Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz sie 09, 2007 9:26 
Stały Bywalec

Witam to mój pierwszy post.

Chciałbym się dowiedzieć czy są może przeprowadzanie jakieś działania by ścieżkę rowerową przeprowadzić pod mostem? (oczywiście ścieżka jest tam już wydeptana i rowerzyści z niej korzystają) Problemem jest tylko bardzo stromy nasyp. Na który ciężko jest wejść niemówiąc już o wjechaniu czy zjechaniu z niego...

Pociągnięcie tych kilkudziesięciu metrów ścieżki znacznie by przyśpieszyło przecięcie mostu bo przejście przez trzy światła to trochę czasu trwa...

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 09, 2007 12:49 
Stały Bywalec

też czasami tamtędy jeżdżę.

W sumie wczoraj szedłem wzdłuż Wisły od mostu Gdańskiego i w krzakach pomiędzy Wisłą a Wybrzeżem Helskim jest... asfaltowa ścieżka (ma kilkadziesiąt lat więc jest w tragicznym stanie). Zamarzyła mi się taka ścieżka rowerowa wzdłuż całej Wisły i pod mostem świętokrzyskim. Wiadomo z małą przerwą przy wlocie kanału do portu praskiego.

Tytuł:
PostNapisane: So sie 11, 2007 9:00 
Admin

Działania były dawno dawno temu, kiedy ten most budowali, niestety nieskuteczne.

To dobry pomysł, żeby przypomnieć o potrzebie takiego połączenia. Sądzę, że sprawa kwalifikuje się do pełnomocnika - zapewne jest więcej niż jeden zarządca terenów przez które ścieżka by przebiegała (ZDM, Dzielnica Praga Północ, RZGW).

Spróbuj zacząć od maila na rowery (na) um.warszawa.pl z kopią do urzędu dzielnicy Praga Północ i na niniejsze forum. Możesz też wysłać kopię do paru radnych - niewykluczone, że się któryś zainteresuje.

Najbardziej irytujący jest fakt, że tam kiedys był łagodny zjazd, drogą techniczną. Stromą skarpę uformowano dopiero po wybudowaniu mostu, w ramach porządkowania terenu "bo tak jest ładniej".

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 14, 2007 16:45 
Oberspammer

A może nie kłoćmy się za bardzo o budowanie tej podmostowej ścieżki - w końcu to "dziki" kwałek w pobliżu Portu Praskiego.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 17, 2007 8:56 
Admin

Wojtek napisał(a):
A może nie kłoćmy się za bardzo o budowanie tej podmostowej ścieżki - w końcu to "dziki" kwałek w pobliżu Portu Praskiego.

Jaki on tam dziki - wszystko zostało wyrównane gruzem podczas budowy mostu, na 60% odcinka jest nawet droga techniczna z płyt betonowych. Skarpa też bynajmniej nie jest naturalna, została sztucznie uformowana przy przebudowie Wybrzeża Szczecińskiego.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 20, 2007 7:53 
Stały Bywalec

Wojtek napisał(a):

Po pierwsze jaki on dziki? (zob. post wyżej) a po drugie jak byś musiał przez 10 minut omijać most, to by Cię krew zalała...

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 20, 2007 9:14 
Oberspammer

Zalewała mnie ta krew oj zalewała. Jeździłem tamtędy.
Ale czy to będzie tańsze od zrobienia czwartego ramienia skrzyzowania z przjeazdem rowerowym (jak się oczywiście nieśmiertelny Galas da udobruchać)?

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 20, 2007 9:32 
Stały Bywalec

Wojtek napisał(a):
...
Ale czy to będzie tańsze od zrobienia czwartego ramienia skrzyzowania z przjeazdem rowerowym (jak się oczywiście nieśmiertelny Galas da udobruchać)?

O czym mówisz? Jest jakaś szansa zrobienia czwartego ramienia? Bo mi osobiście wszystko jedno czy będę jechał czwartym ramieniem czy pod mostem... Ja chcę po prostu szybciej się poruszać...

olek napisał(a):

Spróbuj zacząć od maila na rowery (na) um.warszawa.pl z kopią do urzędu dzielnicy Praga Północ i na niniejsze forum...

Tzn. do Biura Drogownictwa i Komunikacji?

PostNapisane: Pn sie 20, 2007 13:35 
Stały Bywalec

Jak jest mniejszy ruch na ulicy to po prostu przejeżdzam skrzyżowanie ulicą.

Niestety jadąc ulicą od Stadionu jest zakaz poruszania się rowerem i trzeba męczyć sie ze światłami (ewentualnie skręcić w lewo na samochodowych i wbić się na ścieżkę).

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 24, 2007 6:57 
Admin

Wojtek napisał(a):
Zalewała mnie ta krew oj zalewała. Jeździłem tamtędy.
Ale czy to będzie tańsze od zrobienia czwartego ramienia skrzyzowania z przjeazdem rowerowym?

Strzelam, że tańsze - sygnalizacja jest droga. A przede wszystkim bezpieczniejsze.

Paweł napisał(a):
Tzn. do Biura Drogownictwa i Komunikacji?

rowery (na) um.warszawa.pl to pełnomocnik prezydenta ds. rozwoju transportu rowerowego. A do Urzędu Dzielnicy maile powinny być na stronie dzielnicy.