Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 367 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 37  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz sie 09, 2012 10:25 
Zielony Oszołom

wosiek napisał(a):
ta linka na szyfr to NIE jest żadne zabezpieczenie, więc de facto zostawia się rower wart 2000 zł na ulicy bez zabezpieczenia...

Te kłódki są podobno przebiegłe, i kody są zmienne. Niestety, nie każdorazowo ;-)

Czyli może przyjechać obsługa i pozmieniać kody w zamkach poszczególnych rowerów, aktualizując je od razu w systemie. Czy tak się dzieje rzeczywiście? Jak często to się dzieje? Raz na dobę? Raz na tydzień? Trudno zgadnąć. Tak czy owak, system jest dziurawy jak rzeszoto, i - jeżeli operator bierze na siebie odpowiedzialność, to spoko, ale jeżeli ma zamiar ją przerzucać na użytkowników i ścigać ich jak kolegę plzeton, ("Jeśli w dalszym ciągu rower się nie odnajdzie, skontaktujemy się z Tobą ponownie." - niby w jakim celu?!) no to trochę bieda.

O proszę, pojawiają się JESZCZE ciekawsze głosy! [wytłuszczenia moje]

maryshaa na forum GW napisał(a):
i ja dzisiaj mam problem.... Dostałam mail, że rower z którego korzystałam jako ostatnia nie został zlokalizowany. Niby go zwróciłam, bo w systemie internetowym widac godzine zwrotu, ale roweru nie mogą zlokalizować... Poszłam i sprawdziłam, - rower stoi tam gdzie go odstawiłam elegancko przypięty. Probowałam od razu zadzwonić na infolinię i zgłosić gdzie jest rower - po jakiejś piątej próbie bezskutecznej połączenia się z operatorem wysłałam im mail z odpowiedzią gdzie stoi rower. Czekam na wynik sprawy... :-/

W takim razie, chciałbym wiedzieć na jakiej podstawie system stwierdza, że "nie mogą zlokalizować roweru"? Bo byłem przekonany że to przy okazji okresowej kontroli obecności rowerów na stacjach wychodzą takie kwiatki, a tu proszę...

PostNapisane: Cz sie 16, 2012 6:55 
Bywalec

plzeton napisał(a):
Kod:
Temat: Zgłaszamy zaginiecie roweru 63985

Witaj,

niestety nie możemy znaleźć roweru o numerze 63985. Według naszej bazy danych byleś ostatnim klientem, który od 07.08.2012 21:09 do 07.08.2012 21:14 wynajmował rower.

Prosimy o pomoc w znalezieniu roweru. Kliknij na poniższy link i i podaj dokładne miejsce zwrotu roweru:

[ciach link]

Dziękujemy za Twoja pomoc.

Twój zespół VETURILO

Na szczęście dwa dni temu dostałem maila następującej treści:

Kod:
Witam!

Szanowny Użytkowniku!
Dziękujemy za nadesłanie informacji o procesie zwrotu roweru.  Każda wiadomość jest dla nas wskazówką do odnalezienia w/w roweru.  Na szczęście rower został już odnaleziony, a zgłoszenie zaginięcia anulowane przez naszych serwisantów.
Przepraszamy za zaistniałe niedogodności.

Znaczy się uff. Do następnego razu :)

PostNapisane: Cz sie 16, 2012 7:46 
Bywalec

Witajcie,

Staramy się poprawić jakoś tego, co robi Nextbike (i myślę, że powoli to się udaje, np. infolinia zaczęła działać lepiej). Dlatego, jeśli cokolwiek nie działa tak jak powinno - nie otrzymaliście odpowiedzi na maila, stacja była nieczynna, kod do zamka się nie zgadzał - piszcie, do ztm-u albo tu do mnie na priva, każdą taką sytuację możemy sprawdzić w systemie i ew. pociągnąć Nextbike'a do odpowiedzialności finansowej.

Artur

PostNapisane: Cz sie 16, 2012 8:19 
Zielony Oszołom

Ja potwierdzam, Artur przekazuje uwagi do NextBike i oni trochę poprawiają system. Przykładowo udało się zrobić wylogowanie ze strony internetowej pojedynczym kliknięciem "wyloguj" (dotychczas trzeba było klikać najpierw raz, a na kolejnym ekranie drugi raz) ;-)

artur.tondera napisał(a):
kod do zamka się nie zgadzał - piszcie, do ztm-u albo tu do mnie na priva

Ja w razie problemów, wpisuję opis podczas zwrotu pojazdu w stacji (ekran "problem z wypożyczeniem?"). Już 2 razy zdarzył mi się błędny kod zamka, kilka razy usterki mniejsze (np. urwany dzwonek) lub większe (kapeć). Czy zgłoszenie w takiej formie wystarczy, żeby zacząć odliczanie czasu do naprawy, o którym mówi SIWZ?

Czy ZTM ma wgląd w zgłoszenia problemów przekazane tą drogą? Czy też aby nadać "usterce" prawidłowy bieg, musiałbym dzwonić za każdym razem na infolinię albo pisać maila?

Wczoraj miałem zabawną sytuację - wszystkie 2 rowery w stacji były zusterkowane (jeden - zły kod, drugi - kapeć) więc odczekałem moment na dwójkę ludzi którzy własnie zapinali rowery. W tym czasie przy stacji zamówiłem wypożyczenie jednego z tych rowerów, i gdy tylko został zapięty kłódką - poszedłem go odpinać. To spotkało się z zaskoczeniem dotychczasowego użytkownika "Może by pan poczekał aż ja go oddam w stacji?!" na co odpowiedziałem, że przecież ja go właśnie legalnie wypożyczyłem, stacja mi na to pozwoliła i udostępniła kod, więc na co mam czekać? :-D

Taka elastyczność mechanizmu wypożyczeń ma też plusy - również wczoraj znalazłem rower odstawiony pod stację, ale zupełnie nie przypięty. Nie wiem czy był zwrócony w systemie, czy nie, ale się nim zaopiekowałem, wykorzystałem, i w innej już stacji formalnie zwróciłem (mimo że go wcześniej formalnie NIE wypożyczałem). Przy tym zwrocie system grzecznie... podał kod zamka (!) więc mogłem jednoślada zabezpieczyć.

PostNapisane: Cz sie 16, 2012 9:35 
Bywalec

pduncz napisał(a):
Ja w razie problemów, wpisuję opis podczas zwrotu pojazdu w stacji (ekran "problem z wypożyczeniem?"). Już 2 razy zdarzył mi się błędny kod zamka, kilka razy usterki mniejsze (np. urwany dzwonek) lub większe (kapeć). Czy zgłoszenie w takiej formie wystarczy, żeby zacząć odliczanie czasu do naprawy, o którym mówi SIWZ?

Czy ZTM ma wgląd w zgłoszenia problemów przekazane tą drogą? Czy też aby nadać "usterce" prawidłowy bieg, musiałbym dzwonić za każdym razem na infolinię albo pisać maila?

Wczoraj miałem zabawną sytuację - wszystkie 2 rowery w stacji były zusterkowane (jeden - zły kod, drugi - kapeć) więc odczekałem moment na dwójkę ludzi którzy własnie zapinali rowery. W tym czasie przy stacji zamówiłem wypożyczenie jednego z tych rowerów, i gdy tylko został zapięty kłódką - poszedłem go odpinać. To spotkało się z zaskoczeniem dotychczasowego użytkownika "Może by pan poczekał aż ja go oddam w stacji?!" na co odpowiedziałem, że przecież ja go właśnie legalnie wypożyczyłem, stacja mi na to pozwoliła i udostępniła kod, więc na co mam czekać? :-D

Taka elastyczność mechanizmu wypożyczeń ma też plusy - również wczoraj znalazłem rower odstawiony pod stację, ale zupełnie nie przypięty. Nie wiem czy był zwrócony w systemie, czy nie, ale się nim zaopiekowałem, wykorzystałem, i w innej już stacji formalnie zwróciłem (mimo że go wcześniej formalnie NIE wypożyczałem). Przy tym zwrocie system grzecznie... podał kod zamka (!) więc mogłem jednoślada zabezpieczyć.

Wpisywanie w uwagach po wypożyczeniu jest jak najbardziej ok - mamy wgląd, reagujemy i liczymy. Niektórym jednak się nie chce pisać na klawiaturze na terminalu albo sprawa nie dotyczy bezpośrednio roweru - wtedy na maila.

Elastyczność troszkę się zmniejszy, kiedy będą włączane elektrozamki - ale za to będzie dokładniej wiadomo, kto, gdzie i kiedy wypożyczył i oddał rower...

