Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 22  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz sie 29, 2013 13:10 
Bywalec

R2D2 napisał(a):
Dlaczego prawo nie zobowiązuje inwestorów do wywieszenia ogłoszeń w miejscu planowanej przebudowy i udostępnienia planu w internecie + urzędzie?????

Bo nie jest to wymagane w prawie budowlanym. Art. 28 pkt. 2 ustawy nie wymaga udziału społeczeństwa jako strony w postępowaniu w sprawie pozwolenia na budowę. Takie uprawnienia mają tylko organizacje ekologiczne w przypadku przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko (Art. 44 i 71 ustawy o udostępnianiu informacji o środowisku itd.). Te ostatnie przepisy są krytykowane za wydłużanie czasu realizacji przedsięwzięć, ale skutecznie powstrzymują przed wyasfaltowaniem wszystkiego. Trudno mi sobie wyobrazić sytuację, w której przez sejm i senat przeszłaby nowelizacja wpisująca społeczeństwo jako stronę w Art. 28 prawa budowlanego.

PostNapisane: So wrz 14, 2013 8:56 
Zielony Oszołom

Czy ktoś coś wie na ten temat Waryńskiego/Batorego?

Obrazek
"Panie Ynżynierze, nie trafiliśmy!" ???
Pisać pismo do ZDM co zamierzają z tym zrobić?

Jednocześnie poszedł wniosek o obniżenie progu na przejeździe (to samo skrzyżowanie, strona zachodnia)
Obrazek
Jeżdżę tamtędy codziennie i mam już dosyć wymieniania szprych w moim mieszczuchu w tym roku.

PostNapisane: So wrz 14, 2013 9:00 
Zielony Oszołom

Wygląda jednak raczej na przymiarki do zbliżenia przejść i przejazdów do środka skrzyżowania - obecnie są one ponadnormatywnie odsunięte...
Mam nadzieję, że nastąpi to niebawem, nie zaś pozostanie w takim stanie do przyszłego lata "bo w zimie to się rowerem nie jeździ", a wiosną "przetarg trzeba rozpisać i trochę to zajmie".

PostNapisane: Pn wrz 16, 2013 7:44 
Bywalec

Hermes napisał(a):
Czy ktoś coś wie na ten temat Waryńskiego/Batorego?

Obrazek
"Panie Ynżynierze, nie trafiliśmy!" ???
Pisać pismo do ZDM co zamierzają z tym zrobić?

Dostałem dzisiaj od wykonawcy inwestycji informację, że oczywiście droga dla rowerów jest wyznaczona w miejscu, gdzie docelowo będzie przejazd i że sytuacja poprawi się lada dzień.

PostNapisane: Wt wrz 17, 2013 8:02 
Zielony Oszołom

artur.tondera napisał(a):
Dostałem dzisiaj od wykonawcy inwestycji informację, że oczywiście droga dla rowerów jest wyznaczona w miejscu, gdzie docelowo będzie przejazd i że sytuacja poprawi się lada dzień.

A to świetnie, dziękuje za informacje. Miło, że raz ktoś pomyślał i dzięki temu nie trzeba będzie skręcać o 90 stopni za przejazdem.

Cytuj:
Dziś wzdłuż Al. Niepodległości przez Pole Mokotowskie w skrajni drogi rowerowej budowana jest betonowa zapora. Do kogo zgłosić żądanie wstrzymania prac i rozbiórkę budowli. chciałbym też poznać nazwisko urzędnika, który podpisał się pod dokumentem akceptującym budowę, aby zapłacił za rozbiórkę niebezpiecznej i niepotrzebnej instalacji z własnej kieszeni.

W którym miejscu? Pole Mokotowskie podlega pod ZOM (w tym ddr) a niepodległości pod ZDM. Dziś będę tamtędy jechał to obejrzę, jeżeli na mojej trasie.

PostNapisane: Wt wrz 17, 2013 11:15 
Zielony Oszołom

Hermes napisał(a):

A to świetnie, dziękuje za informacje. Miło, że raz ktoś pomyślał i dzięki temu nie trzeba będzie skręcać o 90 stopni za przejazdem.

Cytuj:
Dziś wzdłuż Al. Niepodległości przez Pole Mokotowskie w skrajni drogi rowerowej budowana jest betonowa zapora. Do kogo zgłosić żądanie wstrzymania prac i rozbiórkę budowli. chciałbym też poznać nazwisko urzędnika, który podpisał się pod dokumentem akceptującym budowę, aby zapłacił za rozbiórkę niebezpiecznej i niepotrzebnej instalacji z własnej kieszeni.

W którym miejscu? Pole Mokotowskie podlega pod ZOM (w tym ddr) a niepodległości pod ZDM. Dziś będę tamtędy jechał to obejrzę, jeżeli na mojej trasie.

Zaraz za kładką, za przystankiem przed wjazdem do Parku.

PostNapisane: Cz wrz 19, 2013 13:57 
Zielony Oszołom

Czy ktokolwiek wie coś więcej o tym projekcje:

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... LokWarsTxt

Zarośnięta niecka stawu przy ul. Rzymowskiego zmieni się w jeziorko z wyspami i drewnianym pomostem. Prace potrwają do końca przyszłego roku.
Chodzi o zaniedbany staw w pobliżu skrzyżowania Puławskiej z Rzymowskiego. Choć zbiornik znajduje się na mapach, przez większość roku jest wyschnięty i zarośnięty trzcinami. Tylko przy wysokim stanie wody (po opadach czy roztopach), staw wypełnia się wodą z płynącego środkiem Potoku Służewieckiego.
(...) wokół zbiornika zostanie wytyczona ścieżka rowerowa.

Prace obejmą też remont koryta Potoku pod mostem gdzie przepływa on pod Puławską.
CZY PODCZAS TYCH PRAC UTWORZONE ZOSTANIE PRZEJŚCIE DLA PIESZYCH I PRZEJAZD ROWEROWY POD PUŁAWSKĄ??????

Sama "ścieżka rowerowa dookoła zbiornika" :lol: to kwiatek do korzucha - chyba że będzie częścią drogi rowerowej Ursynów - Służewiec.

Próbuję wyczytać coś w dokumentacji http://mokotow.waw.pl/page/index.php?str=485&id=1633 ale trochę tego dużo. Może ktoś z Was jest bardziej biegły w czytaniu takich dokumentów.....

PostNapisane: Cz wrz 19, 2013 15:14 
Stały Bywalec

Nawet nie wiedziałem, że tam jest zbiornik wodny :-D. Ścieżki rowerowe chyba tylko rekreacyjnie, na mój nos.

PostNapisane: Pt wrz 27, 2013 13:38 
Zielony Oszołom

Albo niekoniecznie, albo od tamtego czasu zmienili jednak plany:

Obrazek

W sumie sam nie wiem co o tym myśleć. Z jednej strony szkoda bo można było naprawiać poprzednią bezmyślność jaka tam powstała czyli ten ostry skręt po drugiej stronie. Z drugiej jednak strony biorąc pod uwagę, że ZDM 7 rok buduje przejazd na rondzie jazdy polskiej to nie wiem czy ten przejazd poprawiono by w czasie krótszym niż wymagała tego budowa piramidy w starożytnym Egipcie.

PostNapisane: So wrz 28, 2013 7:32 
Oberspammer

Hmf, to ja już wolałem przejazd donikąd -- można było go "na dziko" zalegalizować, obniżając jedynie krawężnik, za to teraz unormowanie kompletnie niefunkcjonalnego zawijasa po drugiej stronie pewnie nie nastąpi do następnego zlodowacenia.

Pozdrawiam,
Maciek

P.S. A przejście dla pieszych na zatokę parkingowa nie wygląda lepiej. Mimo tego, że powinienem był się do tego już dawno przyzwyczaić, nieustannie zaskakuje mnie, że w Warszawie wszystko trzeba zrobić najpierw dwa razy źle, by w ogóle była szansa, że wyjdzie z tego coś sensownego. Czy faktycznie chodzi o to, by było jak najdrożej?

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 22  Następna strona