Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt maja 30, 2008 23:30 
Greenpisarz

gazeta wyborcza napisał(a):
Droga, że można osłupieć
Katarzyna Wójtowicz
2008-05-29, ostatnia aktualizacja 2008-05-30 12:07

Scenariusz remontu jak z filmów Barei: ulica poszerzona, kable i rury położone, tylko na środku drogi zostało kilka słupów. I jeździć nią nie sposób. - Można przecież naokoło - radzi dzielnica

Pokazowy remont zrobiono w Wawrze na odcinku: Wał Miedzeszyński - Sęczkowa - Kadetów - Poprawna. O tym, że nastąpi, mieszkańcy tutejszego osiedla Las dowiedzieli się już rok temu. Urzędnicy zabrali im kawałki prywatnych działek potrzebnych na poszerzenie drogi i pocieszyli: - Nie lamentujcie! Po remoncie będziecie mieć drogę, że hej!

Ponad tysiąc mieszkańców ulic Poprawnej, Kadetów i Sęczkowej zaczęło więc kibicować drogowcom. Ci mieli zacząć remont w grudniu, ale że były święta, to ruszyli z robotą w styczniu. Na domiar złego Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji dłubało w ziemi przy zakładaniu kanalizacji, więc z pracami zeszło do wiosny. Mieszkańcy jednak nie narzekali. Docenili, że dzielnica przeznaczyła blisko 2,5 mln zł na nowe szerokie chodniki, ścieżkę rowerową i zmodernizowaną jezdnię. Już wysypano ją tłuczniem, już utwardzono, już ręce składały się do oklasków, gdy nagle dwa tygodnie temu prace stanęły. - Na amen. I zupełnie nie wiemy dlaczego. Gdyby wylano asfalt, droga byłaby prawie gotowa - mówi Wojciech Mech mieszkający przy ul. Sęczkowej.

Prawie, bo pośrodku zostały słupy zasilania, dzięki którym osiedle Las ma prąd. Przed poszerzeniem drogi stały jak należy na poboczu. Teraz cztery słupy sterczą na ul. Kadetów, a na rondzie przy Sęczkowej i Kadetów dodatkowo noga transformatora. Na pobocze może je przenieść tylko ten, kto zna się na prądzie. - Na przykład Stoen - mówi Andrzej Murat, rzecznik Wawra. I wyjaśnia: - Chcieliśmy Stoenowi zlecić te prace, ale wycenił je na 500 tys. zł. Nie stać nas na to.

Dzielnica postanowiła znaleźć tańszego wykonawcę. Zapewnia, że ofertę sporządziła przed Bożym Ciałem, ale ktoś zapomniał przygotować jej elektroniczną wersję, więc przetarg ogłoszono dopiero przedwczoraj. Jeśli nikt go nie oprotestuje, już 18 czerwca dowiemy się, kto przeniesie słupy. A potem - jak zapewnia dzielnica - pójdzie już piorunem.

Jak mieszkańcy mają sobie radzić przez ten czas, skoro od Wału Miedzeszyńskiego mają zakaz wjazdu? Mogą, jak Wojciech Mech, dojeżdżać do swojego domu ścieżką rowerową, choć to złamanie przepisów. Mogą też skorzystać z rady dzielnicy, która proponuje: można nadłożyć drogi i pojechać objazdem. Co prawda tam też trwają prace i obowiązuje ruch wahadłowy, ale co za problem.

Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna

Ciekawe ilu kierowców skorzystało z tej "możliwości" po przeczytaniu artykułu.
Napisałem do wyborczej prośbę o usunięcie tego fragmentu z artykułu.

Tytuł:
PostNapisane: So maja 31, 2008 9:05 
Bywalec

Samo to, że na wzdłuż tych lokalnych ulic powstała ścieżka już świadczy o projektancie. Po co? Ciekawe gdzie teraz znajdzie się miejsce dla tych słupów? Hmm... na "ścieżce"?

Tytuł:
PostNapisane: So maja 31, 2008 10:44 
Stały Bywalec

Z moich dzisiejszych obserwacji wynika, że ścieżka rowerowa świetnie się nadaje do:

1) parkowania (Browarna)
2) urządzania sobie postoju taksówek w cieniu...

Na taksówkarza raczyłem nawrzeszczeć i powiedzieć co o nim myślę, a Corsę miałem ochotę przez przypadek "zachaczyć", ale stwierdziłem, że szkoda mojego roweru...

Kultura taksiarzy i kierowców woła o pomstę do Nieba... :/ :evil:

Tytuł:
PostNapisane: So maja 31, 2008 13:05 
Zielony Oszołom

mcb napisał(a):
,a Corsę miałem ochotę przez przypadek "zachaczyć", ale stwierdziłem, że szkoda mojego roweru...
:/ :evil:

Na Corsy to uważaj. Może być Raffiego;-)

Tytuł:
PostNapisane: So maja 31, 2008 14:53 
Stały Bywalec

Niech sobie będzie czyja chce... To nie usprawiedliwia zastawienia całej szerokości ścieżki rowerowej. A że jest dziś sobota i na rowerze byłem rano to miejsc parkingowych dookoła było pełno.

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 09, 2008 19:50 
Admin

velogustlik napisał(a):
mcb napisał(a):
,a Corsę miałem ochotę przez przypadek "zachaczyć", ale stwierdziłem, że szkoda mojego roweru...
:/ :evil:

Na Corsy to uważaj. Może być Raffiego;-)

Możesz być spokojny, mojej Corsy na ścieżce nie znajdziesz zaparkowanej. Jak nie mam gdzie zaparkować, uczciwie (wobec pieszych i rowerzystów) zostawiam na jezdni, na awaryjnych (to głównie jak przyjeżdżam z paczką na Nowogrodzką), albo jeżdżę do czasu znalezienia miejsca i parkuje poprawnie.

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 10, 2008 7:42 
Stały Bywalec

I takie zachowanie się chwali... :)

BTW. Tak mi się teraz skojarzyło... Jak byłem parę lat temtu w Pradze, to nagminną praktyką było zostawianie samochodu gdzie popadnie na światłach awaryjnych, tak jakby ich włączenie jakoś usprawiedliwiało... A samochody były porzucane w niebezpiecznych miejscach, np. zastawiano przejścia dla pieszych, czy parkowano dosłownie tuż (0,5 metra albo nawet i mniej...) za skrzyżowaniem. Dobrze, że nasi jeszcze na taki pomysł nie wpadli... ;)

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 20, 2008 13:52 
Początkujący

Nadal nic się tam nie dzieje. Słupy stoją codziennie tabuny aut wzniecają tumany.

Co ciekawe, to czerwone co prawdopodobnie (brak oznakowań) jest ścieżką rowerową biegnie idealnie wzdłuż płotu szkoły i dzieci wybiegać będą prosto pod koła. kawałek dalej jest jakaś furtka w tym parkanie, która wiecznie jest otwarta i zajmuje pół śmieszki, potem mamy słup wyrastający ze środka ścieżki a jeszcze dalej jest zakręt 90 stopni za winkiel budynku gdzie jeszcze pół ścieżki zajmuje tablica ogłoszeń(?).

Dalej za rondem jakieś 20m przed przed światłami przy samym wale robi się wąsko i ścieżka po prostu znika na podjeździe do posesji. Jadąc w tym kierunku można się włączyć w ruch uliczny korzystając z tego podjazdu, ale w przeciwnym kierunku jest to właściwie nie skomunikowane.

Oczywiście nic nie jest skończone więc trudno mówić jak będzie ostatecznie.

Mam nadzieję tylko że odbiór tego tak nie przyjmie.