Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz lip 19, 2012 16:44 
Bywalec

legalnycyklista napisał(a):
Trzeba by ich namówić na wizję w terenie - po cywilnemu. Inaczej rzeczywiście będzie to ciężkie.

Tak to jest dobry postulat by pewnie sytuacje ocenić razem w konkretnym miejscu.
Jednak pomysł Marka jest by nawiązać współpracę potem zobaczymy jak będzie się ona układała.

PostNapisane: Cz lip 19, 2012 21:40 
Admin

Właśnie miałem wyciągać temat buspasów, ale widzę, że sam padł. Inne propozycje tematów.

Generalnie jest problem, bo zdarzają się buble w projektach, np skrzyżowania ewidentnie bez widoczności lub zachęcające do niebezpiecznych zachowań, które uzyskują odpowiednią pozytywną opinię Policji. A później się myśli jak to egzekwować, jak tam fotoradar ustawić i co z tym robić. To jest temat do poruszenia, bo większość ulic w Warszawie jest przewymiarowana i ma np zachęcające do zbyt szybkiej jazdy pasy po 3,5 i więcej metrów szerokości. A później wszyscy się dziwią, czemu po takiej Jagiellońskiej nikt nie jedzie 60km/h.

Szczególny problem to kolizyjne fazy zielonego na przejściach dla pieszych i przejazdach rowerowych. Spora część zdarzeń to sytuacje, gdy pieszy wszedł na zielonym, samochód wjechał na zielonym i jest wypadek. Może trzeba te sygnalizacje programować tak, by było bezpiecznie, nawet kosztem tej mniejszej przepustowości ulic i płynności ruchu?

Drugi temat - cykliczna akcja "Niechronieni uczestnicy ruchu" ale skierowana do kierowców. Wymuszenie pierwszeństwa na pieszych i cyklistach to GIGANTYCZNY problem, także w statystykach wypadków. Policja z prędkości część uwagi powinna przenieść właśnie tu. W Wawie chyba już ponad połowa ofiar wypadków to piesi i wypadki te najczęściej są na pasach, często tez na skrzyżowaniach z sygnalizacją, gdy pieszy miał ewidentne zielone.

Temat - nauczanie jazdy na rowerze. Z całym szacunkiem, Policja nie ma odpowiedniego know-how, ani teoretycznego, ani praktycznego. Ja chętnie nauczę (praktycznie) jazdy po mieście kilku (-nastu lub -dziesięciu) Policjantów, by mogli to przekazywać dalej, bo teraz to bywa że Policjanci doradzają cyklistom zachowania niebezpieczne lub sprzeczne z prawem, a o rzeczach ważnych nie mówią wcale. Jest u nas lepiej niż w Radomiu, gdzie Policja wciskała na głowy cyklistów kaski zakładając je tył na przód (cholernie niebezpieczne, kask może złamać nos, albo zsunąć się na twarz i zasłonić widok), ale tu potrzebna jest kompleksowa zmiana. Mało tego, część tematów wykracza poza kompetencje WRD KSP, ale warto by o tym komenda sama napisała do ministerstwa, że potrzebne są zmiany np w systemie szkoleń na kartę rowerową, wychowaniu komunikacyjnym w szkołach, czy wysokościach mandatów za różne wykroczenia.

Temat - analiza danych BRD dotyczących cyklistów. Bo, z całym szacunkiem dla Policji, jedyną rzetelną analizę SEWiK pod kątem rowerzystów to zrobiło Zielone Mazowsze. Sama Policja tych danych nie wykorzystuje, co stanowi nie lada problem. Powiem więcej, także zbieranie tych danych (wypełnianie kart zgłoszeń) jest niskiej jakości - jest mnóstwo błędów, zdarzają się wpisy przyczyn wypadków "wjazd na czerwonym świetle" na skrzyżowaniu, które w ogóle nie ma sygnalizacji, zdarzają się wpisy o wypadku na autostradzie w Warszawie, choć w mieście nie ma nawet kawałka autostrady. Generalnie jakość tych danych powinna się poprawiać, a ktoś w samej komendzie powinien o tę jakość danych dbać. Być może tez potrzebne są szkolenia dla policjantów wypełniających te karty zdarzeń, albo zmiany w samym systemie SEWiK. I to tez jest rola Komendy, a nie nas - ludzi z zewnątrz - by te zmiany inicjować.

Temat - nielegalne parkowanie. Przyjęło się w WAW, że zajmuje się tym straż miejska, a Policja te zgłoszenia zwykle zlewa. A nie powinna, bo to cholernie ważna sprawa, dotycząca nie tylko estetyki, ale i bezpieczeństwa ruchu (np auta parkujące na przystankach, czy zasłaniające przejścia dla pieszych). Być może warto by w miejscach powtarzających się zgłoszeń Policja występowała o ustawienie słupków uniemożliwiających niezgodne z prawem zachowania. Ogólnie Policja powinna występować regularnie do ZDM i Inż Galasa o wprowadzanie rozwiązań zmniejszających im ilość pracy - czyli także promować słupki (likwidują nielegalne parkowanie), uspokojenie ruchu (likwiduje wiele niepożądanych zachowań). Tu by się przydał wręcz cały dział myślicieli, co by zamiast wypisywać mandaty, dbali o to by miasto szło w kierunku rozwiązań drogowych wymuszających zgodne z prawem zachowanie. Jakby co, ZM pewnie może tu przeprowadzić szkolenia i przekazać gigantyczne know-how z Zachodu. Musi być tylko wola, by zeń skorzystać.

Temat - Współpraca z Masą. Nie chodzi tylko o to by ta imprezę porządnie zabezpieczać, ale to jest 2000 cyklistów w jednym miejscu, potężny kanał informacyjny dla akcji edukacyjnych skierowanych do cyklistów i ogólnie dla działań Policji. Od dekady Policja nie skorzystała z niego ani razu. Jesteśmy otwarci na działania wspólne, oby tylko było to sensowniejsze niż "masz kask, teraz będziesz bezpieczny". Nie musza to być tylko działania BRD - chętnie wpuścimy Policjantów znakujących rowery (już było, można powtórzyć), chętnie wpuścimy kogoś kto opowie jak zabezpieczać się przed kradzieżą, albo jak poprawnie sfotografować nielegalnie parkujące na DDR auto i gdzie to zgłosić, by to zgłoszenie szybko zostało przyjete i skutecznie zakończone.

Jak są jeszcze miejsca, to na spotkanie chętnie się wybiorę.

PostNapisane: Pt lip 20, 2012 10:28 
Zielony Oszołom

Raffi napisał(a):
Jak są jeszcze miejsca, to na spotkanie chętnie się wybiorę.

Oczywiście, że są - na razie w ogóle nie rysuje się żaden limit miejsc, zapowiada się obecność 5 rowerzystów, a może nas być kilka razy więcej. Choć do rzeczowej rozmowy 5-6 osób to w sam raz. Cieszę się też z Twojej obecności, bo nie wiedziałem, czy ktoś z pozostałych mógłby reprezentować ZM i masę. A przede wszystkim - przyda się Twoja wiedza i doświadczenie.
Raffi napisał(a):
Właśnie miałem wyciągać temat buspasów, ale widzę, że sam padł. Inne propozycje tematów.

Nie sądzę, że powinniśmy dążyć w czasie tego spotkania do wyczerpania listy tematów, choćby najważniejszych. Jego celem jest nawiązanie stałej współpracy. Do tego potrzeba kilku argumentów - tematów, na przykładzie których możemy wykazać obecny brak ich kompetencji i adekwatnych działań, a jednocześnie perspektywy z nawiązania współpracy: spójrzcie, to jest coś czego nie macie, bardzo by się wam przydało, a my to chętnie damy. Warto już tu i teraz zrobić małą burzę mózgów, jakie tematy nadają się najbardziej. Moją propozycją była sprawa wymuszania pierwszeństwa na przejazdach rowerowych: rzecz powszechna, bardzo niebezpieczna, bez żadnych działań policji na rzecz jej ograniczenia. Podobnym przykładem jest wyprzedzanie "na gazetę". Innym pomysłem są buspasy i policyjne opinie nt. dopuszczenia ruchu rowerów na nich, tu można pokazać ich brak wiedzy teoretycznej i zarazem oderwanie od rzeczywistości; bliźniaczym tematem, może nawet lepszym, jest dopuszczenie ruchu rowerów pod prąd. Trzeci przykładowy obszar do nauka jazdy na rowerze: wiadomo, o co chodzi. Uważam, że tych wybranych powinno ze trzy, najwyżej 4-5. Jeśli uważacie, że należy wybrać inne, to rzucajcie przykłady z uzasadnieniem.
Druga rzecz, którą powinniśmy podsunąć, to propozycje konkretnych form współpracy. Tutaj widzę np.:
- oddelegowanie jednego policjanta do spraw rowerowych,
- ustalenie terminarza stałych spotkań, poświęconych kolejnym zagadnieniom, jak te wymienione wyżej (buspasy, przygotowania do karty rowerowej, nielegalne parkowanie, wymuszanie pierwszeństwa na skrzyżowaniach z sygnalizacją, opiniowanie projektów itd.)
- zapewnienie ochotników do konkretnych prac, jak wspólne patrole, jeżdżenie z policyjną kamerą, prowadzenie szkoleń, analiza bezpieczeństwa na podstawie protokołów z wypadków,opracowanie broszury itp.
- wykorzystanie Masy Kr.

W ogóle mam taki pomysł na początek rozmowy: najpierw my przedstawimy się krótko, podając swoje doświadczenie w jeździe rowerem po mieście (lata lub liczba km, miasta lub kraje, wyjazdy studyjne) i wiedzę teoretyczną: zakres odbytych szkoleń, konferencji, lektur, konsultacji, przybliżona liczba i tematyka tekstów publikowanych w sieci i tradycyjnie. Taka prezentacja - 1-2 min. na osobę - wypadnie różnie w przypadku poszczególnych osób, ale myślę, że każdy potrafi pokazać swoje dobre strony. Może zresztą wystarczy, jak opowiedzą o sobie ze 3 osoby, żeby nie przedłużać. Potem poprosimy naszego rozmówcę o podobną prezentację. Dopytamy o szczegóły jw. Zapytamy o takie kompetencje innych funkcjonariuszy i ekspertów, jakich mają do dyspozycji.

PostNapisane: Pt lip 20, 2012 13:21 
Bywalec

Dzięki Raffi, że zaszczycisz swoją obecnością to spotkanie. Po przeczytaniu forum wiem, że wielokrotnie sprawy bezpieczeństwa rowerzystów, opiniowania projektów drogowych oraz edukacji były kierowane do Policji. Lecz w wielu przypadkach zostały ignorowane i dla wielu postulatów już znamy ich stanowisko. Czyli długa droga przed nami i postarajmy się nie zmarnować i zrozumieć specyfikę działania Policji. Wszelkie postawy roszczeniowe, typu "bo to należy do waszych obowiązków" nie dadzą spodziewanego efektu.

Plan na spotkanie jak Marek napisał jest dobry tylko jak się przedstawimy to nie każdy z nas od razu może powiedzieć, jakiego wsparcia może udzielić. Poruszajmy się raczej tematami. Np. Policja będzie chętna rozpocząć wspólny projekt bezpieczeństwo na drodze, to wtedy pośród doświadczonych osób znajdziemy wsparcie po naszej stronie.

PostNapisane: Pt lip 20, 2012 15:14 
Zielony Oszołom

mpilch napisał(a):
jak się przedstawimy to nie każdy z nas od razu może powiedzieć, jakiego wsparcia może udzielić. Poruszajmy się raczej tematami. Np. Policja będzie chętna rozpocząć wspólny projekt bezpieczeństwo na drodze, to wtedy pośród doświadczonych osób znajdziemy wsparcie po naszej stronie.

Tylko to miałem na myśli: jeśli będziecie potrzebowali ochotników dobrze obeznanych z jazdą rowerem po mieście, i pomysł będzie naszym zdaniem sensowny, to postaramy się znaleźć odpowiednie osoby.

Widzę raczej taką trudność, że jestem wprawdzie inicjatorem spotkania, wybieramy się tam "silną grupą" i mamy pomysł na jego przebieg, ale gospodarzem będzie kom. Wilk. Trzeba się liczyć z tym, że narzuci swój plan. Jest to trochę niepokojące, bo w rozmowie wspomniał o jednym pomyśle: żebyśmy zobaczyli przygotowaną przez nich pogadankę dla dzieci; nie po to, żeby ją ocenić, ale żeby się przekonać, jak dobrze oni już działają. Odpowiedziałem, że na pierwszym spotkaniu lepsza byłaby jednak rozmowa.

PostNapisane: Śr lip 25, 2012 11:43 
Bywalec

Przed spotkaniem zapytałem się znajomych z Holandii czy mają jakiś kontakt do osoby w Policji.
Niestety nie uzyskałem konkretów tylko następujace linki:

Cytuj:
In The Netherlands the safety for traffic is a responsablity for the government the Ministry of Infrastructure and the Environment. They are probably adviced by some police forced, it is however not possible for me to find a dedicated person only for bicycle matters.
I did find some information concerning traffic, safety and bicycles. The sites and links are al in English and contact can be made for more advice.

http://www.om.nl/onderwerpen/verkeer/english ( information of our public ministry )

http://www.swov.nl (scientific institute for traffic and road safety, some very interesting factsheets can be found)

http://www.fietsersbond.nl/english-info ( dutch cyclist union )

http://www.efc.com ( european cyclists federation)

http://www.government.nl / http://www.government.nl/ministries/ienm ( ministry of infrastucture and the Environment )

PostNapisane: Śr lip 25, 2012 12:09 
Zielony Oszołom

Ja natomiast, poza Berlinem, dowiedziałem się jeszcze o podobnej komórce w Kolonii:
Joachim Schalke, Polizeioberkommissar, Polizeipräsidium Köln, Direktion
Verkehr, Fahrradkoordinator im Verkehrskommissariat 12, Brüderstraße 53,
51427 Bergisch Gladbach, Tel.: 0221/2296176, Fax: 0221/2296162, Tel:
0221/229-6161(Geschäftsstelle), E-mail: Joachim.Schalke@polizei.nrw.de

Jest też rowerowy specjalista w policji Münster, pan Udo Weiß, ale nie wiem, czy ta jego specjalizacja jest jakoś sformalizowana.

Spotykamy się jutro o 10.00 w komendzie na ul. Waliców, spodziewam się obecności 6 rowerzystów.

PostNapisane: Pt lip 27, 2012 9:39 
Zielony Oszołom

Ogólne wrażenie po spotkaniu: umiarkowany pesymizm. Raffi wyrażał się znacznie bardziej optymistycznie, jego zdaniem w porównaniu z poprzednimi kontaktami z policja było o wiele więcej dobrej woli.

