Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr lip 06, 2011 11:26 
Bywalec

Jak pewnie widzieliście na głównej, pojawił się artykuł na temat stojaków rowerowych znajdujących się gestii ZTM (http://www.zm.org.pl/?a=ztm_stojaki-117). W związku z tym zachęcam do komentowania - przede wszystkim przyda się konstruktywna krytyka ;)

Pozdrawiam,
Artur

PostNapisane: Śr lip 06, 2011 12:10 
Oberspammer

Ostatnio (jeszcze przed ukazaniem się artykułu) trafiłem na stojaki na Kabatach -- faktycznie bardzo fajna lokalizacja -- bliżej wejścia już się nie dało (zresztą już był przypięty rower). Będę musiał zobaczyć, gdzie są na Imielinie -- kiedy niegdyś tam parkowałem rower musiałem go stawiać w wyrwikółkach pod Multikinem.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Śr lip 06, 2011 12:56 
Zielony Oszołom

Ja na razie próbuję przetrawić informację, że jakikolwiek urząd zrobił cokolwiek nie wbrew, ale dla rowerzystów.
To trudne. Na razie nie odnajduję się w tej rzeczywistości :wink:

PostNapisane: Śr lip 06, 2011 13:48 
Bywalec

Co z tego, że na Imielinie jest 6 stojaków, skoro nie ma cienia szansy, że jak wrócę z pracy to mój rower tam będzie?
Wszystkie parkingi rowerowe powinny być monitorowane, tak jak samochodowe. Wtedy - może, może. A tak to mi zwyczajnie szkoda.
Może jeśli kupię sobie drugiego U-locka, wyciągnę siodełko, zdejmę lusterko i latarkę i koszyk, to może tak obładowana wracając z pracy - jeszcze zastanę moją błyskawicę....

Bisette

PostNapisane: Śr lip 06, 2011 13:58 
Bywalec

Bisette napisał(a):
Co z tego, że na Imielinie jest 6 stojaków, skoro nie ma cienia szansy, że jak wrócę z pracy to mój rower tam będzie?
Wszystkie parkingi rowerowe powinny być monitorowane, tak jak samochodowe. Wtedy - może, może. A tak to mi zwyczajnie szkoda.
Może jeśli kupię sobie drugiego U-locka, wyciągnę siodełko, zdejmę lusterko i latarkę i koszyk, to może tak obładowana wracając z pracy - jeszcze zastanę moją błyskawicę....
Bisette

Zdaję sobie sprawę z tej słabości. Niestety ze względów finansowych ZTM nie był w stanie w tej chwili stworzyć tej wielkości systemu z oddzielnym monitoringiem. Dlatego też staraliśmy się dołożyć starań w dwóch kwestiach:
1. Żeby stojaki były porządnie zamontowane, głęboko wbetonowane - żeby utrudnić zabranie roweru razem ze stojakiem.
2. Tam gdzie jest to możliwe - żeby stojaki znajdowały się w zasięgu monitoringu miejskiego, o czym informacja znajduje się na mapie. Tak właśnie jest w przypadku Imielina.

Oczywiście topowe, jeśli chodzi o bezpieczeństwo, są nasze własne parkingi P+R, gdzie jest i nasz własny monitoring, pracownicy ochrony i pracownicy ZTMu - ale niestety to tylko część lokalizacji...

Niemniej bardzo chcielibyśmy rozwijać system B+R właśnie w kierunku zwiększania bezpieczeństwa do maksimum.

Pozdrawiam,
Artur

PostNapisane: Śr lip 06, 2011 14:32 
Oberspammer

Bisette napisał(a):

Nie ma po co popadać w paranoję. Czy zostawianie samochodu na niestrzeżonym i niemonitorowanym parkingu oznacza, że po kilku godzinach go tam nie będzie, a poruszanie się po niemonitorowanej ulicy, że automatycznie zostaniemy na niej obrabowani i/lub zabici? Jeżeli rower jest przyzwoicie przypięty, to szanse, że coś mu się stanie są niewielkie. Wbrew pozorom, Warszawiacy to nie tylko złodzieje i nie każdy pragnie za wszelką cenę posiąść używane siodełko rowerowe.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Śr lip 06, 2011 14:50 
Zielony Oszołom

Do roweru polecam u-locka i linkę na drugie koło, a siodełko można przypiąć lekkim łańcuszkiem i kłódką za złotówkę -- na tyle utrudni się życie złodziejowi, że nie będzie mu się chciało czegoś zabierać (po prostu weźmie z roweru obok).

Koszyki i lampki lepiej zawsze zabierać ze sobą -- albo ktoś weźmie, ale będzie zimno i bateria się w znacznym stopniu rozładuje.

PostNapisane: Śr lip 06, 2011 15:41 
Stały Bywalec

Też jestem zdania, że nie można popadać w paranoję. Rowery kradną wszędzie, z moich obserwacji wynika, że np. w Londynie jest pod tym względem znacznie gorzej niż w Warszawie. Ja nawet nie sprawiłem sobie jeszcze przyzwoitego zabezpieczenia, dopiero przymierzam się do U-locka (albo raczej solidnego łańcucha). Zabieram zawsze tylną lampkę, licznik i sakwy, natomiast od lat zostawiam rower z drogą przednią lampką Busch&Mueller i jeszcze mi jej nie odkręcili.

Liczę się z tym, że kiedyś ktoś mi rower ukradnie, dziś nawet mi się to śniło :) I wiecie co, choć z jednej strony byłem w szoku (jak żyć bez roweru?!), to z drugiej strony bardzo się cieszyłem - bo pomyślałem sobie przez sen, że teraz już MUSZĘ kupić sobie batavusa :D

PostNapisane: Śr lip 06, 2011 16:04 
Początkujący

Trzy rzeczy. Primo - uwzględnienie parkingów w systemie informacji w metrze - tak jak są wskazówki gdzie jest winda, wc, policja czy inne atrakcje. Czasem człowiek wiezie rower metrem i te stojaki będą jedynym miejscem w okolicy, gdzie może zostawić rower idąc coś załatwiać w okolicy stacji. Za pierwszym razem, jeśli to nie jest jego codzienna stacja metra, może się naszukać... Secundo, choć to pewnie bardziej kwestia w kompetencjach Jego Wieliczestwa Inżyniera Ruchu - oznakowanie przy ddr biegnących w pobliżu, że takie stojaki istnieją. Jakiś znak "P" z dowieszką "Tylko dla rowerów" albo co? Tertio - więcej, więcej, więcej.

PostNapisane: Śr lip 06, 2011 18:35 
Zielony Oszołom

Jej, ale dobrze! Cieszyyyymy się!

artur.tondera napisał(a):
żeby stojaki znajdowały się w zasięgu monitoringu miejskiego, o czym informacja znajduje się na mapie

Mi bardziej niż na monitoringu zależy na zadaszeniu. Szkoda, że zadaszonych parkingów jest tak mało. Może z czasem pozostałe doczekają się jakichś zgrabnych wiat?
Na pl. Hallera jest chyba błedna informacja o braku zadaszenia.

Wydaje mi się (wyłacznie na podst. zdjęć), że stojaki są montowane nieco zbyt blisko ścian i murków - np. pętla na Górczewskiej.

Brakuje części istniejących od dawna parkingów, np. na pętli Marymont. To świadome?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona