Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr wrz 16, 2009 17:05 
Zielony Oszołom

Do 30/09 trwają konsultacje społeczne dot. Traktu Królewskiego i okolic, w tym Ogrodu Saskiego.

Cytuj:
5.2.8 Ogród Saski.

5) Nie dopuszcza się wjazdu pojazdów mechanicznych.

co ciekawe, w punktach 5.2.6 Plac Piłsudskiego i 5.2.9 Park Ujazdowski nie ma takiego podpunktu, pomimo że zakaz obecnie tam obowiązuje.

Nie jestem pewien, jaki jest status prawny jeżdżenia po Ogrodzie Saskim teraz, ale ja tamtędy przejeżdżam regularnie i nie podoba mi się to. Co sądzicie?

PostNapisane: Cz wrz 17, 2009 12:22 
Bywalec

Rower chyba nie jest pojazdem mechanicznym :P

PostNapisane: Cz wrz 17, 2009 12:45 
Oberspammer

mareg napisał(a):

Ale jak ktoś dostaje wyrok za jazdę po alkoholu z zakazem kierowania pojazdami mechanicznymi, to rowerem mu również nie wolno. Nie jest pojazdem silnikowym, ale mechanicznym jest, bo zawiera "elementy mechaniczne". Nie wiem, czy istnieje jakikolwiek pojazd niemechaniczny... Bo każdy praktycznie zawiera jakieś mechanizmy służące do jechania, kierowania lub zwalniania. Może pojazdem niemechanicznym byłaby drezyna, czyli dwa drewniane koła połączone deską, na której siedziało się okrakiem i odpychało nogami od podłoża i w ten sam sposób hamowało. Wszystko inne ma jakąś mechanikę, chociażby łożyska, czy układy przeniesienia napędu lub uruchamiające hamulce.

PostNapisane: Cz wrz 17, 2009 12:50 
Stały Bywalec

gromanik napisał(a):
Ale jak ktoś dostaje wyrok za jazdę po alkoholu z zakazem kierowania pojazdami mechanicznymi, to rowerem mu również nie wolno.

Z drugiej strony, z orzecznictwa SN przedstawionego na stronie poradaprawna.pl wynika, że rower jednak nie jest pojazdem mechanicznym. Wychodzi na to, że mechaniczność odnosi się do napędu, czyli pojazd napędzany siłą mięśni nie jest pojazdem mechanicznym. Pytanie, jak się mają do tego wyroki zakazu kierowania.

EDIT: Ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych też nie zalicza roweru do pojazdów mechanicznych.

PostNapisane: Cz wrz 17, 2009 13:26 
Zielony Oszołom

mareg napisał(a):

Niedawno w innym wątku wypowiadał się na ten temat Raffi.

Raffi napisał(a):
Czy rower jest pojazdem mechanicznym, to tak do końca nie wiadomo, bo nie wiadomo, co to jest pojazd mechaniczny. W PoRD czy w rozporządzeniach, które teraz na szybkiego przegooglałem nie widziałem definicji pojazdu mechanicznego.
/.../
Więc z orzecznictwa sądów też wynika, że rowery muszą być pojazdami mechanicznymi.

Dziś rozejrzę się po okolicy O.S. w poszukiwaniu tablic z obowiązującymi teraz zasadami :-)

Myślę, że należy wnioskować o wykreślenie z projektu mętnego pojęcia "mechanicznych" i dopisanie ", za wyjątkiem rowerów". Alternatywnie, o zastąpienie wyrazu "mechanicznych" przez "silnikowych".

Albo można to zostawić jak jest, i w razie czego się awanturować z powołaniem się na w/w ustawy i orzeczenia... Może lepiej nie ryzykować, że urzędnicy połapią się co naprawdę stworzyli i zakażą rowerów całkiem?

PostNapisane: Cz wrz 17, 2009 19:16 
Zielony Oszołom

Według PWN
http://encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3959149 napisał(a):
pojazd mechaniczny, pojazd wyposażony w silnik, zdolny do samodzielnego poruszania się po trasach lądowych (np. po torach kol., drogach publicznych); rozróżnia się p.m. szynowe oraz bezszynowe pojazdy drogowe (w tym specjalne, np. czołgi, ratraki).

Trochę mało logiczne...

PostNapisane: Cz wrz 17, 2009 22:21 
Oberspammer

Z tego, co pamiętam, w regulaminie Saskiego, podobnie, jak i Skaryszewskiego, było, że "zezwala sie na jazdę rowerami (bez silnika? -- nie pamiętam) w sposób niezagrażający pieszym", czy jakoś tak.

Mam nadzieję, że pani końserwator nie wpadnie na pomysł, żeby Saski, jak przed Pierwszą Wojną ogrodzić sztachetami (jak zamierza teraz zrobić ze Skaryszewskim -- ciekawe, czy płot wyjdzie z fabryki tego samego producenta, co u mecenasa Młocińskiego?)

Bo jeżeli ten płot ma powstać, to trzeba nalegać, żeby na bramie był taki napis, jak przed I WŚ:
Coлдатам, евреям и собакам вступ запречен! :wink:

PostNapisane: Cz wrz 17, 2009 23:55 
Zielony Oszołom

Monty B. Ike napisał(a):
Z tego, co pamiętam, w regulaminie Saskiego, podobnie, jak i Skaryszewskiego, było, że "zezwala sie na jazdę rowerami (bez silnika? -- nie pamiętam) w sposób niezagrażający pieszym", czy jakoś tak.

Niemal dokładnie tak - tylko negatywnie.

Pkt 10. regulaminu zabrania jazdy rowerem w sposób zagrażający użytkownikom parku.

Jest też pkt 11., zabrania wjazdu... pojazdom mechanicznym (a w angielskiej wersji regulamninu ten punkt jest wyraźnie o pojazdach silnikowych ;-) ).

W tym świetle uważam cały pomysł dodatkowego regulowania tego za niepotrzebny. Do wykreślenia.

PostNapisane: So wrz 19, 2009 13:49 
Admin

legalnycyklista napisał(a):
Według PWN
http://encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3959149 napisał(a):
pojazd mechaniczny, pojazd wyposażony w silnik....

Trochę mało logiczne...

Fakt, dla mnie to brzmi jak definicja pojazdu, ale silnikowego.