Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt lis 09, 2010 13:21 
Zielony Oszołom

Zapraszam do dzielenia się wynikami wszelkich testów i badań w tej materii:

http://bikeboard.pl/index.php?d=tematy& ... =911&str=2
http://bikeboard.pl/index.php?d=nowosci ... =11&r=2010

i cytowany już kiedyś artykuł:

http://bikeboard.pl/index.php?d=tematy& ... =911&str=1

PostNapisane: Wt lis 09, 2010 13:59 
Oberspammer

Nie potrzebuję testów. Jeżdżę z Zielonki na skrzyżowanie Spacerowa/Belwederska:
1. Tylko rowerem ok. 55 minut.
2. Kolej do Wileńskiej - potem rower - 45 minut
3. Sama komunikacja miejska (Zielonka-Wileński-Pl.Zamkowy-Spacerowa) 50-55 minut w strasznym tłoku.
4. Samochodem - nie wiem, nigdy nie jechałem i wolałbym nie.

Trasa Służew (Smyczkowa)-Bielany (Wolumen):
1. Pieszo+Metro (od drzwi do drzwi) - 45-50 minut
2. Samochodem (w weekend z trzymaniem się ograniczeń prędkości Al. Niepodległości-Popiełuszki-Kasprowicza) - 40 minut
3. Rowerem - od 55 minut do 1:10 (zależy od tempa).

Trasa Białołęka (Stefanika)-Rondo De Gaulle'a:
1. Komunikacja miejska (Pieszo-Autobus 503) - szczyt minimum 1 godzina, weekend 40-45 minut
2. Komunikacja miejsca (Pieszo-autobus-metro-pieszo) - około 1 godziny w szczycie
3. Samochód - wakacje - 35-40 minut, szczyt - zapomnij
4. Rowerem - 45-55 minut (zależy od tempa)

Trasa Zielonka (Wolności)-Białołęka (Stefanika):
1. Komunikacja miejska bezpośrednio - nie istnieje
2. Pieszo+Kolej+autobus (przesiadka na Wileńskim) - 50-55 minut
3. Samochód (zwykle poza szczytem) - 35-40 minut
4. Rower - 50-55 minut

Doświadczenia własne.

PostNapisane: Wt lis 09, 2010 14:45 
Zielony Oszołom

Trasa Miedzeszyn-Wilanów (Pałac). W linii prostej ok. 8,5km, jednak przez najbliższy most (Siekierkowski) - 22km.
1. Komunikacja miejska - 3 lub 4 środki transportu, łącznie od 1:20 do 2:00, głównie czekanie na przystankach.
2. Samochód - 30-45 minut, w piątkowe popołudnie ponad 1h. Wszystko jadąc przepisowo.
3. Rower - 50-55 minut.
Wybudowanie mostu Południowego lub Na Zaporze bardzo skróciłby przejazd, dzięki czemu można by rowerem jeździć dużo częściej.

Trasa Miedzeszyn-Banacha.
1. Kolej do Zachodniego, dalej pieszo - ok. 55-65 minut.
2. Rower - ok. 55-60 minut.
3. Samochód - dawno nie jechałem, bardzo zależy od warunków na drodze, zapewne jakieś 30-50 minut.

Codzienne doświadczenia Żony i własne.

Przykład pierwszy pokazuje fatalną komunikację Wilanowa z sąsiednim Wawrem. Z sąsiednim Ursynowem jest niewiele lepiej.

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

PostNapisane: Wt lis 09, 2010 15:07 
Zielony Oszołom

Wojtek napisał(a):
Nie potrzebuję testów. Doświadczenia własne.

Doświadczenia własne można łatwo podważyć. Nie możesz być w dwóch środkach komunikacji na raz :P.

Moja trasa:

Kąty Węgierskie - Metro Marymont - Ursynów - Kampus
K.M. 6:58 7:45 - 8:10 - 8:15
Tak było od lat lecz od kilku miesięcy już NIEREALNE. Podróż zajmuje min. 1:30 (a czasem ten czas wystarcza na dojechanie do Żerania :P.) Razem z dojściem do przystanku (10min) wychodzi na 1:40 czyli tyle ile jeszcze 4 lata temu wystarczało na dojechanie do papierni w Konstancinie.

Rowerem:
35-50min do metra, metrem 20-25 i 4 minuty do kampusu.
Najbardziej optymalne jest dla mnie połączenie:
25 min do PKP Płudy lub PKP Żerań (odległości inne, ale przez różnice nawierzchni czas porównywalny), 20 min do Metro Dworzec Gdański i 20 min metrem = 1h z minutami. Niestety rozkład jazdy KM i SKM zupełnie niedostosowany do moich potrzeb. Zobaczymy w grudniu.

PostNapisane: Wt lis 09, 2010 16:01 
Zielony Oszołom

Gocław - Fort Radiowo (WAT) (drzwi-drzwi):
  • autobusem ~60-75min*
  • rowerem 48-52 min
  • samochodem w tygodniu 60min**, w weekend 40min

Na płaskiej prostej jadę 7-8,5m/s, średnia prędkość wraz z postojami - 6m/s.

*-WAT ma dość dużą powierzchnię zamkniętą - czas zależy od docelowego budynku (5-15min). Rowerem wjeżdża się bez problemu, samochodem z płatną przepustką.
**-Ostatni raz jechałem przed powstaniem bus-pasa na Trasie Ł, teraz pewnie więcej.

