Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: So lut 14, 2009 10:31 
Oberspammer

Cytuj:
"Bo tam rośnie dużo drzew, które zasłaniałyby trawie słońce, a jesienią trudno sprzątałoby się z trawy liście - przekonuje Michał Powałka."

Z ogrodniczego punktu widzenia sensowny argument. Oglądałem kiedyś program ogrodniczy i głównym problemem przy utrzymywaniu trawnika w jako takim stanie w naszym klimacie były zalegające na jesieni liście, które powodują źółknięcie i zanikanie trawy. Nie wiem, czy jest taki gatunek trawy, który to wytrzymuje.

Z drugiej strony jeżdżące tramwaje nie rozganiają tych liści z torowiska?

PostNapisane: Pn lut 16, 2009 19:24 
Zielony Oszołom

Wojtek napisał(a):
Z ogrodniczego punktu widzenia sensowny argument. Oglądałem kiedyś program ogrodniczy

Tu jest jakiś galimatias, bo jedni mówią: sprzątać liście, a drudzy mówią: nie ruszać (sprzątać tylko liście kasztanowców).

PostNapisane: Pn lut 16, 2009 20:02 
Stały Bywalec

Myślę, że z torowiska można usuwać wszystkie.

A poza tym tekst rzecznika o liściach to kompletna bzdura przecież jak nie będzie trawy to też będą spadać na ziemię ;)

PostNapisane: Wt lut 17, 2009 0:25 
Zielony Oszołom

pduncz napisał(a):

Tu jest jakiś galimatias, bo jedni mówią: sprzątać liście,

lobby trawnikowe:)

Cytuj:
a drudzy mówią: nie ruszać

lobby biologiczno-ekologiczne (w pełnym tego słowa znaczeniu) zakładające zwiększanie różnorodności gatunkowej, siedliskowej. Warszawskie tereny zielone są bardzo zdegradowane. To na dobrą sprawę drzewa i trawnik lub raczej wygrabiona i zdeptana ziemia gdzieniegdzie porośnięta trawką. Gdyby było więcej krzewów itp tworzących pośrednie piętra roślinności nie trzeba by niczego grabić. W lesie leśniczy nie grabi i jakoś nikomu to nie przeszkadza:)

Cytuj:
(sprzątać tylko liście kasztanowców).

A to już zupełnie inna bajka:)

Może nie rozwijajmy już tego ofa:)

PostNapisane: Pn paź 18, 2010 7:59 
Oberspammer

http://autobusczerwony.blox.pl/2010/10/ ... -tory.html

Jarosław Osowski napisał(a):
Czarno widzę nasze tory

Ki diabeł - w kolejnych miejscach między remontowanymi torami tramwajowymi układane jest czarne, a miało być jak najwięcej zielonego?

Ze zdziwieniem odkryłem asfaltową autostradę na remontowanej przez całe lato pętli Marymont-Potok. Teraz to samo po wymianie torowiska w al. Niepodległości m.in. na przystanku Pole Mokotowskie. Czyżby to dla karetek? Bo autobus tam, niestety, nie wjedzie, a mógł powstac wspólny przystanek choć w jedną stronę - do centrum (bo z powrotem chyba jednak za dużo skrętów).

Te czarne placki wyglądają ohydnie. Tramwajarze poszli po linii najmniejszego oporu - po co się bawić w ogrodników, podlewać, kosić, nawozić jak w Krakowie?

Świeży przykład, jak pozytywnie może to wyglądać to nowo otwarta linia tramwajowa łącząca rondo Grzegórzeckie z ul. Szklarską.

Z niepokojem czekam na werdykt w sprawie torowiska wzdłuż Targowej i al. Zielenieckiej, którego remont opóźnia się z miesiąca na miesiąc. Różne chodziły słuchy w sprawie jego wyglądu. Trawa raz na nim rosła, a raz nie.

W al. Niepodległości, ale już przed Nowowiejską pojawiły się też nowego typu płotki wzdłuż wysepek przystankowych. Wyglądają tyle ciekawie, ile niepraktycznie. Już po kilku tygodniach są, niestety, dość zapyziałe, a co to będzie, gdy na ulice ruszą firmy władające solarkami, na rozkaz ratusza bez opamiętania wylewać hektolitry szkodliwej cieczy i inkasować jeszcze w zamian słone wypłaty (a cztery lata temu pani prezydent zapowiadała bardziej ekologiczne metody walki z atakami zimy).

Pamiętam z dawnych czasów, że żółte płotki wzdłuż torów tramwajowych sprawiały odwieczny kłopot. Rdza wyłaziła na nie już w kilka miesięcy po pacykowaniu olejną farbą.

Za to chyba dość udane, w dodatku żółto-czerwone, czyli w warszawskich barwach, były ogrodzenia, które w 2001 r. eksperymentalnie postawiono na przystanku u zbiegu Okopowej i Anielewicza (obok Cmentarza Żydowskiego). Jakoś jednak nie rozprzestrzeniły się na całe miasto.

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2