Autor Wiadomość
 Tytuł: Nowe zakazy
PostNapisane: N mar 30, 2008 23:32 
Sympatyk

Wiosenna przejażdżka na południe od Warszawy i dwie niemiłe nowości

1. Puławska wyremontowana, jadąc z Warszawy przed Piasecznem ( przed i za wiaduktem do centrum handlowego) nowy zakaz jazdy rowerem - absurd, bo wcześniej i dalej, od granicy Piaseczna, zakazu nie ma

2. Uśpiony i wyludniony Młochów, nowe rondo (raczej "rondko") w centrum (blisko remizy) - zakaz wjazdu rowerem!!!

Przyznaję, dwukrotnie złamałem przepisy...

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 31, 2008 7:13 
Oberspammer

[/quote]1. Puławska wyremontowana, jadąc z Warszawy przed Piasecznem ( przed i za wiaduktem do centrum handlowego) nowy zakaz jazdy rowerem - absurd, bo wcześniej i dalej, od granicy Piaseczna, zakazu nie ma
Cytuj:

Piszesz o tym prawda - totalna jakaś głupota:
http://www.zm.org.pl/?a=mysiadlo-083&img=7

Tytuł: Re: Nowe zakazy
PostNapisane: Pn mar 31, 2008 7:33 
Oberspammer

valverde napisał(a):
Wiosenna przejażdżka na południe od Warszawy i dwie niemiłe nowości

1. Puławska wyremontowana, jadąc z Warszawy przed Piasecznem ( przed i za wiaduktem do centrum handlowego) nowy zakaz jazdy rowerem - absurd, bo wcześniej i dalej, od granicy Piaseczna, zakazu nie ma

Znak na TYM zdjęciu to "koniec drogi rowerowej", co nie zmniejsza idiotyzmu tego znaku i pozwala przekazać kandydaturę jego pomysłodawców/ustawiaczy do finału konkursu na Idiotę Roku 2008 w kategorii "drogownictwo i komunikacja" (choć rywalizacja w tej dziedzinie jest wyjątkowo zacięta :lol: ) .

valverde napisał(a):
2. Uśpiony i wyludniony Młochów, nowe rondo (raczej "rondko") w centrum (blisko remizy) - zakaz wjazdu rowerem!!!

Przyznaję, dwukrotnie złamałem przepisy...

Gdzie u licha jest Młochów???

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 31, 2008 8:46 
Sympatyk

Młochów - gm.Nadarzyn, na poł. od trasy Katowickiej, krzyżuje się tam kilka lokalnych dróg, często używanych przez rowerzystów (Trasa Tarczyn - Grodzisk) rondo świetny pomysł, droga w stronę Grodziska - piękny nowy asfalt, mały ruch, ale na rondzie zakaz wjazdu rowerem (jest jakaś dziwna ścieżka z kostki Bauma dookoła, teoretycznie powinno schodzić się z roweru przy przechodzeniu każdej ulicy odchodzącej od ronada)

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 31, 2008 8:48 
Stały Bywalec

Heh, kompletna paranoja... :/ Ja nie wiem gdzie ci polscy projektanci się uczyli... i gdzie mózgi mają... :/

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 31, 2008 8:58 
Sympatyk

To chyba nie jest tylko problem projektantów (nie wiem czy tacy specjalisci w Polsce w ogóle istnieją), ale przede wszystkim urzędników lokalnych, którzy "światowość" swojej wioski podkreślić chcą tym, że nie jeździ się w niej na rowerze! Głównym motywem działania we władzach samorządowych jest pensja, a przede wszystkim samochód (najchętniej finansowany przez podatników) - bardzo wiele małych miejscowości, gdzie ruch rowerowy powinien dominować, po ułożeniu chodnika z kostki Bauma ustawia zakaz dla rowerów (np. Brwinów, Milanówek etc)

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 31, 2008 20:38 
Stały Bywalec

Na dobrą sprawę projektant, gdyby był fachowcem, powinien spróbować wyperswadować władzy, jakie popełnia błędy w założeniach dotyczących projektu. Przecie taka władza nie musi sobie ze wszystkiego sprawy zdawać. A projektant przytakiwać każdemu ich słowu...