1m/s=3,6km/h (:

PostNapisane: Wt lis 09, 2010 16:44 
Bywalec

Os. Arbuzowa - pl. Zamkowy ok. 9km
rower - 32min +/- 2min
transport publiczny - pieszo + Nowoursynowska - pl. Zamkowy autobus 30-50min (7min pieszo + 22-45min autobus)
samochod - nigdy nie jechalem - zamkniecie NS i KP czyni takowa podroz bezsensowna

Kabaty - pl. Zamkowy 14km
rower - 45min +/- 5min
transport publiczny - metro + tramwaj/autobus - 35-45 min (zwykle 37-38min) w tym lacznie 7 min pieszo
samochod - 45-50min z wyjazdem o 7:15 i parkowaniem na Mariensztacie (czasy sprzed parkomatow na Powislu).

Os. Arbuzowa - Koszykowa/Starynkiewicza(dystans zapomniany) tylko weekend
rower - 27min (+/- 2min)
transport publiczny - autobus + metro + tramwaj - 40-45 min wraz z dojsciem pieszym. Najwieksze straty na przesiadkach i przejsciach pieszych
samochod - czas nieznany - relacja wykonywana po zaprzestaniu korzystania z samochodu w miescie

Kabaty - Jez. Czerniakowskie 8km - weekend i poza szczytem
rower - 20-30min trasa przez ul. Orszady. Czas zalezny od wybranego tempa przejazdu
transport publiczny - 35-40min (pieszo + autobus + metro + pieszo)
samochod - 15-20min przez Doline Sluzewiecka

PostNapisane: Wt lis 09, 2010 19:55 
Zielony Oszołom

Gocławek Szaserów -Żerań Modlińska Leroy Merlin 13 km. Z konieczności autobusem jak rower był zepsuty, drzwi w drzwi godzina 10 min,rowerem drzwi w drzwi 35 min przy tempie 22-24 km/godz.Luz,rower i ja , "świeże"powietrze , świeższe jak w zatłoczonym autobusie,możliwość wyboru trasy ,niezależność,a pogoda mi nie straszna.

PostNapisane: Wt lis 09, 2010 20:01 
Bywalec

Kształcące byłoby podanie Waszych prędkości średnich na rowerze (prawda, nie chce mi się liczyć;) Od dawna mam intuicję, że zestaw kolarz + rower, który bez trudu rozwija prędkość 26...30 km/h -- jest w mieście właściwie nie do pobicia. Kurierzy muszą na czymś zarabiać ;)
Niestety, ja tak pojadę na szosówce, a na co dzień jeżdżę holendrem prawie 10 km/h wolniej. Bo krzywe drogi, krawężniki, błotniki, chcę przewieźć to i owo... Oczywiście, jazdę lubię tak bardzo, że prawie zawsze wybieram rower. I bywam szybszy niż autobus + dojście z domu, zwłaszcza w szczycie.
Żeby bardziej dowartościować rower, można pomierzyć czas potrzebny na dojazd i załatwienie dwóch, trzech, ... spraw w różnych miejscach śródmieścia.
Na moim liczniku os. arbuzowa --> Pl. Zamkowy to będzie ciut ponad 10 km. I pewnie 45...50 mn, patrz wyżej.

PostNapisane: Wt lis 09, 2010 23:01 
Zielony Oszołom

Ja jakoś dystansów i czasów po mieście nie liczę. Dla przykładu mogę podać trasę pokonaną w zeszłym roku - jedyna, która zapadła mi w pamięć. Mianowicie - z okolic Placu Bankowego do Anina - około 14km, poza szczytem, w święta, więc ruchu prawie nie było. Ja rowerem - ~30min, ktoś inny autobusem - ~50min. ;-)

Tylko ja mam taką przypadłość, że często po mieście jadę koło 35-36km/h, chyba, że mi się spieszy, wtedy jadę do 50km/h na krótszych odcinkach, zazwyczaj do świateł. Mój rekord to chyba dojazd w około 8min z Placu Bankowego prawie do AWFu - już podczas remontu wiaduktu na Andersa. Nie pytajcie jak ;-)

PostNapisane: Wt lis 09, 2010 23:05 
Bywalec

Co do moich predkosci, to w praktyce wychodzi mi srednio ok. 17km/h w relacjach drzwi-drzwi. Predkosc jazdy 22-26km/h. Na codzien jezdze na skladaku z kolami 20", wiec niektore DDR sa kiepskie do jazdy efektywnej - trzeba uwazac na "uskoki nie stwarzajace zagrozenia dla bezpieczenstwa ruchu" - cytat ZRiKD w odpowiedzi na pismo w sprawie 3cm uskokow na DDR Rosola/Migdalowa. Poza tym z racji tylko 7 biegow i pozycji wyprostowanej ciezko napedzic sie do predkosci ponad 33-35km/h.
Na rowerze MTB gdy sucho i widno to srednie predkosci drzwi-drzwi wychodza 24-25km/h - tutaj niestety po podrozy konieczny prysznic, wiec jazda codzienna do pracy w tym stylu jest malo sensowna.

Jeszcze jedna trasa
Pl. Zamkowy - Koszykowa/Starynkiewicza
rower - 15-17min (p. Pl. Grzybowski, Emilii Plater)
transport publiczny - 25-30min
samochod - brak danych

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona