Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: So lip 23, 2011 20:42 
Zielony Oszołom

axxenfall napisał(a):

Ja się z jednej strony pocieszam tym, że popierają ją również wszystkie komitety lokalne, a z drugiej jednak bardziej interesuję się celem akcji niż tym, kto za nią stoi.

I to jest podstawa zdroworozsądkowego myślenia. Trzeba być idiotą, żeby nie podpisać czegoś co jest wymiernie dobre tylko dlatego, że ma się złe skojarzenia. Pomijam fakt czy skojarzenia są jakąkolwiek wartością...

Dla wyważenia dyskusji dodam, że jeżeli nie oni to kto by się tym zajął? Ty (odnoszę się do wszystkich uczestników dyskusji) i ja mamy to w ... co może jest założeniem mylnym, ale skoro tak to co poza pisaniem tutaj zrobiłeś/-łem/-łam? I jeszcze jedno. Kliknij jeden z drugim i choćby na takiej podstawie stwierdź liczebność inicjatyw prospołecznych Twojej partii.
P.S. Lecąc po bandzie: Polecam materiał YT jak partia rzekomo Obywatelska potraktowała prawie milion podpisów zebranych w akcji 4 x TAK, którą będąc głupim podpisałem (patrz Senat jest konieczny). Łącze się w "wyrazah" "bulu":-).

PostNapisane: So lip 23, 2011 21:06 
Stały Bywalec

velogustlik napisał(a):
P.S. Lecąc po bandzie: Polecam materiał YT jak partia rzekomo Obywatelska potraktowała prawie milion podpisów zebranych w akcji 4 x TAK, którą będąc głupim podpisałem (patrz Senat jest konieczny). Łącze się w "wyrazah" "bulu":-).

Wszystkie partie tak robią… Najpierw głoszą „rewolucyjne” postulaty, a jak już się dosadzą do koryta, to ich działalność ogranicza się tylko do aferowania i wspierania obecnego systemu.

PostNapisane: So lip 23, 2011 21:37 
Zielony Oszołom

Paweł Ciupak napisał(a):
Wszystkie partie tak robią…

Skoro wszystkie to wszystkie. http://lh4.ggpht.com/_3am1538jRc4/TCddqVQjYdI/AAAAAAAAACQ/RwgjOgG3Noo/deficyt.JPG

PostNapisane: N lip 24, 2011 8:53 
Stały Bywalec

velogustlik napisał(a):
axxenfall napisał(a):

Ja się z jednej strony pocieszam tym, że popierają ją również wszystkie komitety lokalne, a z drugiej jednak bardziej interesuję się celem akcji niż tym, kto za nią stoi.

I to jest podstawa zdroworozsądkowego myślenia. Trzeba być idiotą, żeby nie podpisać czegoś co jest wymiernie dobre tylko dlatego, że ma się złe skojarzenia. Pomijam fakt czy skojarzenia są jakąkolwiek wartością...

Po pierwsze, nie życzę sobie nazywania mnie idiotą. Po drugie, mógłbyś wywalić "Gazetę Polską" z sygnaturki zanim się w piórka obiektywnego obserwatora i sędziego dobra i zła przystroisz. :lol: Po trzecie, to nie jest kwestia żadnych "skojarzeń", tylko czytania tego, co ma się potencjalnie podpisać. W tym przypadku wśród organizatorów jak wół stoi "Prawo i Sprawiedliwość". Sądzicie tam w PiSie, że ciemny lud tak głupi, że PiS jako "lokalną organizację pozarządową" kupi? :lol:

A ja PiSu nie poprę. Widziałem, ile "dobrego" zrobił w Warszawie dla transportu zbiorowego - zostaną nam po tym 123N do ca. 2040 roku i 15 zamiast 24 tramwajów niskopodłogowych z okazji modernizacji trasy w Alejach. Innych zakupów w tramwajach - zero, za propozycje podpisania umowy wieloletniej dyrektor Czapla wyrzucał z gabinetu. I tyle w tym temacie.

Powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne stanowisko. Nie może być uznawana za oficjalne lub nieoficjalne stanowisko jednostki, organizacji bądź firmy z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

PostNapisane: N lip 24, 2011 13:37 
Stały Bywalec

velogustlik napisał(a):

"I tak, przed wojną staliśmy nad przepaścią, a obecnie zrobiliśmy poważny krok naprzód. Dzięki temu notujemy ogromny postęp w rolnictwie. Dla potwierdzenia tych fakt, posłużę się rocznikiem statystycznym i podam parę cyfr: 2, 7, 14, 28, 32, 46 oraz liczba dodatkowa 10. Numeru banderoli niestety nie pamiętam."

BP, NMSP

PostNapisane: N lip 24, 2011 17:58 
Oberspammer

G.Madrjas napisał(a):
A ja PiSu nie poprę.