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 01, 2008 10:36 
Bywalec

Spojrzenie ze strony "projektanta":
- ja tu tylko rysuję to, co wymyśli (ma taką koncepcję) urzędnik,
- założenia dotyczące projektu?! Po tylu latach pracy nie bardzo kojarzę co to jest.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 01, 2008 16:35 
Zielony Oszołom

valverde napisał(a):
bardzo wiele małych miejscowości, gdzie ruch rowerowy powinien dominować, po ułożeniu chodnika z kostki Bauma ustawia zakaz dla rowerów (np. Brwinów, Milanówek etc)

Tak, w Milanówku postawiono zakaz jazdy rowerem na Piłsudzkiego po wykostkowaniu 20 metrów chodnika.

Oj, poruszyłeś temat jazdy rowerem w małych miastach...
Jako, że wychowałem się w Milanówku, a i teraz odwiedzam regularnie rodzinne strony muszę przyznać, że popularność roweru w tym mieście dramatycznie spadła.
20 lat temu, na ulicach było pełno rowerzystów, piesi i kilka aut. Teraz jest pełno aut, trochę pieszych i czasem jakiś rowerzysta. Niestety ci rowerzyści to ludzie którzy z racji wieku nie mają samochodu - nie stać ich lub nie mają prawka. Czyli tzw. "babcie w jesionce" - moja mama codzień śmiga rowerem po zakupy (nigdy nie miała prawka), ale już sąsiedzi do centrum miasta (10 minut spacerem) jadą samochodami. Po gazetę czy chleb, czy przysłowiowe zapałki. Tak kilka razy dziennie. dzieci nie chodzą do szkół, tylko są odwożone przez rodziców samochodami.

Jaka jest polityka władz..... mam przed sobą budżet miasta na 2007. Największa pozycja w budżecie - utwardzanie dróg, parkingi.
Pod stacją wybudowano zatoczki parkingowe, są zastawione autami. Wszystkie ulice dookoła też. W tym samym czasie na potrzeby parkingu zabrano połowę wiaty na rowery po północnej stronie torów. Wiata jest w tragicznym stanie, od Gierka nic w nią nie zainwestowano. Stojaki to zardzewiałe wyrwikółki, dach zawali się przy następnej wichurze. Pomimo istnienia monitoringu miejskiego wiata rowerowa nie jest nim objęta, a każdy wie jak często w Milanówku kradziono rowery.
Przy sklepach i urzędach brak stojaków, stare stojaki usuwane są przy remoncie chodników czy przerabianiu chodników na parkingi.
Jedynym zajęciem Policji jest kontrola trzeźwości rowerzystów, kierowcy samochodów nie są kontrolowani.

Aż mnie kusi by obublikować zdjęcie zrobione pod stacją w Milanówku obok zdjecia zrobionego pod stacją w jakimś holenderskim miasteczku.... tu 200 samochodów i 2 rowery, tam 200 rowerów i 2 samochody. A podobno u nas jest biedniej. :?

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 01, 2008 18:39 
Stały Bywalec

R2D2 napisał(a):
Aż mnie kusi by obublikować zdjęcie zrobione pod stacją w Milanówku obok zdjecia zrobionego pod stacją w jakimś holenderskim miasteczku.... tu 200 samochodów i 2 rowery, tam 200 rowerów i 2 samochody. A podobno u nas jest biedniej

Kult blachosmrodu i bardzo silne lobby samochodowe - to takie są wyniki :lol:

Zastanawiające jednak, że nie jest na tyle silne, żeby wybudować wszystkie potrzebne drogi i wyremontować te rozlatujące się, dziurawe cuda niszczące zawieszenia i Nasze koła :D