Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz maja 13, 2010 8:00 
Zielony Oszołom

Cytuj:

Warszawa 13 maja 2010
SM-OT5-0214-8/10

Pan Marek Słoń
Stowarzyszenie „ Zielone Mazowsze”

W nawiązaniu do rozmowy telefonicznej poniżej przedstawiam informacje związane z planowanymi działaniami strażników miejskich z V Oddziału Terenowego dotyczące dróg rowerowych – ujawnianie nieprawidłowości w infrastrukturze na drogach dla rowerów mających wpływ na bezpieczeństwo rowerzystów i powodujące utrudnienia w poruszaniu się rowerem; egzekwowanie przestrzegania przepisów ruchu drogowego przez rowerzystów, pieszych oraz kierowców parkujących pojazdy na drodze dla rowerów; wystąpienie z propozycją do zarządców dróg dla rowerów dokonania możliwych zmian technicznych na tych drogach mogących poprawić bezpieczeństwo jazdy rowerem oraz bezpieczeństwo pozostałych użytkowników dróg mających styczność z drogami dla rowerów.
Termin planowanych działań – 17-21.05.2010
Rejon prowadzonych działań – dzielnica Bielany i Żoliborz
Miejsce spotkania patroli – ul. Rydygiera 3 a godzina 9.00 oraz 15.00
Godziny prowadzonych działań - 9.00-14.00; 15.00-19.00
Liczba patroli rowerowych (SM) przewidzianych do działań- w godzinach 9.00-
14.00(2 patrole); w godzinach 15.00-19.00 ( 1 patrol);
Po zakończonych działaniach Straż Miejska sporządzi dokumentację z ujawnionych nieprawidłowości, która zostanie przekazana do wiadomości Stowarzyszenia „Zielone Mazowsze”.
Z poważaniem
/-/Romuald Modzelewski

Nie będę prostować w SM drobnej nieścisłości w adrsie pisma (nie jestem członkiem ZM), bo chyba nie jest to w tym momencie istotne. Natomiast adresowanie pisma do ZM upoważnia mnie, jak sądzę, do umieszczenia go na tym forum.
W poniedziałek zamierzają objechać Żoliborz, we wtorek i środę - Bielany. Każdego dnia ruszają o ustalonej
godzinie, czy się zjawimy, czy nie, natomiast mogą zrezygnować, jeśli byłby ulewny deszcz. Na rano potrzebne są dwie osoby, na popołudnie jedna. Są otwarci na nasze sugestie odnośnie tras. Wspomnianą na końcu dokumentację - zdjęcia z opisem - dadzą nam do wglądu przed wysłaniem do zarządców dróg.
Ja mogę się zapisać na wtorek przed południem i środę po południu. Wydaje mi się szczególnie ważne, żeby były dwie osoby w poniedziałek od rana; jeśli nie byłoby nikogo, awaryjnie wziąłbym ten termin zamiast jednego ze wspomnianych wyżej. Zgłoszenie przesyłajcie tu lub na mój adres, marek.slon@wp.pl

PostNapisane: Cz maja 13, 2010 16:24 
Admin

Czasem żałuję, że Bonifraterska to już Śródmieście ;-)

Ale inicjatywa ciekawa. Naciskajcie w każdym razie, by na przejeździe się nie skończyło, tylko by coś z niego wynikło. Sam bym chętnie pojechał, ale będę wtedy 1000km od Warszawy.

PostNapisane: Cz maja 13, 2010 16:49 
Zielony Oszołom

Bardzo ciekawa inicjatywa.Ciekawe czy np. da się zainteresować VII oddział. z Lubelskiej Praga -Południe , czy pisać indywidualnie do oddziału ,czy ZM poprze może pisemnie wniosek,a może inaczej podejść do tematu? Oczekuję propozycji. Taka akcja odbyć się powinna na każdej dzielnicy.

PostNapisane: N maja 16, 2010 19:51 
Zielony Oszołom

Inicjatywa jest ciekawa, ale dopiero zobaczymy, na ile pożyteczna. Kompetencje SM są w zakresie zmian strukturalnych bardzo ograniczone. To oni liczą na nas, że wymusimy realizację opracowanych przez nich wniosków. My liczymy na to, że pismo od SM będzie miało większą siłę przebicia, niż te od pojedynczych rowerzystów czy od ZM. Spróbuję zawalczyć - i będę do tego namawiał pozostałych uczestników - o dwie sprawy ogólniejsze: krawężniki i przyciski. Jedno i drugie ma dobre umocowanie przepisach (tzn. walka z nimi, same uskoki i przyciski na DDR są nielegalne) i zarazem wpływ na bezpieczeństwo: wysoki krawężnik rozprasza uwagę i może spowodować upadek w momencie wjazdu na przejazd względnie ewakuacji z niego, a bezsensowne czekanie na światłach skłania często do przejazdu na czerwonym. Obniżanie krawężników nawet się w znacznej mierze udało we Wrocławiu i mamy pozytywny precedens.

Na razie mamy jednak problem z obsadzeniem tych dziewięciu patroli. Na poniedziałek i wtorek popołudniu są tylko chętni "awaryjni" (mogą, ale woleliby nie i nie mogą gwarantować obecności), a na środę rano nie ma nikogo. Jeśli ktoś by się zdecydował, proszę o sygnał na marek.slon@wp.pl i wpisanie się na listę
http://wawbike.wikispaces.com/tabelka

PostNapisane: Pn maja 17, 2010 15:44 
Zielony Oszołom

Pregląd został z powodu awrunków pogodowych przesunięty o co najmniej jeden dzień. Oznacza to, że jeszcze bardziej brakuje nam osób, które mogłyby wziąc w tym udział. Na czwartek i piątek są chętne w tej chwili tylko dwie osoby. Byłoby bardzo dobrze, gdyby jeszcze ktoś mógł dołączyć.

PostNapisane: Pn maja 17, 2010 16:39 
Dzicz Kudłata

We środę i czwartek o 15.00 mogę wziąć udział w takim patrolu.

PS. Ma ktoś doświadczenie w takim przejeździe? Jak to ma wyglądać?
Mam ich co chwilę zatrzymywać i mówić/wskazywać... tu jest coś w skrajni, tu są nieprzepisowe uskoki, tam zapadlisko z kałużą, tu i tam nielegalnie parkują samochody, itp. itd...

PostNapisane: Wt maja 18, 2010 13:43 
Zielony Oszołom

Impreza została przesunięta na następny tydzień. Kto nie mógł teraz, a po niedzieli mógłby - zapraszam.

PostNapisane: Śr maja 19, 2010 23:04 
Zielony Oszołom

wildzi napisał(a):
Mam ich co chwilę zatrzymywać i mówić/wskazywać... tu jest coś w skrajni, tu są nieprzepisowe uskoki, tam zapadlisko z kałużą, tu i tam nielegalnie parkują samochody, itp. itd...

no, ja myślę! a masz jakieś inne koncepcje, jak mogłoby to się odbywać? sądzę że nie ma jakiejś sztywnej formuły, i będzie można różne rozwiązania zaproponować :-)

Zapraszam do skleconej na szybko tabelki, im nas więcej tym weselej.