Poniżej przytoczone przez Inżyniera Ruchu cytaty z przepisów, gdy starałem się o kontrapas/ruch pod prąd na Tarczyńskiej:
Minister Infrastruktury napisał(a):
Na jezdniach jednokierunkowych o szerokości ponad 8,50 m dopuszcza się wyznaczanie dwukierunkowego pasa dla rowerów, przy czym taki pas należy wyznaczyć przy lewej krawędzi jezdni. Szerokość dwukierunkowego pasa dla rowerów powinna wynosić co najmniej 2,50 m.
[Zał. nr 2 do Rozp. Ministra Infrastruktury z dnia 3 lipca 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach.]
Gdy zwróciłem uwagę, że nie chodziło mi o pas dwukierunkowy, a kontrapas bądź najlepiej ruch pod prąd na zasadach ogólnych, w odpowiedzi dostałem:
Inżynier Ruchu napisał(a):
nie ma możliwości dopuszczenia ruchu rowerów pod prąd z zaniechaniem oznakowania poziomego przy zastosowaniu znaku B-2 uzupełnionego o znak T-22.
Rozporządzenie Ministra Infrastuktury oraz Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych §17 ust. 2 mówi: "Umieszczona pod znakiem B-2 tabliczka T-22 wskazuje, że znak nie dotyczy rowerów jednośladowych wjeżdżających na wyznaczony na jezdni pas ruchu dla rowerów."
Zaś ZTP dzielnie odpierający próby wprowadzenia bardziej efektywnego wykorzystania śródmiejskich ulic, przytoczył (
http://www.zm.org.pl/?a=srodmiescie-088 ):
Renata Kaznowska napisał(a):
W Rozporządzeniu Ministra infrastruktury z dnia 03 lipca 2003 roku w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach - załącznik nr 2 punkt 7.11., znajduje się następujący warunek (...) : „na odcinku jezdni, na którym wyznaczony został pas dla rowerów należy wyeliminować zatrzymywanie się pojazdów".
Przepisów odnośnie minimalnej szerokości jezdni dla kontrapasa nie kojarzę. Czy dobrze pamiętam, że nie jest on zdefiniowany w przepisach?
Na osłodę, przypominam, że ciągle trwają pertraktacje w sprawie poprawienia Prawa o Ruchu Drogowym i pokrewnych Rozporządzeń(
http://www.zm.org.pl/?a=pgr-086 ).
Pozdrawiam,
Maciek