Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz mar 10, 2011 17:05 
Początkujący

Witam,
Wiem, że temat "do kogo adresować pisma" był poruszany kilkakrotnie na forum przy różnych okazjach, ale nie mogę odszukać właściwych postów, więc z góry przepraszam jeśli temat jest niepotrzebny. Chciałabym napisać pismo ws zniszczonej nawierzchni DDR (Targówek, Bródno) mam tylko problem z wybraniem odpowiedniego adresata - stąd prośba o pomoc i pytanie - do kogo mam napisać. Do Zarządu Dróg Miejskich? Przeglądałam różne tematy, ale najczęściej pojawiają się pytania o słupki, przebudowę skrzyżowań, parkujące samochody a mi chodzi o naprawę nawierzchni i zwrócenie uwagi, że pobliska budowa wyszła z płotem na część DDR. Nie wiem, czy to też ZDM.
Będę wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam, Ś.

PostNapisane: Cz mar 10, 2011 17:11 
Sympatyk

http://rower.zm.org.pl/?a=rso.co_zrobic

PostNapisane: Cz mar 10, 2011 19:55 
Dzicz Kudłata

Napisz proszę,
-przy jakich ulicach biegną te drogi rowerowe,
-jakie są to uszkodzenia, czy rozjeździły ją pojazdy z budowy, czy może sama się pozapadała ze starości, a może ktoś ukradł kostki :mrgreen:

Może się okazać, że ktoś z "Nas" ma tam blisko i zna temat, a może ktoś już pisał w tej sprawie.
Pozdrawiam.

PostNapisane: Cz mar 10, 2011 20:19 
Oberspammer

Sprawdź na stronie http://www.zdm.waw.pl czy ulice o których myślisz są w wykazie dróg zarządzanych przez ZDM.
Jeśli to np. zapadnięcie nawierzchni, czy inne uszkodzenie zagrażające bezpieczeństwu, to zgłoś telefonicznie do pogotowia drogowego ZDM - o nim też znajdziesz informację na stronie ZDM

PostNapisane: Pt mar 11, 2011 10:55 
Początkujący

Dzięki Panowie za pomoc i za linki.
Miejsca, o które chodzi to:
1. DDR wzdłuż Głębockiej, w rejonie skrzyżowania z Malborską. Ścieżka sąsiaduje z płotem budowy przy Parku Tivoli (budują obiekty handlowe :), chyba ten sam deweloper co budował osiedle), płot w jednym miejscu zajmuje połowę prawego pasa rowerowego. Oczywiście brak jakichkolwiek oznaczeń. Obok brak dwóch kostek - po ciemaku można sobie w tych dziurach zęby wybić. Dalej ścieżka ma nierówną nawierzchnię - po remoncie, który miał miejsce jesienią (chyba wodociągi rozkopywały, ale nie dam sobie nic uciąć) źle ułożyli kostkę. Cały rower się trzęsie jak się po tym przejeżdża.
2. Fragment DDR wzdłuż ul. Chodeckiej, sąsiadujący z parkiem Bródnowskim. Krzaki sąsiadujące ze ścieżką zarastają ją, trzeba zawołać ogrodnika z sekatorem, żeby przyciął. I poprawić wzajemną widoczność pieszy-rowerzysta przy przejściu dla pieszych, mniej więcej w połowie tego odcinka.
3. Odcinek DDR dookoła Cmentarza Bródnowskiego - wzdłuż Odrowąża - nawierzchnia zniszczona przez korzenie drzew. Kostka wystaje, albo się zapada, dużo nierówności. I może też można by coś zrobić z drzewem, które rośnie na środku DDR - a właściwie DDR poprowadzona jest tak, że drzewo jest w jej środku. Niby da się ominąć, niby jest oznakowane, ale nie do końca chyba bezpieczne.
4. Fragment DDR przy wjeździe na Most Gdański od strony Zoo. Zaraz za przejściem przez zjazd z mostu DDR prowadzi starym chodnikim - jest oznaczona tylko białą farbą. W jednym miejscu kilka płytek jest zniszczonych, wystają i tu też po ciemaku jak ktoś nie wie to można sobie zęby wybić. Zresztą nawet za dnia, jak ktoś będzie chciał ominąć to też może spowodować niebezpieczną sytuację.
5.Odcinek DDR za mostem Gdańskim, tam gdzie przechodzi w asfaltową alejkę, która ma więcej dziur niż asfaltu. Mogliby w końcu wymienić tam nawierzchnię.

I może - skoro już piszę o wszystkich bolączkach, to można by zgłosić prosbę o wytyczenie pasa dla rowerów w jezdni na ul. Wincentego, od wejścia na cmentarz Bródnowski do ronda Żaba. Nie mierzyłam szerokości, ale jeżdżę tamtędy codziennie i jezdnia jest wystarczająco szeroka, by z prawej strony wyminąć nawet autobus. Myślicie, że to miałoby sens?