PostNapisane: Cz sie 16, 2012 9:58 
Zielony Oszołom

Wpisywanie w uwagach po wypożyczeniu jest jak najbardziej ok

Świetnie, dla mnie to najwygodniejsze. Szkoda, że tak mało znaków jest w linijce (ekran się nie przewija po dojściu do końca linijki, choć wpisywać znaczki jakby można dalej...). A może to i lepiej ;-)

Elastyczność troszkę się zmniejszy, kiedy będą włączane elektrozamki - ale za to będzie dokładniej wiadomo, kto, gdzie i kiedy wypożyczył i oddał rower...

Mnie ciekawi przede wszystkim, jak ludzie będą reagowali na zmianę zasad. No i jak to będzie działało, np. czy stacja po wykryciu czipa roweru automatycznie zamknie zamek i przyjmie jego zwrot?

PostNapisane: Cz sie 23, 2012 10:53 
Początkujący

Witam
Rowerów zle wpietych a raczej nie zapiety w ucho linka widzialem juz kilka. Natomiast nie wpiecie go w niedzialajacy elektrozamek jest zgodne z regulaminem jesli sa wszystkie stacje zajete. Pytanie co bedzie przy dzialającym elektrozamku gdy na stacji beda wszystkie miejsca zajete ?
I drugie pytanie co należy zrobić jesli zauważymy że pobrany rower jest uszkodzony (np urwane światło, nie dzialajacy hamulec reczny, pokrzywione pedały) Zgłoszenie na infolinie ? Szkoda ze aplikacja na telefony nie posiada opcji UWAGI przy zwracaniu roweru.

Tytuł: Rower 63446
PostNapisane: Cz sie 23, 2012 11:48 
Bywalec

Gdyby kogoś VETURILO podejrzewało o zagubienie roweru o takim numerze, to znajduje się przy bloku na Al. Jana Pawła II 20. Co najmniej od soboty (ostatnio widziałem go tam wczoraj). W sobotę dzwoniłem do operatora i mieli po niego przyjechać, ale im się jak widać nie spieszy. Ktoś z niego regularnie korzysta bo bywa przypięty w różnych miejscach tego samego stojaka.

Załącznik:
Clipboard01_mod_01.jpg
Clipboard01_mod_01.jpg [ 31.76 KiB | Przeglądane 4301 razy ]

Tytuł: Re: Rower 63446
PostNapisane: Cz sie 23, 2012 14:09 
Bywalec

plzeton napisał(a):
Gdyby kogoś VETURILO podejrzewało o zagubienie roweru o takim numerze, to znajduje się przy bloku na Al. Jana Pawła II 20. Co najmniej od soboty (ostatnio widziałem go tam wczoraj). W sobotę dzwoniłem do operatora i mieli po niego przyjechać, ale im się jak widać nie spieszy. Ktoś z niego regularnie korzysta bo bywa przypięty w różnych miejscach tego samego stojaka.

Załącznik:
Clipboard01_mod_01.jpg

I już, załatwione, rower zabrany. Dzięki za sygnał!

PostNapisane: Cz sie 23, 2012 14:13 
Bywalec

Kruszon napisał(a):
Witam
Rowerów zle wpietych a raczej nie zapiety w ucho linka widzialem juz kilka. Natomiast nie wpiecie go w niedzialajacy elektrozamek jest zgodne z regulaminem jesli sa wszystkie stacje zajete. Pytanie co bedzie przy dzialającym elektrozamku gdy na stacji beda wszystkie miejsca zajete ?
I drugie pytanie co należy zrobić jesli zauważymy że pobrany rower jest uszkodzony (np urwane światło, nie dzialajacy hamulec reczny, pokrzywione pedały) Zgłoszenie na infolinie ? Szkoda ze aplikacja na telefony nie posiada opcji UWAGI przy zwracaniu roweru.

1. Co będzie przy działającym elektrozamku, gdy na stacji będą wszystkie miejsca zajęte?
Będzie nadal można go przypiąć do innego roweru, bądź do stojaka z boku. System nigdy nie będzie w 100% zamknięty i kontrolowany, ale wydaje się, że nie jest to specjalna szkoda, a próba takiego domknięcia, byłaby kosztowna i nieefektywna.

2. Zgodnie z regulaminem, należałoby na dobry początek rzucić okiem na rower przed wypożyczeniem - to wyeliminuje te wady, które są zauważalne. A jeśli coś się okaże podczas jazdy - tak, najlepiej zgłosić to na infolinię albo na maila ck@veturilo.waw.pl. Nie korzystałem z aplikacji - czy korzystasz z oficjalnej czy jednej z niezależnych? Ciekawi mnie, czy tej opcji "uwagi", nie ma też w oficjalnej...

Pozdrawiam,
Artur

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 367 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 37  Następna strona