W odniesieniu do głównego postulatu, czyli wyznaczenia osoby odpowiedzialnej za sprawy rowerowe: funkcjonariusz tylko do tego - bez szans, brakuje im ludzi, nie stać ich na to; to może jedna osoba, dla której to będzie nie całość, ale część obowiązków etatowych, przynajmniej taka stała osoba kontaktowa - też nie, bo specyfika pracy jest taka, że jeden musi zastępować drugiego; ma być stały punkt kontaktowy, ale adresu email czy telefonu nie dostaliśmy, to się dopiero wyznaczy; to prawda, że policja nie ma specjalistycznej wiedzy nt. samego ruchu rowerowego, ale ma przecież dobre ogólne wykształcenie i przygotowanie, a na dokształcanie się nie ma czasu, pewnie skorzystają, jak będziemy im podrzucać gotowe, krótkie materiały po polsku.
Pomysł z policyjną kamerą przy rowerze - nie, może w przyszłym sezonie. Możemy sami sobie kupić i przynieść nagranie, policja ma obowiązek przyjąć takie zgłoszenie. Wolą korzystanie ze stacjonarnego monitoringu, przy czym kamery mogą być ustawiane w różnych miejscach. Czy możemy wskazać miejsca naszym zdaniem szczególnie niebezpieczne, żeby tam je ustawić - w zasadzie tak, spróbujemy. W tych samych miejscach możemy też najpierw wysłać funkcjonariusza w cywilu, żeby sprawdził, czy rzeczywiście dochodzi tam nagminnie do wykroczeń, a jeśli tak, to poślemy radiowóz. Wspólny patrol rowerowy, choćby jednorazowo - nie, nie mamy rowerów - to dostarczymy rower - też nie.
Raffi prosił o wsparcie pozytywną rekomendacją kilku spraw, np. idei zmiany systemu szkolenia i egzaminu na kartę rowerową, ustawienia lustra na niebezpiecznym skrzyżowaniu na Puławskiej, poprawy systemu CEWIK, ja dorzuciłem ruch rowerów pod prąd na ul. Waliców - wszystko w zasadzie tak, ale oni tu nie decydują, ich poparcie nic nie znaczy, bo i tak każdy postulat jest rozstrzygany na podstawie przepisów; na nasze argumenty, że to w fikcja, że urzędnicy żonglują przepisami i potrafią nimi uzasadnić każdą bzdurę, nie było jasnej odpowiedzi.
Z rezerwą przyjęli też postulat włączenia nas w razie opiniowania projektów dotyczących bezpieczeństwa ruchu rowerowego (np. rowery na buspasach) - z jednej strony chętnie, z drugiej rowerzyści są jakoś włączani na innych etapach, nie ma sensu tego dublować. Może powołać stały zespół konsultacyjny rowerowo-policyjny: być może, nie wykluczamy. Może umówimy od razu termin następnego spotkania we wrześniu - nie.
W trakcie mogliśmy na chwilę zobaczyć dwa wykazy. Jeden to wykroczenia związane z ruchem rowerowym w Warszawie w maju i czerwcu br.: m.in. około 450 wymuszeń pierwszeństwa przez kierowców na rowerzystach na przejazdach rowerowych. Ta liczba mnie zaskoczyła - nie wiem, w jaki sposób uzyskali wykrycie tylu wykroczeń tego typu, ale to dobry znak, że wykrywalność nie jest tu bliska zeru.
Drugi to taryfikator mandatów związanych z ruchem rowerowym. Na pierwszym miejscu kara 100 zł. za jazdę jezdnią, jeśli jest pobocze. Wygląda na to, że najbardziej dyskryminujący rowerzystów przepis PoRD może przestać być martwy. Obym się mylił, bo to może być gorsze niż dotychczasowe poprawianie statystyk kontrolami trzeźwości.
Zachęcam innych uczestników spotkania, żeby uzupełnili moją relację. Jest dość chaotyczna i niestety odpowiada to przebiegowi rozmowy. To przede wszystkim moja wina, bo nie potrafiłem jej dobrze przygotować.

PostNapisane: Pt lip 27, 2012 10:29 
Oberspammer

marek.slon napisał(a):
Wspólny patrol rowerowy, choćby jednorazowo - nie, nie mamy rowerów

No i łżą jak psy:
viewtopic.php?f=1&t=879
http://www.ksp.waw.pl/?page=Structure&id=8&nid=7597
QED...

marek.slon napisał(a):
Drugi to taryfikator mandatów związanych z ruchem rowerowym. Na pierwszym miejscu kara 100 zł. za jazdę jezdnią, jeśli jest pobocze. Wygląda na to, że najbardziej dyskryminujący rowerzystów przepis PoRD może przestać być martwy. Obym się mylił, bo to może być gorsze niż dotychczasowe poprawianie statystyk kontrolami trzeźwości.

Odmawiac przyjęcia mandatu, jeżeli tylko pobocze nie spełnia norm dla drogi dla rowerów (szerokość minimalna 1,5m, uskoki i nierówności nie większe niż 1cm). Niech w sądzie udowadniają.
BTW, dziwne, że nie ma pośród nas prawnika, który by stawał na tego rodzaju sprawach po naszej stronie...

PostNapisane: Pt lip 27, 2012 10:54 
Oberspammer

Cytuj:
który by stawał na tego rodzaju sprawach po naszej stronie...

Jest adwokat przy ZM, ale nie był poinformowany o spotkaniu. Nauczka na przyszłość.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona