Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 22  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn kwi 29, 2013 12:29 
Zielony Oszołom

legalnycyklista napisał(a):
Obie strony Żywnego bolą, wnioskowałeś o obie czy tylko jedną?

Wnioskowałem o obie strony : )

PostNapisane: Wt kwi 30, 2013 14:13 
Zielony Oszołom

Załatane, sprawa z przedwczoraj:
Obrazek
I w przeciwieństwie do poprzedniej dziury tym razem jest równo.

PostNapisane: Pn maja 06, 2013 9:11 
Zielony Oszołom

W temacie Żywnego cd. - wniosłem o ustawienie tam słupków po stronie południowej w związku z regularnym parkowaniem 0m od DDR, a częstym również na samej DDR.
ZDM napisał(a):
W odpowiedzi na Pana wystąpienie ZDM informuje, że zostanie przygotowany projekt organizacji ruchu obejmujący ustawienie słupków zabezpieczających chodnik oraz ścieżkę rowerową na skrzyżowaniu ul. Puławskiej z ul. Żywnego.
Projekt zostanie zrealizowany w terenie po uzyskaniu zatwierdzenia w BDiK - IR m. st. Warszawy
nazwy instytucji skrócone przeze mnie

PostNapisane: Wt maja 07, 2013 20:44 
Zielony Oszołom

Puławska przejazd przez Żywnego podobno już w przebudowie :)
Pani Naczelnik ZRiKD działa jak burza. Nie nadążam wysyłać wniosków.

Co tam jeszcze macie do poprawki na Mokotowie??? Dawać!

PostNapisane: Wt maja 07, 2013 21:02 
Zielony Oszołom

Jedziemy dalej z krawężnikami - przejazd w poprzek Puławskiej przy Dolnej (wjazd na DDR w stronę Ursynowa). Krawężnik jest zdecydowanie za wysoki i na przejeździe (z 5cm) i na chodniku (jeszcze więcej). Widać to nawet na streetview: http://goo.gl/maps/yitFd .
Tuż obok - wyjazd z drogi osiedlowej. Z jednej strony sama droga oraz krawężnik są zapadnięte i generują solidne jebut przy jeździe w kierunku centrum. 1m za przejazdem jest zapadnięta pokrywa wokół której tworzą się kałuże po każdym opadzie deszczu, a prawie całą zimę był tam punkt w miarę kontrolowanego ślizgu. Oba widoczne tu: http://goo.gl/maps/HHUVN

Czy złe ustawienie świateł to też ZRiKD? Przejazd przez Dolną (w stronę centrum) ma zielone światło dla pieszych i cyklistów włączające się kilka sekund po równoległym zielonym na jezdni ogólnej, to OIDP niezgodne z rozporządzeniem i generuje konflikty samochód<->rower.
Jeśli to do ZDM - mógłby mi ktoś przypomnieć stosowny artykuł rozporządzenia który o tym mówi?

PostNapisane: Wt maja 07, 2013 21:26 
Zielony Oszołom

Jedziemy dalej z krawężnikami - przejazd w poprzek Puławskiej przy Dolnej (wjazd na DDR w stronę Ursynowa). Krawężnik jest zdecydowanie za wysoki i na przejeździe (z 5cm) i na chodniku (jeszcze więcej). Widać to nawet na streetview: http://goo.gl/maps/yitFd .

To będzie zrobione do końca tygodnia : )
Właśnie mi Pani Naczelinik napisała. Dawać dalej!

(zabierali sie za to już wcześniej - z mojego zgłoszenia, ale ich podobno kierowcy srodze obtrąbili, że w godzinach pracy ryją. Mają dokończyć w tym tygodniu.

PostNapisane: Wt maja 07, 2013 21:39 
Zielony Oszołom

Czy złe ustawienie świateł to też ZRiKD? Przejazd przez Dolną (w stronę centrum) ma zielone światło dla pieszych i cyklistów włączające się kilka sekund po równoległym zielonym na jezdni ogólnej, to OIDP niezgodne z rozporządzeniem i generuje konflikty samochód<->rower.
Jeśli to do ZDM - mógłby mi ktoś przypomnieć stosowny artykuł rozporządzenia który o tym mówi?

To niestety nie ZRiKD - trzeba bezpośrednio do ZDM, ale przepisu nie znam - spróbuj opisowo sprawę przedstawić.

PostNapisane: Wt maja 07, 2013 22:01 
Zielony Oszołom

Ok, znalazłem - nie było łatwo bo tenże akt prawny występuje jeszcze w formie graficznej bez OCR:
Rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach napisał(a):
Załącznik 3 - Sygnały drogowe
Cz. 7 Zasady lokalizacji i umieszczania sygnalizatorów
8.3.2 Tworzenie podstawowych faz ruchu
Pasy strumieni kolizyjnych o dopuszczalnym jednoczesnym zezwoleniu na ruch powinny być sterowane tak, aby strumień podporządkowany nie miał możliwości dojazdu do punktu kolizji wcześniej niż strumień z pierwszeństwem przejazdu lub przejścia.

PostNapisane: Śr maja 08, 2013 8:44 
Początkujący

Nie jestem pewien czy piszę to we właściwym temacie (jeżeli nie, z góry przepraszam), ale miałbym taki postulat, aby uzupełnić braki infrastrukturalne na drodze pieszorowerowej wzdłuż Alei Generała Władysława Sikorskiego, po lewej stronie ulicy od skrzyżowania z Al. Wilanowską do skrzyżowania z ul. Jana Sobieskiego (na początek, bo o brakach na skrzyżowaniach nie wspominam, bo to osobna sprawa i poważniejsza inwestycja).

W czterech miejscach droga pieszorowerowa jest tam przecięta przez dojazd do stacji benzynowej lub wewnętrzne drogi dojazdowe do osiedli/toru łyżwiarskiego. Na drogach są wymalowane pasy dla pieszych, ale nie ma przejazdów dla rowerów. Stoją za to znaki, które kończą przed przejściami drogę pieszorowerową i rozpoczynają ją za przejściem. Skutkiem takiej sytuacji jest to, że pieszy na pasach ma pierwszeństwo, za to rowerzysta, który chce jechać zgodnie z przepisami, musi przed każdym z tych przejść się zatrzymać i przeprowadzić rower. To moim zdaniem ewidentny błąd planistyczny i brak infrastrukturalny, jako że natężenie poruszania się rowerzystów na tej drodze jest zdecydowanie większe niż natężenie ruchu na drogach do niej prostopadłych, uczęszczanych bardzo rzadko. Należałoby to zmienić, a można to zrobić bardzo niewielkim nakładem pracy: usunąć znaki, a część pasów usunąć i w tych miejscach namalować przejazdy dla rowerów.

Chodzi o miejsca, które na mapce zaznaczyłem czerwonymi kółkami

Załączniki:
droga pieszorowerowa wzdluz Sobieskiego.jpg [170.54 KiB]
Nie pobierane

PostNapisane: Śr maja 08, 2013 9:13 
Sympatyk

Nie da się :lol: http://www.youtube.com/watch?v=74HmaXRsjyg

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 22  Następna strona