Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz lis 19, 2009 0:25 
Zielony Oszołom

Mogę już oficjalnie ogłosić, że w Ursusie powstało i działalność rozpoczęło stowarzyszenie Rowerowy Ursus :P

Jako, że nasza kultura jest podobno kulturą obrazkową - zaczynam od najważniejszego, czyli obrazka ;)

Obrazek

Bezpośrednim powodem naszego powstania było obcięcie budżetu dzielnicowego na "ścieżki rowerowe" od 2010 roku do całych 50 tys. złotych rocznie. Dzięki temu osiągnęliśmy krytyczny poziom podkur... to znaczy poddenerwowania :) Grupa inicjatywna liczy kilka osób, poznanych na forum dzielnicy Ursus. Mam nadzieję, że w miarę naszego rozwoju dołączą się kolejne osoby, mające chęć (o co łatwiej) i czas (o co trudniej) do działania.
Główny obszar działań to rzecz jasna Ursus, ale w miarę mocy przerobowych chcielibyśmy się też zająć okolicą - Włochy, Ochota itp.

W tej chwili widzę takie główne pola działalności:
1. Pisma i interwencje w konkretnych sprawach związanych z transportem rowerowym. Tutaj wzorem jest dla mnie Gromanik. Nie mam wątpliwości, że będzie to wzór niedościgniony, ale dobrze móc brać z kogoś przykład :)
2. Zachęcenie Urzędu Dzielnicy do wprowadzania ułatwień dla ruchu rowerowego (w oparciu o Koncepcję) - dużo dobrego można zrobić wydając nawet niewielkie środki. Czuwanie, by wszelkie nowe inwestycje uwzględniały jego potrzeby.
3. Zorganizowanie presji społecznej, dzięki której zostaną zwiększone nakłady na infrastrukturę rowerową w dzielnicy i będą prowadzone realne inwestycje. To sprawa najtrudniejsza, a zarazem najważniejsza.
4. Na miarę naszych skromnych możliwości - lobbing rowerowy u radnych Warszawy wybieranych z Ursusa (sztuk dwie).

Takie są plany, a życie pokaże, ile z tego uda się osiągnąć. Głównym czynnikiem ograniczającym jest, rzecz jasna, ilość wolnego czasu. Cała grupa inicjatywna to tatusiowie z małymi dziećmi (ja mam jeszcze dwa miesiące względnego luzu ;) ), więc pod względem czasu - szału nie ma. Ale krok po kroku - damy radę.
Moment startu jest dobry, bo za rok wybory samorządowe i różnych cudów można się spodziewać ;) Tymczasem z góry proszę o wyrozumiałość, bo w najbliższym czasie z pewnością pojawi się na forum ZM sporo pytań z mojej strony w związku z tą działalnością. Liczę na wsparcie bardziej doświadczonych osób :)

No i na koniec - nasza stronka:
http://rowerowy-ursus.pl
Póki co - funkcjonalność podstawowa, w miarę potrzeb będę ją rozszerzał.
Co do treści - na razie, jak widać, łysawo, z czasem również się to zmieni.

Z miłą chęcią przyjmuję wszelkie komentarze, uwagi i pomysły dotyczące strony internetowej, Stowarzyszenia itp itd

PostNapisane: Cz lis 19, 2009 21:20 
Admin

Oczywiście pomożemy.

Jak masz chęć to za tydzień jest Masa - można by o Was coś powiedzieć przez nagłośnienie (najlepiej jak byście sami powiedzieli). A nóż ktoś zechce działać i się dołączyć.

PostNapisane: Wt lis 24, 2009 1:13 
Zielony Oszołom

Raffi napisał(a):
Oczywiście pomożemy

Dzięki :)

Raffi napisał(a):
Jak masz chęć to za tydzień jest Masa - można by o Was coś powiedzieć przez nagłośnienie (najlepiej jak byście sami powiedzieli). A nóż ktoś zechce działać i się dołączyć.

Na Masie chętnie się zareklamujemy, ale - jeśli pozwolisz - za kilka miesięcy, na wiosnę. Frekwencja będzie większa, a i u nas na stronie będzie bardziej na czym oko zawiesić.

PostNapisane: Wt lis 24, 2009 6:37 
Admin

Oki, to wtedy po prostu daj znać.