Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn mar 19, 2012 19:08 
Zielony Oszołom

Cześć pracy!

W związku z niedawną inicjatywą pod nazwą "Ruch Uwolnienia Chmielnej - RUCh" (do znalezienia na FB), mam zamiar podłączyć pod tę akcję także okolice tej ulicy. Pierwsza na tapetę idzie ulica Szpitalna.

Sytuacja na tę chwilę wygląda tam tak (z góry):

Obrazek

I tak (z dołu):

Obrazek

Ujmując rzecz w słowa - na pasie do parkowania równoległego zawsze wszystkie samochody parkują skośnie, przy pełnej akceptacji ze strony SM. Wobec tego lewy pas ul. Szpitalnej jest praktycznie nieprzejezdny - na wlocie w ulicę Szpitalną kierowcy jadący po lewym pasie ulicy Brackiej zmieniają pas na prawy i de facto funkcjonuje tu zwężenie do jednego pasa ruchu, wynikające, że tak się wyrażę, z woli powszechnej wszystkich użytkowników tego odcinka. (Mam też film, że rzeczywiście wszyscy zjeżdżają tam na prawy pas).

W związku z tym mam zamiar wystąpić z wnioskiem o zalegalizowanie tego stanu rzeczy, czyli o:
- wyznaczenie po lewej stronie ulicy Szpitalnej pasa na jezdni do parkowania skośnego
- wyznaczenie jednego pasa ruchu dla samochodów
- wyznaczenie przy prawej krawędzi pasa dla rowerów

Chciałbym Was prosić o konstruktywne i krytyczne uwagi do tego pomysłu. Jedna z kwestii, które wydają mi się ważne - gdzie należałoby zrobić zwężenie do jednego pasa? Może jeszcze przed przejściem dla pieszych na wysokości Chmielnej?

Długofalowo oczywiście cały placyk przed Sfinxem jest do zmiany organizacji ruchu, z priorytetem dla ruchu pieszego, bo to, co tam jest teraz, to w ogóle nie jest żadna organizacja, tylko totalna dezorganizacja. Ale na początek może warto spróbować właśnie ze Szpitalną, tym bardziej, że obecnie zamknięta jest Świętokrzyska i funkcjonuje coś na kształt uspokojenia ruchu na pl. Powstańców. Więc okoliczności są jakby korzystne.

PostNapisane: Śr mar 28, 2012 10:00 
Zielony Oszołom

Podbijam - naprawdę nikt nie ma żadnych uwag? Ani krytycznych, ani konstruktywnych?

PostNapisane: Śr mar 28, 2012 16:28 
Oberspammer

Pomysł jest dobry. Optymalnie byłoby zmniejszyć liczbę pasów dla samochodów już na wysokości przejścia w ciągu Chmielnej, ale tak jak mówisz cały ten plac wymaga przerobienia od podstaw.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Śr mar 28, 2012 21:49 
Zielony Oszołom

Generalnie pomysł jak najbardziej słuszny. Docelowo tu i tak powinien być tylko 1 pas dla samochodów i zero parkowania (w ogóle parkowanie z całej okolicy należałoby przenieść do parkingu pod Placem Powstańców), wtedy można by wyznaczyć pasy nawet w obie strony. Zastanawiam się, jaką wymówkę może tym razem wymyślić ZDM/IR żeby tego nie robić. To co mi przychodzi do głowy to coś w stylu 'teraz w okolicy jest zmieniona organizacja ruchu w związku z budową metra, objazdy itp., a jak będzie później to nie wiadomo i generalnie jest kryzys finansowy itd.'. Ale spróbować warto !