Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt wrz 15, 2009 9:47 
Bywalec

Właściwy post poniżej. Pomyłkowo wysłałem kilka razy i nie wiem jak usunąć.

Ostatnio edytowano Wt wrz 15, 2009 9:50 przez klemens, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt wrz 15, 2009 9:48 
Bywalec

Prosiłbym o pomoc w sformułowaniu pisma dot. takiej drogi. Poniżej wklejam to co napisałem, ale może ktoś mający więcej doświadczenia w tego typu korespondencji coś mi podpowie.
klemens napisał(a):
"
Szanowni Państwo,
zwracam się do Państwa z pytaniem dotyczącym możliwości jak najszybszego wybudowania drogi rowerowej wzdłuż ulicy Puławskiej od granic Warszawy do skrzyżowania z ulicą Pileckiego.
Według posiadanej przeze mnie wiedzy, budowa takiej drogi była już rozpatrywana kilka lat temu, w ramach tzw. „ koncepcji dla Ursynowa” lecz nadal nic nie dzieje się w tym kierunku.
Tymczasem:
a) istnieje dosyć dobra droga rowerowa od okolic Auchan do granic Warszawy
b) istnieje droga rowerowa wzdłuż ul. Poleczki i Pileckiego
c) istnieje dopiero co wybudowana droga rowerowa od ulicy Pileckiego do ul. Romera
d) rozpoczęte prace budowy węzła Puławska trasy ekspresowej S2 w okolicy ul. Płaskowickiej spowodują dodatkowe utrudnienia ruchu samochodowego, dla osób dojeżdżających do pracy do Warszawy z okolic Dąbrówki( część Ursynowa za Lasem Kabackim), a także Lesznowoli, czy Piaseczna.
Budowa takiej drogi rowerowej ( lub ciągu pieszo-rowerowego w np. miejscu obecnego chodnika) pozwalałaby na logiczne połączenie komunikacyjne dla ruchu rowerowego z ww okolic.
Zdaje sobie sprawę, że nawet wybudowanie drogi rowerowej nie spowoduje masowego przesiadania się na rowery ( w szczególności w miesiącach zimowych), ale ponieważ planowane prace mają trwać ok. 2.5 roku, to budowa takiej drogi rowerowej, pozwalająca choćby na 5% zmniejszenie ilości samochodów, miałaby szybki i pozytywny wpływ na poprawę warunków komunikacji związanej z dojazdem do/z pracy. Zadowoleni byli zarówno rowerzyści jak i kierowcy samochodów.
Teoretycznie oczywiście można jechać rowerem ulica Puławską, co dopuszczają przepisy ruchu drogowego. Jednak dla każdego, kto kiedyś tego spróbował oczywistym jest, że jeżeli samochody nie stoją w korku, to jadą często z prędkością znacznie przekraczającą 50 km/h , a nierzadko przekraczają 100 km/h. Jadąc ulica Puławską rowerzysta nie jest pewny czy przeżyje następną minutę
Jeżeli zaś samochody stoją w korku to często jadą częściowo poboczem wykorzystując każdą możliwość, by się ruszyć do przodu, lub stoją tak blisko siebie, że rowerzyście jest ciężko manewrować rowerem, by nie uszkodzić jakiegoś samochodu.

Z tego powodu o ile, bywają osoby jadące jezdnią, to więcej osób jeździ chodnikiem, na którym krzywe płyty chodnikowe powodują nieustanne wstrząsy i małą przyjemność jazdy . Co jednak jest to niezgodne z prawem drogowym,

Wydaje się, więc, że stworzenie drogi rowerowej wzdłuż ulicy Puławskiej z pewnością zaowocuje wykorzystywaniem jej przez ludzi dojeżdżających do pracy, skoro niektórzy decydują się jechać w tak trudnych warunkach jak obecnie. Zapewnienie takiej bezpiecznej drogi i zwężenie Puławskiej przy okazji budowy węzła trasy S2, a tym samym utrudnienie dojazdu własnym samochodem, może też zachęcić wiele innych osób na wybranie roweru jako środka transportu w okolice Ursynowa,(czy też dalej z wykorzystaniem parkingów Bike&Ride przy stacjach metra Stokłosy, Ursynów), które teraz choćby z troski o własne życie nie decydują się na użycie roweru.

Z poważaniem.

I pytanie, czy mam to zadresować do
"Zarząd Miejskich Inwestycji Drogowych
ul. Chmielna 120
00-801 Warszawa"
czy może do Wydziału Transportu Rowerowego i Komunikacji Pieszej ? Może do nich DW
Albo jeszcze gdzieś indziej ?
Nie wiem czy pismo nie jest za długie. Może powienienm darowac sobie argumenty przeciwko jazda rowerem po Puławskiej i skupić się na korzyściach z budowy drogi rowerowej ?
PS. Troche poprawiłem pierwotną wersję.

PostNapisane: Wt wrz 15, 2009 14:47 
Zielony Oszołom

Jazda chodnikiem jest legalna tylko (poza kryterium prędkości na jezdni), jeśli chodnik ma szerokość większą, niż 2 m. Ale w tym przypadku pewnie ma.

PostNapisane: Śr wrz 16, 2009 7:56 
Bywalec

Hmm, ciekawa uwaga. Może jako rozwiązanie tymczasowe możliwe do naprawdę szybkiego zrealizowania ( np. na wiosnę) byłoby poszerzenie ( i wyremontowanie chodnika) do 2 metrów, oraz podniesienie prędkości dozwolonej do 60km/h ?
W korku samochody i tak jadą wolniej, a z kolei jak go nie ma to jeżdżą przynajmniej 80 km/h.
Rozumiem, że musiałaby być zgoda miejskiego inżyniera ruchu, co może być niełatwe. Co myślicie o zaproponowaniu takiego rozwiązania tymczasowego

PostNapisane: Śr wrz 16, 2009 8:25 
Admin

klemens napisał(a):
Może jako rozwiązanie tymczasowe możliwe do naprawdę szybkiego zrealizowania ( np. na wiosnę) byłoby poszerzenie ( i wyremontowanie chodnika) do 2 metrów, oraz podniesienie prędkości dozwolonej do 60km/h ?

Rozwiązanie możliwe, ale wcale nie szybkie. Projekt budowy chodnika nie jest do zrobienia "na szybko". On przechodzi dokładnie takie same tryby urzędniczej machiny co przebudowa całej ulicy. Krócej (choć i to nie zawsze) się go tylko układa - co akurat w całym procesie i tak byłoby najkrótsze.

Poza tym ja tam mimo wszystko jeździłbym jezdnią. Nie satysfakcjonuje mnie zsiadanie z roweru co ulicę.

PostNapisane: Śr wrz 16, 2009 15:09 
Bywalec

o ile dobrze pamiętam na Puławskiej już jest 60km/h.

PostNapisane: Śr wrz 16, 2009 17:20 
Bywalec

Pytanie zasadnicze do praktyków.
Czy ZDM przyjmuje zapytania/roszczenia/żądania za pomocą email'a? (tak jak ZOM)?
Czy trzeba słać na papierze?

PostNapisane: Śr wrz 16, 2009 19:32 
Oberspammer

tom.krakus napisał(a):
Pytanie zasadnicze do praktyków.
Czy ZDM przyjmuje zapytania/roszczenia/żądania za pomocą email'a? (tak jak ZOM)?
Czy trzeba słać na papierze?

Mi się zdarzyło, że ZDM (po kilku miesiącach jak nie dłużej, ale jednak) wstawił słupki wygrodzeniowe na drodze rowerowej przy Modlińskiej, którą wcześniej regularnie jeździły samochody. Zdarzyło się też, że obniżyli krawężniki na chodniku przy drodze rowerowej, przez co wcześniej piesi, a szczególnie matki z dziećmi, korzystali z obniżonych krawężników na ścieżce przy Światowida na odcinku między Myśliborską a Ćmielowską.

Proponuję, podaj swoje pełne dane personalne wraz z adresem pocztowym, bo Kodeks Postępowania Administracyjnego pozwala pozostawić anonimy bez rozpatrzenia, wysyłaj maila z opcją potwierdzenia przeczytania wiadomości i wysyłaj od razu do wiadomości ZM: biuro@zm.org.pl, a jeśli sprawa dotyczy Białołęki lub Legionowa. to także gromanik@wp.pl

PostNapisane: Cz wrz 17, 2009 7:31 
Zielony Oszołom

Przyjmują, tylko trzeba podać swoje nazwisko i adres. Odpowiadają też e-mailem.

PostNapisane: Cz wrz 17, 2009 7:51 
Bywalec

pawell_o napisał(a):
o ile dobrze pamiętam na Puławskiej już jest 60km/h.

Niestety znaki wyraźnie ograniczają prędkość do 50 km/h. Oczywiście nikt tego nie przestrzega i jak może to jedzie minimum 80-90 km/h. Wiem, bo jednak co kilka dni jeżdże tamtędy samochodem.
Co do pisma, to jak nie ma zastrzeżeń to jeszcze troche uładzę i poślę do ZMID-u.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona