Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz maja 03, 2012 22:35 
Bywalec

grzcie2083 napisał(a):
mpilch napisał(a):
Dziś wysłałem mailem pismo do zarządcy Centrum Handlowego King Cross Praga

Zarówno King Cross na Jubilerskiej , jak i wiele im podobnych ,których nazwy tu nie przytoczę ,aby nie robić im darmowej reklamy mają takich rowerowych szaraczków w "nosie".Liczy się klient który przyjedzie autem ,ma w nim duży bagażnik,zrobi zakupy za 300-400 zł,i to się u nich liczy.Wyjątek stanowi tu na Gocławiu Tesco na Fieldorfa któremu przy okazji budowy ,wręcz narzucono cywilizowane stojaki i drogi dojazdowe. Ależ oczywiście są z tego miasta i pozytywne przykłady ,jak donoszą rowerzyści i wcale nie twierdzę iż nie należy walczyć o poprawę obsługi rowerzystów,którzy jak pokazuje życie stanowią dość liczną grupę kupujących.
PS
Ja na ten przykład z kilku "super" sklepów czekam już na odp 8 -9 miesięcy.I nie stety nie doczekam się.A "super sklepy omijam szerokim łukiem.

Tak sobie myślę, że może źle się do tego zabieramy. Piszemy pisma, prośby i to nic nie daje jak sami zauważamy.
Może trzeba by odwrócić sytuacje by to sklepy chciały się przystosować do rowerzystów i w zamian coś dostać.
Myślę o nalepce "miejsce przyjazne rowerom" z logo akcji rowerem na zakupy.

PostNapisane: Pt maja 04, 2012 11:44 
Bywalec

mpilch napisał(a):

Popieram pomysł.Chętnie bym wiedział, gdzie moge pojechać rowerem i nie martwić się zbytnio gdzie zostawić ten pojazd( do której latarni lub drzewa przypiąć).
Pewnie trzeba by podyskutowac nad konkretniejszym kryterium, ale np. Real na Ursynowie, ma sporo stojaków rowerowych tych "ułek" i łatwo tam zaparkować, choć przydałoby się tez jakieś zadaszenie i może kamerka ochrony do obserwowania. Ale i tak są o wiele lepsi od Auchan w Piasecznie, które ma tylko wredne wyrwikółka i mnóstwo ludzi przypina do barierki biegnącej wzdłuż ściany sklepu ( co przyznaję, jest neizgorszym ozizaniem, bo barierka jest solidna).
Tesco na Ursynowie, ma też tylko wyrwikółka ( orzynajmniej innych nie zauwazyłem jak byłem w sobotę).

PostNapisane: Pt maja 04, 2012 19:31 
Zielony Oszołom

mpilch napisał(a):

Polecam koniec pierwszej i początek drugiej strony tego wątku. Mnie to przekonało...

PostNapisane: Pt maja 04, 2012 21:47 
Bywalec

marek.slon napisał(a):
mpilch napisał(a):

Polecam koniec pierwszej i początek drugiej strony tego wątku. Mnie to przekonało...

Ok zgadzam się z tym co zostało napisane na początku. Wszystko co dotyczy certyfikacji wymaga dużo pracy i bardzo jasnych kryteriów ich przyznawania. Do tego dochodzi sprawa kto miałby reprezentować nas rowerzystów byśmy nie wyglądali na bandę oszołomów.
W takim razie wracamy do pisania pism, które są skutecznie ignorowane. Co gorsza jak pokazał Lidl można coś dać a później odebrać (Bielany).

PostNapisane: N maja 20, 2012 9:44 
Stały Bywalec

http://roweremnazakupy.wordpress.com/20 ... -po-bulki/

Kolejne pismo w sprawie stojaków. Tym razem piekarnia.

Odpowiadając na pytania w sprawie skuteczności działań. Mi się wydaje, że formuła w jakiej to działa obecnie nie jest zła. W kilku miejscach się udało: np. przy Realu na Ursynowie czy przy Blue City.

Ale faktem jest, że czasem jedno pismo nic nie zmienia. Wydaje mi się, że warto pomyśleć jak takie działanie wzmocnić - byc może porozmawiac z innymi rowerzystami, którzy przyjeżdżają do tego sklepu i zachęcić ich do aktywności?

Na pewno warto też popracować nad otoczką. Zrobić więcej szumu wokół całej akcji. Może macie jakieś pomysły?

PostNapisane: Cz maja 24, 2012 0:04 
Moderator

w kwietniu po wielu ustaleniach BDiK - Sekcja Transportu Rower rozesłała pismo z zaleceniami standardów rower do wszystkich największych sieci i korporacji mających siedziby i centra handlowe w wawie oraz do największego zjednoczenia budowlańców - PZFD (ta organizacja zrzesza same tuzy branży developerskiej i bardzo wiele mogłaby zrobić dla promocji w tej materii - zawiesić na stronie swojej wytyczne BDiK).

Proponuję wystąpić z informacją publiczną do BDiK i zapytać jaki jest odzew. Będą rzeczowe argumenty w spotkaniach czy rozmowach z sieciami. Nikt z nich nie będzie się mógł zasłaniać niewiedzą.
Miał też wyjść nowy Raport rowerowy 2011 i tam jest namiar do osoby co sprawy planistyczne koordynuje.

Wtedy można by tu czy na innych stronach w necie założyć wątki i piętnować ignorantów - rowerempozakupy dawaj - masz potencjał :P

PostNapisane: Cz maja 24, 2012 20:27 
Stały Bywalec

dzięki za informację o działaniu BDiK. Skorzystam z tego

PostNapisane: N cze 03, 2012 17:35 
Stały Bywalec

szybka reakcja na wniosek rowerzysty:

http://roweremnazakupy.wordpress.com/20 ... -stegnach/

PostNapisane: Wt cze 05, 2012 5:41 
Sympatyk

Groob napisał(a):
Właśnie byłem w Sadyba Best Mall - od frontu zlikwidowano tam trzy stojaki U-kształtne :( Nie wiem, dlaczego. Zostały cztery z tyłu, od strony ul. Konstancińskiej.

Zlikwidowano je bo przykręcono je do kostki bauma która po prostu popękała.
2012-04-25 09:46
Beata Podleśna napisał(a):
Stojaki zostały tymczasowo zdemontowane właśnie ze względu na to, że kostka się wykruszała. Od ul. Konstancińskiej nie mamy takiego problemu. Przekazałam Pana maila do Dyrektora Technicznego i jednocześnie podaję Panu kontakt, jeśli miałby Pan dodatkowe zapytania odnośnie ponownego montażu stojaków: tomasz.steplewski@segece.pl

Pozdrawiam!

Beata Podleśna

Marketing Manager

Centrum Handlowe
Sadyba Best Mall
ul. Powsińska 31
02-903 Warszawa

Tel. +48 22 310 37 04
Fax. +48 22 310 30 10

beata.podlesna@segece.pl

Stan na 24-04-2012 http://privatebay.pl/r/sadyba.rar

PostNapisane: Śr cze 13, 2012 22:27 
Stały Bywalec

Będą nowe stojaki przy M1

http://roweremnazakupy.wordpress.com/20 ... w-markach/

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona