Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: N maja 04, 2008 7:28 
Admin

Projekt budowy drugiej jezdni Al. Wilanowskiej na odcinku od ul. Wołoskiej do Al. Niepodległości wraz z planowana ścieżką rowerową:

http://www.zm.org.pl/tmp2/wilanowska/Al ... wska-1.pdf
http://www.zm.org.pl/tmp2/wilanowska/Al ... wska-2.pdf

Tytuł:
PostNapisane: N maja 04, 2008 11:05 
Greenpisarz

1. "Chodnik z kostki betonowej"? O co chodzi? Znów zapomnieli o asfalcie? Czy drzewka za blisko rosną?

2. Wjazdy bramowe - czy udałoby się przekonać projektantów, że to samochody są na chodniku i ścieżce rowerowej intruzami? Fajnie byłoby, gdyby była zachowana ciągłość nawierzchni (i żeby przejazdy były bez zmiany poziomów).

3. Na pierwszy rzut oka, ścieżka nie jest kańciasta - tylko wyjazd z parkingu przy Wita Stwosza ma jakiś chyba niepotrzebny zawijas.

4. Skrzyżowanie z Aleją Lotników - wjazd na ścieżkę z Al. Lotników poprowadzony z chodnika? Dobrze byłoby go poprowadzić z jezdni.
Nie widzę też przejazdu przez Al. Lotników dla rowerów jadących z Al. Wilanowskiej w Al. Lotników.

5. Przy Modzelewskiego jest to samo. Dla jadących Modzelewskiego brak wjazdu na ścieżkę od południa, a od północy nagły skręt pod kątem prostym, a tak niewiele trzeba żeby zrobić wygodne wjazdy z jezdni.

6. Ścieżka kończy się NAGLE przed Al. Niepodlegości - nie można jej doprowadzić do jezdni? zrobić przejazdu przez skrzyżowanie?

7. Skrzyżowania mają tylko 3 przejścia dla pieszych. Raczej mało - przy Modzelewskiego widać zatokę (3 pasy ruchu i jeszcze zatoka?) czy tam będzie przystanek? Jeśli tak, to niektórzy będą musieli przejść przez 3 przejścia, żeby dojść wreszcie do autobusu - miasto przyjazne pieszym?

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 05, 2008 7:19 
Oberspammer

Nie żal im kasy na te trzy pasy. Będzie to doskonala konkurencja do korkowania sie względem Doliny Służewieckiej, która przecież jest obwodnicą!!!

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 05, 2008 7:20 
Zielony Oszołom

A ja mam jedno pytanko, może nie związane z rowerami - Gdzie tramwaj?
Choć rezerwa terenu?

Te brakujące 1,5km torów od Marynarskiej/Wołoskiej do M. Wilanowska jest bardzo potrzebne jako połączenie największego centrum biurowego w Warszawie, centrum handlowego, stacji kolejowej Służewiec z metrem.
Koszt budowy tych paruset metrów torów i paru rozjazdów podczas przebudowy Wilanowskiej nie będzie kosmiczny.

Może w przyszłości do lotniska, albo nawet do pętli na Al. Krakowskiej????? A z drugiej strony - na Wilanów!

Przy obecnym układzie torów podczas remontu rozjazdów na jednym skrzyżowaniu (Woronicza/Puławska) nie kursują tramwaje na całej Puławskiej i Woronicza, a ludzie jadący z Ursynowa do biura przy Domaniewskiej mają przesiadać się na Polu Mokotowskim!!!!

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 05, 2008 7:26 
Oberspammer

Nie daloby na tym trzecim niepotrzebnym Pasie domagać sie BUS-PASA - tam w ogóle nie ma i raczej nie będzie parkowania.

Zdecydowanie projekt powinien zaprojektować przejazd przez Al. Wilanowską wzdłuż Al. Niepodległości no i jakoś rozsądnie tam tę ściezkę włączyć do reszty układu skrzyżowania.

Przy Modzelewsiego przejazd rowerowy powinien być:
1. albo włączony w ruch ogólny ulicy Modzelewskiego po obydwu stronach
2. albo po stronie wschodniej (ścieżka rowerowa jest wczesniej przy al. lotników po stronie wschodniej i jest miejsce na jej kontynuację po stronie wschodniej od południa)

Generalnie to przy 3 pasach ruchu ściezka rowerowa powinna być po obydwu stronach ulicy.

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 09, 2008 9:07 
Admin

jacor napisał(a):
2. Wjazdy bramowe

A tam są jakieś wjazdy bramowe? Na wjazdach na osiedla by się przydało, ale nie kojarzę jak one w terenie wyglądają.

Cytuj:
6. Ścieżka kończy się NAGLE przed Al. Niepodlegości - nie można jej doprowadzić do jezdni? zrobić przejazdu przez skrzyżowanie?

Podejrzewam, że to może być problem, bo musieliby ruszyć całe wielkie i na pewno niezgodne z obecnymi przepisami skrzyżowanie.

Cytuj:
7. Skrzyżowania mają tylko 3 przejścia dla pieszych. Raczej mało - przy Modzelewskiego widać zatokę (3 pasy ruchu i jeszcze zatoka?) czy tam będzie przystanek? Jeśli tak, to niektórzy będą musieli przejść przez 3 przejścia, żeby dojść wreszcie do autobusu - miasto przyjazne pieszym?

Akurat przy Modzelewskiego widzę 4 przejścia dla pieszych.

Wojtek napisał(a):
Nie żal im kasy na te trzy pasy. Będzie to doskonala konkurencja do korkowania sie względem Doliny Służewieckiej, która przecież jest obwodnicą!!!

Co ciekawe, w projekcie planu zagospodarowania przestrzennego jest 2x2 pasy.

R2D2 napisał(a):
A ja mam jedno pytanko, może nie związane z rowerami - Gdzie tramwaj? Choć rezerwa terenu?

Może być trudno - ani Studium, ani nawet Strategia Rozwoju Warszawy nie przewidują. W Strategii jest "perspektywiczna" linia, ale wzdłuż al. Lotników.

Propozycja opinii:

Cytuj:
Zwracamy uwagę, że wyłożony do wglądu publicznego projektu miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego rejonu Służewca Wschodniego przewiduje dla al. Wilanowskiej szerokość jezdni 2x2 pasy ruchu.

Zgodnie z zarządzeniem Nr 380/2007 Prezydenta miasta stołecznego Warszawy z dnia 25 kwietnia 2007 r. w sprawie tworzenia korzystnych warunków dla rozwoju komunikacji rowerowej, budowa dróg dla rowerów winna odbywać się w technologii nawierzchni asfaltowej.

W rejonie skrzyżowania al. Wilanowskiej z al. Lotników przecięcie ścieżki i chodnika proponujemy przesunąć na wschód od przejścia dla pieszych, tak by najkrótsza droga z przejścia do przystanku prowadziła chodnikiem, nie ścieżką.

Ze względu na klasę drogi wskazane byłoby odsunięcie chodnika po południowej stronie od jezdni.

Projekt budowy drugiej jezdni powinien uwzględniać nasadzenie szpalerów drzew zgodnie z projektem miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Po obu stronach jezdni odległość chodnika i ścieżki od jezdni powinna umożliwiać nasadzenie przynajmniej pojedynczego szpaleru drzew pomiędzy jezdnią a ciągami pieszymi i rowerowymi z zachowaniem wymaganych odstępów.

Na skrzyżowaniu z ul. Modzelewskiego przejazd dla rowerów powinien zostać zaprojektowany również po wschodniej stronie skrzyżowania, ze względu na lokalizację istniejącej drogi dla rowerów w ul. Modzelewskiego i możliwości jej kontynuacji.

W północno-zachodnim narożniku skrzyżowania proponujemy wyprostowanie przebiegu drogi dla rowerów między przejazdem przez ul. Modzelewskiego a przystankiem autobusowym.

W projekcie powinien zostać przewidziany przejazd przez al. Wilanowską przy al. Niepodległości, co pozwoli na późniejszą realizację drogi rowerowej w al. Niepodległości bez konieczności przesuwania przejścia dla pieszych i przebudowy sygnalizacji.

Pomiędzy ul. Wita Stwosza a wjazdem na parking należy zachować na drodze rowerowej minimalny promień łuku 20 m.

Projekt miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego rejonu Służewca Wschodniego przewiduje drogę dla rowerów po południowej stronie al. Lotników. Aby zapewnić spójność układu tras rowerowych postulujemy doprojektowanie drogi rowerowej po południowej stronie al. Wilanowskiej na odcinku od ul. Wołoskiej do al. Lotników z przejazdem przez al. Lotników.

+ punkt o przejazdach przez ul. lokalne i wewnętrzne po sprawdzeniu w terenie.

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 09, 2008 11:27 
Greenpisarz

olek napisał(a):
A tam są jakieś wjazdy bramowe? Na wjazdach na osiedla by się przydało, ale nie kojarzę jak one w terenie wyglądają.

Też ich nie kojarzę - na planie kilka jest, są zaznaczone na fioletowo, głównie na chodnikach dla pieszych.

Cytuj:
Akurat przy Modzelewskiego widzę 4 przejścia dla pieszych.

Jeśli ta gruba różowa krecha na planie jest przejściem dla pieszych, to świetnie :-)

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 09, 2008 23:05 
Stały Bywalec

A co na:

- Zaproponowanie rond na skrzyżowaniach w celu podniesienia bezpieczeństwa ruchu,

- Na całej długości wyznaczenie pasa dla autobusów odgrodzonego od pozostałych jezdni niewielkim (50 cm) pasem zieleni. W związku z wyznaczeniem pasa dla autobusów proponuje się z rezygnacji z zatok przystankowych.

Tytuł:
PostNapisane: So maja 10, 2008 11:29 
Oberspammer

olek napisał(a):

To się gibnę bo mam bardzo niedaleko.

Co do tramwaju to się zgadzam, ale tak jak pisał Olek sprawa raczej beznadziejna - choć jeśli SISKOM może na obwodnicy śródmiejskiej - to my możemy tutaj. Natomiast faktycznie można by alternatywnie pas dla autobusów, ale tam z kolei popeliniarsko mało autobusów jest (186 i 107 ew. coś jeszcze). Znacznie więcej jest autobusów na Al. Lotników, co zresztą pokazuje, że mieszkalnictwo, piesi i komunikacja miejska znacznie lepiej znoszą niewielkie uliczki, niż takie wielgaśne arterie.

Tytuł:
PostNapisane: So maja 10, 2008 22:16 
Oberspammer

To się gibnąłem.

Wjazdów bramowych po stronie północnej praktycznie nie ma - może są ze dwa - tak jak jest w projekcie. Za to po stronie południowej jakby z 7-8. Mam zdjęcia, ale nie bardzo mogę je obecnie zamieścić.

Z takich ciekawostek to przy okazji budowy wersji z 3 pasami będziemy mieli na pewno do czynienia z dość sporą likwidacją parkingów, komisów itp. - ciekawe co na to okoliczni mieszkańcy.

Natomiast generalnie tam jest tyle miejsca obecnie, że chyba te 2x3 pasy się zmieszczą i jeszcze rezerwa na tramwaj zostanie (?!?).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona