegoś systemu kontroli działania tych ograniczników.

Ja się nad tym zastanawiałem i mam lepsze rozwiązanie niż ograniczniki.

Cena odbiornika GPS u producenta jest teraz śmiesznie mała. Jeśli montowany byłby we wszystkich samochodach a komputer (i tak jest) zapisywałby z ostatnich np. 30 dni gdzie i z jaką prędkością jechał pojazd (tylko tyle), to podczas kontroli policjant podłączałby terminal i dysponując mapą ograniczeń od razu widziałaby za co się należy mandat.

Tanie i proste w stosunku do kosztów wypadków jakie ponosi społeczeństwo i państwo. Do tego nie do obejścia przez antyradary, CB i inne mądre pomysły. Oczywiście za brak zapisu odpowiednio wysoka grzywna (na wypadek gdyby ktoś odbiornik odizolował a policji wmawiał że ostatnie 30 dni jeździł w tunelach).

Żeby uniknąć zarzutów o ciągła inwigilację, to urządzenie wskazywałoby tylko gdzie doszło do wykroczenia. Jeśli wykroczenia nie było - informacji brak. Myślę, że można by znaleźć więcej zalet takiego systemu.

Ostatnio edytowano Wt maja 03, 2011 22:01 przez Grigorij, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt maja 03, 2011 21:52 
Stały Bywalec

Grigorij napisał(a):
Ja nie przekraczam dopuszczalnej prędkości, ale nie chciałbym żeby np. przy uciekaniu ze skrzyżowania na które się ktoś ładuje na czerwonym, mój samochód uznał że szybciej już nie pojedzie bo tu wolno 90.

Ekhm, „maksymalnej dozwolonej prędkości w danym kraju”, nie „maksymalnej dozwolonej prędkości na danym obszarze”. Chyba że faktycznie uciekasz ze skrzyżowania więcej niż stotrzydziestką/stodziesiątką…

PostNapisane: Wt maja 03, 2011 22:11 
Początkujący

Paweł Ciupak napisał(a):
Grigorij napisał(a):
Ja nie przekraczam dopuszczalnej prędkości, ale nie chciałbym żeby np. przy uciekaniu ze skrzyżowania na które się ktoś ładuje na czerwonym, mój samochód uznał że szybciej już nie pojedzie bo tu wolno 90.

Ekhm, „maksymalnej dozwolonej prędkości w danym kraju”, nie „maksymalnej dozwolonej prędkości na danym obszarze”. Chyba że faktycznie uciekasz ze skrzyżowania więcej niż stotrzydziestką/stodziesiątką…

To był tylko przykład - mam nadzieję, że udało mi się przekazać o co mi chodziło.

Jeśli pozostawilibyśmy „maksymalną dozwolonej prędkości w danym kraju” to problem nie będzie i tak rozwiązany - wariaci będą te 140 km/h pruć w terenie zabudowanym i na zwykłych drogach.

Je jestem jak najbardziej za tym, żeby po naszych drogach jeździło się spokojnie, bezpiecznie i dużo wolniej niż teraz :) Po prostu uważam, że niektóre rozwiązania mogą przynieść więcej szkód niż pożytku i wcale nie chcę usprawiedliwiać "szybkich, ale jeżdżących bezpiecznie".

Chciałbym, żeby wolniejsza jazda wynikała z rozsądku kierowców, a nie ograniczania możliwości pojazdów, które poza bezsprzecznymi zaletami będzie powodować, że pojazdy te będą mniej sprawne i będą miały mniejsze możliwości unikania zagrożeń.

Problemem nie są pojazdy, ale ci którzy nimi kierują - to chciałem wyrazić.

PostNapisane: Śr maja 04, 2011 7:30 
Zielony Oszołom

Co jakiś czas pojawia się w mediach pomysł montowania "czarnych skrzynek" w samochodach, m.in. aby lepiej wiedzieć co się stało przed wypadkiem, ale też z możliwością odczytu przekroczeń prędkości z ostatnich X dni. Problem w tym, że Polak potrafi. Autokary i TIRy mają tachometry, ale nawet w gazetach są oferty zamontowania wyłacznika. Iirc ciężkie pojazdy w Polsce muszą mieć ogranicznik prędkości do 80 km/h, jednak jadąc 85 km/h po drodze krajowej to nie ja wyprzedzam TIRy, lecz na odwrót. Polacy to nie Niemcy - skoro da się coś zrobić, to znaczy że wolno, a wręcz że się powinno. Liczy się tu i teraz, liczę się tylko ja.

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

PostNapisane: Śr gru 14, 2011 15:54 
Stały Bywalec

A tymczasem w Holandii (sic!) prawica już świruje (limit na większości odcinków autostrad będzie podniesiony do 130 km/h):

http://www.dutchnews.nl/news/archives/2 ... 130_kp.php

PostNapisane: Śr gru 14, 2011 21:09 
Zielony Oszołom

Piwoslaw napisał(a):
Co jakiś czas pojawia się w mediach pomysł montowania "czarnych skrzynek" w samochodach, m.in. aby lepiej wiedzieć co się stało przed wypadkiem, ale też z możliwością odczytu przekroczeń prędkości z ostatnich X dni.

Nastoletni syn mojego angielskiego kumpla postanowił kupić sobie auto. I kupił - zaplacił 1000GBP za pojazd w niezłym stanie. Musiał jeszcze ubezpieczyć... normalne ubezpieczenie dla niego kosztowało 2500GBP tak dwa i pół tysiąca funtów! (rocznie oczywiscie!) ale jako że zgodził się na zamontowanie 'skrzyneczki' od ubezpieczyciela zapłaci 'tylko' 1500GBP. Skrzyneczka cały czas szpieguje i gdy synek poszaleje to cena wzrośnie.... oczywiście fotoradary i policja też z automatu donoszą ubezpieczycielowi przy kazdym wykroczeniu.

PostNapisane: Śr gru 14, 2011 21:16 
Zielony Oszołom

R2D2 napisał(a):
oczywiście fotoradary i policja też z automatu donosi ubezpieczycielowi.

Podobnie w USA, gdzie nie mandatu ani punktów boją się kierowcy, lecz podwyższonej składki.

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2