Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn lut 11, 2008 16:09 
Zielony Oszołom

ma być oddzielony separatorem:

Obrazek

Zastanawiam się czy nie zaproponować
- połączenia sygnalizatorów S-5 i S-6 w jeden wspólny na w/w skrzyżowaniu (Zajęczej i Wyb.Kość.)

- dodania sygnalizatora S-2 lub S-3 (w lewo) dla rowerów jadących Zajęczą z zachodu i skręcających na północ. (zielona strzałka na rys.), bo sygnalizator prostopadły może być słabo widoczny, zwłaszcza z daleka.

Jack

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 11, 2008 22:13 
Stały Bywalec

Na pzoostałym odcinku Zajęczej będzie ścieżka rowerowa?

Czy nie warto powalczyć o kontrapas na całej długości?

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 12, 2008 10:12 
Greenpisarz

Nie rozumiem tego rysunku:
Zjazd z Mostu Świętokrzyskiego w Wybrzeże Kościuszkowskie na południe jest tak ustawiony, jakby Wybrzeże K. było jednokierunkowe, a teraz tak nie jest i jeśli dobrze rozumiem rysunek (znaki), to się nie zmieni. Ilość samochodów skręcających w lewo z mostu jest znikoma, nie wiem po co robić specjalny pas w tym miejscu. Moim zdaniem dużo wygodniej byłoby gdyby lewy pas zostawić do jazdy na wprost i skrętu w lewo, środkowy wprost i w prawo, prawy pas przeznaczyć na wygodny zjazd z mostu dla rowerów - akurat w miejscu gdzie teraz kończy się (skręca nad Wisłę) ścieżka rowerowa, zaczyna się dodatkowy 3 pas - wystarczyłoby rozebrać barierkę i zrobić przejazd (wygrodzony separatorami).
Jak coś jest nie jasne, napiszcie, to zrobię rysunek. Bardzo często tamtędy jeżdżę i dokładnie wiem o co mi chodzi :-)

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 12, 2008 13:47 
Zielony Oszołom

Też w ogóle nie rozumiem tego lewoskrętu z mostu na południe. Bardzo często tamtędy jeżdżę (też samochodem) i chyba nigdy nie widziałem, żeby ktoś w tym miejscu z mostu skręcał w lewo. Poza tym tak jak jest narysowane, to faktycznie trzeba by zmienić ten fragment Wybrzeża na ulicę jednokierunkową.

Może to już nie całkiem dotyczy samego projektu kontrapasa, ale wydaje mi się, że rowerzyści nadjeżdżający kontrapasem po Zajęczej, którzy będą chcieli przejechać Wisłę i za mostem jechać na południe, będą mieli do pokonania dość krętą drogę. Albo: zatrzymają się przy zielonej strzałce, przetną Zajęczą i Wybrzeże i kawałkiem nowej ścieżki dojadą do wjazdu na most. Tam będą mieli do wyboru - przejazd pod mostem i wjazd na południową ścieżkę na moście lub przejazd północną stroną mostu i 3 razy światła przy zjeździe. Albo: skręt z kontrapasa na Zajęczej w Wybrzeże, na skrzyżowaniu z Tamką przejazd "na dziko" pod pomnik Syreny i tam od razu na południową ścieżkę na moście. Z tego drugie rozwiązanie będzie chyba o wiele szybsze.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 12, 2008 14:39 
Greenpisarz

Stary Trampek napisał(a):
...Albo: skręt z kontrapasa na Zajęczej w Wybrzeże, na skrzyżowaniu z Tamką przejazd "na dziko" pod pomnik Syreny i tam od razu na południową ścieżkę na moście. Z tego drugie rozwiązanie będzie chyba o wiele szybsze.

Ma nadzieję, że po dobrym dopracowaniu planu, nie trzeba będzie jeździć "na dziko", przecież na południową ścieżkę mostu też wystarczy zrobić wjazd z jezdni, (tam dla odmiany jest zatoka autobusowa) i będzie po problemie. Zresztą postulat normalnych zjazdów/wjazdów z mostu świętokrzyskiego wraz ze zdjęciami już gdzieś na stronach ZM widziałem. Mam nadzieję, że uda się dopilnować, żeby to wszystko znalazło się w projekcie.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 19, 2008 11:22 
Admin

Hubert Pollak napisał(a):
Na pozostałym odcinku Zajęczej będzie ścieżka rowerowa?
Czy nie warto powalczyć o kontrapas na całej długości?

Kontrapas jest do Topiel - i chwatit. Więcej zdjęć jest tutaj:

http://bzaborow.no-ip.org/galer/?f=1&a=619

jacor napisał(a):
Ilość samochodów skręcających w lewo z mostu jest znikoma, nie wiem po co robić specjalny pas w tym miejscu.

Niewykluczone, że to chodzi o autobusy, które będą miały gorsze warunki do skrętu w lewo w Dobrą. W takim przypadku musieliby też kontrapas na Tamce dla autobusów zrobić. Ale ja na tej Radzie nie byłem, niech się Raffi albo jack wypowiedzą...

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 19, 2008 17:38 
Admin

Ja mam inne uwagi, które mnie bolą - pas nie jest dociągnięty ani do samej ścieżki na moście, ani do ścieżki Podskarpowej, bo Oni chcą to zrobić TYLKO organizacją ruchu. Zamienią całą długość od Wybrzeża po Topiel, a nie będzie jak wjechać na ten pas, bo z jednej strony będzie wąziutki chodniczek, a z drugiej ściezka za barierkami. To trzeba będzie przewalczyć.
Ciekawi mnie jeszcze jak z Oboźnej rozwiążą sygnalizację, bo jak dobrze to da się przeboleć jeszcze zjazd z tej Topieli przez wjechanie na jezdnie Oboźnej.

Co do pasa, to On ma być dla północnego ciągu z założenia. Południowy, póki co, pozostaje jak jest, więc będzie trzeba albo kontrapasem i krążyć, albo (lepiej) Tamką pojechać.

Może i z południowym da się coś zrobić z czasem, ale... raczej nie w ramach tego projektu niestety.

Przy okazji, przypadkiem, wyszła jeszcze jedna rzecz - ZOM sprzeciwia się separatorom na pasach, bo podobno nie mają ich czym odśnieżać. Pewnie dlatego taki kłopot jest z separowanymi buspasami.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 21, 2008 13:11 
Oberspammer

Znowu projekt na "odwal się". Trzeba jeszcze rozwiązać problem parkowania.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 03, 2008 13:32 
Stały Bywalec

odśnieżanie separatorów, ale wymyślili. Niech spytają się w innych krajach jak tam odśnieżają :)

Ostatnio edytowano Pn mar 03, 2008 21:54 przez Hubert Pollak, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 03, 2008 21:26 
Stały Bywalec

Na Zajęczej przydałoby się też wysłupkować chodnik:

Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona