Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 205 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 21  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr sty 22, 2014 16:27 
Zielony Oszołom

marek.slon napisał(a):
Ja bym spróbował jeszcze raz z łopatologicznym wyjaśnieniem, co to jest separator, że to nie jest słupek, z załączeniem zdjęcia - ewidentnie rozważali tylko słupki. Takie oddzielenie ciągu pieszego względnie rowerowego od drogi serwisowej jest pożądane niezależnie od jej statusu.

Okej tak zrobię, tylko proszę o wyjaśnienie kwestii czy taki separator jak na zdjęciu 4 posty wyżej nie narusza przepisów o skrajni.

Cytuj:
Warto też dorzucić propozycję zmiany oznakowania z C13 na C16/T22.

Nie chcę mieszać dwóch spraw, bo odpowiedzą na druga a pierwszą oleją. Poza tym nadal uważam, że jest tam miejsce na porządnych chodnik i należy w tej sprawie lobbować.

Cytuj:
Po tej odpowiedzi z pewnym niepokojem myślę o własnej propozycji. Jej realizacja wymaga pewnych umiejętności, wiedzy, wyobraźni, a tu mamy do czynienia z, delikatnie rzecz ujmując, trudnym partnerem. W każdym razie taki postulat trzeba by było dość dokładnie rozrysować, bo na domyślność adresata liczyć nie należy: chodzi o oznakowanie poziome i pionowe na obu końcach.

Dobre :D

PostNapisane: Cz sty 23, 2014 11:09 
Bywalec

Takie separatory są zamontowane na Broniewskiego tuż przed Al. Reymonta między miejscami parkingowymi na chodniku a ddr i nie ma żadnej skrajni.

PostNapisane: Cz sty 23, 2014 11:27 
Zielony Oszołom

MariuszD napisał(a):
Takie separatory są zamontowane na Broniewskiego tuż przed Al. Reymonta między miejscami parkingowymi na chodniku a ddr i nie ma żadnej skrajni.

Jakąś szansa na zrobienie tam zdjęcia które mógłbym dołączyć do wniosku?

PostNapisane: Cz sty 23, 2014 19:51 
Admin

Hermes napisał(a):
Jakąś szansa na zrobienie tam zdjęcia które mógłbym dołączyć do wniosku?

W StreetView co nieco widać:
http://goo.gl/maps/Wb0kS

PostNapisane: Pt sty 24, 2014 11:11 
Bywalec

Niestety nie mam żadnego zdjęcia i obecnie tamtędy nie jeżdżę.

PostNapisane: So sty 25, 2014 10:55 
Zielony Oszołom

MariuszD napisał(a):

Tak, ale tam jest separator ciągły, a tu trzeba zrobić przerywany. Dawanie zdjęcia tego miejsca byłoby więc ryzykowne: niezależnie od tego, co napiszesz, mogą zrobić ciągłe, a to byłoby złe rozwiązanie. Czy ktoś zna miejsce w Warszawie, gdzie są separatory nieciągłe?
A zdjęcia z Broniewskiego mam, podeślę Hermesowi na priv, są zresztą również na stornie ZM, już dawałem link do nich: http://www.zm.org.pl/?a=broniewskiego-115
Zdjęcia samych separatorów, np:
http://www.wimed.pl/produkt/561,hol_seperator_czerwony
Ciekawy jest nie tyle sam separator (ten może być nawet zbyt delikatny, nie jestem pewien), co opis jego zastosowania:
Cytuj:
Hol seperator przeznaczony do oddzielania dróg rowerowych, wydzielanai torowisk tramwajowych od jezdni, przy wyznaczaniu miejsc parkingowych, odseperowania zatok autobusowych.

Inna firma rozróżnia separator parkingowy od rowerowego:
http://www.vanberde.com.pl/?content=separatory
Warto zwrócić uwagę na wymiary.
I wraz z przykładem zastosowania:
http://www.ceberd.pl/hol-separator-p-126.html
choć trochę innym, niż na Górjeckiej 128. W każdym razie chodzi raczej o rowerowe, bo tu nie wydzielają miejsc parkingowych, tylko podkreślają granicę między drogą serwisową a DDR.Inny przykład:
http://www.rudaslaska.pl/ruda-slaska/ak ... -rowerowe/
Chociaż Z Frankfurtu nad Menem mam przykład wydzielenia pasa rowerowego separatorami parkingowymi:
http://rowerowytorun.com.pl/upload/Image/frankfurtAM/12.jpg
Hermes przesłał mi jeszcze na priv uwagę i dwa pytania (cytuję za jego zgodą):
Cytuj:
Mi się wydaje, że ten czerwony jest zdecydowanie za szeroki a za niski. Ale ogólnie zgadzam się, tylko dwa pytania:
1) dlaczego przerywany a nie ciągły?

Żeby można było swobodnie przejechać z DDR na drogę serwisową i odwrotnie, jeśli się spotka pieszego (na DDR) lub samochód (na drodze, ale nie można też wykluczyć na DDR). Jeśli będzie ciągły, to będzie to dla rowerzysty trudna przeszkoda, szczególnie w przypadku separatora wyższego i węższego. Sądzę, że właśnie z tego wynika różnica między separatorem rowerowym i parkingowym.
Generalnie separator jest po to, żeby w sposób widoczny i odczuwalny dla kierowcy oddzielić drogę serwisową od DDR; nie jest to próba fizycznego odseparowania.
Cytuj:
2) Czy taki separator powinnien być na tyle wąski żeby mieścił sie na krawężniku (to wykonalne?) czy proponwać od razu ustawienie go kosztem szerokości jezdni?

Nie wiem. Nie wiem też, czy ma to istotne znaczenie i czy warto to precyzować we wniosku; jeśli tak, to lepiej proponować jezdnię. I tak zrobią po swojemu.

PostNapisane: So sty 25, 2014 16:22 
Oberspammer

marek.slon napisał(a):
Generalnie separator jest po to, żeby w sposób widoczny i odczuwalny dla kierowcy oddzielić drogę serwisową od DDR; nie jest to próba fizycznego odseparowania.

Ciekaw jestem, jak to się sprawdzi, jeśli uda się to rozwiązanie wdrożyć. Aczkolwiek, biorąc pod uwagę że grube metalowe słupki są zbyt subtelnym znakiem dla kierowców, że nie powinni wjeżdżać w dane miejsce (stąd konieczność dbania o szczelność ich ustawiania), to mam pewne wątpliwości, na ile separatory zapobiegną przystawianiu "na chwilę". Ale jeśli sprawdzają się na Broniewskiego, to może i tu dadzą radę.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: So sty 25, 2014 16:23 
Zielony Oszołom

Propozycja pisma do ZDM:

DO: Zarząd Dróg Miejskich
ul. Chmielna 120
00 - 801 Warszawa

Dotyczy: drogi dla rowerów na ulicy Grójecka 128

W odpowiedzi na pismo ZDM-ZTOR-IO-RRU-5512-192-2-14 z 15 stycznia wnioskuje o odgrodzenie drogi dla rowerów od jezdni separatorami drogowymi przerywanymi typu:
Obrazek
Separatory takie (szerokość 145 mm, wysokość 120 mm lub węższe) winny zostać ustawione na krawężniku lub na ulicy technicznej przylegając do krawężnika na odpowiedniej wysokości (tj. podwyższeniu). Wraz z separatorami powinien zostać umieszczony odpowiedni znak (zakaz parkowania). Rozwiązanie takie dawałoby czytelną informację o tym, że teren drogi dla rowerów nie jest miejsce parkingowym, a jednocześnie utrudniłoby stawanie tam samochodem.

Uzasadnienie: Chciałbym podziękować za zbadanie sytuacji i zauważenie problemu. W pełni rozumiem brak możliwości montażu tam słupków U-12c ze względu na przepisy o skrajni. Jednocześnie proponowane przez państwa rozwiązanie polegające na kontroli podanego miejsca przez straż miejską i policję wydaję się być zupełnie nieskuteczne. Problem parkowania w tym miejscu był już wielokrotnie razy zgłaszany do wyżej wymienionych służb, i mimo licznych interwencji, nie zauważam żadnej poprawy sytuacji. Wyżej proponowane ustawienie separatorów wydaje się być skutecznym rozwiązaniem gdyż nie narusza przepisów o skrajni. W dodatku zastosowanie go w innych miejscach w Warszawie (np. na drodze dla rowerów na ulicy Broniewskiego) przyniosło pożądane efekty.

Pozostawianie sytuacji w stanie obecnym będzie prowadziło do dalszego niszczenia jej nawierzchni i braku możliwości używania jej przez właściwych użytkowników. Godzi to w w wizerunek miasta przyjaznego rowerzystom i wydaje się być nieprzystające do potrzeb rosnącej z roku na rok liczby użytkowników jednośladów.

Dziękuję za pomoc, i proszę o odpowiedź drogą elektroniczną w terminach wynikających z KPA.

I prośba o konstruktywną krytykę, zwłaszcza dotyczącą:
1) Uwzględniłem kwestię separatora przerywanego
2) Zaproponowałem wykorzystanie jezdni żeby go ustawić - wydaje mi się, że na krawężniku by się nie zmieścił
3) Zwróciłem uwagę na kwestię skrajni (EDIT: jednak bez uzasadnienia)

Ostatnio edytowano N sty 26, 2014 15:07 przez Hermes, łącznie edytowano 4 razy

PostNapisane: So sty 25, 2014 16:35 
Zielony Oszołom

axxenfall napisał(a):
Ciekaw jestem, jak to się sprawdzi, jeśli uda się to rozwiązanie wdrożyć. Aczkolwiek, biorąc pod uwagę że grube metalowe słupki są zbyt subtelnym znakiem dla kierowców, że nie powinni wjeżdżać w dane miejsce (stąd konieczność dbania o szczelność ich ustawiania), to mam pewne wątpliwości, na ile separatory zapobiegną przystawianiu "na chwilę". Ale jeśli sprawdzają się na Broniewskiego, to może i tu dadzą radę.

Ja też mam obawy o to czy się sprawdzą. To niby tylko 12 cm. Ale nie bardzo widzę co można innego zrobić poza wpuszczeniem rowerzystów na techniczną. Wydaje mi się jednak, że takie rozwiązanie jest mimo wszystko mniej korzystne dla rowerzystów.

PostNapisane: So sty 25, 2014 16:55 
Zielony Oszołom

powiem tak: tego typu separatory wydzielają powierzchnie wyłączone z ruchu na Złotej koło złotych tarasów i nie zmieniają zbyt wiele w kwestii ich zastawiania przez samochody.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 205 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 21  Następna strona