Moje uwagi co do projektu:
w założeniach do projektu jest: prędkość projektowa 70 km/h, w obszarze zabudowanym 60!!!!
Przyjąłem, że na całym projektowanym odcinku jest obszar zabudowy:
1. Geometria jezdni dla samochodów:
- w założeniach jest przekrój 2x2, w rzeczywistości na długim odcinku 2x3:
projektant powiedział, że to pas manewrowy (przepisy dla drogi klasy GP przewidują drogi serwisowe do obsługi posesji) ale:
ten pas ma 3,75m (przepisy nie przewidują aż tak szerokiego), pytam dlaczego? odp: uzgodnili to z inż. ruchu, że dla bezpieczeństwa, bo tam ściek w jezdni i jakby jakiś szybko jadący samochód tam wpadł to zrobi se kuku

- jeśli po tym pasie mają szybko jeździć samochody to gdzie bezpieczeństwo dla tych manewrujących? sprzeczność sama w sobie
- moja propozycja: zaprojektować lokalne zwężenia do 2 pasów, tak aby to rzeczywiście był pas manewrowy i zmniejszyć jego szerokość do <=3,5m
- skręt w lewo w ul. Objazdową za krótki, bo (dla prędkości miarodajnej 60 km/h): odcinek zmiany pasa ruchu 20m + odcinek zwalniania 25m + odcinek akumulacji 20m = 65m. Ma max. 50m
- pas do skrętu w prawo hm 493+380 za krótki, promienie za duże, proponuję wjazdowy max. 12m wyjazdowy 6-8m
- skręt w prawo w Jana Pawła II i ul. Praskiego Pułku: zmniejszyć promienie do max. 12m, inaczej będzie strzelnica pieszo-rowerowa
- skręt w lewo w Jana Pawła II i ul. Praskiego Pułku: za krótkie (to samo co na Objazdowej) oraz z pomiarów ruchu w lewo w ul. Praskiego Pułku w szczycie skręcało ... 240 poj/h
- następnie od hm 493+840 znika DR przy południowej jezdni, projektant wzbraniał śie, że nie można odginać trasy dla tak wielu samochodów (ale pozostawił 4,25m pasa dzielącego!!!) , propozycja: zmienić trasę w planie dla południowej jezdni w tym miejscu, zwęzić pas manewrowy aby odzyskać potrzebny teren.
- za duży łuk w ulicę Fabryczną, max. 12m
- za duże łuki na wlocie i wylocie ul. Piłsudskiego
- za duże łuki do stacji paliw
- za krótki pas do skrętu w lewo w ul. Piłsudskiego, z pomiarów: 452 poj/h w szczycie
2. Autobusy:
- daleko za skrzyżowaniem zatoki przy skrż. z Objazdową (nie zauważyłem kolizji, aby tak daleko je przesuwać)
- za daleko zatoka południowa przy ul. Jeżdzieckiej (samochód skręcający w Jeździecką lub dojeżdżający do posesji może zaczekać)
- za daleko zatoka północna przy ul. Piłsudskiego
3. Ruch pieszy
- pesunąć na wschód o ok. 4m przejście i przejazd na zachodnim ramieniu Jana Pawła/Praskiego Pułku
- przenieść przejście i przejazd z zachodniego na wschodnie ramię skrzyżowania Jana Pawła/Piłsudskiego
4 Rowery => to już Wasza działka
Pewna uwaga: przy tej klasy ulicy DR i chodniki przyległe MUSZĄ być oddzielone barierą.