Bisette napisał(a):
Co z tego, że na Imielinie jest 6 stojaków, skoro nie ma cienia szansy, że jak wrócę z pracy to mój rower tam będzie?
Wszystkie parkingi rowerowe powinny być monitorowane, tak jak samochodowe. Wtedy - może, może. A tak to mi zwyczajnie szkoda.
Może jeśli kupię sobie drugiego U-locka, wyciągnę siodełko, zdejmę lusterko i latarkę i koszyk, to może tak obładowana wracając z pracy - jeszcze zastanę moją błyskawicę....
Bisette
Zdaję sobie sprawę z tej słabości. Niestety ze względów finansowych ZTM nie był w stanie w tej chwili stworzyć tej wielkości systemu z oddzielnym monitoringiem. Dlatego też staraliśmy się dołożyć starań w dwóch kwestiach:
1. Żeby stojaki były porządnie zamontowane, głęboko wbetonowane - żeby utrudnić zabranie roweru razem ze stojakiem.
2. Tam gdzie jest to możliwe - żeby stojaki znajdowały się w zasięgu monitoringu miejskiego, o czym informacja znajduje się na mapie. Tak właśnie jest w przypadku Imielina.
Oczywiście topowe, jeśli chodzi o bezpieczeństwo, są nasze własne parkingi P+R, gdzie jest i nasz własny monitoring, pracownicy ochrony i pracownicy ZTMu - ale niestety to tylko część lokalizacji...
Niemniej bardzo chcielibyśmy rozwijać system B+R właśnie w kierunku zwiększania bezpieczeństwa do maksimum.
Pozdrawiam,
Artur