Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 310 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: So maja 14, 2011 15:42 
Zielony Oszołom

Przepraszam, może jestem ignorantem ale ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak to jest z ta detekcją? Kiedyś już na ten temat pisałem na forum, ale chciałbym żeby ktoś aktualizował moje informacje.
Mieszkam na Ochocie i na niej (oraz w okolicach tj. Wola, Żoliborz) jest mnóstwo skrzyżowań na których sygnalizacje sprawiają wrażenie jakby ustawiali je ludzie upośledzeni umysłowo. Konkretnie np. rondo zesłańców syberyjskich, strona południowa. Sygnalizacja południowa (ale ta od strony wschodniej, koło parku) jest ustawiona na cykle stałe. Sygnalizacja natomiast południowa (ale od strony zachodniej, ta pod budowanym meczetem) jest na detekcje ręczną. Co więcej, czas pojawiania się zielonego świata jest (albo był) ustawiony za krótko, więc piesi i rowerzyści musieli naciskać ten przycisk dwa razy w czasie cyklu, bo światło wracało do czerwonego. Na detekcje przy pomocy przycisków są tez ustawione światła przy ścieżkach rowerowych: maczka/reymonta wioślarska/ludna (jak się nie pomyliłem w ulicach, tam gdzie ścieżka nad Wisłą przechodzi na drugą stronę), puławska/pileckiego, KEN/belgradzka. Szczyt głupoty to jednak skrzyżowanie maczka/prymasa, gdzie oddzielna detekcja jest na jezdni w jedną stronę a oddzielna na jezdni w drugą stronę - powoduje to konieczność dwukrotnego zatrzymania się, a czasami i czekania dwóch cykli zanim się przejedzie przez tą ulicę. Szczególnie irytujące jest to, że wszystkie wymienione przeze mnie miejsca to skrzyżowania dwóch ulic. Ergo, instalowanie tam jakiejkolwiek detekcji przyciskowej jest bezsensowne. Samochody i tak muszą się zatrzymać, a powoduje to tylko utrudnienia w ruchu pieszym i rowerzystów.
Zdaje sobie sprawę, że prawo jest po naszej stronie. Kiedyś Grzegorz Cięgotura pokazywał mi podstawę prawną do której można się odwoływać. Czy jednak ma sens pisanie do ZDM podań o usunięcie tej detekcji przyciskowej. Chodzi mi o to czy istnieje w ogóle szansa, że się tym zajmą i to zrobią? Jeżeli tak, to jak mądrze napisać takie pismo? Obiecałem sobie, że jak będę miał trochę czasu to się tym zajmę...

PostNapisane: So maja 14, 2011 16:48 
Oberspammer

Hermes napisał(a):
jest mnóstwo skrzyżowań na których sygnalizacje sprawiają wrażenie jakby ustawiali je ludzie upośledzeni umysłowo.

To się nazywa Wydział Sygnałów Dymnych u InżRucha.
Jeden stary indianin stamtąd nawet wykłada na PW. Robi sobie podobnych? :wink:

PostNapisane: So maja 14, 2011 17:08 
Stały Bywalec

Cytuj:
Czy jednak ma sens pisanie do ZDM podań o usunięcie tej detekcji przyciskowej.

Ma sens. Trzeba na to zwracać uwagę. Kiedyś się zorientują co i jak powinno być.

PostNapisane: N maja 15, 2011 18:59 
Zielony Oszołom

Monty B. Ike napisał(a):
Jeden stary indianin stamtąd nawet wykłada na PW. Robi sobie podobnych? :wink:

Może na inżynierii lądowej? Tak się składa że mimo że studiuję na innym wydziale to mam tam zajęcia z jednym profesorem.

Cytuj:
Ma sens. Trzeba na to zwracać uwagę. Kiedyś się zorientują co i jak powinno być.

No to spróbujemy. W razie czego liczę na wsparcie w kwestii np. gdzie się odwoływać od decyzji ZDM. Swoją drogą dziś odkryłem, że od strony wschodniej na rondzie zesłańców też jest ustawiona detekcja na przycisk.. Ma ktoś te naklejki, które likwidują problem ;-) ?

PostNapisane: Pt maja 20, 2011 18:07 
Zielony Oszołom

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid= ... y=CIXV6YYM
Przyszła spodziewana odpowiedź.Jak zawsze negatywna.

PostNapisane: Pn maja 23, 2011 9:45 
Stały Bywalec

grzcie2083 napisał(a):
Przyszła spodziewana odpowiedź.Jak zawsze negatywna.

Może by się, cholera, zacząć odwoływać od tych decyzji? Przecież one są niezgodne z prawem...

PostNapisane: Pn maja 23, 2011 12:33 
Bywalec

Jeśli chodzi o Rondo Zesłańców Syberyjskich dorzucę swoje spostrzeżenia.

1) Przejazd po stronie prawej przez Jerozolimskie jadąc z Bitwy Warszawskiej w kierunku Prymasa Tysiąclecia. Odnoszę wrażenie że przycisk po tej stronie po prostu nie działa. Zgodnie z cyklem działania sygnalizacji rowerzyści i piesi dostają tutaj zielone w tym samym momencie co samochody stojące na Bitwy Warszawskiej jadące w kierunku Prymasa Tysiąclecia. Jednakże często jest tak że dla rowerzystów i pieszych nie zapala się światło zielone jeśli nie wciśnie się przycisku z drugiej strony przejścia / przejazdu bo ten działa poprawnie i wzbudza zielone światło. Pomijalna jest już kwestia że diody sygnalizacyjne nie działają i nie wiadomo czy przycisk przyjął zgłoszenie czy nie. Pozostaje albo czekanie do kolejnego cyklu i liczenie na to że ktoś z drugiej strony wciśnie, albo przejście/przejechanie na czerwonym bo przecież powinno być zielone tylko coś nie zadziałało.

2) Przejazd przez Bitwy Warszawskiej wzdłuż Jerozolimskich (kierunek z dworca zachodniego do Blue City). Przejechanie przez prawą i lewą stronę jezdni Bitwy Warszawskiej na zielonym świetle graniczy praktycznie z cudem i jest uzależnione od tego czy ktoś z drugiej strony wciśnie przycisk.
Wygląda to tak. Dostajemy zielone światło, przejeżdżamy przez prawą jezdnię i wysepkę, po czym docieramy do lewej jezdni i czerwonego na przejeździe i przejściu. Generalnie nie ważne jak szybko dotrzemy do tego miejsca i wciśniemy przycisk, zielonego nie dostaniemy… chyba że chwilę wcześniej z drugiej strony ktoś go wciśnie. Najczęściej jednak stoi się tu na czerwonym, a nic nie jedzie, a zielone by się świeciło jakby ktoś z drugiej strony wcisnął przycisk.

PostNapisane: Pn maja 23, 2011 13:56 
Bywalec

Ja tylko do punktu 2.
http://sipdata-abc.lex.pl/dane/dziennik ... zal3_3.pdf
Strona 2. Kluczowe zdanie w definicji pojęcia Detektor: ...Sygnał wytwarzany jest automatycznie w przypadku pojazdów...

To jest załącznik 3 do Rozporządzenia ministra infrastruktury z dnia 3 lipca 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach

(Dz. U. z dnia 23 grudnia 2003 r. nr 220 poz. 2181)

PostNapisane: Pn maja 23, 2011 14:11 
Zielony Oszołom

@ grzecie2083

Dzięki za wiadomość, ale nie mogę Ci odpisać na priva, bo masz chyba zablokowane otrzymywanie wiadomości. W każdym razie znalazłem już na forum Twoje pismo, gdzie podana jest podstawa prawna, z której wynika, że nie może być przycisków na DDR. Mam jeszcze jedną prośbę. Czy mógłbyś podlinkować stanowisko ZDM ws. przycisków, o którym mowa w tym dokumencie, pod koniec pierwszego akapitu:

https://docs.google.com/leaf?id=0B9E72mwuqOOkMjNhMjYyOTctMGZhMi00ZTYxLThjYWMtMmE4MDM0NjIxMjJi&hl=pl&authkey=CJS-qckE

yann napisał(a):
Ja tylko do punktu 2.
http://sipdata-abc.lex.pl/dane/dziennik ... zal3_3.pdf
Strona 2. Kluczowe zdanie w definicji pojęcia Detektor: ...Sygnał wytwarzany jest automatycznie w przypadku pojazdów...

To jest załącznik 3 do Rozporządzenia ministra infrastruktury z dnia 3 lipca 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach

(Dz. U. z dnia 23 grudnia 2003 r. nr 220 poz. 2181)

A gdzie jest definicja roweru jako pojazdu? W nowej Ustawie o ruchu drogowym?

PostNapisane: Pn maja 23, 2011 14:17 
Zielony Oszołom

Prawo o Ruchu Drogowym napisał(a):
Art. 2 Użyte w ustawie określenia oznaczają:
31) pojazd - środek transportu przeznaczony do poruszania się po drodze oraz maszynę lub urządzenie do tego przystosowane;

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 310 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 31  Następna strona