Autor Wiadomość
 Tytuł: [proj] Bartycka
PostNapisane: Wt gru 09, 2008 8:36 
Admin

http://www.zm.org.pl/download/projekty/ ... -08c-2.pdf
http://www.zm.org.pl/download/projekty/ ... -08c-3.pdf

Cytuj:
Na zlecenie ZMID opracowujemy projekt przebudowy ul. Bartyckiej.
W załączeniu przesyłam plany sytuacyjne z prośbą o zapoznanie się i
opinie.
Przesyłam również wypis i wyrys z planu miejscowego, w którym ścieżka
rowerowa przewidziana jest najpierw po stronie północnej, przechodzi na
południową i wraca na północną - my zachowaliśmy jej ciągłość po
stronie południowej. Na krótkim odcinku w rejonie Kopca Powstania
Warszawskiego zaprojektowano ciąg pieszo-rowerowy, takie rozwiązanie zostało
wymuszone koniecznością zmieszczenia się pomiędzy parkingiem a szpalerem
drzew.

PostNapisane: Wt gru 09, 2008 9:21 
Zielony Oszołom

Na tyle, na ile jestem w stanie zinterpretować ten projekt.
Co mi się podoba:
- asfalt na ścieżce
- brak odgięć ścieżki przed przejazdami przez ulice
- ciągłość nawierzchni ścieżki na podjazdach do bram

Do czego mam zastrzeżenia:
- skrzyżowanie z ul. Ku Wiśle: ścieżka nie jest zintegrowana z tą ulicą, trzeba by zrobić łączniki pod kątem ca 45 stopni, aby można było swobodnie wjechać na ścieżkę jadąc od ul. Ku Wiśle i zjechać na tę ulicę jadąc na północ (o tym, że przejazd dla rowerów pod kątem 90 stopni w stosunku do jezdni nie jest najwygodniejszym połączeniem ze ścieżką dla rowerzysty poruszającego się po owej jezdni nie trudno się w Warszawie przekonać); przejście dla pieszych po wschodniej stronie jest podejrzanie daleko od skrzyżowania; chodnik po północno-wschodniej stronie skrzyżowania swym kątem prostym zachęca do ścinania drogi po trawniku
- rowerzysta jadący od wschodniej granicy opracowania ul. Bartycką będzie się musiał nagimnastykować, aby wjechać na ścieżkę (skręt w lewo w uliczkę i w prawo w ścieżkę); ale to tak czy siak lepiej, niż po prostu urywająca się ścieżka

Tyle mi do głowy przyszło.

PostNapisane: Wt gru 09, 2008 10:32 
Oberspammer

Hm. Zadnych zatok autobusowych? Wow.

Na tym odcinku do jest parking i ten problem z ciagiem pieszo rowerowym sugeruje po prostu nie znakowac w organizacji ruchu sciezki rowerowej i ciagu, aby mozna byylo zgodnie z prawej jezdzic tymze parkingiem. Ewentualnie w ogole nie budowac tam sciezki i skierowac ruch rowerowy bezpiecznie w parking. Trzecie rozwiazanie - jednokierunkowa sciezka na kierunku do Czerniakowskiej i ruch roweroy po parkingu od Czerniakowskiej (prawdopodobnie mniej kolizyjny z parkujacymi prostopadle samochodami.

Na zakonczeniu remontowanego odcinka nie konczyc sciezki slepo, ale wlaczyc bezpiecznie w jezdnie (jak na Pulawskiej). Jest na to miejsce (wlasnie mozna przysunac przejscie dla pieszych i przystanek blizej skrzyzowania jak zauwazyl Trampek). Podobnie po drugiej stronie jezdni zrobic wylaczenie na sciezke rowerowa dochodzace do tego skrzyzowania w ulica Ku Wisle. Mysle, ze wlasnie to projektant mial na mysli projektujac droge wokol tego skrzyzowania, by rowerzysci mogli zjechac z jezdni, ale to jest krotko mowiac mocno ulomne i nieintuicyjne rozwiazanie.

Przydalby sie chyba przejazd rowerowy przez jezdnie przy wystawie budexpo, aby do wystawy dojechac.

Mysle, ze przy planowanej 1OKD tez mozna zrobic wlaczenie, wjazd z jezdni na sciezke rowerowa - obecnie jest fruwanie po chodniku, albo trudno bedzie zauwazyc, ze jest sciezka. Wlaczenie na wszelki wypadek mozna zrobic z jezdni Czerniakowskiej na sciezke, jako alternatywe do korzystania z przejazdu rowerowego.

Rozumiem skrzyzowanie z Czerniakowska nie ruszane zupelnie bedzie.