Jest jednak pewna różnica pomiędzy popieraniem partii (głosowaniem na nią i udzielaniem mandatu na podejmowanie decyzji w różnych sferach) a popieraniem inicjatywy, która ogranicza się do konkretnego celu (w tym wypadku zasygnalizowanie, że warto byłoby się zastanowić nad efektywnością wydatkowania pieniędzy przed sięganiem po więcej, a przynajmniej w jakiś sposób spróbować zagwarantować, że to więcej będzie efektywniej wydatkowane) i nie zwiększa w żaden sposób mocy decyzyjnej ugrupowania, a jedynie daje możliwość wyborcom wypowiedzenia się bezpośrednio na dany temat.

Tak czy siak, sądzę że uwaga GFM na początku była sensowna - to chyba nie to forum, by wdawać się w spory polityczne ;)

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: N lip 24, 2011 19:51 
Stały Bywalec

OK, to nie jest wprost poparcie dla partii. Niemniej - budowanie jej wizerunku i medialności już owszem.

Poza tym, rodzi się pytanie - co PiS zrobił, aby poprawić komunikację w Warszawie? Za jego działania ograniczono się do niewprowadzania podwyżek - nawet inflacyjnych, co było ewidentnie przerzucaniem problemu na następną kadencję* - ale żadnych działań efektywnościowych nie wdrożono (nawet już wspomniane przeze mnie umowy wieloletnie, pozwalające na długoletnie planowanie kosztów = oszczędności, nie zostały tknięte). Ba, nawet ograniczono zakres projektu w Alejach i zaniechano możliwości uzyskania dofinansowania do budowy trasy do Wilanowa, odmawiając zarówno umowy wieloletniej, jak i podniesienia kapitału zakładowego TW. Abstrahując już od faktu, że tworząc spółki komunikacyjne nie przekazano im kompletu gruntów (na co później kontrola NIK zwróciła uwagę).

Czy zatem PiS tak naprawdę ma moralne prawo organizować taki protest? SISKOM czy Zielone Mazowsze przynajmniej wykazało alternatywne sposoby uzyskania środków na komunikację - a PiS?

* - L. Kaczyński od początku traktował prezydenturę instrumentalnie, zadaniem było wszak zdobycie prezydentury krajowej.

Mam nadzieję, że powyższe, choć po granicy dyskusji politycznej, pokazuje, dlaczego uważam jak na wstępie.

Powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne stanowisko. Nie może być uznawana za oficjalne lub nieoficjalne stanowisko jednostki, organizacji bądź firmy z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

PostNapisane: Pn lip 25, 2011 10:39 
Zielony Oszołom

G.Madrjas napisał(a):

Po pierwsze, nie życzę sobie nazywania mnie idiotą.

Gdzie padło: "Jesteś idiotą"? Określiłem jako idiotyczne nie popieranie działania dobrego tylko dlatego, że wykonuje je ktoś subiektywnie przeze mnie traktowany jako niedobry, jakkolwiek to brzmi. Jak nazwiesz takie osoby? Skoro Cię to uraziło to przyjmujesz jako fakt zakwalifikowanie się do nich. TO już Twoja sprawa. Niemniej nie powiedziałem: "Jesteś idiotą" i tego zarzucić mi nie możesz.
Sam się do nich Nie przybieram żadnych piórek. Mam poglądy jakie mam i nie udaję, że jestem obietywny. Uważam, że PO prowadzi Polskę na skraj przepaści i po kawałku oddaje bolszewikom a jedyną siłą, która jest w stanie to powstrzymać jest PiS. Oczywiście bardzo daleko jej do doskonałości, ale nikt z niej mnie nie okradł a z PO robią to codziennie.

P.S. To zabawne, że kłótnia zaczyna się dopiero wtedy kiedy ktoś zaczyna kogoś bronić, a nie wtedy gdy się kogoś obrzuca inwektywami :-).

PostNapisane: Pn lip 25, 2011 12:39 
Zielony Oszołom

velogustlik napisał(a):
Określiłem jako idiotyczne nie popieranie działania dobrego tylko dlatego, że (...)

Czy to miało być zdanie twierdzące czy przeczące?
Polecam chwilę zastanowienia nad różnicą

1. Określiłem jako idiotyczne niepopieranie działania (...)

2. Określiłem jako idiotyczne nie popieranie działania, (...) [lecz coś innego - niż popieranie]

Warto wiedzieć, że prefiks "nie" pisze się w rzeczownikach razem (wbrew temu co na ogół podpowiada pewien b. znany edytor tekstów). A powyższy przykład dobrze wyjaśnia, dlaczego warto się do tej zasady stosować. Tyle apolitycznej (mam nadzieję!) dygresji.

Jack

PostNapisane: Pn lip 25, 2011 20:42 
Zielony Oszołom

jack napisał(a):
velogustlik napisał(a):
Określiłem jako idiotyczne nie popieranie działania dobrego tylko dlatego, że (...)

Czy to miało być zdanie twierdzące czy przeczące?
Polecam chwilę zastanowienia nad różnicą

1. Określiłem jako idiotyczne niepopieranie działania (...)

Miałem na myśli niepopieranie. W życiu nie przyszłoby mi to do głowy, żeby tak napisać. Z tą regułą od dzieciństwa mam problem :-(.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona