Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 545 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 55  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt cze 12, 2012 12:53 
Zielony Oszołom

~Kris napisał(a):
Wysokie progi na przejeździe przez ul. Poleczki - przy skrzyżowaniu z Puławską

Wysłałem kiedyś wniosek o obniżenie progów na tym przejeździe:
Obrazek

I właśnie dostałem odpowiedź, z której wynika, że to skrzyżowanie będzie przebudowywane, więc naprawy nie przewiduje się

ZDM mój wniosek odrzucił... po czym remont jednak wykonał!
Obniżono próg, zmniejszono głębokość rowu odprowadzającego wodę, i wymieniono cegłę na nową : )

Zdjęcie z dziś:
Obrazek
http://static.panoramio.com/photos/original/73625078.jpg

PostNapisane: Cz cze 14, 2012 14:20 
Zielony Oszołom

Wniosek o budowę fragmentu drogi rowerowej Piaseczno - Warszawa

Po niepowodzeniach w ZMIDzie i w Biurze Rozwoju Miasta wysłałem jeszcze wniosek do Pani Prezydent.

Cytuj:
Szanowna Pani Prezydent,
Składam wniosek, i uprzejmie proszę, o wytyczenie nowego fragmentu drogi rowerowej wzdłuż ul. Puławskiej: na odcinku od ul.Kuropatwy ( czyli od południowej granicy miasta) do ul. Jagielskiej. (wnioskowany odcinek zaznaczono na czerwono na załączonej mapie)

Uprzejmie proszę Pana Burmistrza Miasta i Gminy Piaseczno i Panią Wójt Gminy Lesznowola o poparcie mojego wniosku.

Uzasadnienie:
Odciek ten, o długości około 980 metrów, jest jedynym brakującym fragmentem drogi rowerowej łączącej Piaseczno i okoliczne gminy z Ursynowem.
Wybudowanie go umożliwi wygodny dojazd rowerem do Warszawy mieszkańcom Piaseczna i okolic, i stworzy wreszcie alternatywę dla zakorkowanej ul. Puławskiej.
Powstanie tego odcinka drogi rowerowej umożliwi też mieszkańcom południowych przedmieść Warszawy dojazd do stacji metra (Natolin) bez użycia samochodu czy nawet autobusu, co doskonale wpisuje się w strategię rozwoju zrównoważonego transportu tak ważną dla naszego zatłoczonego i zanieczyszczonego miasta.

Stan obecny:
W obecnej chwili na wnioskowanym odcinku prawo nakazuje rowerzystom poruszanie się jezdnią ul. Puławskiej, co wiąże się z tak wielkim ryzykiem, że w istocie eliminuje możliwość używania roweru w codziennych dojazdach na trasie Piaseczno - Warszawa.

Koszty:
Zdaję sobie sprawę z ograniczonego budżetu miasta, jeśli więc w obecnej chwili miasto nie ma pieniędzy na realizację tej inwestycji, wnioskuję o umieszczenie jej w budżecie na rok przyszły, i realizację w kolejnym roku. Jednocześnie zwracam uwagę, że proponowany odcinek powinien być stosunkowo niedrogi w realizacji: przecina bowiem tylko jedną lokalną ulicę z sygnalizacją świetlną, natomiast korzyść wynikająca z jego powstania jest olbrzymia.

http://static.panoramio.com/photos/original/73745047.jpg
Obrazek

Bardzo dziękuję za zajęcie się moim wnioskiem, i uprzejmie proszę o odpowiedź drogą elektroniczną.

Kopia:
Burmistrz Miasta i Gminy Piaseczno.
Wójt Gminy Lesznowola

--
Pozdrawiam,
Krzysztof Nawrocki

PostNapisane: Cz cze 14, 2012 16:00 
Stały Bywalec

http://www.ursynow.pl/data/interpellati ... 360001.pdf

Ciekawa interpelacja. Radny chce stawiać ławki przy ścieżkach rowerowych...

dopiero co udało się wykopać ławki ze ścieżki przy Kopie Cwila...ale jak widać nic w przyrodzie nie ginie, a przynajmniej nie ławki ;)

PostNapisane: Cz cze 14, 2012 16:42 
Oberspammer

aradoslaw napisał(a):
http://www.ursynow.pl/data/interpellations/pawel_lenarczyk_interpelacja_3360001.pdf
Ciekawa interpelacja. Radny chce stawiać ławki przy ścieżkach rowerowych...
dopiero co udało się wykopać ławki ze ścieżki przy Kopie Cwila...ale jak widać nic w przyrodzie nie ginie, a przynajmniej nie ławki ;)

Głupota nie ginie -- i w przeciwieństwie do energii -- nie zamienia się jedna w drugą, tylko przyrasta.

PostNapisane: Pt cze 15, 2012 13:52 
Zielony Oszołom

Korzystając z akcji zainicjowanej przez UD Ursynów wysłałem wniosek o krótki łącznik drogi rowerowej: między Stryjeńskich i Moczydłowską:
Cytuj:
Szanowni Państwo,
W odpowiedzi na akcję Pomóż zlikwidować „przedepty” zgłaszam wniosek o wytyczenie krótkiego brakującego fragmentu drogi dla rowerów łączący przejście przy ul. Stryjeńskich z ul. Moczydłowską.

Załączam linki do zdjęcia z dokładną lokalizacją, i dwoma proponowanymi przebiegami tego łącznika:
http://www.panoramio.com/photo/72461972
Obrazek

Uzasadnienie:
Przejście dla pieszych przez ul. Stryjeńskich stanowi przedłużenie drogi rowerowej w ul. Belgradzkiej w kierunku ul. Moczydłowskiej i Lasu Kabackiego.
Łącznik z ul. Moczydłowską de facto funkcjonuje od dawna, i natężenie ruchu rowerowego w tym miejscu jest bardzo duże. Brak drogi rowerowej i bardzo wąski chodnik powodują, że rowerzyści zmuszeni są do poruszania się po trawie, niszcząc przy tym całą okoliczną zieleń. Innej drogi nie ma.
Wytyczenie wnioskowanego łącznika pozwoli uporządkować resztę okolicznej zieleni w tym miejscu, i uchroni teren przed dalszą degradacją.

Uwaga:
Celowo nie wnioskuję o wytyczenie przejazdu dla rowerów przez ul. Stryjeńskich, lecz tylko o wytyczenie fragmentu drogi rowerowej od przejścia, do ul. Moczydłowskiej.
Z mojej wcześniejszej korespondencji z ZDM wynika, że obowiązujące przepisy, nakazujące w takim wypadku przebudowę sygnalizacji świetlnej, i wynikający z tego koszt rzędu milionów PLN oznaczają, że wniosek taki nie ma szans na realizację. W tej sytuacji wnioskuję o wykonanie tylko fragmentu drogi od przejścia do ul. Moczydłowskiej w nadziei, że w przyszłości przepisy umożliwią również budowę przejazdu przez ul. Stryjeńskich. Do tego jednak czasu: czyli prawdopodobnie przez najbliższych 20 lat, ten krótki fragment drogi rowerowej znacząco usprawni komunikację w tym rejonie.

Uprzejmie proszę o odpowiedź drogą elektroniczną
--
Pozdrawiam,
Krzysztof Nawrocki

i dostałem właśnie odpowiedź z Urzędu Dzielnicy:
Obrazek

...czekamy teraz na reakcję ZDM.

PostNapisane: Pt cze 15, 2012 15:15 
Dzicz Kudłata

Może byłoby łatwiej o budowę łącznika gdyby go nazwać "chodnik"?

"Proszę o wyznaczenie chodnika w miejscu istniejącego przedeptu lub poszerzenie obecnego chodnika..."

Może ujęcie tego w takiej formie pozwoliłoby na wybudowanie chodnika, który de facto służyłby rowerzystom :wink:

PS. Te 20 lat rozbrajają :lol:

PostNapisane: So cze 16, 2012 10:11 
Zielony Oszołom

wildzi napisał(a):
Może byłoby łatwiej o budowę łącznika gdyby go nazwać "chodnik"?

"Proszę o wyznaczenie chodnika w miejscu istniejącego przedeptu lub poszerzenie obecnego chodnika..."

Może ujęcie tego w takiej formie pozwoliłoby na wybudowanie chodnika, który de facto służyłby rowerzystom :wink:

PS. Te 20 lat rozbrajają :lol:

W tym miejscu rozwiązania z chodnikiem już próbowałem : ))
ZDM odrzucił już wcześniej dwa moje wnioski: o szerszy chodnik - adekwatny do ruchu pieszego - i o przejazd rowerowy przez Stryjeńskich.

Temat tego łącznika podnosiłem też ostatnio na posiedzeniu komisji transportu Dzielnicy Ursynów - które zwołano dzięki Radkowi. Przedstawiciele BDiK sygnalizowali tam, że być może w przyszłości uda się wprowadzić w Warszawie przepis, że jeśli przejście dla pieszych jest wystarczająco szerokie, to można w nim przeprowadzić również przejazd dla rowerów - bez konieczności zmiany organizacji ruchu i sygnalizacji świetlnej. Podobno eksperyment jest w toku na 'nadwiślańskim szlaku rowerowym', rezultaty za pół roku.
Ta zmiana to jedyna nadzieja, że zacznie się u nas budować jakieś drogi rowerowe w mieście, bo przy obecnych przepisach, to jest po prostu niemożliwe: przejazd przez Stryjeńskich ZDM wycenia na miliony Złotych. Metr ścieżki rowerowej kosztuje więc więcej niż metr autostrady.

PostNapisane: Wt cze 19, 2012 21:04 
Stały Bywalec

interpelacja radnego dzielnicy w sprawie ścieżki rowerowej przy ul. Puławskiej:

http://ursynow.pl/data/interpellations/ ... malesa.pdf

PostNapisane: Wt cze 19, 2012 22:40 
Zielony Oszołom

aradoslaw napisał(a):
interpelacja radnego dzielnicy w sprawie ścieżki rowerowej przy ul. Puławskiej:

http://ursynow.pl/data/interpellations/ ... malesa.pdf

Pięknie napisane. Podziękowania dla Pana Krystiana!

Połączenie: Puławska - Jagielska - Szlak rowerowy przez Las Kabacki - Moczydłowska - Belgradzka - Metro Natolin, wydaje mi się najlepszym możliwym rozwiązaniem dla południowych przedmieść Warszawy, a jednocześnie wpisuje się w plan budowy drogi rowerowej Piaseczno - Warszawa, biegnącej wzdłuż Puławskiej. Cały brakujący fragment tej drogi ma około 5 km - czyli za dużo, żeby władze miasta kiedykolwiek poważnie rozważały decyzję o jej budowie. Natomiast odcinek Kuropatwy - Jagielska, to tylko niecały 1 km.

PostNapisane: Śr cze 20, 2012 13:22 
Bywalec

~Kris napisał(a):
Wniosek o budowę fragmentu drogi rowerowej Piaseczno - Warszawa

Po niepowodzeniach w ZMIDzie i w Biurze Rozwoju Miasta wysłałem jeszcze wniosek do Pani Prezydent.

Cytuj:
...
Uzasadnienie:
Odciek ten, o długości około 980 metrów, jest jedynym brakującym fragmentem drogi rowerowej łączącej Piaseczno i okoliczne gminy z Ursynowem.
Wybudowanie go umożliwi wygodny dojazd rowerem do Warszawy mieszkańcom Piaseczna i okolic, i stworzy wreszcie alternatywę dla zakorkowanej ul. Puławskiej.
Powstanie tego odcinka drogi rowerowej umożliwi też mieszkańcom południowych przedmieść Warszawy dojazd do stacji metra (Natolin) bez użycia samochodu czy nawet autobusu, co doskonale wpisuje się w strategię rozwoju zrównoważonego transportu tak ważną dla naszego zatłoczonego i zanieczyszczonego miasta.
...
Krzysztof Nawrocki

Mam pytanie do znawców przepisów. Czy nie można by wnioskowac raczej o zwężenie pasów na Puławskiej ( sa naprawde szerokie- jak jadę rowerem ok 50 cm od pasa, to wyprzedzająca mnie osobówka mieści się na tym samym pasie zachowując przyzowity odstęp).
Może taniej i szybciej byłoby zwęzić pasy i zrobic DDR jednokierunkowe po obu stronach ?
Argumentem za zwężenie byłoby też, że w korku te wąskie pasy wystarczą, a poza korkiem kierowcy może by wreszcie jechali wolniej- zgodnie ze znakami, a nie poruszali się 80-100 km/h przy ograniczeniu 50 km/h do granic miasta ?! Takie DDR byloby też łatwo odsnieżac, bo pług jechałby po prostu po jezdni.
PS. Też korespondowałem ze ZMID-em w sprawie drogi rowerowej na Puławskiej i dostałem odpowiedź, że zgadzają się z moim argumentami, ale realizuje tylko Warszawski Plan Finansowy czy jakos tak itd.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 545 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 55  Następna strona