Dzięki i pozdrawiam

PostNapisane: Pt mar 11, 2011 19:07 
Admin

śliwka napisał(a):
Miejsca, o które chodzi to:
1. DDR wzdłuż Głębockiej, w rejonie skrzyżowania z Malborską. Ścieżka sąsiaduje z płotem budowy przy Parku Tivoli (budują obiekty handlowe :), chyba ten sam deweloper co budował osiedle), płot w jednym miejscu zajmuje połowę prawego pasa rowerowego. Oczywiście brak jakichkolwiek oznaczeń. Obok brak dwóch kostek - po ciemaku można sobie w tych dziurach zęby wybić. Dalej ścieżka ma nierówną nawierzchnię - po remoncie, który miał miejsce jesienią (chyba wodociągi rozkopywały, ale nie dam sobie nic uciąć) źle ułożyli kostkę. Cały rower się trzęsie jak się po tym przejeżdża.
2. Fragment DDR wzdłuż ul. Chodeckiej, sąsiadujący z parkiem Bródnowskim. Krzaki sąsiadujące ze ścieżką zarastają ją, trzeba zawołać ogrodnika z sekatorem, żeby przyciął. I poprawić wzajemną widoczność pieszy-rowerzysta przy przejściu dla pieszych, mniej więcej w połowie tego odcinka.
3. Odcinek DDR dookoła Cmentarza Bródnowskiego - wzdłuż Odrowąża - nawierzchnia zniszczona przez korzenie drzew. Kostka wystaje, albo się zapada, dużo nierówności. I może też można by coś zrobić z drzewem, które rośnie na środku DDR - a właściwie DDR poprowadzona jest tak, że drzewo jest w jej środku. Niby da się ominąć, niby jest oznakowane, ale nie do końca chyba bezpieczne.
4. Fragment DDR przy wjeździe na Most Gdański od strony Zoo. Zaraz za przejściem przez zjazd z mostu DDR prowadzi starym chodnikim - jest oznaczona tylko białą farbą. W jednym miejscu kilka płytek jest zniszczonych, wystają i tu też po ciemaku jak ktoś nie wie to można sobie zęby wybić. Zresztą nawet za dnia, jak ktoś będzie chciał ominąć to też może spowodować niebezpieczną sytuację.

To wszystko Zarząd Dróg Miejskich:
http://www.zdm.waw.pl

Cytuj:
5.Odcinek DDR za mostem Gdańskim, tam gdzie przechodzi w asfaltową alejkę, która ma więcej dziur niż asfaltu. Mogliby w końcu wymienić tam nawierzchnię.

A to rodzynek, Zarząd Terenów Publicznych:
http://www.ztp.waw.pl

Cytuj:
I może - skoro już piszę o wszystkich bolączkach, to można by zgłosić prosbę o wytyczenie pasa dla rowerów w jezdni na ul. Wincentego, od wejścia na cmentarz Bródnowski do ronda Żaba. Nie mierzyłam szerokości, ale jeżdżę tamtędy codziennie i jezdnia jest wystarczająco szeroka, by z prawej strony wyminąć nawet autobus. Myślicie, że to miałoby sens?

Ja myślę, że tak. Technicznie nie ma żadnych przeciwskazań, jezdnia ma 9 m i można by nawet obustronnie pasy wyznaczyć. Z parkowaniem też raczej nie pamiętam tam specjalnych kolizji.

Strzelam jednak, że w odpowiedzi będą ciamkać że to droga GP [*] i że już w 2035 planowana jest jej kompleksowa modernizacja, więc szkoda kubła farby, ale jak będziesz uparta, to kto wie, może i ZDM ludzkim głosem przemówi.

[*] Główna ruchu przyspieszonego, czyli autostrada na miarę naszych możliwości. Ale aktualne parametry raczej nie przypominają GP, a studium ma być podobno aktualizowane pod kątem obniżenia klasy tej ulicy.

PostNapisane: Pn mar 14, 2011 13:24 
Początkujący

Dzięki!!

PostNapisane: So sie 20, 2011 15:47 
Zielony Oszołom

Dość często odwiedzam centrum handlowe Marywilska.Co mnie najbardziej bulwersowało i bulwersuje , to przejazd DDR na odcinku rondo Żaba w kierunku do Budowlanej.Samo wykonanie DDR i jej obecny stan pozostawiają wiele do życzenia.A już najbardziej wkurzają mnie handlarze pod bramą cmentarza na wysokości Staniewickiej i przy bramie na rogu Odrowąża /Budowlana.Mało że ich pojazdy tarasują całą szerokość ciągu pieszo- rowerowego, stragany wszędzie ale to wszędzie ,byle jak najbliżej bramy.Frontem do klienta.Rozumiem chęć zarobku , ale na zdrowych , i bezpiecznych zasadach i po opłaceniu targowego za zajęcie pasa drogowego.Stąd moja w tym temacie interwencja u właściwych organów.

https://docs.google.com/document/d/1OSv ... edit?hl=pl
https://docs.google.com/leaf?id=0BxBtWT ... ODAy&hl=pl
W najnowszym piśmie BDiK uznaje mój wniosek za zasadny.
https://docs.google.com/leaf?id=0BxBtWT ... YTdj&hl=pl
Czekam-y z niecierpliwością na zapewnienie bezpiecznego przejazdu ciagiem pieszo rowerowym.Do bywalców w/w DDR , proszę o monitowanie sprawy.

PostNapisane: N sie 21, 2011 6:39 
Początkujący

Kilka razy dzwoniłam do SM w sprawie tych handlarzy, ale kiedy pytałam o wynik kontroli odpowiadali, że np. żadnych handlarzy nie było...

PostNapisane: N sie 21, 2011 10:21 
Stały Bywalec

Zdjęcia zrobić! I wysłać. Będzie po sprawie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona