Mogę już oficjalnie ogłosić, że w Ursusie powstało i działalność rozpoczęło stowarzyszenie Rowerowy Ursus
Jako, że nasza kultura jest podobno kulturą obrazkową - zaczynam od najważniejszego, czyli obrazka

Bezpośrednim powodem naszego powstania było obcięcie budżetu dzielnicowego na "ścieżki rowerowe" od 2010 roku do całych 50 tys. złotych rocznie. Dzięki temu osiągnęliśmy krytyczny poziom podkur... to znaczy poddenerwowania

Grupa inicjatywna liczy kilka osób, poznanych na forum dzielnicy Ursus. Mam nadzieję, że w miarę naszego rozwoju dołączą się kolejne osoby, mające chęć (o co łatwiej) i czas (o co trudniej) do działania.
Główny obszar działań to rzecz jasna Ursus, ale w miarę mocy przerobowych chcielibyśmy się też zająć okolicą - Włochy, Ochota itp.
W tej chwili widzę takie główne pola działalności:
1. Pisma i interwencje w konkretnych sprawach związanych z transportem rowerowym. Tutaj wzorem jest dla mnie Gromanik. Nie mam wątpliwości, że będzie to wzór niedościgniony, ale dobrze móc brać z kogoś przykład

2. Zachęcenie Urzędu Dzielnicy do wprowadzania ułatwień dla ruchu rowerowego (w oparciu o Koncepcję) - dużo dobrego można zrobić wydając nawet niewielkie środki. Czuwanie, by wszelkie nowe inwestycje uwzględniały jego potrzeby.
3. Zorganizowanie presji społecznej, dzięki której zostaną zwiększone nakłady na infrastrukturę rowerową w dzielnicy i będą prowadzone realne inwestycje. To sprawa najtrudniejsza, a zarazem najważniejsza.
4. Na miarę naszych skromnych możliwości - lobbing rowerowy u radnych Warszawy wybieranych z Ursusa (sztuk dwie).
Takie są plany, a życie pokaże, ile z tego uda się osiągnąć. Głównym czynnikiem ograniczającym jest, rzecz jasna, ilość wolnego czasu. Cała grupa inicjatywna to tatusiowie z małymi dziećmi (ja mam jeszcze dwa miesiące względnego luzu

), więc pod względem czasu - szału nie ma. Ale krok po kroku - damy radę.
Moment startu jest dobry, bo za rok wybory samorządowe i różnych cudów można się spodziewać

Tymczasem z góry proszę o wyrozumiałość, bo w najbliższym czasie z pewnością pojawi się na forum ZM sporo pytań z mojej strony w związku z tą działalnością. Liczę na wsparcie bardziej doświadczonych osób

No i na koniec - nasza stronka:
http://rowerowy-ursus.plPóki co - funkcjonalność podstawowa, w miarę potrzeb będę ją rozszerzał.
Co do treści - na razie, jak widać, łysawo, z czasem również się to zmieni.
Z miłą chęcią przyjmuję wszelkie komentarze, uwagi i pomysły dotyczące strony internetowej, Stowarzyszenia itp itd