Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz paź 07, 2010 19:12 
Bywalec

Kto jechał rowerem z Warszawy do Rembertowa ?
Chyba nie ma wydzielonej drogi poza ulica, ktora mozna rowerem dojechać

1. Wzdłuz ul. Marsa jest ruchliwa ulica, nie ma nawet chodnika
2, Wzdłuz ul. Żołnierskiej brak jest chodnika, sciezki rowerowej, nasilenie ruchu w godzinach szczytu wzmozone
3. Ulica Strażacka - od Chruściela do Żołnierskiej w zasadzie ruch rowerowy tylko ulicą (ruchliwa - ruch tranzytowy: trucki i inne ciężarówki, autobusy, pojazdy samochodowe); od Zołnierskiej do Chełmzyńskiej jest w zasadzie chodnik , ale to rowerowa droga przez męke, a ulica rowniez jest ruchliwa, dalej jest lepiej, bo do Radzyminskiej mozna dojechac w miare dobrze na rowerze, ale potem trzeba sie przeciskać przez zatłoczona Prage w drodze na Starówkę.
4. Przewóz roweru autobusem - kłopotliwy, bo autobusy jezdza przepelnione i krotkie, przegubowce jezdza rzedko
5. jedyna alternatywa to Szybka Kolej Miejska, wiecej miejsca w wagonie kolejki niż w metrze nowszej generacji (tam niesamowicie przeszkadzaja stojace posrodku wagonu pionowe porecze). Ale kolejka rzadko jezdzi ca. co 30 minut, a Kolej Mazowiecka bezpłatnie przewozi rowery tylko latem.

E-maile i listy kierowane do Burmistrza Rembertowa oraz Zarządu Dzielnicy Rembertów w sprawie dojazdowej ściezki rowerowej od lat pozostaja bez echa - po prostu Ci Państwo nie czuja w ogóle zadnego problemu.

Czy ktokolwiek ma inne obiekcie w temacie ?

PostNapisane: Cz paź 07, 2010 21:38 
Oberspammer

petrosj napisał(a):
Kto jechał rowerem z Warszawy do Rembertowa ?

5. jedyna alternatywa to Szybka Kolej Miejska, wiecej miejsca w wagonie kolejki niż w metrze nowszej generacji (tam niesamowicie przeszkadzaja stojace posrodku wagonu pionowe porecze). Ale kolejka rzadko jezdzi ca. co 30 minut, a Kolej Mazowiecka bezpłatnie przewozi rowery tylko latem.

Coś mi się zdaje, że w ramach wspólnego biletu ZTM - KM przewóz roweru odbywa się na zasadach obowiązujących w ZTM czyli za darmo. Zresztą miałem kiedyś taką sytuację, że pomiędzy stacjami Olszynka Grochowska a W-wa Wschodnia konduktor uznał, że ja jadę na zasadach regulaminu przewozów ZTM, ale rower jedzie na podstawie regulaminu przewozów KM w związku z czym powinienem wg konduktora powinienem mieć bilet na rower. Wiedziałem, że to ja mam rację, więc spokojnie się dałem wylegitymować, wypisać wezwanie do zapłaty, na którym konduktor nie wpisał moich uwag odnośnie zapisów regulaminu przewozów ZTM dot. przewozu rowerów. Gdy to zauważyłem, poszedłem jeszcze raz do kierownika pociągu poprosić, aby uzupełnił tą rubrykę na blankiecie, ale on odmówił - więc ja powoli i spokojnie zacząłem drzeć wezwanie do zapłaty - najpirw na cztery kawałki, potem na 8, 16, itd... obserwując zmieniającą się minę konduktora - gdy doszedłem do kawałków o wymiarach ok. 0,5 x 0,5 cm to konduktora ściskało w gardle i miał łzy w oczach :twisted: następnie zostawiłem go z tym rozdrobnionym papierem na podłodze i wróciłem do roweru nie zatrzymywany ani z powodu nie uiszczenia opłaty za rower ani z powodu zanieczyszczenia wagonu - konduktor sam zaczął sprzątać). Następnego dnia opisałem sytuację w mailu do działu windykacji kolei mazowieckich, w którym podałem nr legitymacji konduktora i w odpowiedzi otrzymałem przeprosiny za nieznajomość regulaminu przewozów ZTM przez pracownika KM oraz za jego zachowanie...

PostNapisane: Cz paź 07, 2010 22:02 
Zielony Oszołom

O w/w temacie nic nie wiem ,ale nigdy nie ryzykowałem jazdy ani Marsa,ani Żołnierską.Jak muszę dostać się do Rembertowa to od Szaserów z DDR na wysokości Podolskiej przechodzę przez niebyły przejazd,przejście i jadę przez rezerwat ,przechodzę Żołnierską i dalej rezerwatem do celu.Wiem że nie jest to alternatywa dla każdego ale jakie mam wyjście.
Na stronie Urzędu Rembertów w wieloletnim programie inwestycyjnym na lata 2009-2013 nie ma żadnej wzmianki o infrastrukturze rowerowej.Na jakąkolwiek inwestycję na odcinku Marsa/Żołnierska do stacji Warszawa Rembertów nie ma co liczyć bo ten odcinek nie posiada kanalizacji.Trzeba by zapytać MPWiK.

PostNapisane: Pt paź 08, 2010 12:01 
Bywalec

Wzdłuż nowej Strażackiej od Chełmżyńskiej w kierunku Targówka jest asfaltowa ścieżka rowerowa. Może tędy.

PostNapisane: Pt paź 08, 2010 12:35 
Zielony Oszołom

gromanik napisał(a):
Coś mi się zdaje, że w ramach wspólnego biletu ZTM - KM przewóz roweru odbywa się na zasadach obowiązujących w ZTM czyli za darmo

Dokładnie tak jest. Czyli trzeba mieć bilet ZTM dobowy lub dłuższy, i już rower jedzie z nami gratis przez cały rok (pies zresztą też).

Za skuteczne działanie na rzecz bezpłatnego przewozu rowerów w ZTM dziękujemy Zielonemu Mazowszu :)

GRomaniku, powinieneś dostać mandat za śmiecenie w publicznym środku transportu.

PostNapisane: Pt paź 08, 2010 14:32 
Oberspammer

pduncz napisał(a):

GRomaniku, powinieneś dostać mandat za śmiecenie w publicznym środku transportu.

Wiem. Tylko trafiłem na taką maksymalnie upierdliwą jednostkę osobową, która pomimo tego, że prosiłem ją o to, to szła coraz bardziej w zaparte i nie chciała wypełnić swoich obowiązków - żadne argumenty do niej docierały, trwało to już od kontroli biletowej z dobre 30 może 40 minut a na Wschodniej (gdzie pociąg stał z 10 minut, jak nie lepiej) lub przy stadionie potrzebowałem wysiąść, więc doszedłem do wniosku, że trzeba tą sytuację jakoś szybko sfinalizować nie odpuszczając jednocześnie - fakt, że mogłem po prostu wysiąść z tym wezwaniem z pociągu i się odwołać, ale opisanie sytuacji (wraz z tym, że podarłem wezwanie w obecności konduktora i dlaczego to zrobiłem dało bezprecedensowy efekt w postaci przeprosin na piśmie, w których nie wspomniano nawet o zaśmiecaniu wagonu przez mnie...

Może gdyby nie to, że jechałem na urodziny Praskiej Grupy Rowerowej w anarchistycznym Infoszopie, to bym zachował się zupełnie inaczej, ale to mogła być jedna z tych sytuacji, która coś poprawiła na kolei...

PostNapisane: Pt paź 08, 2010 16:15 
Bywalec

Ale bezpłatny przewóz roweru dotyczy chyba tylko ZTM.
W KM możesz przewieżć bezpłatnie rower tylko w okresie promocji letniej, co roku ogłaszanej. I nie dotyczy to przepisów ZTM tylko KM ma taki przepis sama w sobie, czyli jak posiadam bilet KM w lato, to rower przewozę bezplatnie, tak samo jak jade z biletem ZTM, bo jest to bilet na przejazd obowiazujacy w transporcie KM.
O zadnym odstępstwie nie słyszałem w okresie jesienno-zimowym. Na dodatek chciałem dodać że kontrola biletów lezy w gestii kierownika pociagu tylko poza obszarem działania 2 strefy ZTM. Na terenie stref ZTM dziala wynajeta firma kontrolerska.

[b][color=#4000BF]petrosj
-------------------------
http://rembertow.blogspot.com/
http://warszawarembertow.blox.pl/

PostNapisane: Pt paź 08, 2010 16:31 
Stały Bywalec

petrosj napisał(a):
Ale bezpłatny przewóz roweru dotyczy chyba tylko ZTM.

1. W KM honorowane są bilety czasowe ZTM od dobowego i dłuższe, w granicach stref biletowych.
2. Bilet ZTM upoważnia do bezpłatnego przewozu bagażu, w tym roweru.
Przetestowane wielokrotnie w KM, a nawet WKD.

PostNapisane: Pt paź 08, 2010 21:44 
Bywalec

Chociaz sezon rowerowy juz mija zadam to pytanie Kolejom Mazowieckim - prosto do Pani Anety Liszewskiej. Ciekawy jestem jaki bedzie odzew.

PostNapisane: Pn paź 11, 2010 21:14 
Bywalec

No cóż kolego, wszystko na to wskazuje ze masz rację gdyż :

"10. Podstawa prawna oferty

Honorowanie biletów odbywa się na podstawie umów cywilnoprawnych zawartych pomiędzy Zarządem Transportu Miejskiego a Kolejami Mazowieckimi i Warszawską Koleją Dojazdową w sprawie realizacji usług przewozowych środkami transportu zbiorowego - pociągami uruchamianymi przez KM i WKD. Na podstawie tych umów KM i WKD zobowiązały się do przestrzegania przepisów zawartych w następujących uchwałach Rady m.st. Warszawy:

•Uchwała Nr XLIII/1040/2004 Rady Miasta Stołecznego Warszawy
z dnia 16 grudnia 2004 roku (ze zm).
•Uchwała Nr XLVII/1203/2005 Rady miasta stołecznego Warszawy z dnia 11 kwietnia 2005 r.
•Uchwała Nr XXXIX/1186/2008 Rady m.st. Warszawy z dnia 28 sierpnia 2008 r.
•Uchwała Nr XXVI/858/2008 Rady miasta stołecznego Warszawy z dnia 13 marca 2008 r. (ze zm.)
•Uchwała Nr XLV/1413//2008 Rady m.st. Warszawy z dnia 11 grudnia 2008 r w sprawie nieodpłatnego przewozu grup zorganizowanych dzieci i młodzieży szkolnej środkami lokalnego transportu zbiorowego w m.st. Warszawie w ramach programu "Zima w mieście" i "Lato w mieście"

W granicach stref biletowych, zasady związane z nadaniem ważności biletom zakodowanym na Warszawskiej Karcie Miejskiej a także zasady dotyczące przewozu bagażu i rowerów są takie same jak w środkach lokalnego transportu zbiorowego nadzorowanego przez ZTM.

Paradoksem moze byc fakt, iz jedna osoba jadaca pociagiem KM na terenie Warszawy na podstawie WKM przewozi rower bezplatnie, a druga osoba jadac obok, ktora wykupila dla siebie bilet KM, za ten sam rower musi wykupic bilet.

Tak przynajmniej wynika z zacytowanego przepisu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona