Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt sty 29, 2010 9:19 
Admin

Trakt Brzeski, odc. od ul. Wawerskiej do granicy Warszawy (czyli cały przejście przez dzielnicę Wesoła):

http://www.zm.org.pl/download/projekty/ ... -101-1.pdf
http://www.zm.org.pl/download/projekty/ ... -101-2.pdf
http://www.zm.org.pl/download/projekty/ ... -101-3.pdf
http://www.zm.org.pl/download/projekty/ ... -101-4.pdf

Uwagi mamy przesłać do 3 lutego, tak więc proszę o ewentualny wkład do poniedziałku, 1 lutego.

PostNapisane: Pt sty 29, 2010 13:34 
Bywalec

Proszę o dane:
- klasa drogi i dróg poprzecznych, prędkość projektowa
- liczba autobusów kursujących w szczycie
- proponowane przekroje poprzeczne (chodzi o drogi rowerowe z przyległym chodnikiem)
- prognozy ruchu (jaki ruch ma przenieść ulica)
- czy to jest w obszarze zabudowy?

- już rozmawiałem z projektantem i ma mi wysłać dane na maila ale już ciekawe rzeczy powiedział

PostNapisane: Pn lut 01, 2010 8:39 
Admin

kapilansztrum napisał(a):
Proszę o dane:
- klasa drogi i dróg poprzecznych, prędkość projektowa
- liczba autobusów kursujących w szczycie
- proponowane przekroje poprzeczne (chodzi o drogi rowerowe z przyległym chodnikiem)
- prognozy ruchu (jaki ruch ma przenieść ulica)
- czy to jest w obszarze zabudowy?

Dostaliśmy tylko plan sytuacyjny. Klasy dróg masz zdefiniowane w studium:

http://www.um.warszawa.pl/wydarzenia/st ... r%2017.pdf

W tym przypadku to jest GP, a poprzeczne L i Z, jedna G. Chodzi Ci o gęstość skrzyżowań?

Liczbę autobusów można policzyć z rozkładu (jeśli pytasz o przewidywaną, to ZTM nie wie).

Cytuj:
- już rozmawiałem z projektantem i ma mi wysłać dane na maila ale już ciekawe rzeczy powiedział

Jak ciekawe, to się podziel ;-)

Na zachętę uwagi Raffiego z listy:

Raffi napisał(a):
-zachować ciągłość drogi rowerowej po obu stronach ulicy, na całej długości projektowanego odcinka - obecnie jest fragment od ul. JP2 do diamentowej i od działki 69/25 do planowanej ulicy borkowskiej, gdzie nie ma jak przejechać rowerem - jednocześnie jezdnia ma tam 3 pasy (jak rozumiem przekrój jest 2x2 z pasami wlotu, które w praktyce robią się na 3 pas - to warto zmienić a miejsce dla rowerów się znajdzie)
-w ramach terenu objętego zakresem robót, zaprojektować ddr w JP2 (nie pamiętam po której stronie jest na JP2, jakby ktoś mógł uściślić)
-tam gdzie trasa rowerowa korzysta z jezdni lokalnej - uspokoić ruch na jezdni lokalnej progami płytowymi co max 50m.
-coś zrobić z tym wjazdem z jezdni głównej w lokalną, bo terz auta tam mogą wjeżdżać 80km/h, a tuż obok jest zakończenie ddr. Tak być nie może - ale nie mam pomysłu teraz na szybkiego, co z tym zrobić.
-wjazdy do stacji benzynowych (np tej na działce 6/2, naprzeciwko ul. Cieplarnianej, na działce 21/17) nie muszą mieć łuków r=18m czy r=30m przy szerokości wjazdu 4,5-6m. Zmniejszyć łuki do 8m, max 12 (ulice mają wjazdy z takimi łukami, stacja benzynowa też może) celem ograniczenia prędkości aut w miejscu przecinania ddr i przejścia dla pieszych.
-wjazd w fabryczną i al Piłsudskiego nie musi mieć łuku jezdni 15m, wystarczy 12m.
-przy ulicy szkolnej i 10KW zapewnić odpowiedni trójkąt widoczności w relacji rowerzysta-kierowca. Jeżeli to nie możliwe, to może da się zorganizować ruch tak, by były to ulice jednokierunkowe OD traktu - wtedy nie będzie problemu widoczności. A jak się nie da - niech wykupują teren. Widoczność MUSI być.
-wyłukowania ddr (min 20m, w okolicach min 6m), skrajnia (pozioma 50cm, pionowa 2,5m), nawierzchnia (bitumiczna) - według Standardów
-zachowanie ciągłości niwelety i nawierzchni na ddr na wjazdach bramowych
-tam gdzie DDR biegnie przy jezdni - przewidzieć miejsce na postawienie znaków i latarni tak, by nie stały w świetle lub skrajni ddr
-tam gdzie to możliwe, rozdzielić DDR od chodnika.
-przejścia i przejazdy rowerowe zawsze przez wszystkie ramiona skrzyzowania
-wiaty won ze skrajni ddr. wygrodzenia od wiaty na 3m wzdluz sciezki, by nie mozna bylo wyjsc bezposrednio zza wiaty na ddr.

PostNapisane: Pn lut 01, 2010 17:36 
Bywalec

Moje uwagi co do projektu:
w założeniach do projektu jest: prędkość projektowa 70 km/h, w obszarze zabudowanym 60!!!!
Przyjąłem, że na całym projektowanym odcinku jest obszar zabudowy:
1. Geometria jezdni dla samochodów:
- w założeniach jest przekrój 2x2, w rzeczywistości na długim odcinku 2x3:
projektant powiedział, że to pas manewrowy (przepisy dla drogi klasy GP przewidują drogi serwisowe do obsługi posesji) ale:
ten pas ma 3,75m (przepisy nie przewidują aż tak szerokiego), pytam dlaczego? odp: uzgodnili to z inż. ruchu, że dla bezpieczeństwa, bo tam ściek w jezdni i jakby jakiś szybko jadący samochód tam wpadł to zrobi se kuku :)
- jeśli po tym pasie mają szybko jeździć samochody to gdzie bezpieczeństwo dla tych manewrujących? sprzeczność sama w sobie
- moja propozycja: zaprojektować lokalne zwężenia do 2 pasów, tak aby to rzeczywiście był pas manewrowy i zmniejszyć jego szerokość do <=3,5m
- skręt w lewo w ul. Objazdową za krótki, bo (dla prędkości miarodajnej 60 km/h): odcinek zmiany pasa ruchu 20m + odcinek zwalniania 25m + odcinek akumulacji 20m = 65m. Ma max. 50m
- pas do skrętu w prawo hm 493+380 za krótki, promienie za duże, proponuję wjazdowy max. 12m wyjazdowy 6-8m
- skręt w prawo w Jana Pawła II i ul. Praskiego Pułku: zmniejszyć promienie do max. 12m, inaczej będzie strzelnica pieszo-rowerowa
- skręt w lewo w Jana Pawła II i ul. Praskiego Pułku: za krótkie (to samo co na Objazdowej) oraz z pomiarów ruchu w lewo w ul. Praskiego Pułku w szczycie skręcało ... 240 poj/h
- następnie od hm 493+840 znika DR przy południowej jezdni, projektant wzbraniał śie, że nie można odginać trasy dla tak wielu samochodów (ale pozostawił 4,25m pasa dzielącego!!!) , propozycja: zmienić trasę w planie dla południowej jezdni w tym miejscu, zwęzić pas manewrowy aby odzyskać potrzebny teren.
- za duży łuk w ulicę Fabryczną, max. 12m
- za duże łuki na wlocie i wylocie ul. Piłsudskiego
- za duże łuki do stacji paliw
- za krótki pas do skrętu w lewo w ul. Piłsudskiego, z pomiarów: 452 poj/h w szczycie
2. Autobusy:
- daleko za skrzyżowaniem zatoki przy skrż. z Objazdową (nie zauważyłem kolizji, aby tak daleko je przesuwać)
- za daleko zatoka południowa przy ul. Jeżdzieckiej (samochód skręcający w Jeździecką lub dojeżdżający do posesji może zaczekać)
- za daleko zatoka północna przy ul. Piłsudskiego
3. Ruch pieszy
- pesunąć na wschód o ok. 4m przejście i przejazd na zachodnim ramieniu Jana Pawła/Praskiego Pułku
- przenieść przejście i przejazd z zachodniego na wschodnie ramię skrzyżowania Jana Pawła/Piłsudskiego
4 Rowery => to już Wasza działka

Pewna uwaga: przy tej klasy ulicy DR i chodniki przyległe MUSZĄ być oddzielone barierą.

PostNapisane: Pn lut 01, 2010 20:01 
Zielony Oszołom

To ja jeszcze namieszam :)
Czy tu nie powinno się pomyśleć o zostawieniu rezerwy pod ewentualną linię tramwajową w pasie dzielącym ? Wprawdzie nie ma jej nawet w żadnych dalekosiężnych planach, np. w Studium, ale też owo Studium "przewiduje możliwość lokalizowania innych niż wymienione tras tramwajowych dla
których opracowania studialne wykażą, iż jest to uzasadnione ruchowo i ekonomicznie". Pytanie czy faktycznie by wykazały.

Poza tym: z tego co kojarzę to na drodze klasy GP nie wolno umieszczać chodnika ani drogi rowerowej bezpośrednio przy jezdni, zgadza się ? A tutaj jest w niektórych miejscach.

No i koniecznie trzeba uzupełnić przejścia dla pieszych i przejazdy dla rowerów na skrzyżowaniu z Jana Pawła II (wschodnim) - skoro i tak są światła to niby dlaczego ma nie być przejścia po wschodniej stronie ? Przecież to bez sensu żeby ludzie ganiali na około, a niestety na wielu skrzyżowaniach, także tych przebudowywanych się ciągle pojawiają takie sytuacje.

Co do dróg rowerowych to tak jak zauważyliście - ogólnie brak zgodności ze "Standardami..." które przecież są już obowiązującym prawem miejscowym - brak ciągłości na wjazdach na posesje (a tych jest przecież pełno), nie wyłukowane zakręty, przy Fabrycznej brakuje kawałka ścieżki przy przejeździe przez jezdnię. Poprowadzenie ruchu rowerowego na kawałku jezdnią lokalną jest ok, ale już urwanie się ścieżki kawałek dalej jest nie do pomyślenia. Ale żeby tak całkiem nie narzekać to fajnie przynajmniej że pomyśleli (poza tym urywającym się kawałkiem), że drogi rowerowe w jakiejś formie powinny być po obu stronach jezdni.

PostNapisane: Wt lut 02, 2010 17:03 
Admin

Moje uwagi co do projektu:
w założeniach do projektu jest: prędkość projektowa 70 km/h, w obszarze zabudowanym 60!!!!
Przyjąłem, że na całym projektowanym odcinku jest obszar zabudowy:
1. Geometria jezdni dla samochodów:
- w założeniach jest przekrój 2x2, w rzeczywistości na długim odcinku 2x3:
projektant powiedział, że to pas manewrowy (przepisy dla drogi klasy GP przewidują drogi serwisowe do obsługi posesji) ale:
ten pas ma 3,75m (przepisy nie przewidują aż tak szerokiego), pytam dlaczego? odp: uzgodnili to z inż. ruchu, że dla bezpieczeństwa, bo tam ściek w jezdni i jakby jakiś szybko jadący samochód tam wpadł to zrobi se kuku :)

Jak rozumiem chodzi o to by tych za szybko jadących i wypadających było odpowiednio dużo. Bo przecież im szerzej tym szybciej ludzie jeżdżą, to znany fakt.

Pewna uwaga: przy tej klasy ulicy DR i chodniki przyległe MUSZĄ być oddzielone barierą.

Jeżeli tak, to aż się ciśnie na usta pytanie do projektanta, gdzie oni tą barierę wcisną, skoro DDR jest przy samej jezdni. Ja wiem, że autocad ma funkcję przesuń co pozwala banalnie łatwo narysować chodnik i ścieżkę przylegające elegancko do jezdni i do siebie, ale z CADa też trzeba korzystać z głową, bo inaczej wychodzą łamańce ze słupami i barierami pośrodku.